İran’daki Azerbaycan Büyükelçiliği’ne silahlı saldırı düzenlendi.

Saldırının yaşandığı noktadan fotoğraflar paylaşan Azerbaycan medyasının aktardığına göre, olay Tahran’daki elçilik binasına yönelik gerçekleştirildi.

1 can kaybı yaşandı

Yerel saatle sabah saat 8.30’da düzenlenen silahlı saldırı sonucu 1 kişi hayatını kaybederken, 2 kişi de yaralandı. Yaşamını yitiren kişinin, Büyükelçilik Güvenlik Servisi Başkanı Orkhan Asgarov olduğu açıklandı.

Saldırgan yakalandı

Saldırganın yakalandığını söyleyen Tahran Polis Komutanı Hüseyin Rahimi, “Saldırgan 2 küçük çocukla binaya giriyor. İlk belirlemelere göre saldırıyı şahsi ve ailevi sorunlar nedeniyle düzenlediği belirlendi.” ifadelerini kullandı.

Rahimi, saldırganın kimliği hakkında ise bilgi vermedi.

Bakü: Şehidimize Allah rahmet eylesin

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, silahlı saldırıya ilişkin açıklama yaptı:

“Saldırgan, nöbetçi karakolunu kalaşnikof otomatik silahıyla hedef aldı ve güvenlik teşkilatı başkanını öldürdü. Büyükelçiliğin iki güvenlik görevlisi de saldırıyı engellerken yaralandı. Durumları iyi. Bu hain saldırıyla ilgili soruşturma sürüyor. Şehidimize Allah rahmet eylesin!”

Azerbaycan'ın İran Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı

Çavuşoğlu: En güçlü şekilde kınıyoruz

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Azerbaycanlı mevkidaşı Ceyhun Bayramov’u telefonla aradı.

Başsağlığı dileklerini ifade eden Çavuşoğlu, Türkiye’nin saldırıyı en güçlü şekilde kınadığını Bayramov’a iletti.

Dışişleri: Kardeş Azerbaycan asla yalnız değil

Bir açıklama da Dışişleri Bakanlığı’ndan geldi. Saldırının lanetlendiği, Azerbaycan halkının acısının derinden paylaşıldığı vurgulandı:

Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliği’ne bu sabah düzenlenen silahlı saldırıyı lanetliyoruz. Bu saldırıda hayatını kaybeden Büyükelçilik personeline Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyoruz. Geçmişte benzer saldırılara maruz kalmış olan Türkiye, Azerbaycan halkının acısını derinden paylaşmaktadır. Bu alçak saldırının sorumlularının derhal bulunarak adalete teslim edilmeleri ve tekrarının yaşanmaması için gerekli tüm önlemlerin alınması büyük önem taşımaktadır. Kardeş Azerbaycan asla yalnız değildir. Azerbaycan’a desteğimiz her zaman olduğu gibi bundan sonra da kesintisiz devam edecektir.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, Azerbaycan’ın Tahran Büyükelçiliğine düzenlenen silahlı saldırıyla ilgili gazetecilere açıklama yaptı.

Elçilik tahliye edilecek

Saldırıyla ilgili araştırmaların sürdüğünü belirten Hacızade, “Bu hain saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz. Saldırganın ve azmettiricilerin belirlenmesi için İran hükümetinin gerekli adımların atmasını talep ediyoruz. Her devlet, ülkesindeki büyükelçiliklerin güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Azerbaycan hükümeti, Tahran Büyükelçiliğini kısa sürede tahliye etmeyi planlıyor.” diye konuştu.

Azerbaycan'ın İran Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı
Azerbaycan'ın İran Büyükelçiliği'ne silahlı saldırı