Site Rengi

HABER ÖZETİ
Hürmüz’de tansiyon yine yükseldi!. Trump “Vurduk” dedi İran yalanladı!.
Gülistan Doku’nun katil zanlısı Vali Beyin oğlunun ifadesine ulaşıldı!. Görmemiş, Duymamış, Bilmiyormuş!.
İran’dan ABD’ye “Savaş‘a Hazırız” mesajı..
İran’dan Trump’a rest: Afganistan’a Heyet Göndermiyoruz!.
Okul saldırılarından sonra BTK’dan kritik hamle!.
Gülistan Doku davasının cinayet zanlısı olan Vali’nin oğlu linç edilmekten son anda kurtuldu!.
CHP’li başkanların çarpık sapıklıkları deşifre oldu!.
İran Hürmüz Boğazı’nı yeniden trafiğe kapattı!.
Mutlak Butlan kararı çıkarsa CHP içinde neler olur..
Trump’ın “Uranyumu Teslim Edecekler” sözlerine İran’dan jet yalanlama!.
Bir yolsuzluk operasyonu da CHP’li Ataşehir Belediyesi’ne!.
İran Hürmüz Boğazı’nı sadece sivil gemilere açık olduğunu açıkladı..
Fenerbahçe’ye şampiyonluk yolunda ağır darbe!.
Gülistan Doku davasında tanık polis Vali hakkındaki tüm skandal gerçekleri anlattı!.
Hürmüz Boğazı açıldı, petrol fiyatları çakıldı!.
Yapı Kredi Bankası’ndan radikal karar!. Şiddet içerikli dizilere reklam verilmeyecek!.
Papara 100 milyon dolara satıldı..
CHP’li Uşak Eşme Belediye Başkanı da rüşvetten tutuklandı..
Amerika Suriye’deki son askeri üssünü de boşalttı..
ABD Başkanı Trump İran ile anlaşmak üzere olduklarını söyledi!.
Okul katliamında ölen öğrenci sayısı 10’a yükseldi!.
81 ildeki okul önlerinde güvenlik uygulamaları başladı..
İran’ın saldırıları sonucu Burj Al Arab kapanıyor!.
Her felaketi siyasete alet eden CHP yine boş durmadı!.
Okul saldırılarından sonra polis 591 hesap ve bağlantı kurdukları yöneticilerin peşine düştü!.
Okul katliamcısının babası tutuklandı!.
Milli Eğitim Bakanı Tekin’den saldırı ile ilgili açıklama!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan okul katliamları ile ilgili açıklama..
Kahramanmaraş’taki okul saldırısında can kaybı 9’a yükseldi!.
Okulda katliam yapan saldırganın babasının polis annesinin öğretmen olduğunu ortaya çıktı!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Türkiye’de 2,5 milyon hepatit B’li, 500 bin hepatit C’li hasta var

Türkiye’de kronik hepatit B virüsü enfeksiyonlu 2,5-3 milyon kişi bulunuyor. Hepatit C’li kişi sayısı ise 500 bin civarında. Bunların ancak yüzde 20’sine tanı konulduğu tahmin ediliyor.

Türkiye’de 2,5 milyon hepatit B’li, 500 bin hepatit C’li hasta var
28.07.2019
A+
A-

Türkiye’de kronik hepatit B virüsü enfeksiyonlu 2,5-3 milyon kişi bulunuyor. Hepatit C’li kişi sayısı ise 500 bin civarında. Bunların ancak yüzde 20’sine tanı konulduğu tahmin ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2018 verilerine göre dünyada 325 milyon viral hepatit B ve C’li hasta bulunmakta. Bu rakamlara her yıl yaklaşık 3 milyon kişi daha ekleniyor. Hepatit B ve C’li kişilerin yüzde 80’ine ise tanı konmamış durumda. Tanı konulanların da ancak yüzde 10 ila 20’si tedavi alıyor. Yılda 1.4 milyon insan buna bağlı siroz ve kanserden hayatını kaybediyor. Türkiye’de de rakamlar oldukça yüksek. Ülkede kronik hepatit B virüsü enfeksiyonlu 2,5-3 milyon kişi var. Hepatit C’li kişi sayısı 500 bin civarında. Bunların ancak yüzde 20'sine tanı konulduğu ifade ediliyor.

Bu noktada 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü'nde Demirören Haber Ajansı’na (DHA) açıklamada bulunan Türk Karaciğer Vakfı Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, “A ve E hepatitinin sadece akut hepatit yaptığını ve genellikle kan yoluyla değil kirli su ve gıdalarla bulaştığını, çok ciddi bir sağlık sorunu teşkil etmediğini söyleyebiliriz” dedi.

Her yıl dünyada 1.4 milyon, Türkiye’de ise yaklaşık 15-20 bin kişinin Hepatit B ve C’ye bağlı siroz kanserinden hayatını kaybettiğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2030 yılına kadar ülkelerde hepatit B ve hepatit C’li hastaların yüzde 90’ına tanı konulması, tanı konulanların en az yüzde 80’inin tedavi edilmesi ve böylece viral hepatitlere bağlı ölümlerde yüzde 65 azalma sağlanması yönünde hedef koyduğunu belirtti.

30 YAŞ ALTINDAKİLERDE HEPATİT B DAHA AZ GÖRÜLÜYOR

Bunun gerçekçi bir hedef olduğunu söyleyen Memorial Şişli Hastanesi Gastroenteroloji-Hepatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, “Bunun için bu seneki dünya hepatit gününde bu konuyu işliyoruz. Hepatit B ve C için çok etkili ilaçlarımız var. Ayrıca hepatit B için zaten uluslararası program ülkemizde 20 yıldır uygulanıyor. Demek ki 30 yaşın altındaki jenerasyonlarda hepatit B giderek az görülmeye başlanıyor. O halde dünyada milyonlarca, Türkiye'de de yüz binlerce tanı konulmamış hastaya tanı koymamız ve mevcut ilaçlarla bunları tedavi edip, Hepatit B ve C’yi kontrol altına almamız gerekiyor” dedi.

“HEPATİTLİ HASTA KALMASIN”

“Türkiye’de kronik Hepatit B virüsü enfeksiyonlu 2,5-3 milyon insan var. Hepatit C’li ise 500 bin civarı. Bunların ancak yüzde 20'sine tanı konulduğunu düşünüyoruz. Demek ki aslında tanı konulmamış 2-2,5 milyon insan var” ifadelerini kullanan Prof. Dr. Yılmaz Çakaloğlu, “Dünyada da 300 milyon kişi bulunuyor.  Dünya Sağlık Örgütü’nün bu seneki sloganı ‘Kayıp Milyonları Ulaşalım’ oldu. Biz de Türkiye için ‘Haydi Hepatitli Hasta Kalmasın!’ diyoruz. Bu hastalığa tanı koyabiliyoruz, tedavi edebiliyoruz. O zaman sadece bu hastaları bulmamız lazım” şeklinde konuştu.

4 KİŞİDEN BİRİNDE BELİRTİ VERİYOR

Enfeksiyonun vücuda alındığında sadece her 4 kişiden birinde sarılığa sebep olduğunu, bu yüzden tanısının konulamadığını vurgulayan Prof. Dr. Çakaloğlu, “Maalesef kronikleşen hastaların çoğu da bu ilk enfeksiyonu sessiz geçiren hastalar oluyor. Bu hastalara 10 ila 40 yıl arasındaki sürede siroz olana kadar tanı koyulamıyor. Şu anda Türkiye'deki hastaların yüzde 80’ini bilmiyoruz. Hastalar da bu mikrobu taşıdıklarının farkında değiller. Çünkü bir belirti vermiyor” açıklamasında bulundu.

Tanı koyulmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Çakaloğlu 28 Temmuz Dünya Hepatit Günü'nde şu mesajı verdi:

“Her hekime gidildiğinde bu testler yapılmıyor. Onun için Türk Karaciğer Vakfı olarak ısrarla vurguluyoruz. Herkes bir kere hepatit testlerini yaptırsın.”

ETİKETLER: , , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.