Site Rengi

HABER ÖZETİ
CHP’li Belediyelerde makamlar eşe dosta peşkeş çekiliyor!.
Erdoğan’ı kızdıran “Kent Lokantaları” çıkışı!.
Doğalgaz ve elektriğe Mayıs ayında zam yok!.
Merkez Bankası yıl sonu dolar ve enflasyon tahminini açıkladı..
Amerika yine kahpeliğini yaptı!. Filistin’in BM üyeliğini veto ettiler!.
Tanju Özcan’ın eşi Bolu Belediyesi’ni basıp protesto gösterisi yaptı!.
AK Parti’de Istakoz ve Maldivler skandalından sonra şimdi de Rolex krizi patlak verdi!.
CHP’li başkanın kızı Çankaya Belediyesi’ne başkan yardımcısı oldu!.
Ve beklenen oldu!. Kuduz Köpek İsrail İran’a saldırdı!.
Askeri üniforma ile servis yapan soysuz it tutuklandı!.
Tokat depremi sonrası uzman isimden dikkat çeken açıklama!.
Google İsrail’i eleştiren 28 çalışanını kapı önüne koydu!.
Seçimler bitti, zam yağmuru başladı!. Kırmızı ete yüzde 25 zam!.
Tokat’ta korkutan deprem!.
400 bin vergi kaçakçısına kaymaklı devlet kıyağı!.
Denizbank’ta yeni bir Seçil Erzan skandalı!.
Metin Akpınar-Duygu Nebioğlu skandalında ortalık toz duman oldu!.
Ticaret Bakanlığı’ndan komedi gibi ceza açıklaması!.
Aracını yanlış yere park eden AK Partili vekili şikayet eden vatandaşa hapis cezası!.
Selahattin Demirtaş’ın tahliye talebine ret!.
Meteoroloji’den Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısı!.
Vatandaşların linç ettiği Uzman Çavuş cinsel tacizden tutuklandı!.
Ticaret Bakanı Bolat’tan fahiş fiyat açıklaması!.
Erdoğan’ın kıdemli yancısı Gezi Teröristlerine af çağrısı!.
Kahpe ABD’nin ikiyüzlülüğü!. “Gazze’de Soykırım” kelimesi yasaklandı!.
Hastane randevularında yeni döneme giriliyor…
Seçimler bitince açıklamalar netleşti!. Asgari ücrete ara zam yok!.
Hem Metin Akpınar’dan hem Uğur Dündar’dan çocuk yapan skandal kadın!.
Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu görevi bırakıyor…
Dünya Bankası Türkiye’ye 18 milyar doları ne karşılığı vereceğini açıkladı!.
DOLAR 32,5882
EURO 34,7786
ALTIN 2.505,69
BIST 9.693,46

AK Partili Veysel Eroğlu’ndan Kılıçdaroğlu’na: “Bugün birileri dönemimizde restore edilen çeşmeden testisini doldurma peşinde…”

AK Partili Veysel Eroğlu’ndan Kılıçdaroğlu’na: “Bugün birileri dönemimizde restore edilen çeşmeden testisini doldurma peşinde…”
29.05.2020
A+
A-

AK Parti Ayfonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu; Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra İstanbul’da yaşanan su sıkıntısını nasıl çözdüklerini fotoğraf ve grafiklerle anlattı. İSKİ Eski Genel Müdürü Prof. Dr. Veysel Eroğlu; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 3. Ahmet Çeşmesi’nde açılış yapıldığını gösteren fotoğrafı paylaştı ve “1994 öncesi İstanbul’u yönetemeyenlerin susuzluktan Kerbelaya çevirdiği şehre; 1 Ocak 1995 saat 08.59’dan itibaren 25 yıl kesintisiz su verdik. Ama bugün birileri dönemimizde restore edilen çeşmeden testisini doldurma peşinde. Gerçekleri kısaca hatırlatmakta fayda var” dedi.

“1994 ÖNCESİ İSTANBUL İÇLER ACISI DURUMDAYDI”
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şunları söyledi:

“Hafıza-i beşer nisyan ile malüldür. Özellikle 30 yaşının altındaki vatandaşlarımızın daha iyi bilmesi için; 1994 öncesi İstanbul’un içler acısı durumunu hatırlatmayı ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde yaptığımız muazzam içmesuyu yatırımlarını anlatmayı faydalı görüyorum.”

AK Parti Ayfonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu; Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra İstanbul’da yaşanan su sıkıntısını nasıl çözdüklerini fotoğraf ve grafiklerle anlattı.

Çevre ve Orman Eski Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu; Recep Tayyip Erdoğan’ın, kendisini 5 Mayıs 1994 Cuma günü İSKİ Genel Müdürü olarak görevlendirdiği belirterek, “1 Ocak 1995 Saat 08.59’da su kesintisine son vereceğiz dedik ve bunu başardık” dedi.

TESTİSİNİ DOLDURMA PEŞİNDE…”
Prof. Dr. Veysel Eroğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul 1. Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından 2018 yılında 650 bin liraya restore edilen 3. Ahmet Çeşmesi’nde açılış yapıldığını gösteren fotoğrafı paylaştı ve “1994 öncesi İstanbul’u yönetemeyenlerin susuzluktan Kerbelaya çevirdiği şehre; 1 Ocak 1995 saat 08.59’dan itibaren 25 yıl kesintisiz su verdik. Ama bugün birileri dönemimizde restore edilen çeşmeden testisini doldurma peşinde. Gerçekleri kısaca hatırlatmakta fayda var” dedi.

“1 OCAK 1995 SAAT 08.59’DA SU KESİNTİSİNE SON VERECEĞİZ DEDİK VE BUNU BAŞARDIK”
“Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın İBB Başkanı olduğu 1994 yılı, İstanbul ve İstanbullular için bir milat olmuştur. 5 Mayıs 1994 Cuma günü İSKİ Genel Müdürü olarak vazifelendirildim. 1 Ocak 1995 Saat 08.59’da su kesintisine son vereceğiz dedik ve bunu başardık.”

“ŞEHİR, SUSUZLUKTAN KERBELA’YA DÖNDÜ”
“1994 öncesi İstanbul’u yönetemeyenler susuzluktan şehri Kerbelaya çevirmişti. Musluklardan günlerce değil, aylarca su akmadığı için vatandaşlar semtler arası mekik dokuyordu. Kadınlar ellerinde bidon ve kovalarla su tankeri yolu gözlüyordu.”

“ŞEHİRDE SU TURİZMİ BAŞLAMIŞTI”
“Mahalle aralarında benzin satar gibi su satış istasyonları kurulmuş, vatandaşlar su kuyruklarında parayla su almak için bekler olmuştu. Şehirde su turizmi başlamıştı. İstanbulluların en büyük lüksü ’15 günde bir suya razıyız ama hangi gün verileceğini bilelim’ idi.”

“MUTFAK VE BANYOLAR SU BİDONLARIYLA DOLUYDU”
“1994 yılı öncesinde İstanbul; suyu akmayan, binaların bodrumlarına büyük depoların yapıldığı, mutfak ve banyoları su bidonları ile dolu bir şehir haline gelmişti. Altyapı yoktu veya tamamen eleğe dönmüştü.”

“ÇOCUKLARDA BİTLENME SIKLIKLA GÖRÜLMEYE BAŞLANDI”
“Susuzluk sebebiyle kolera vakıaları artmış, salgın hastalıklar insan sağlığını tehdit eder hale gelmişti. Özellikle çocuklarda bitlenme hadiseleri sıklıkla görülmeye başlamıştı. İstanbul’da o dönemde yaşanan su sıkıntısı karikatürlere dahi mevzu bahis olmuştu.”

“İSKİ’NIN BORCU 1.5 MİLYAR DOLARDI”
“Suya hasret kalmış İstanbullular isyan bayrağını açmış, her gün İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve İSKİ önünde protesto gösterileri yapıyorlardı. Belediye şehri yönetemiyordu. İSKİ’nin borcu 1.5 milyar dolardı.”

“İÇMESUYU ARITMA TESİSLERİNİ İSTANBUL’A KAZANDIRDIK”
“Dünyanın en ileri içmesuyu arıtma tesislerini İstanbul’a kazandırdık. Fatih Sultan Mehmet İçmesuyu Arıtma Tesisi, Cumhuriyet İçmesuyu Arıtma Tesisi, Kağıthane İçmesuyu Arıtma Tesisi, Halihazır kapasite günlük 4,4 milyon m3’tür.”

“İSTANBUL’U, MUSLUKLARINDAN KESİNTİSİZ SU AKAN BIR ŞEHİR HALİNE GETİRDİK”
“İstanbul’u, 1994 öncesinde 6,5 milyon nüfusa yeterli içmesuyu sağlayamayan bir yönetimden devralmıştık. Yaptığımız çalışmalarla, nüfusu 16 milyona ulaşan İstanbul’u, musluklarından kesintisiz su akan bir şehir haline getirdik.”

“İSTANBUL’UN 50 YILINI PLANLADIK”
“İstanbul 16 milyon nüfusu ile pek çok ülkeden daha fazla nüfusa sahip bir şehirdir. Dolayısıyla bu büyüklükteki bir şehrin gelecek 10 yılını, 20 yılını ve hatta 50 yılını planlamamız gerekmekteydi. Bu büyüklükteki bir şehri tek kaynağa bağlamak asla kabul edilemezdi.”

“7 DERE 7 TEPEYLE BULUŞTURULDU”
“Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde İSKİ’nin yürüttüğü çalışmalarla 7 dere 7 tepeyle buluşturulmuş ve yıllık 235 milyon m3 su şehre getirilmiştir. İSKİ ayrıca 1996’da Şile Keson kuyularını ve 1998’de de Sazlıdere Barajı’nı hizmete alarak yıllık 85 milyon m3 su daha devreye alındı.”

“7 BARAJI HİZMETE ALDIK”
“7 Dereden 7 Tepeye suyu ilettik. Istranca derelerinin ilk barajı olan Düzdere Barajı’nın temelini 21 Temmuz 1994 tarihinde attık.

(…) 1995 yılında Istıranca Dereleri Projelerinin 1. Kademesini teşkil eden; Düzdere, Kuzulu Dere ve Büyükdere barajlarını, 1997 ile 2000 yılları arasında da 2. kademeyi teşkil eden; Elmalıdere, Sultanbahçedere, Kazandere ve Papuçdere barajlarını hizmete aldık.”

“SU KAYNAKLARININ KAPASİTESİ BÜYÜK ORANDA GELİŞTİRİLDİ”
“1994 ile 2019 yılları arasında yaptığımız çalışmalar neticesinde su kaynaklarının kapasitesi büyük oranda geliştirilmiştir. Ayrıca 1994’te 590 milyon m3 olan su kaynaklarının yüzde 65’i elek gibi olan şebekede kayboluyordu. Yani fiilen 200 milyon m3 su şehre verilebiliyordu.”

“SU KAYNAKLARINI 8 KATINA ÇIKARTTIK.”
“1994’te şehre 200 milyon m3 su verilirken, hizmete aldığımız yeni su kaynaklarıyla biz su kaynaklarının kapasitesini 2019 yılında 1 milyar 653 milyon m3’e yükselttik. Yani takriben 8 katına çıkarttık.”

İÇMESUYU ŞEBEKE HATTININ UZUNLUĞU, EKVATOR UZUNLUĞUNUN YARISINA TEKABÜL EDİYOR”
“İsale hattı uzunluğu 227 km’den 2.602 km’ye, içmesuyu şebeke hattının uzunluğunu ise 19.146 km’ye çıkarttık. Bu büyüklükteki uzunluk ekvator uzunluğunun yarısına tekabül etmektedir. Eski borular değiştirildi. Böylece şebekelerin içmesuyu kaybını yüzde 65’ten yüzde 25’e düşürdük.”

“İSTANBUL’DA SU MEDENİYETİ YENİDEN TESİS EDİLDİ”
“Böylece İstanbul’un suya olan hasretine son verilmiş ve İstanbul’da Su Medeniyeti yeniden tesis edilmiştir. Daha sonra Yeşilçay Sistemi Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından 31 Mayıs 2003 tarihinde hizmete alınarak, İstanbul’a yılda 145 milyon m3 su daha verilmiştir.”

“MELEN PROJESİNİ HAYATA GEÇİRDİK”
“1994 öncesi yaşanan sıkıntıları tekrar yaşamamak için İstanbul’a köklü çözüm olacak Melen Projesi’ni hayata geçirdik. İstanbul’un içmesuyu ihtiyacını 2071 yılına kadar teminat altına alan Melen Projesi, Cumhuriyet tarihinin en büyük içmesuyu temin projesidir.”

“Melen Projesi, toplam 4 safhadan müteşekkil olup nihai safhası tamamlandığında İstanbul’a yıllık takriben 1 milyar m3 su temin edilecektir.

“(…) Melen Projesi, 4 safhadan müteşekkil olup, merhale merhale tamamlanarak işletmeye alınmaktadır. Çünkü kaynakların israf edilmemesi için ve yapılan yatırımın hemen faydaya dönüşmesi için bu büyüklükteki projelerin kısım kısım devreye alınması temel mühendislik prensibidir.”

“BİRİNCİ KADEME KURAKLIK YÜZÜNDEN EKİM 2007’DE DEVREYE ALINDI”
“Projenin birinci kademesi 2007 yılında vuku bulan kuraklık yüzünden öne çekilerek Ekim 2007’de devreye alındı. Melen suyunu, şafak harekâtı ile acil olarak 20 Ekim 2007 tarihinde, saat 16:59’da Ömerli Barajına ilettik. Açılışı Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi.”

“(…) İkinci merhalede Cumhuriyet İçmesuyu Arıtma Tesisi ile Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan dev Boğaz Geçiş Tüneli’ni inşa ettik. Toplam uzunluğu 5.551 metre Su yüzeyinin 135 m derinliğinde Çapı 4 metre, Kapasitesi 3 milyon m3/gün”

“600 ADET TESİS HİZMETE ALDIK”
“1994 yılından 2019 yılına kadar 25 yılda İstanbul’a muazzam içmesuyu yatırımları yaptık. (…) İSKİ Genel Müdürlüğümde 600 adet tesis hizmete aldık. Dev isale hatları, içmesuyu arıtma tesisleri, terfi merkezleri, içme suyu hazneleri ve şebeke hatları inşa ettik.”

“MELEN BARAJI’NIN İNŞAATINA BAŞLANDI”
“Melen Projesinin dördüncü kademesi ise Melen Barajı’dır. Melen Barajı’nın inşaatına 2012 yılında başlanmış olup, inşaat çalışmalarında sona yaklaşılmıştır. Ayrıca Projenin bu dördüncü son merhalesinde inşa edilecek ilave terfi merkezleri de vardır.”

“İSTANBUL’UN SU SARFİYATININ YÜZDE 40’I MELEN VE YEŞİLÇAY’DAN SAĞLANMAKTA”
“İstanbul’un içmesuyu arz–talep grafiğine göre, Melen Projesi’nin son kademesinin 2025 yılında devreye girmesi öngörülmektedir. Projenin son safhası da hizmete girdiğinde İstanbul’a yılda takriben 1 milyar m3 içme suyu sağlanacaktır.”

“(…) Projenin ilk 3 merhalesi tamamlandığından Melen’den 20 Ekim 2007 den itibaren İstanbul’a su iletilmektedir. Şu anda İstanbul’un su sarfiyatının takriben yüzde 40’ı Melen ve Yeşilçay’dan sağlanmaktadır.”

“(…) İkinci merhale 12 Aralık 2012’de hizmete alınmıştır. Melen suyu, 189 km’lik dev isale hattı ile şehre getirilerek Asya yakası ve Boğaz Geçiş Tüneli’nden Kâğıthane Arıtma Tesisi’ne ileterek Avrupa yakasına verilmiştir. Üçüncü merhalede ise iki ayrı isale hattı inşa edildi.”

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.