Site Rengi

HABER ÖZETİ
Trump yine İran’a içi boş tehditler savurdu!.
FED’in faiz kararı belli oldu..
Ahmet Davutoğlu siyaseti bırakma kararı aldı!.
Parti kurup “En Müslüman Benim” rolleri kesmeye başladılar!.
Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş’a verilen 860 bin dolar rüşvet dava dosyasında!.
Üsküdar Belediye Başkanı Sinem Dedetaş yolsuzluktan paketlendi!.
Yol-Köprü-Tünel ücretleri ile trafik cezalarını ödemeyen gurbetçilere sınırdan geçiş izni verilmeyecek..
CHP’nin sapık başkanı Özkan Yalım’ın Kamuya verdiği zarar 17 milyon!.
Türkiye, Kerkük petrol sahasının yüzde 15’ini satın aldı..
Erdal Beşikçioğlu CHP’de kaldı, teşkilat Ekremcilere katıldı!.
Yusuf Tekin’den Kemalistlere Laikatak geçirtecek Mescit ve Cuma Namazı talimatı!.
Trump’tan Netenyahu’ya Türkiye resti!. F-35’leri KİME SATACAĞIMIZI SANA SORACAK DEĞİLİZ!.
Cem Küçük TGRT’den kovuldu!.
Ahbap’a kayyum atandı!.
Sedat Peker’e küfür ve hakaretler yağdıran müptezele kurşun yağmuru!.
CHP yine Beyaz Türklere teslim edildi!.
DEM Parti’den Terörsüz Türkiye açıklaması: 86 Milyon Kazandı..
Ahbap soruşturması büyüyerek devam ediyor!.
Ahbap’tan sonra İtsever Dernekler de vurgun yapma peşine düştü!.
Kabine İran-ABD Savaşı ve ekonomi başlığı ile toplanıyor..
Bitcoin kritik eşikte!.
AB euro banknotların tasarımını değiştiriyor..
CHP’li vekilin aklı ile Vali’yi görevden alıp dünyanın diline düştük!.
İran ABD’nin 11 savaş uçağını ve 17 İHA’sını düşürdüğünü açıkladı..
A.M. Başarır’ı safdışı bırakan Özel’in A Takımı belli oldu!.
Kılıçdaroğlu’ndan Yeni Parti için ilk yorum: Arınma Büyük Ölçüde Gerçekleşti!.
Kumarbaz Levent’e kimin ne kadar bağış yaptığı ortaya çıktı..
Trump 2028 seçimlerinde tekrar aday olacağını açıkladı..
Muhsin Yazıcıoğlu’nu FETÖ’nün öldürdüğü kesinleşti!.
Ahbap operasyonu ne zaman ve nasıl başladı?.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

İlahiyatçılardan nikah tartışması… Misyar ve muta nikahı aynı mı?.

İlahiyatçılardan nikah tartışması… Misyar ve muta nikahı aynı mı?.
07.01.2020
A+
A-

İlahiyatçı Ebubekir Sifil, Sünni dünyada ve ağırlıklı olarak Arap coğrafyasında görülen ‘misyar’ nikahının, Şii’lerdeki ‘mut’a’ nikahı ile aynı olmadığı söylemesi üzerine iki nikah akdi de tartışma konusu oldu.

Independenet Türkçe’de yer alan habere göre İslam dünyasında bilinen 8 çeşit nikah türü var: Mut’a, misyar, misyaf, binyat et-talak, zevaç friend, misfar, örfi nikah ve nehariyye.

Mut’a nikahı daha çok Şii mezhebinin ağırlıkta olduğu İran’da uygulanırken diğerleri Sünni, dünyada görülüyor. Özellikle misyar ile mut’a nikahı sekiz nikah türü arasında en çok bilinenleri ve tartışılanları.

MUT’A NEDİR?

Mut’a nikahı belli bir ücret karşılığında, belli bir süre için, şahit şartı olmaksızın, çiftlerin cinsel açıdan birbirlerinden yararlanmalarını sağlayan nikah olarak biliniyor. İslam’da nikahın en önemli şartlardan kabul edilen şahitlik şartı, burada olmadığı için Sünni dünyada kabul görmeyen bu nikah çeşidinde, Allah’ı şahit göstermenin yeterli olacağı savunuluyor. Mut’a da şahit şartı uygulanmıyor fakat iddet süresi şartı uygulanıyor. Bu nedenle hamillik şüphesini ortadan kaldırmak için evliliği sona eren kadın diğer evliliği için 3 ay bekliyor.

MİSYAR NEDİR?

Misyar nikahı ise Sünni’ler arasında görülüyor ve çoğunlukla Arap ülkelerinde seyahat edenler arasında yaygın bir şekilde uygulanıyor. Bu nikahta, şahit ve iddet süresi uygulanıyor. Fakat kadın bazı haklarından kendi iradesiyle feragat ediyor.

Bu haklardan en önemlisi nafaka oluyor. Ayrıca bu nikahta kadın eşinin sürekli yanında olmasını da isteyemiyor. Eş, kendi tayin ettiği zamanlarda kadının yanına gidiyor.

Nikah ismini de buradan alıyor. Misyar isminin “yürümek veya seyahat etmek/seferde bulunmak” anlamına gelen “seyr” kelimesinden türediği düşünülüyor.

Bir grup araştırmacıya göre misyar, Suudi Arabistan’ın Necid bölgesinde kullanılan ve halk dilinde günlük ziyaret anlamına gelen bir kelime.

EBUBEKİR SİFİL: MİSYAR, MU’TA İLE AYNI DEĞİLDİR

Yalova Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ebubekir Sifil’in geçmişte yaptığı ve şu an sosyal medyada tekrar dolaşıma giren konuşması iki nikahı tekrar gündeme getirdi.

Sifil, konuşmasında daha çok körfezdeki Arap ülkelerinde görülen misyar nikahı ile İran’da görülen mut’a nikahının aynı şey olmadığını şu sözlerle anlatıyor:

“Bir adam var, işi gereği çok geziyor. İstanbul, Ankara, Adana, Bursa geziyor adam, işi bu. Bu adamın İstanbul’da da evi var, Ankara’da da evi var. Buralarda gittiği yerlerde evlendiği hanımlar var. Gittiği zaman orada kalıyor. Bunların her biri onun meşru hanımı. Bu adamın evi var, çoluk çocuğu var. Bu bir nikah. Bazen öyle olur ki Ankara’ya 3 ay, 5 ay uğrayamaz. Bu nikahı düşürmez. Meşru bir evlilik bu. Sadece bizim yerleşik hayatımız bir tane evi var, işi orada eşi orada. Bu biraz farklı bir şey. Adamın bir tane evi yok. İşi gereği çok geziyor. Arap ülkelerinden bazılarında bu yaygındır. Bunun muta ile hiçbir alakası yok. Bu mut’a nikahıdır diyorlarsa ya bilmiyorlar ya üçkağıt yapıyorlar.”

MUSTAFA İSLAMOĞLU’NDAN TEPKİ

Sifil’in bu konuşmasının yer aldığı görüntüyü Twitter hesabından paylaşan ilahiyatçı Mustafa İslamoğlu, Sifil’i “Sünni mut’ası “misyar nikahı” rezaletinden sonra şimdi de bu. Bu dine yaptığınız kötülüğün farkında değilsiniz.  Allah sizi ıslah etsin” diyerek eleştirdi.

2020-01-07_17h38_00

 

“ALLAH’I KANDIRMAYA ÇALIŞMAK”

Independent Türkçe’ye konuşan İlahiyatçı Prof. Dr. Saim Yeprem, misyar nikahının da mut’a nikahının farklı bir uygulaması olabileceğini söyledi ve “Kanunu köşeden dolaşmak gibi bir durum var buradada. Bunların her biri Allah’ı kandırmaya çalışmak” diye konuştu.

“HİÇBİRİ KUR’AN’DA YOK”

İlahiyatçı Mustafa Cemil Kılıç ise mut’a, misyar gibi nikah türlerinin hiçbirinin Kur’an’ı Kerim’de olmadığını söyleyerek “Kur’an’ın hiçbir ayetinden böyle bir sonuç çıkaramaz. İslam’ı tahrip etmektir. İki kişinin iradesinin olması da yetmez. Ha birliktelik için mut’adaki gibi bedel vermişsiniz ha geçimini sağlamışsınız. Ne misyar ne muta ne misyaf İslam’a uygun değildir” dedi.

ABDULAZİZ BAYINDIR: “MİSYAR, MUT’A DEĞİLDİR”

İlahiyatçı Prof.Dr. Abdülaziz Bayındır ise Misyar ile Mut’a nikahının aynı şey olmadığını belirterek “Evlilikte geçerli olan tüm hukuki şartlar yerine getiriliyor. Kadın bazı haklarından vazgeçiyor. Buna Mut’a nikahı demek mümkün değil” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.