Site Rengi

HABER ÖZETİ
Gazze’de can kayıpları 72 bini geçti..
Trump küresel vergi oranını yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkardığını açıkladı..
Metrobüsü birbirine katıp “Savcıyım” yalanıyla tehditler savuran köpekperest gözaltına alındı!.
Mazota 2,40 TL zam!. Çok şükür litresi 60 lirayı geçti..
Almanya, Fransa ve İsveç’ten “İran’ı Terk Edin” uyarısı!.
Ronaldo takım arkadaşları ile birlikte oruç tuttu!.
Trump İran’a saldırma girişiminin halâ gündeminde olduğunu açıkladı..
İran’dan BM’ye mektup: Saldırı durumunda meşru müdafaa hakkımızı kullanacağız..
Laik Atak geçiren ADD’den Bakan Tekin hakkında suç duyurusu..
DEM Parti ortak rapor sonrası taleplerini sıraladı..
ABD Başkanı Trump İran’a 10 gün süre verdiklerini açıkladı..
Bakan Fidan Türkiye’nün Gazze’ye asker göndermeye hazır olduğunu açıkladı..
5 ilin vali atamaları Resmi Gazete’de..
Fenerbahçe, Nottingham Forest’a 3-0 mağlup oldu..
Milletin dini inançlarına küfür edip yakalanınca “Sarhoştum” diyen alçak tutuklandı!.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na Fatih Dönmez atandı..
Suç çetesine köstebeklik yapan polisler gözaltında..
İngiltere eski Prensi Andrew, Epstein dosyasından gözaltına alındı..
ABD Orta Doğu’yu kana bulamaya hazırlanıyor!.
Bakan Tekin Ramazan etkinliklerini hedef alanları topa tuttu..
Terörsüz Türkiye komisyonu raporunu tamamladı..
İngiliz Kraliyet ailesinde Epstein depremi!.
Eski İsrail başbakanından Erdoğan itirafı: ÇOK TEHLİKELİ BİR LİDER!.
Galatasaray Juventus’u sahaya gömdü..
Okullardaki Ramazan etkinlikleri yine birilerine laik ataklar geçirtti!.
Hangi ülke de kaç saat oruç tutulacak…
İran ABD ile müzakerelerde anlaştığını duyurdu..
İ*beniliği yayıp özendirene hapis cezası geliyor..
İçişleri Bakanı Çiftçi, 1 milyon 236 bin Suriyelinin geri döndüğünü açıkladı..
Devlet Bahçeli’den CHP’ye: İstanbul’da tezgahınız bozuldu öfkeniz buna mı..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Beyaz Saray’da gizemli hastalık alarmı! ”Beş yıldır haberdarız, saldırılar arttı!.”

Beyaz Saray’da gizemli hastalık alarmı! ”Beş yıldır haberdarız, saldırılar arttı!.”
02.05.2021
A+
A-

ABD Senatosunun İstihbarat Komitesi, son dönemde Amerikan diplomatların hedef alındığı, ‘Havana Sendromu’ olarak adlandırılan gizemli hastalığa yol açan saldırıların arttığını duyurdu.

Komite başkanları Senatör Mark Warner ve Marc Rubio tarafından yapılan açıklamada, “Küba’da ya da dünyanın farklı bölgelerinde görev yapan Amerikan personele gizemli saldırılar yapıldığını neredeyse beş yıldır biliyoruz” denildi.

Euronews’in haberine göre, saldırıların arttığı vurgulanan açıklamada, istihbarat komitesinin bu konuyu derinlemesine araştırdığı da aktarıldı.

‘HAVANA SENDROMU’ TEKRAR GÜNDEMDE

İlk olarak Küba’da görev yapan ABD’li ve Kanadalı diplomatlarda görülen ve enerji saldırısı sonucu yaşandığı düşünülen “Havana Sendromu” isimli gizemli hastalık, yakın zamanda ABD’de ortaya çıkan 3 vaka ile yeniden gündeme geldi.

Adını ortaya çıktığı Küba’nın başkenti Havana’dan alan gizemli hastalık, ilk olarak 2016-2017 yıllarında Küba’da görev yapan Kanadalı ve ABD’li diplomatlar ile ailelerinde görüldü. Ülkedeki diplomatik personel ve aileleri, baş dönmesi, denge ve duyma kaybı, anksiyete ve “bilişsel sis” diye nitelendirdikleri semptomları bildirmeye başladı.

Bu kişiler, bir anda çevredekilerin duymadığı şekilde gürültüler duyduklarını ve ardından baskı ve titreme hissettiklerini belirtti.

O dönem “gizemli hastalık” olarak nitelendirilen ve nedeni hala çözülemeyen hastalık, daha sonra ortaya çıktığı kentin adını alarak “Havana Sendromu” olarak nitelendirilmeye başlandı.

KÜBA VE ABD YÖNETİMİ ARASINDA GERGİNLİK

ABD’de o dönem görevde olan Donald Trump yönetimi, söz konusu vakaların ortaya çıkmasının ardından Küba’yı sonik saldırılar yapmakla suçladı. Küba yönetimi söz konusu iddiaları kesin bir dille reddetti.

Söz konusu olay iki yönetim arasındaki gerginliği tırmandırdı ve Washington yönetimi Eylül 2017’de ülkede ikinci derecedeki personelinin büyük bölümünü geri çekti.

Kanada da aynı şekilde Küba’daki diplomatlarının sayısını azalttı.

ABD Bilimler Akademisi tarafından Aralık 2019’da yayımlanan bir raporda, söz konusu hastalığa, yönlendirilmiş mikrodalga radyasyonunun yol açmış olabileceği ancak henüz net bir çıkarım yapılamayacağı belirtildi.

Raporda, söz konusu hastalığa yakalanan kişilerde “beyin anomalileri” görüldüğü belirtilmiş ancak Küba yönetimi bu iddiaları da reddetmişti.

ŞÜPHELER RUSYA VE ÇİN ÜZERİNDE

Raporda, atımlı radyo frekans enerjisi olarak da nitelendirilen mikrodalga radyasyon saldırılarının 50 yıldan uzun süre önce Sovyetler Birliği’nde ABD’ye karşı silah olarak kullanıldığı da anımsatıldı.

Konuyla ilgili konuşan ve isminin açıklanmasını istemeyen birçok yetkili, henüz net bir sonuca ulaşamasalar da bu saldırıların ardından Rusya ve Çin’in olabileceğinden şüphelenildiğini aktardı.

Öte yandan 2018’de Çin’deki ABD’li diplomatlar Küba’dakilere benzer semptomlar yaşadıklarını belirtti. Rusya’nın eylemlerine müdahale için görevli Gizli CIA ajanları da birçok ülkede benzeri sorunları yaşadıklarını belirtti.

Pentagon da denizaşırı ülkelerdeki askerlerde hastalığın görüldüğünü belirtti ancak bugüne kadar detaylı bilgi paylaşmadı.

ABD’DE GÜNCEL 3 VAKA ORTAYA ÇIKTI

CNN, 29 Nisan’da yayımladığı bir haberde, iki Beyaz Saray yetkilisinde, geçen yıl Havana Sendromu’na rastlandığını ve olayların soruşturulduğunu yazdı. Habere göre yetkililerden biri, Beyaz Saray’ın güneyindeki Ellipse Parkı’nda görev yaparken sendroma yakalandı.

Diğer yetkili de Washington DC yakınlarındaki Virginia’nın Arlington bölgesinde köpeğini gezdirirken bu hastalığa tutuldu.

Politico gazetesinin iki gün önceki haberinde, geçen yıl Miami’deki bir ABD yönetimi yetkilisinin Havana Sendromu yaşadığını bildirdi. Bu haberlerle birlikte bugüne kadar ABD topraklarında bilinen vaka sayısı 3 olarak kayıtlara geçti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.