Site Rengi

HABER ÖZETİ
İstiklâl Bombacısı kahpeyi asmayıp ömür boyu besleyeceğiz!.
CHP ile Saadet Partisi arasında “Seçimler Bitti, Milletvekilimi Geri Yolla” görüşmesi!.
Kamu da talanın boyutu ortaya çıktı!. 500 makam aracı satışta!.
Yurt genelinde çöl tozu etkisi sürüyor!. Meteoroloji’den 35 ile sarı kodlu uyarı!.
ABD’nin İsrail’i protesto eden öğrencilere uyguladığı şiddet dünya basınında!.
Arapça soruya tercüme isteyen Ali Erbaş’ın Fransızca hutbesi de olay oldu!.
SGK’dan annelere 325 euro bakıcı desteği…
Yeni eğitim müfredatı yarın açıklanıyor…
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı…
AK Partili Mücahit Birinci’den Arapça bilmeyen Ali Erbaş’a istifa çağrısı!.
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda vatandaş resmen kazıklanıyor!.
Yeniden Refah Partisi’nden Yeni Anayasa açıklaması…
Dilan ve Engin Polat çiftinin aylık gelirleri sadece 200 bin liracıkmış!.
Paşinyan’dan ezber bozan Ermeni Soykırımı çıkışı!.
Merkez Bankası faizi yüzde 50’de sabit bıraktı…
Atı alan Üsküdar’ı geçti, devlet daha yeni fiyat denetimine başladı!.
Mustafa Varank’tan Deniz Zeyrek’e Hodri Meydan!. 2 GÜN GEÇTİ, HAYSİYETİN VARSA AÇIKLA!.
Muhalefeti şaşırtan anket!.
Mehmet Ali Yılmaz’ın ölüm nedeni belli oldu…
Tavuk eti fiyatları son 5 ayda yüzde 200 zamlandı!.
Afrika’dan gelen çöl tozu tüm ülkeyi etkisi altına aldı!.
Meral Akşener’i evine gönderecek kurultay için zaman yaklaşıyor!.
ABD Başkanı Biden TikTok’u resmen yasaklayan imzayı attı!.
TFF’den çok konuşulacak karar!. Hakemler Özelleştiriliyor!.
Fahiş fiyat vurgununa son!. Ambalajlara fiyat etiketi zorunluluğu geliyor!.
CHP’li Başkan Cumhurbaşkanı danışmanı Oktay Saral’ı rezil rüsva etti!.
Süresiz Nafaka zulmünü bitirecek emsal karar!.
Ukala CEO’nun sattığı küflü çikolatalar gerçek Patiswiss değilmiş!.
WhatsApp’ın Gazze’de İsrail’e muhbirlik yaptığı ortaya çıktı!.
İstanbul Valiliğinden Taksim ile ilgili 1 Mayıs kararı..
DOLAR 32,4620
EURO 34,6892
ALTIN 2.434,88
BIST 9.909,50

ABD’nin öldürdüğü Kasım Süleymani’nin inşaat işçiliğinden Devrim Muhafızları komutanlığına uzanan ilginç öyküsü!.

ABD’nin öldürdüğü Kasım Süleymani’nin inşaat işçiliğinden Devrim Muhafızları komutanlığına uzanan ilginç öyküsü!.
03.01.2020
A+
A-

İran’ın Ortadoğu’daki politikasının belirlenmesinde büyük rol oynayan Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ABD’nin füze saldırısıyla öldürüldü.. Süleymani’nin ilginç hayat hikayesi haberimizin detayında..

Kasım Süleymani inşaat işçisiydi İran'ın sahadaki 1 numarası oldu

Devrim Muhafızları Ordusu’na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD saldırısında hayatını kaybetti. Son yıllarda ismini sıkça duyduğumuz Süleymani, saldırı sonrası hayatı merak konusu oldu..

Kasım Süleymani inşaat işçisiydi İran'ın sahadaki 1 numarası oldu

1980’lerde tüm bölgeyi etkisi altına alan İran-Irak savaşından bu yana İran’ın bölgedeki güvenlik politikalarının belirlenmesinde önemli bir rol oynayan Kasım Süleymani, son on yılda Lübnan, Irak, Suriye, Gazze ve Yemen’de İran’ın attığı adımları yönlendirdi..

Kasım Süleymani inşaat işçisiydi İran'ın sahadaki 1 numarası oldu

Şimdi İran’ın lideri olan Ali Hamaney, İran-Irak Savaşı’nda cephedeyken. Sağında Süleymani, solunda ise dönemin Devrim Muhafızları Komutanı Rızai..

Kasım Süleymani inşaat işçisiydi İran'ın sahadaki 1 numarası oldu

Doğrudan Hamaney’e bağlı..

Kasım Süleymani arada hiçbir kişi ya da birim olmadan, doğrudan doğruya İran devlet örgütlenmesinin en tepesinde bulunan dini lider Hamaney’e bağlıydı..

Kasım Süleymani inşaat işçisiydi İran'ın sahadaki 1 numarası oldu

İnşaat işçiliğinden zirveye..

Süleymani 11 Mart 1957’de İran’ın güneydoğu eyaleti Kirman’ın Afganistan sınırına yakın dağlık bir bölgesinde, aşiret yapılarının hâkim olduğu Rabord köyünde doğdu. Daha çocuk yaşta, çiftçi olan babasının devlete olan 9 bin Riyal borcunu ödeyebilmek için Kirman’da inşaatlarda çalışmaya başladı. İlkokulu bitirdiğinde 13 yaşındaydı; aynı yıl köyünü terk etti. Devrim Muhafızları’na katıldıktan sonra aldığı 45 günlük askeri eğitim sayılmazsa, bütün eğitimi bu 5 yıllık ilkokul tecrübesiyle sınırlı kaldı..

Kasım Süleymani inşaat işçisiydi İran'ın sahadaki 1 numarası oldu

On sekiz yaşındayken, işçi olarak Kirman Su İşleri’ne girdi. Bir yıl sonra, şimdiki dini lider Hamaney’in öğrencilerinden biri tarafından verilen sohbetlere katılmaya başladı; Süleymani için “devrimci çalışmalar” dönemi açılmıştı, İran İslam Devrimi’ne daha üç yıl vardı..

Kasım Süleymani inşaat işçisiydi İran'ın sahadaki 1 numarası oldu

Bu yıllarda Kirman eyaletinin Ciroft bölgesine sürgüne gönderilmiş bulunan Hamaney ile bağlantı kurdu. O andan itibaren de Hamaney’i içerde ve dışarıda giriştiği her türlü iktidar mücadelesinde destekledi..

Kasım Süleymani inşaat işçisiydi İran'ın sahadaki 1 numarası oldu

1979’daki İran devriminin ardından Devrim Muhafızları adına yürütülen çalışmalara katıldı. Kendisi o günleri “Hepimiz gençtik ve devrime bir şekilde hizmet etmek istiyorduk” diye anlatıyor..

Kasım Süleymani inşaat işçisiydi İran'ın sahadaki 1 numarası oldu

Sadakat testi: Kürt ayaklanması..

Devrimin gerçekleştiği 1979’da merkezi yönetimin zayıflamasından istifade etmek isteyen Mahabad Kürtleri ayaklandılar. Süleymani ve birçok yakın arkadaşı ayaklanmayı bastırmak için bölgeye gönderildi. Ayaklanma bastırıldığında henüz 22 yaşındaydı ama, gösterdiği performansla Tahran’ın gözüne girmiş, “devrime sadakat”ini ispatlamıştı..

Kasım Süleymani inşaat işçisiydi İran'ın sahadaki 1 numarası oldu

Mahabad’dan döndükten sonra Kirman’daki Devrim Muhafızları Kudüs Garnizonu’nun başına getirildi. Ardından çok geçmeden patlak veren İran-Irak savaşında birçok büyük askeri operasyona katıldı, cephe hattında savaştı..

Kasım Süleymani inşaat işçisiydi İran'ın sahadaki 1 numarası oldu

Süleymani’nin Irak savaşında kurduğu ilişkiler, bütün kariyeri boyunca onun en önemli dayanağı oldu. Çünkü savaşın ardından İran’daki güçlü siyasetçiler, istihbarat içindeki etkili kişiler, yargı ve devleti yöneten bütün hassas kurumların üst düzey yöneticileri İran-Irak savaşında sadakatlerini ispatlamış kişilerden oluşturulmaya başladı..

Kasım Süleymani inşaat işçisiydi İran'ın sahadaki 1 numarası oldu

Haşd-i Şabi’nin arkasındaki güç..

2014’te IŞİD’in Musul’u ele geçirmesinin ardından Iraklı Şii lider Al Sistani, IŞİD’e karşı savaşma çağrısı yaptığında, Kasım Süleymani bu çağrıyı fırsata çevirdi ve IŞİD’e karşı savaşmak üzere kaydolan gençleri Haşd-i Şabi bünyesinde toplayarak 50 binin üzerinde savaşçı kazandı. Hizbullah Tugayları ve Bedir Grubu’nu da Haşd-i Şabi’nin parçası haline getirdi. IŞİD’e yönelik savaş sırasında Kasım Süleymani defalarca Irak’ta cephede görüntülendi. Bedir Grubu’nun ve Haşd-i Şabi’nin komutanı Hadi el Amiri, Mart 2015’te Kasım Süleymani’yle ilişkisi sorulduğunda “Ne zaman ihtiyaç duyarsak ona danışıyoruz, bize yardım ediyor” yanıtını vermişti..

Suriye’ye Şii savaşçılar getirdi..

Kudüs Gücü ve Kasım Süleymani, son dönemde bölgede etkinliğini savaşçıları üzerinden artırdı. Suriye’de yakın ilişki içinde olduğu Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimine karşı başlayan iç savaşta, Esad’ın yanında savaşmak üzere Afganistan’dan, Irak’tan ve Lübnan’dan Şii milis güçlerini Suriye’ye gönderdi. İç savaş boyunca birkaç kez Suriye’nin farklı bölgelerinde cephede görüldü..

 

İç savaşı Esad’ın lehine çevirdi..

Haziran 2013’te, Lübnan sınırındaki Kuseyr’in Şam ordusu tarafından ele geçirilmesi, muhaliflerin 2 yılda büyük kazanımlar elde ettiği iç savaşın seyrini değiştiren olay oldu. Kasım Süleymani’nin burada oynadığı rol, Nasrallah’tan Hizbullah savaşçılarını Kuseyr’e göndermesini istemek oldu. Hizbullah’ın ilk kez Suriye’de aktif olarak savaştığı cephede Esad büyük bir kazanım elde etti.

Yemen’de Husilerin kahramanı..

Irak’ta Suudi Arabistan’ın Yemen’deki operasyonlarını protesto eden göstericiler, Kasım Süleymani ve Husi lideri Abdülmelik el Husi’nin portrelerini taşıyor..

Lübnan-İsrail savaşı sırasında cephedeydi..

Lübnan’daki birçok siyasetçi ve uzman, Lübnan siyasetine ve İsrail’le olan çatışmalara yön veren örgütün Hizbullah olmadığını, doğrudan Kudüs Gücü ve Kasım Süleymani olduğunu söylüyor. Kasım Süleymani, öldürülen Hizbullah komutanlarının cenazelerine de katıldı. İran devlet televizyonuna verdiği bir röportajda, 2006’da başlayan Hizbullah öncülüğündeki Lübnan-İsrail savaşı sırasında cepheye giderek Hizbullah savaşçılarına liderlik ettiğini söyledi..

Kasım Süleymani inşaat işçisiydi İran'ın sahadaki 1 numarası oldu

Kerkük’ün Barzani’den elinden alınmasına liderlik etti..

Sülaymani’yi yakından tanıyan isimlerden İran Kürdistan Demokrat Partili (İKDP) siyasetçi Mustafa Salehzade, Süleymani’nin İran’ın tüm dış operasyonlarından sorumlu kişi olduğunu söyledi. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Salehzade, “Suriye, Irak, Lübnan, Yemen ve Şiiler’in yaşadığı bütün alanlardan sorumlu kişidir. Sorumluluğu sadece askeri operasyonlar değil aynı zamanda İran siyasetidir de. İran siyasetinin yayılmasından sorumludur. İran İslam Rejimi’nin dış temsilcisidir. Irak politikasında da çok önemli bir yere sahiptir. Mesela İran’ın Bağdat Büyükelçisi, Kudüs Gücü üyesidir” dedi. Salehzade, Kerkük operasyonunu Süleymani’nin yönettiği savunarak, “Yol haritasını Irak Ordusu’yla birlikte çizdi. İran adına görüşmelere katılan kişidir. YNK’yi de kendisi ikna etti” diye konuştu..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.