Site Rengi

HABER ÖZETİ
ABD Suriye’den tamamen çekiliyor..
CHP’nin karşı çıktığı Kadıköy Camii projesine mahkemeden onay çıktı..
Ahmet Minguzzi’nin katillerine 24’er yıl indirimsiz hapis cezası verildi!.
Acun Ilıcalı’nın sağ kolu uyuşturucudan gözaltına alındı..
DEM Parti süreci bozmak her türlü pisliği deniyor..
MHP’den DEM Parti’ye “Haddini Bil” çıkışı!.
Merkez Bankası yılın ilk faiz indirimini gerçekleştirdi..
Trump NATO ile Grönland konusunda anlaştıklarını açıkladı..
Besledikleri PKK AB’nin başın belâ oldu!.
Yıldız Tilbe Gazze için 300 bin dolar bağışladı..
Süleyman Şah Türbesi’ni kurtaran askerlerden MİT’e selam..
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Türk bayrağına yapılan alçakça saldırı için açıklama..
Dev holdinglerin veliahtları uyuşturucudan gözaltında!.
Altın ve gümüş kendi rekorlarını kırarak yükselmeye devam ediyor..
ABD’den sonra Barzani’de Kürtleri satışa getirdi..
Bayrampaşa Belediyesi’ne yolsuzluk operasyonu..
Trump: Çok sevdiğim Erdoğan ile önemli bir telefon görüşmesi yapacağım..
ABD beslediği iti SDG’yi satıp Şara yönetimine açık destek verdi..
Naylon faturacılara karşı yapay zekâ taraması devrede!.
Trump Grönlandlılara “Kişi Başı 100 Bin Dolar Verelim” teklifinde bulundu!.
DEM Parti süreci bozmak için her türlü pisliği yapıyor..
Netenyahu kahpesi Türkiye’nin Gazze’deki varlığına izin vermeyeceğini açıkladı..
YPG’li terörist itler kaçarken köprüleri havaya uçurdu!.
Atlas Çağlayan’ın ailesini tehdit eden 3 kişi tutuklandı..
Avrupa Birliği’nden Trump’un Gümrük Vergisi tehdidine rest!.
Ümit Karan’ın kokain testi pozitif çıktı!.
Rakı masasında Selâ okutan MHP’li partiden kovuldu..
Suriye’de son durum..
Terörden temizlenen Afrin’de eve dönüşler başladı..
Mehmet Akif Ersoy’un eski eşi SHOW TV’den kovuldu!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Oscar adayı İngiliz aktörden film sektörüne “Müslümanlık” tepkisi..

Oscar adayı İngiliz aktörden film sektörüne “Müslümanlık” tepkisi..
11.06.2021
A+
A-

ABD’de 94. Oscar Ödülleri’nde adaylar arasında yer alan Pakistan asıllı İngiliz aktör Riz Ahmed, Müslüman karakterlerin ekranda olumsuz şekilde gösterilmesini veya hiç yer verilmemesini eleştirdi.

Bu yıl düzenlenen 94. Oscar Ödülleri’nde en iyi erkek oyuncu dalında aday gösterilen ilk Müslüman olan Ahmed, film endüstrisine yönelik eleştirilerine yer verdiği sosyal medya paylaşımında, Müslümanların ekranda yanlış tanıtılmasıyla ilgili sorunun artık göz ardı edilemeyeceğini belirtti.

Ahmed, “Ekranda Müslüman karakterlerin olumsuz gösterilmesinden ya da hiç olmamasından bıktım. Sektör değişmeli.” ifadelerini kullandı.

Konuşmasında, havaalanlarında agresif sorgulama dahil zorlu deneyimlerini de anlatan Ahmed, “Müslümanların ekrandaki tasvirlerinin çoğuna bakıldığında, birkaçımızın kaydettiği ilerleme, genel bir ilerlemenin resmini çizmiyor. Müslümanlar ekranda ya yok ya da basmakalıp, zehirli, iki boyutlu tasvirlere yerleşmiştir.” dedi.

Riz Ahmed, ABD’de film endüstrisinde Müslüman karakterlerin temsilini de konu alan araştırmaya ilişkin de “Veriler yalan söylemez. Bu çalışma bizlere popüler filmlerdeki sorunun boyutunu göstermekte, bunun bedeli ise kaybedilen potansiyel ve kaybedilen hayatlarla ölçülmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

İngiliz oyuncu Ahmed, filmlerde Müslümanların “zehirli tasvir” edilmesiyle mücadeleye destek için genç Müslüman oyunculara yönelik bir kampanya başlattı.

Dünya çapında izlenen gişe başarısı yüksek filmlerde Müslüman karakterlere neredeyse hiç yer verilmedi

ABD’de yürütülen bir araştırma, son yıllarda gösterime giren, gişe başarısı yüksek 200 sinema filminde, Müslüman karakterlere neredeyse hiç yer verilmediğini ortaya koydu.

Southern California Üniversitesi araştırmacılarının yaptığı çalışma kapsamında 2017-2019’da ABD, İngiltere, Avustralya ve Yeni Zelanda’da çekilen ve gişe başarısı yüksek 200 film incelendi.

Çalışmada, incelenen 200 filmin yüzde 10’undan daha azına karşılık gelen 19 filmde Müslüman bir karakter bulunurken bir kelimeden fazla repliği bulunan Müslüman karakter sayısının filmlerde yer alan 8 bin 500 karakterin yüzde 2’sinden az olduğu belirlendi.

Araştırma: “Tehlike yaratma potansiyeli olan insanlar”

Müslüman bir erkeğin başrolü veya yardımcı oyuncu rolünü üstlendiği 5 filmin bulunduğunu tespit eden araştırmacılar, Müslüman kadın başrol oyuncusuna sahip tek filmin ise 2018 yapımı “Hotel Mumbai” olduğunu kaydetti.

Araştırmacılar, son yıllarda izlenme rekoru kıran filmlerde Müslüman karakterlere neredeyse hiç yer verilmediğine, mevcut karakterlerin ise “tehlike yaratma potansiyeli olan insanlar” olarak resmedildiğine işaret etti.

Araştırmanın detaylarında Müslüman karakterlerin yüzde 66,7’sinin Orta Doğulu veya Kuzey Afrikalı, yüzde 20,8’inin Asyalı, yüzde 5,6’sının Afro-Amerikalı ve yüzde 4,2’sinin beyaz olduğu bilgisi paylaşıldı.

Çalışmanın yazarlarından Al-Baab Khan, filmlerdeki Müslüman karakterlerin yarısından fazlasının göçmen veya sığınmacı olduğunu ve “yabancı” olarak resmedildiğini söyledi.

Khan, “Müslümanlar dünyanın her yerinde yaşıyor ancak izleyiciler, varlıkları modern yaşamın bir parçası olan Müslümanları oldukları gibi görmek yerine yalnızca dar bir portresini seyrediyor.” ifadesini kullandı.

AA

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.