Site Rengi

HABER ÖZETİ
İyi Parti’de Genel Başkanlık yarışı 3. tura kaldı..
Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?.
Öğrencilerin kabusu olan integral konusu müfredattan çıkarıldı!.
Türkiye faiz belasına bulaştıkça gavur övgüler yağdırmaya devam ediyor!.
Kahpe ABD’den demokrasi dersi!. Filistin protestocuları için keskin nişancılar yerleştirdiler!.
İstiklâl Bombacısı kahpeyi asmayıp ömür boyu besleyeceğiz!.
CHP ile Saadet Partisi arasında “Seçimler Bitti, Milletvekilimi Geri Yolla” görüşmesi!.
Kamu da talanın boyutu ortaya çıktı!. 500 makam aracı satışta!.
Yurt genelinde çöl tozu etkisi sürüyor!. Meteoroloji’den 35 ile sarı kodlu uyarı!.
ABD’nin İsrail’i protesto eden öğrencilere uyguladığı şiddet dünya basınında!.
Arapça soruya tercüme isteyen Ali Erbaş’ın Fransızca hutbesi de olay oldu!.
SGK’dan annelere 325 euro bakıcı desteği…
Yeni eğitim müfredatı yarın açıklanıyor…
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı…
AK Partili Mücahit Birinci’den Arapça bilmeyen Ali Erbaş’a istifa çağrısı!.
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda vatandaş resmen kazıklanıyor!.
Yeniden Refah Partisi’nden Yeni Anayasa açıklaması…
Dilan ve Engin Polat çiftinin aylık gelirleri sadece 200 bin liracıkmış!.
Paşinyan’dan ezber bozan Ermeni Soykırımı çıkışı!.
Merkez Bankası faizi yüzde 50’de sabit bıraktı…
Atı alan Üsküdar’ı geçti, devlet daha yeni fiyat denetimine başladı!.
Mustafa Varank’tan Deniz Zeyrek’e Hodri Meydan!. 2 GÜN GEÇTİ, HAYSİYETİN VARSA AÇIKLA!.
Muhalefeti şaşırtan anket!.
Mehmet Ali Yılmaz’ın ölüm nedeni belli oldu…
Tavuk eti fiyatları son 5 ayda yüzde 200 zamlandı!.
Afrika’dan gelen çöl tozu tüm ülkeyi etkisi altına aldı!.
Meral Akşener’i evine gönderecek kurultay için zaman yaklaşıyor!.
ABD Başkanı Biden TikTok’u resmen yasaklayan imzayı attı!.
TFF’den çok konuşulacak karar!. Hakemler Özelleştiriliyor!.
Fahiş fiyat vurgununa son!. Ambalajlara fiyat etiketi zorunluluğu geliyor!.
DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62

BU DEVRİN ÇOCUKLARI HAREKET EDEMEYECEK KADAR YORGUN!..

BU DEVRİN ÇOCUKLARI HAREKET EDEMEYECEK KADAR YORGUN!..
31.08.2019
A+
A-

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Merih Çetinkaya ”Günümüzde çocukların büyüdükçe yorulacak kadar hareket etmedikleri, hatta hareket etmek için çok yorgun oldukları bilinmektedir” dedi..

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Öğretim Üyesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Merih Çetinkaya, günümüzde çocukların büyüdükçe yorulacak kadar hareket etmedikleri, hatta hareket etmek için çok yorgunolduklarının bildirildiğini belirterek, “Çocukların büyüyüp geliştikçe sağlıklı olabilmeleri için daha fazla fiziksel aktivitede bulunmaları, daha az sedanter hayat yaşamaları ve yeterli düzeyde uyumaları gerekmektedir.” dedi..

Prof. Dr. Çetinkaya, günümüzde sağlıklı bir yaşam için günlük fiziksel aktiviteyle dinlenme arasındaki dengenin son derece önemli olduğunu söyledi..

Fiziksel aktivite, sedanter davranışlar ve uykunun birlikte değerlendirildiği Kanada 24 Saatlik Hareket Kılavuzu’nun önemli veriler sağladığını aktaran Çetinkaya, kılavuzun dünyada çocuklar için yaşamın erken dönemlerinden itibaren fiziksel hareket ve uyku açısından dikkat edilmesi gereken bilgileri içeren ilk kılavuz olma özelliğini taşıdığını belirtti..

Çetinkaya, çalışma ve araştırmaların son yıllarda çocukların daha az fiziksel harekete sahip olduğunu ve 5 yaşından önce zararlı olduğu bilinmesine rağmen ekran önünde çok daha fazla zaman harcadığını gösterdiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

“Çocukların büyüyüp geliştikçe sağlıklı olabilmeleri için daha fazla fiziksel aktivitede bulunmaları, daha az sedanter hayat yaşamaları ve yeterli düzeyde uyumaları gerekmektedir.. Günümüzde çocukluktan başlayarak, adolesan ve erişkin döneminde genel sağlık halinin devamı için yeterli düzeyde hareket, dinlenme ve uykunun son derece önemli olduğu bilinmelidir..”

“Dengeli yaşamla dürtüsellik bozuklukları önlenebilir”

Prof. Dr. Merih Çetinkaya, “Günümüzde çocukların büyüdükçe yorulacak kadar hareket etmedikleri, hatta hareket etmek için çok yorgun oldukları bildirilmektedir.” dedi..

Kılavuzun önerdiği şekilde bir yaşam tarzı sürdüren çocuklarda, önerilere uymayanlara göre bilişsel fonksiyonlarının daha iyi olduğunun, obezitenin azaldığının, daha sağlıklı olunduğunun, yaşam kalitesinin arttığının görüldüğünü ifade eden Çetinkaya, sözlerini şöyle tamamladı:

“Sonuç olarak artmış fiziksel aktivite, azalmış sedanter yaşam ve ekran karşısında harcanan az süre ve iyi uykunun sağlık için son derece önemli olduğu bilinmelidir. Bu durumun dürtüsel bozukluklar üzerine olan etkisi de bir araştırmayla ortaya konulmuştur. 8-11 yaş arası yaklaşık 4 bin 500 çocuğun dahil edildiği çalışmanın sonuçları 14 Ağustos’ta çocuk sağlığı ve hastalıkları alanındaki en prestijli dergilerden birinde yayımlandı.. Kanada Ottawa Eastern Ontario Çocuk Hastanesinden Sağlıklı Aktif Yaşam ve Obezite Araştırma Grubu tarafından yapılan bu çalışmada çocuklara yapılan, testleri bitirememe, acele hareket etme ve negatif durumda bulunma gibi 8 farklı dürtüsellik testi değerlendirilmiştir.. Bu çalışmada günde en az 9-11 saat düzenli ve kesintisiz uyuyan, ekran karşısında en fazla 2 saat vakit geçiren ve günde en az 60 dakika ciddi fiziksel aktivitede bulunan çocukların diğer çocuklara göre daha az dürtüsel sorunlara maruz kaldığı gösterilmiştir.. Düzenli fiziksel hareket, ekran karşısında geçirilen zamanın azaltılması ve düzenli uykuyla dürtüsellik ilişkili bozuklukların önlenebileceği ve sıklığının azaltılabileceği bilinmelidir..”

Çetinkaya, “Tüm bu veriler ve çalışmalar ışığında çocukluk çağından itibaren ekran karşısında geçirilen zaman ve sedanter yaşamın azaltılması, ciddi fiziksel aktivitenin çocukluk çağından itibaren en az 60 dakika yapılması ve de düzenli, kaliteli bir uykuyla obezitenin azaltılabileceği, genel sağlığın korunabileceği ve aynı zamanda dikkat eksikliği hiperaktivite sendromu, yeme bozuklukları, madde kullanım, kişilik bozuklukları, bipolar bozukluk ve şizofreni gibi pek çok nörolojik ve psikiyatrik hastalıkla ilişkili dürtüsellik sorunlarının azaltılabileceği bilinmelidir..” değerlendirmesinde bulundu..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.