Site Rengi

HABER ÖZETİ
İyi Parti’de Genel Başkanlık yarışı 3. tura kaldı..
Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?.
Öğrencilerin kabusu olan integral konusu müfredattan çıkarıldı!.
Türkiye faiz belasına bulaştıkça gavur övgüler yağdırmaya devam ediyor!.
Kahpe ABD’den demokrasi dersi!. Filistin protestocuları için keskin nişancılar yerleştirdiler!.
İstiklâl Bombacısı kahpeyi asmayıp ömür boyu besleyeceğiz!.
CHP ile Saadet Partisi arasında “Seçimler Bitti, Milletvekilimi Geri Yolla” görüşmesi!.
Kamu da talanın boyutu ortaya çıktı!. 500 makam aracı satışta!.
Yurt genelinde çöl tozu etkisi sürüyor!. Meteoroloji’den 35 ile sarı kodlu uyarı!.
ABD’nin İsrail’i protesto eden öğrencilere uyguladığı şiddet dünya basınında!.
Arapça soruya tercüme isteyen Ali Erbaş’ın Fransızca hutbesi de olay oldu!.
SGK’dan annelere 325 euro bakıcı desteği…
Yeni eğitim müfredatı yarın açıklanıyor…
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı…
AK Partili Mücahit Birinci’den Arapça bilmeyen Ali Erbaş’a istifa çağrısı!.
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda vatandaş resmen kazıklanıyor!.
Yeniden Refah Partisi’nden Yeni Anayasa açıklaması…
Dilan ve Engin Polat çiftinin aylık gelirleri sadece 200 bin liracıkmış!.
Paşinyan’dan ezber bozan Ermeni Soykırımı çıkışı!.
Merkez Bankası faizi yüzde 50’de sabit bıraktı…
Atı alan Üsküdar’ı geçti, devlet daha yeni fiyat denetimine başladı!.
Mustafa Varank’tan Deniz Zeyrek’e Hodri Meydan!. 2 GÜN GEÇTİ, HAYSİYETİN VARSA AÇIKLA!.
Muhalefeti şaşırtan anket!.
Mehmet Ali Yılmaz’ın ölüm nedeni belli oldu…
Tavuk eti fiyatları son 5 ayda yüzde 200 zamlandı!.
Afrika’dan gelen çöl tozu tüm ülkeyi etkisi altına aldı!.
Meral Akşener’i evine gönderecek kurultay için zaman yaklaşıyor!.
ABD Başkanı Biden TikTok’u resmen yasaklayan imzayı attı!.
TFF’den çok konuşulacak karar!. Hakemler Özelleştiriliyor!.
Fahiş fiyat vurgununa son!. Ambalajlara fiyat etiketi zorunluluğu geliyor!.
DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62

İlahiyatçılardan nikah tartışması… Misyar ve muta nikahı aynı mı?.

İlahiyatçılardan nikah tartışması… Misyar ve muta nikahı aynı mı?.
07.01.2020
A+
A-

İlahiyatçı Ebubekir Sifil, Sünni dünyada ve ağırlıklı olarak Arap coğrafyasında görülen ‘misyar’ nikahının, Şii’lerdeki ‘mut’a’ nikahı ile aynı olmadığı söylemesi üzerine iki nikah akdi de tartışma konusu oldu.

Independenet Türkçe’de yer alan habere göre İslam dünyasında bilinen 8 çeşit nikah türü var: Mut’a, misyar, misyaf, binyat et-talak, zevaç friend, misfar, örfi nikah ve nehariyye.

Mut’a nikahı daha çok Şii mezhebinin ağırlıkta olduğu İran’da uygulanırken diğerleri Sünni, dünyada görülüyor. Özellikle misyar ile mut’a nikahı sekiz nikah türü arasında en çok bilinenleri ve tartışılanları.

MUT’A NEDİR?

Mut’a nikahı belli bir ücret karşılığında, belli bir süre için, şahit şartı olmaksızın, çiftlerin cinsel açıdan birbirlerinden yararlanmalarını sağlayan nikah olarak biliniyor. İslam’da nikahın en önemli şartlardan kabul edilen şahitlik şartı, burada olmadığı için Sünni dünyada kabul görmeyen bu nikah çeşidinde, Allah’ı şahit göstermenin yeterli olacağı savunuluyor. Mut’a da şahit şartı uygulanmıyor fakat iddet süresi şartı uygulanıyor. Bu nedenle hamillik şüphesini ortadan kaldırmak için evliliği sona eren kadın diğer evliliği için 3 ay bekliyor.

MİSYAR NEDİR?

Misyar nikahı ise Sünni’ler arasında görülüyor ve çoğunlukla Arap ülkelerinde seyahat edenler arasında yaygın bir şekilde uygulanıyor. Bu nikahta, şahit ve iddet süresi uygulanıyor. Fakat kadın bazı haklarından kendi iradesiyle feragat ediyor.

Bu haklardan en önemlisi nafaka oluyor. Ayrıca bu nikahta kadın eşinin sürekli yanında olmasını da isteyemiyor. Eş, kendi tayin ettiği zamanlarda kadının yanına gidiyor.

Nikah ismini de buradan alıyor. Misyar isminin “yürümek veya seyahat etmek/seferde bulunmak” anlamına gelen “seyr” kelimesinden türediği düşünülüyor.

Bir grup araştırmacıya göre misyar, Suudi Arabistan’ın Necid bölgesinde kullanılan ve halk dilinde günlük ziyaret anlamına gelen bir kelime.

EBUBEKİR SİFİL: MİSYAR, MU’TA İLE AYNI DEĞİLDİR

Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ebubekir Sifil’in geçmişte yaptığı ve şu an sosyal medyada tekrar dolaşıma giren konuşması iki nikahı tekrar gündeme getirdi.

Sifil, konuşmasında daha çok körfezdeki Arap ülkelerinde görülen misyar nikahı ile İran’da görülen mut’a nikahının aynı şey olmadığını şu sözlerle anlatıyor:

“Bir adam var, işi gereği çok geziyor. İstanbul, Ankara, Adana, Bursa geziyor adam, işi bu. Bu adamın İstanbul’da da evi var, Ankara’da da evi var. Buralarda gittiği yerlerde evlendiği hanımlar var. Gittiği zaman orada kalıyor. Bunların her biri onun meşru hanımı. Bu adamın evi var, çoluk çocuğu var. Bu bir nikah. Bazen öyle olur ki Ankara’ya 3 ay, 5 ay uğrayamaz. Bu nikahı düşürmez. Meşru bir evlilik bu. Sadece bizim yerleşik hayatımız bir tane evi var, işi orada eşi orada. Bu biraz farklı bir şey. Adamın bir tane evi yok. İşi gereği çok geziyor. Arap ülkelerinden bazılarında bu yaygındır. Bunun muta ile hiçbir alakası yok. Bu mut’a nikahıdır diyorlarsa ya bilmiyorlar ya üçkağıt yapıyorlar.”

MUSTAFA İSLAMOĞLU’NDAN TEPKİ

Sifil’in bu konuşmasının yer aldığı görüntüyü Twitter hesabından paylaşan ilahiyatçı Mustafa İslamoğlu, Sifil’i “Sünni mut’ası “misyar nikahı” rezaletinden sonra şimdi de bu. Bu dine yaptığınız kötülüğün farkında değilsiniz.  Allah sizi ıslah etsin” diyerek eleştirdi.

2020-01-07_17h38_00

 

“ALLAH’I KANDIRMAYA ÇALIŞMAK”

Independent Türkçe’ye konuşan İlahiyatçı Prof. Dr. Saim Yeprem, misyar nikahının da mut’a nikahının farklı bir uygulaması olabileceğini söyledi ve “Kanunu köşeden dolaşmak gibi bir durum var buradada. Bunların her biri Allah’ı kandırmaya çalışmak” diye konuştu.

“HİÇBİRİ KUR’AN’DA YOK”

İlahiyatçı Mustafa Cemil Kılıç ise mut’a, misyar gibi nikah türlerinin hiçbirinin Kur’an’ı Kerim’de olmadığını söyleyerek “Kur’an’ın hiçbir ayetinden böyle bir sonuç çıkaramaz. İslam’ı tahrip etmektir. İki kişinin iradesinin olması da yetmez. Ha birliktelik için mut’adaki gibi bedel vermişsiniz ha geçimini sağlamışsınız. Ne misyar ne muta ne misyaf İslam’a uygun değildir” dedi.

ABDULAZİZ BAYINDIR: “MİSYAR, MUT’A DEĞİLDİR”

İlahiyatçı Prof.Dr. Abdülaziz Bayındır ise Misyar ile Mut’a nikahının aynı şey olmadığını belirterek “Evlilikte geçerli olan tüm hukuki şartlar yerine getiriliyor. Kadın bazı haklarından vazgeçiyor. Buna Mut’a nikahı demek mümkün değil” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.