Site Rengi

HABER ÖZETİ
İstanbul’daki deprem artçı sarsıntılarla devam ediyor!.
Kandilli deprem raporunu yayınladı: 445 defa sallandık!.
Bir yolsuzluk operasyonuda CHP’li Marmaris belediyesine!.
İBB’nin Kanal İstanbul palavraları bir bir ellerinde patladı!.
7 yıldır sıfır çeken Ali Koç yine istifa etmeyeceğini açıkladı!.
İşte İBB’deki hırsızlık operasyonunda ele geçirilenler!.
Fenerbahçe “ALİ KOÇ İSTİFA” tezahüratları ile inliyor!.
Meteoroloji’den sağanak yağış uyarısı!.
İBB Yolsuzluk Operasyonunda ikinci dalga!.
İstanbul 4,3 ile yine sallandı!.
Vatandaşların yeni yatırım gözdesi vergisiz altın sertifikaları oldu..
Yenidoğan Çetesi’ni çökerten savcıdan kendisini tehdit eden ite olay cevap!.
İmamoğlu’nun yolsuzluk görüşmelerini ortaya çıkaran görüntüler!.
Elektrik faturalarındaki indirim detayı vatandaşı isyan ettirdi!.
Deprem fırsatçılığı yapan şerefsizlere ceza yağdı!.
Deprem uzmanları kavgaya tutuşmaya başladılar bile!.
Şimdi de Karadeniz fayları hareketlenmeye başladı!.
Prof. Dr. Ahmet Ercan Büyük İstanbul Depremi için tarih verdi!.
İstanbul’da son deprem bu sabah 3,6 olarak kaydedildi!.
İstanbul için yürekleri ağızlara getiren risk raporu!.
İmamoğlu’na bir darbede sığındığı İngilizlerden geldi!.
6,2’lik deprem büyük İstanbul depremini tetikler mi!.
Telefonlara deprem uyarısı nasıl geliyor?.
Bakan Yerlikaya: Artçı depremler azalma eğiliminde..
Yılın fıkrası Özgür Özel’den!. Deprem için gecesini gündüzüne katan başkanlarını içeri almışlar!.
Ekrem’in reklamına harcadığı para depreme harcadığı paranın 3 katı!.
Art arda gelen depremlerle İstanbul beşik gibi sallanıyor!.
Deprem nedeni ile okullara 2 gün ara verildi!.
İstanbul’da korkutan deprem!.
Trump kıvırdı altın fiyatları düşmeye başladı!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

‘Burada namaz kılarken yağmur yağmıyor’ Dünyanın her yerinden geliyorlar, 557 yıllık

Trabzon- Gümüşhane sınırındaki Kadırga Yaylası’nda bulunan 557 yıllık üstü açık camide, yüzyıllardır insanlar, açık havada ibadetlerini yapıyor.

‘Burada namaz kılarken yağmur yağmıyor’ Dünyanın her yerinden geliyorlar, 557 yıllık
21.07.2019
A+
A-

Trabzon- Gümüşhane sınırındaki Kadırga Yaylası’nda bulunan 557 yıllık üstü açık camide, yüzyıllardır insanlar, açık havada ibadetlerini yapıyor.

Trabzon-Gümüşhane sınırında yer alan, deniz seviyesinden bin 800 metre yükseklikteki Kadırga Yaylası'nda, üstü açık, çevresi 1,5 metrelik taş duvarla çevrili 557 yıllık çift minareli camide, yüzyıllardır insanlar, açık havada çimenler üzerinde ibadet ediyor. Yaz mevsiminin gelmesi ve yayla sezonun başlamasıyla Trabzon ve Gümüşhane'den Kadırga Yaylası'na göçen çok sayıda kişi, bu camide namaz kılıyor. Bu yıl da Gümüşhane'nin Özkürtün, Kürtün, Trabzon'un ise Maçka, Şalpazarı, Tonya ve Beşikdüzü ilçe belediyelerinin katkılarıyla düzenlenen geleneksel 'Kadırga Otçular Yayla Şenliği'ne gelen ziyaretçiler, vakit namazlarını üstü açık camide kılarak, yüzyıllık geleneği sürdürüyor.

Vatandaşlardan Özkan Pekin, üstü açık camide ibadet etme geleneğini yaşatmaya çalıştıklarını belirterek, "Her yıl buraya geliyoruz. Burada namaz kılınırken Allah'ın yüce hikmeti yağmur yağmıyor. Biz de bu geleneği nesilden nesile yaşatmak için çocuğumla burada namazımızı kıldık. Dedelerimizin, atalarımızın tarihini mirasına sahip çıkmak son derece önemli" dedi.

'GELENEĞİ YAŞATIYORUZ'

Yaylaya üstü açık camide namaz kılmak için geldiğini anlatan Ömer Dural da, "Namaz kılmak için geldik. Sabah hava güzeldi hava bozdu, ama namaz vakti bize tesiri olmadı. İbadetimizi icra ettik. Allah tüm İslam âleminin birliğini, beraberliğini daim eylesin. Çocukluğum dönemlerinde 70'li yıllarda da bura böyle kalabalıktı. Biz de yine geldik, bu geleneği sürdürmeye çalışıyoruz. Manevi hazzı bambaşka" diye konuştu.

'DÜNYANIN HER YERİNDEN GELİYORLAR'

İzmir'den bölgeyi ziyarete gelen Ali Atalar ise, yurt içinin yanı sıra dünyanın her yerinden üstü açık camiyi görmeye gelenlerim olduğunu ifade ederek, "Her yıl buraya gelerek yayla yapıyoruz. Bu camide muhakkak ibadet ediyoruz. Fatih Sultan Mehmet, Trabzon fethi sırasında konaklayıp burada namaz kılmış. Çevresi taştı, duvar sonradan yapıldı. Bu tarihi korumak ve yaşatmak gerekir" diye konuştu.

İnsanların üstü açık camide huşu içinde ibadet ettiklerini söyleyen Ömer Topkara da, "Burası Fatih Sultan Mehmet askerleriyle cuma namazı kıldığı yer. Namaz bitti, birazdan yağar, namaz sırasında ama etkilenmez insanlar. Burada huşu içinde ibadet ediliyor. Sırf burada namaz kılmak için yoğun ilgi var" dedi.

OTÇULAR ŞENLİĞİNE YOĞUN İLGİ

Kadırga Yaylası'nda düzenlenen 'Kadırga Otçular Yayla Şenliği' bu yıl da yoğun katılımla gerçekleştirildi. Kadırga Yaylası, çevre illerden ve yurt dışından gelen yaylacılarla dolup taştı. Sabah saatlerinde çevredeki obalarından gruplar halinde yola çıkan yaylacılar, Kadırga’da buluştu. Çevre illerden ve yurt dışından gelen yaylacılar, bölgede kurulan pazarda alışveriş yaptı. Pazar yerinde, Kürtün ekmeği, pestil gibi pek çok yöresel ürün yoğun ilgi gördü. Horon Düzü'nde binlerce kişiyle oluşturulan büyük halkadaki yaylacılar, yoğun sis ve yağmura aldırış etmeden saatlerce horon oynadı. Davul, zurna ve kemençe eşliğinde gerçekleştirilen şenlikte, yöre kadınlarının giyindiği rengârenk kıyafetler de ilgi gördü. Şenlikte mahalli sanatçılar konser verdi. Şenlik alanı dolduran binlerce kişi, renkli görüntüler oluşturdu.

'BURADA ATMOSFER BAMBAŞKA'

Şenlikte oluşturulan 'Otçu' komitesi üyesi Çetin Kılıç, şenliklerin tarihinin yarım asrı aştığını belirterek, "Kadırga şenliği geleneği yarım asrı aşkın bir gelenek. Geçmişte atalarımız dedelerimizin başlattığı bu geleneği sürdürüyoruz. Burada atmosfer bambaşka. Ata, dede mirasımıza sahip çıkmak zorundayız. İmkanlar, şartlar değişse de bu geleneği aslına uygun yaşatmak için emek vereceğiz." diye konuştu.

'KIYAFETLER YAŞAM TARZIMIZ'

Almanya'dan tatil için geldiği memleketinde 'Ağasar' kıyafetiyle şenliğe katılan Ayşe Gürman, "İznimizi özellikle bu şenlik takvimine göre ayarlıyoruz. Çünkü burada doğduk, büyüdük. Bu topraklarımızı çok seviyoruz. Bu kıyafetler bize özgü, bu geleneği yaşatmaya çalışacağız" dedi.

Şenliğe katılan Buse Erbatçı ise, "Bu kıyafetler bizim yaşam tarzımız. Şenliklerimiz hep böyle el ele, kol kola birlik ve beraberlik içinde geçiyor. Şenliklerimiz hep böyle kalabalık" ifadelerinde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.