Site Rengi

HABER ÖZETİ
Sağlık Bakanlığının duyurduğu uygulamaya ilk itiraz Cumhurbaşkanı Danışmanından geldi!.
Yahşihan’ın tapusunu üzerine geçiren AK Partili Başkan görevden uzaklaştırıldı..
Kahpe İsrail 3 yıl da tam 22 bin çocuk öldürdü!.
Başörtüsü yasağını onaylayan Aliyev gelen tepkiler üzerine Müslüman Lider rollerine büründü!.
Ataşehir Belediyesi AK Parti’ye geçti..
39 bin nüfuslu AK Partili belediyenin imar müdürenden baldızına 68 milyon liralık Porsche!.
MEB Kasım’da 9 günlük ara tatil olacağını duyurdu..
Saraçhane Bülbülü Şaban Sevinç tutuklandı!.
Azerbaycan’da öğrencilerden sonra öğretmenler içinde başörtüsü yasağı geldi!.
A Milli Takım da Montella dönemi sona erdi..
İmamoğlu’nun çöktüğü 480 milyon değerindeki villaların hikâyesi!.
İkinci kez hakim karşısına çıkan Mehmet Akif Ersoy’un tutukluluğun devamına karar verildi!.
Fon vurgunundan 214 kişi 187 milyar 653 milyon tokatlamış!.
Ekrem’in gizli kasası Yunanistan’da yakalandı!.
TFF olağanüstü seçim gündemi ile toplanıyor..
Sayan sülalesinin bürokrasi saltanatı yıkılıyor!.
Fon soruşturmasında dezenformasyon yaptıkları için ifadeye çağırıldılar!.
Afyon Vali Yardımcısı silahla vurulmuş halde ağır yaralı olarak bulundu!.
Gözaltına alınan Berna Laçin’den jet hızında kıvırma!.
Fon mağdurlarına anapara ödemeleri başladı..
Üzerinde 1,630 mülk kaydı bulunan AK Partili Başkan Yardımcısı pes dedirtti!.
AK Partili Başkan ve Yardımcısının üzerine kayıtlı tam 2031 mülk çıktı!.
Bakan beyin borsadaki 50 milyar dolarlık vurgundan haberi yok galiba!.
İstanbul’da bina çöktü!.
ABD ile Yunanistan arasında 4 milyar dolarlık askeri anlaşma!.
Fatma Betül Sayan Kaya AK Parti’den ihraç edildi!.
Fon hırsızlarına kaptırılan paralar yarından itibaren ödenmeye başlıyor..
Fatma Betül Sayan Kaya ve sevgili Kocişi hakkında soruşturma izni verildi!.
Montella’yı kovmaya hazırlanan TFF Arda Turan’ın kapısını çalacak..
Ahmet Denizolgun cinayetini örtbas etmek için ellerinden geleni yapmışlar!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

ADNAN MENDERES’İN İDAMI İLE YARIM KALAN DEV PROJE!..

ADNAN MENDERES’İN İDAMI İLE YARIM KALAN DEV PROJE!..
05.11.2019
A+
A-

Mustafa Kemal’in talimatıyla projesi hazırlandı, Adnan Menderes döneminde inşası başladı, Demirel mühendisliğini yaptı ancak Menderes’in idamı ve darbeler sürecinde yarım kaldı..

Sivas-Kayseri sınırında, tarıma büyük katkıları olacağı düşünülerek 1936 yılında Mustafa Kemal’in talimatıyla projelendirilen, Adnan Menderes döneminde inşasına başlanılan, eski Cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel’in DSİ’de görev yaptığı dönemlerde mühendisliğini yaptığı sulama projesi inşaatı, dönemin başbakanı Adnan Menderes’in idamı ile yarım kaldı.

Sadece Kayseri sınırlarında 26 bin dönüm araziyi sulayacak olan projenin Sivas’ın Şarkışla ilçesine kadar uzanarak binlerce dönüm arazinin sulu tarıma geçmesine vesile olacaktı. Darbeler sürecinde tamamlanamayan projeden günümüze kalan yarım kalmış inşaat, yeni inşa edilmiş gibi dimdik ayakta.

Mustafa Kemal’in talimatıyla projelendirildi

Yarım kalan projenin geçtiği Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesi Kazancık köyü eski muhtarı Deniz Yağan, projenin Mustafa Kemal’in talimatıyla başladığını belirterek, “O dönemlerde Atatürk’ün emriyle buraya Türkiye’nin ilk sulama kanalı projesi 1936’da başladı. Burada o zamanlar makine falan yoktu. Bu kanal Üçpınar, Viranşehir hattında bir regülatörümüz var. Su oradan buraya cazibeli şekilde geliyor. Bu kanalın tamamı aslında 42 kilometre olmakla birlikte bunun sadece 24 kilometresi tamamlandı” dedi.

1960 darbesi ile proje durdu

Ülke ekonomisi açısından büyük önem arz eden projenin 1960 darbesi ile askıya alındığını kaydeden Yağan, “Buradaki kanallar 1952 yılında yapıldı. Hala şu güne geldi, sanki 2 yıl öncesinde yapılmış gibi. O zamanın teknolojisinde en yüksek teknoloji ile yapılan bir sulama kanalı. Ama ne hikmetse araya ihtilaller girdi. 1960 ihtilalinden sonra proje tamamen askıya alındı. Projenin tamamlanan kısmı ile yaklaşık 4 bin dönümlük bir arazi sulanabiliyor. Asıl arazi yarım kalan kısımdan sonra 26 bin dönümlük bir arazi var. Adana’da bilen yok böyle bir arazi, çok verimli. Arazi çok verimli olsa da proje sulu tarım yapamıyoruz. 1985’te döneminde ANAP döneminde bir daha tekrar ele alındı. O zamanki ele alınma ile bu 24 kilometresi tamamlandı. Burası yapılırsa çok büyük katkıları olacak. Çünkü arazimiz gerçekten tamamen etli bir toprak. Şöyle baktığın zaman da zaten araziyi de görüyorsun gözünün alabildiği yere kadar düpedüz, futbol sahası gibi bir alan. Netice itibariyle tarıma elverişli çok düzgün bir arazi” dedi.

Demirel mühendisliğini yaptı

Yağan, eski Cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel’in memuriyet yıllarında projenin mühendisliğini yaptığını ancak Başbakanlığı döneminde proje ile ilgilenmediğini söyleyerek, “Demirel ilk mezun olduğunda Devlet Su İşleri’nde mühendis olarak çalıştığı dönemde bizim bu kanalda çalıştı. Siyasete atıldı yıllarda Başbakanlık yaptı, Cumhurbaşkanlığı yaptı. Rahmetlik işte Menderes döneminde başlayan fakat ihtilaller oldukça askıya alına alına hep bugünlere geldi. Demirel ilgilenmedi. İlgilenmiş olsaydı zaten bu faaliyete geçerdi” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.