Site Rengi

HABER ÖZETİ
Eylem Tok’un ehliyetsiz züppe oğluna defalarca hız cezası kesilmiş, okula arabasıyla gidiyormuş!.
Seçim günü oy kullanmaya gitmeyenlere uygulancak cezai işlem açıklandı!.
Seks skandalı sonrası Karabük Üniversitesi’nden yabancı öğrencilere sağlık raporu şartı!.
Yeniden Refah Partisi Ankara İl Teşkilatı topluca istifa edip AK Parti’ye katıldı!.
76 bin deprem ve afet konutu hak sahiplerine teslim edildi..
Emeklilere promosyon ödemeleri yarından itibaren başlıyor..
Ali Koç’tan kongreye çağrı: Gelin 2 Nisan’da Fenerbahçe’yi ligden çekelim!.
CHP’deki Kemalciler “SENİ SIRTINDAN HANÇERLEYENE OY YOK” pankartı ile İmamoğlu’na isyan bayrağı açtı!.
CHP’deki para kulelerinin gizemi ortaya çıktı!. Eko Başkan Bay Kemal’i devirmek için balya baya rüşvet dağıtmış!.
CHP’deki para kuleleri skandalında ses kayıtları ifşa oldu!.
Gazze’deki ateşkes çıkmaz girdi!. Kahpe İsrail heyeti Doha’dan ayrıldı!.
Kahpe İsrail şimdi de çadırlara sığınan Filistinlileri bombalıyor!.
Belçika’daki PKK’lı köpeklerin Türklere neden saldırdıkları belli oldu…
Pandemi uyarısı!. Yeniden kapanma olacak mı?.
Çiftçiler Brüksel’i savaş alanına çevirdiler!.
Hazırlık maçında Avusturya’dan 6 gol yedik!.
Kuveyt Dinarı değerli para birimi seçildi.. TL’nin tam 100 katı!.
Karabük Üniversitesi’ndeki fuhuş skandalı büyümeye devam ediyor!. Fuhuş şebekesi kurulduğu ortaya çıktı!.
MHP’li vekilden zam haberi bekleyen emeklilere ek iş tavsiyesi!. HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEYİN!.
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’tan veda gibi açıklama.. SENEYE BİZ YOKUZ…
Gökhan Zan 3 milyon dolar avanta istedi mi?. Ses kayıtları ile ilgili uzman raporu yayındandı!.
Rusya kanlı saldırının arkasında Amerika, İngiltere ve Ukrayna’nın olduğunu açıkladı!.
Kurum’dan İmamoğlu’na mal beyanı tepkisi: MİLYON DOLARLIK VİLLARINI NEDEN SAKLIYORSUN?.
MHP’li Başkan Adayından AK Partili rakibi hakkında alçak ifadeler!.
Emekliye maaş promosyonunda başvurular patlama yaptı!.
İflasın eşiğindeki CHP’li belediyeler SGK borçlarını ödeyemiyor!.
Muharrem İnce’den Özgür Özel’e seçim gecesi cevabı!. HDP BARAJI GEÇİNCE SEVİNÇTEN HAVALARA UÇAN SEN DEĞİL MİYDİN?.
Facebook ve İnstagram’a seçim tedbiri!.
İBB adayı Murat Kurum’dan İmamoğlu’nun ipliğini pazara çıkaran seçim klibi!.
Karabük Üniversitesi Afrikalı öğrenciler ile ilgili sessizliğini bozdu!.
DOLAR 32,3544
EURO 35,1415
ALTIN 2.301,58
BIST 9.079,97

Bingöl depremi sonrası korkutan açıklama…

Bingöl depremi sonrası korkutan açıklama…
26.06.2021
A+
A-

Bingöl’ün Kiğı ilçesinde 5,2 büyüklüğündeki deprem sonrası deprem uzmanı Prof. Süleyman Pampal ve Prof. Okan Tüysüz dikkat çeken yorumlarda bulundu. Pampal, “Arada Bingöl’ün hemen güneyinde kırılmamış bir parça var. Doğu Anadolu fayının kırılması muhtemel sismik boşluk konumunda olan bir bölüm var. Yani buralar zaten ve bir de tabii kuzeydeki Erzincan Karlıova arasındaki Yedisu fayı ki bu da sismik boşluk konumunda. Asıl bizi kaygılandıran faylar bunlar.” dedi.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) internet sitesinde yer alan bilgiye göre, saat 21.28’de Bingöl’ün Kiğı ilçesinde 5,2 büyüklüğünde deprem kaydedildi. Bu gelişmenin ardından Prof. Süleyman Pampal ve Prof. Okan Tüysüz, CNN Türk canlı yayınında önemli açıklamalarda bulundu.

Prof. Süleyman Pampal’ın açıklaması şu şekilde:

Burası gerçekten Türkiye’nin en tehlikeli kavşaklarından, düğüm noktalarından biri. Bu Kiğı’nın güneyinde Tunceli Karakoçan, Bingöl arasında uzanan Kuzey Anadolu Fayı’nda paralel doğrultu atımlı bir fay var. Aktif bir fay hemen bu söylediğim şehirlerin yakın kuzeyinden geçiyor. Onun biraz daha kuzeyinde biraz daha küçük ama gene doğrultu atımlı bir fay. Kiğı’nın biraz güneyinde bu depreme yol açmış faylarda biri olabilir ve kuzeyde Erzincan Karlıova arasında Kuzey Anadolu Fayı.

Bunlar yaklaşık doğu batı yönünde uzanan aktif faylar, birde Bingöl Karlıova ve onun hemen batısında gene ona paralel uzanan kuzey doğu güney batı yönlü Doğu Anadolu Fayı ve onun bileşenlerinden bir kısmı.

“Bizi kaygılandıran bu faylar”

İşte Kiğı bugün biraz önce meydana gelen depremde bu fayların arasında daha küçük ölçekli faydalardan biri üzerinde meydana gelmiş olan 5,3 büyüklüğündeki bir deprem. Şimdi burada Bingöl Karlıova arasında 71 de 6,8 büyüklüğünde deprem var zaten. Güneyde Sivrice Pötürge arasında oldu.

Arada Bingöl’ün hemen güneyinde kırılmamış bir parça var. Doğu Anadolu fayının kırılması muhtemel sismik boşluk konumunda olan bir bölüm var. Yani buralar zaten ve bir de tabii kuzeydeki Erzincan Karlıova arasındaki Yedisu fayı ki bu da sismik boşluk konumunda. Asıl bizi kaygılandıran faylar bunlar.

Yani bugün bu depreme yol açmış olan faylar daha küçük ölçekli, daha tali faylar diye adlandırdığımız faylar deprem de zaten küçük bir deprem ama gene de kırsal geleneksel yapılarda birtakım hasarlar meydana geldiği görülüyor.

Gelmesi de doğal yapılar zaten köy tipi yığma. Taş tuğla yapılar ki normaldir bu tür hasarlar ama işte bu Bingöl ve Yedisu fayları bu bölgede asıl hasar yapması beklenen depremlerin olacağı kesimler.

Biri Kuzey Anadolu Fayı’nda biri de Doğu Anadolu Fayı’nın üzerinde oluşacak iki deprem bu bölgeye çok yakın. O nedenle oralara yoğunlaşmak ve oralarda bir takım tedbirleri hızlandırmak. Almak gerektiğini vurgulamak istiyorum.

“Dünyanın en tehlikeli zonlarından biri”

Tabiki yani burası sadece Türkiye değil, dünya ölçeğinde deprem tehlikesi bakımından en dikkat çeken yerlerden biri. Niye öyle? Çünkü Ege’den başlayıp Türkiye’yi kat eden Kuzey Anadolu Fayı’nın hemen güneyinde ve Afrika’nın işte Arap levhası ile Afrika’nın sınırı Kızıldeniz Ölüdeniz, sonra Hatay civarından itibaren Karlıova ya kadar uzanan Doğu Anadolu Fayı bir de Güneydoğu Anadolu bindirme kuşağı var biraz güneyden Hakkari civarında bir yay yapıp çıkan.

Yani burası dünyanın en tehlikeli deprem zonlarından biri üzerinde bulunuyor ve burada pek çok da sismik boşluk var. Yani bundan sonra olacak ilk depremlerin beklendiği yerler sismik boşluklar demin söyledim. Tekrarlıyorum, Yedisu Erzincan Karlıova arası bu bölgeyi etkileyecek, ikincisi Bingöl’ün güneyine doğru, Hazar Gölü’ne doğru olan kesim.

Daha güneyde Adıyaman Kahramanmaraş arasında bir boşluk var, orası sırada bekliyor ve birde arada işte Malatya fayından yukarı Erzincan’a doğru uzanan gene aktif büyük bir fay var ve arada Tunceli Karakocan, Bingöl arasında uzanan doğrultu atımlı fay bu düğüm noktası. Bu üçgenin bulunduğu alan Türkiye’nin en tehlikeli alanı deprem tehlikesinin en yüksek olduğu alan. Ve son yıllarda da bu bölge kıpır kıpır çok fazla deprem oluyor. Çok aktif yani bunun devam edeceğini öngörmek mümkün söylemek mümkün.

O nedenle buralarda deprem olacak mı, olmayacak mı? Bu tartışmayı geçmemiz gerekiyor. Yani burası birde Erzincan gibi her 50-55 yılda bir yıkıcı deprem yaşayan yani Türkiye’nin en aktifleri, yani son 1000 yılda 20 den fazla yıkıcı deprem yaşamış, Erzincan ve Erzincan çevresi burası. Bu Kuzeydoğu Anadolu Fayı var bir de. Yani Türkiye’de o bölgeden kuzeye Ermenistan’a doğru uzanan. Burası tam bir düğüm noktası. O nedenle bu bölgede depremi beklemeyi bırakıp bu bölgede özellikle işte Okan hoca da bahsetti. Kırsal bölgedeki yapılar ciddi hasarlar alabilir. Bundan sonraki artçılar da bile yıkılabilir.

Buraların iyileştirilmesi gerekiyor. Yani bu kentsel dönüşüm yasası çerçevesinde bu dönüşümün hızlandırılması gerekiyor ve hızlandırmaya da tabi gene İstanbul gibi oralarda da İzmir gibi oralarda sismik boşluk konumundalar maalesef oralarda da bekleniyor depremler ama buralarda aynen çerçevede değerlendirilerek tehlikenin en yüksek olduğu yerlerde dönüşümün hızlandırılması daha biraz özendirilmesi kamu eliyle yani Bakanlık ve Belediyelerin el birliğiyle vatandaşı da içine dahil ederek, kentsel dönüşüm yasasının uygulamasının hızlandırılmasından başka çare yok. Yani bunu bir an önce yapmamız gerekiyor. Bu bölgenin yapı stokunu depreme dayanıklı hale getirmemiz gerekiyor ki bu depremler olduğu zaman olacağı zaman korkmadan rahat bir şekilde yaşamaya devam etsin.

Prof. Okan Tüysüz’ün açıklaması şu şekilde:

Öncelikle yöre halkına geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Şimdi bizde bir kural vardır. Geçmişte bir yerde deprem olmuşsa gelecekte de olur. Bölgeye baktığımız zaman Süleyman Hoca’nın da bahsettiği gibi Kuzey Anadolu Fayı, Doğu Anadolu fayı arasında üçgen biçimde bir bölge ve bu üçgen içerisinde 1950 yılında 5,5 1957 de 5.1 1968’de, 5.1 1995’te 5.7’lik depremler oldu.

Bu şunu demek. Geçmişte deprem olmuşsa gelecekte de olacaktır. Dolayısıyla bu bölge için 5-6 büyüklüğündeki depremler şaşırtıcı depremler değildir. Bölgenin yapısı gereği. 1 Mayıs 2003’te Çeltiksuyu depremi oldu ve 176 can kaybı oldu burada. Bu da yine bölgenin hareketli olduğunu gösteren önemli verilerden bir tanesi şimdi bugün olan deprem 5.3 büyüklüğünde bir normal fay tarafından üretilmiş diri fay haritalarında olmayan ama jeolojik yapıdan bildiğimiz bir fay ve bu fayın üzerinde meydana gelen bir deprem, 5.3’lük, bir depremin 4.3’e varan hatta bunu biraz geçen artçıları olabilir.

O nedenle şimdi birinci olarak söyleyeceğim şey hasar görmüş yapılara yetkililer tarafından incelenmeden lütfen girmeyelim. Çünkü 5.3’lük depremde hasar almış yapı daha sonra gelen artçılar nedeniyle hasarı artarak başka kazalara yol açabilir. O nedenle eğer yapımız hasar görmüş ise bu hastaların mutlaka yetkili kişilerce incelenmesi gerekir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.