Site Rengi

HABER ÖZETİ
Eylem Tok’un ehliyetsiz züppe oğluna defalarca hız cezası kesilmiş, okula arabasıyla gidiyormuş!.
Seçim günü oy kullanmaya gitmeyenlere uygulancak cezai işlem açıklandı!.
Seks skandalı sonrası Karabük Üniversitesi’nden yabancı öğrencilere sağlık raporu şartı!.
Yeniden Refah Partisi Ankara İl Teşkilatı topluca istifa edip AK Parti’ye katıldı!.
76 bin deprem ve afet konutu hak sahiplerine teslim edildi..
Emeklilere promosyon ödemeleri yarından itibaren başlıyor..
Ali Koç’tan kongreye çağrı: Gelin 2 Nisan’da Fenerbahçe’yi ligden çekelim!.
CHP’deki Kemalciler “SENİ SIRTINDAN HANÇERLEYENE OY YOK” pankartı ile İmamoğlu’na isyan bayrağı açtı!.
CHP’deki para kulelerinin gizemi ortaya çıktı!. Eko Başkan Bay Kemal’i devirmek için balya baya rüşvet dağıtmış!.
CHP’deki para kuleleri skandalında ses kayıtları ifşa oldu!.
Gazze’deki ateşkes çıkmaz girdi!. Kahpe İsrail heyeti Doha’dan ayrıldı!.
Kahpe İsrail şimdi de çadırlara sığınan Filistinlileri bombalıyor!.
Belçika’daki PKK’lı köpeklerin Türklere neden saldırdıkları belli oldu…
Pandemi uyarısı!. Yeniden kapanma olacak mı?.
Çiftçiler Brüksel’i savaş alanına çevirdiler!.
Hazırlık maçında Avusturya’dan 6 gol yedik!.
Kuveyt Dinarı değerli para birimi seçildi.. TL’nin tam 100 katı!.
Karabük Üniversitesi’ndeki fuhuş skandalı büyümeye devam ediyor!. Fuhuş şebekesi kurulduğu ortaya çıktı!.
MHP’li vekilden zam haberi bekleyen emeklilere ek iş tavsiyesi!. HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEYİN!.
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’tan veda gibi açıklama.. SENEYE BİZ YOKUZ…
Gökhan Zan 3 milyon dolar avanta istedi mi?. Ses kayıtları ile ilgili uzman raporu yayındandı!.
Rusya kanlı saldırının arkasında Amerika, İngiltere ve Ukrayna’nın olduğunu açıkladı!.
Kurum’dan İmamoğlu’na mal beyanı tepkisi: MİLYON DOLARLIK VİLLARINI NEDEN SAKLIYORSUN?.
MHP’li Başkan Adayından AK Partili rakibi hakkında alçak ifadeler!.
Emekliye maaş promosyonunda başvurular patlama yaptı!.
İflasın eşiğindeki CHP’li belediyeler SGK borçlarını ödeyemiyor!.
Muharrem İnce’den Özgür Özel’e seçim gecesi cevabı!. HDP BARAJI GEÇİNCE SEVİNÇTEN HAVALARA UÇAN SEN DEĞİL MİYDİN?.
Facebook ve İnstagram’a seçim tedbiri!.
İBB adayı Murat Kurum’dan İmamoğlu’nun ipliğini pazara çıkaran seçim klibi!.
Karabük Üniversitesi Afrikalı öğrenciler ile ilgili sessizliğini bozdu!.
DOLAR 32,3234
EURO 35,0716
ALTIN 2.282,24
BIST 9.009,56

Çavuşoğlu’ndan Dendias açıklaması! “Haddini aştı gerekli cevabı verdim!.”

Çavuşoğlu’ndan Dendias açıklaması! “Haddini aştı gerekli cevabı verdim!.”
16.04.2021
A+
A-

Son dakika haberine göre; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu dün yaşanan ‘Dendias krizi’ ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Gerçek dışı ithamlarla hem ülkemi hem milletimi suçlamaya başladı. Biz gerçekten ev sahibi olarak gereken nezaketi de gösterdik. Sayın Dendias bunun dışına çıktı, haddini de aştı ben de gerekli cevabı verdim” dedi. KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, “KKTC’de Kur’an kurslarının kapanması gibi bir durum asla olamaz” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “(Kıbrıs’ta) Biz artık federal çözüm için zaman kaybetmeyeceğimizi, yeni fikirlerin, yeni vizyonun görüşülmesi gerektiğine inanıyoruz.” dedi.

Çavuşoğlu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile KKTC Cumhurbaşkanlığında ortak basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, 2017’de Cenevre’de bir günlük mini konferansta, Ocak’ta Cenevre’den Temmuz’da Cran Montana’ya kadar tüm görüşmelerde ve Cran Montana’da Kıbrıs Rum tarafının masayı devirmesi sebebiyle başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından yaptıkları açıklamalarda tüm muhataplarına federasyonu artık müzakere etmeyeceklerini birçok kez söylediklerini belirtti.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Biz artık federal çözüm için zaman kaybetmeyeceğimizi, yeni fikirlerin, yeni vizyonun görüşülmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunun için de adadaki gerçekler çerçevesinde adil, kalıcı ve sürdürülebilir tüm taraflar için de kazan-kazan getirecek bir çerçeve ve vizyon ortaya koyuyoruz.” dedi.

Çavuşoğlu, sadece bunu istemekle kalmayıp, bir “vizyonla” süreçteki toplantılara katılacaklarını vurguladı.

“Cenevre’deki toplantı gayri resmi bir toplantıdır”

Gerçek, anlamlı, eşit ve sonuç getirecek yeni bir müzakere başlatılmasını istediklerini vurgulayan Çavuşoğlu ancak bu çerçevede bir müzakerenin başlamasının faydalı olabileceğini düşündüklerini dile getirdi.

Çavuşoğlu, “Cenevre’deki 5 1 formatındaki toplantı gayriresmi bir toplantıdır. Burada yeni bir müzakere başlamıyor.” dedi.

Söz konusu toplantıda müzakere için ortak bir zeminin olup olmadığına bakılacağını aktaran Çavuşoğlu, “Kesinlikle ve kesinlikle Crans-Montana’dan kaldığımız yerden devam etmeyeceğiz. Bu söz konusu bile olamaz.” dedi.

“(KKTC’deki Kur’an kursları kararı) Bu karar ideolojik bir karardır”

KKTC Anayasa Mahkemesinin, bazı din görevlilerinin üyesi olduğu Hizmet Sendikasının (HİZMET-SEN) 2018’de açtığı davayla ilgili dün verdiği karara ve KKTC’de Kur’an-ı Kerim eğitim-öğretiminde yetki tartışmasına ilişkin bir soru üzerine Çavuşoğlu, bu konunun büyük bir hassasiyet yarattığını söyledi.

Yargının bağımsızlığı ilkesinin ve Anayasa Mahkemesinin verdiği kararların bağlayıcılığına her ülkenin saygı duyduğunu ve hukukun üstünlüğüne inandıklarını belirten Çavuşoğlu, “Bu, mahkemenin verdiği bir kararı eleştirmemek değil. Eleştirme hakkımız vardır.” dedi.

Çavuşoğlu, mahkemenin hukuka uygun karar vermemesi halinde bunu doğrudan eleştireceğinin altını çizerek şöyle devam etti:

“Baştan söyleyeyim en sonda söylemek istediğimi: ‘Bu karar ideolojik bir karardır. Neden? Anayasaya göre ya da hükümlerine göre verilmiş bir karar değildir. Zaten ideolojik verilen bu kararın içinde her ne kadar gerekçesinde ve içinde ibareler yer almasa da, daha sonra bu karar yön veren ve bunun uzantılarının yaptığı açıklamalar çok açık ve nettir. Yok ‘laiklikmiş, yok başka bir şeymiş’. İşte ‘yasaklandı, vesaire Kur’an kursları’ buna benzer ifadeleri de gördük, yorumları da gördük. Laikliğin kendisi ne demektir? Tanımı nedir? Herkesin din ve özgürlüğünü, inancını ve dinini öğrenme hakkının garantisidir laiklik.”

Ramazanda açıklanan kararın zamanlamasının da son derece manidar olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Hiç kimse kusura bakmasın. Evet yargıya saygımız var ama bu karar ideolojik bir karardır. Elbette bunun düzeltilmesi konusunda saygıdeğer Cumhurbaşkanının ve Başbakanın yaptığı açıklamaları önemsiyoruz.” dedi.

Çavuşoğlu, bu konunun tüm Müslümanlarda olduğu gibi Türkiye’de de hassasiyet yarattığını vurgulayarak, “Temenni ediyoruz ki bundan sonra bu tür ideolojik yaklaşımlar olmasın, gerçek anlamda hukukun üstünlüğü tesis edilsin.” diye konuştu.

Son dakika Çavuşoğlundan Dendias açıklaması: Haddini aştı gerekli cevabı verdim

KKTC CUMHURBAŞKANI TATAR:

Biz, BM’de devletten devlete ilişkiyi ifade edeceğiz. Böylelikle egemen eşitlik temelinde bir anlaşma olabilir.

YUNAN BAKANIN PROVOKATİF SÖZLERİ

Ersin Tatar: Sayın Çavuşoğlu’nun dünkü cevabı çok yerindeydi. Biz Doğu Akdeniz’de ne Kıbrıs Türk halkının ne Türkiye’nin haklarını yedirtmeyiz. Yunan Dışişleri Bakanı’na verilen cevapta, Kıbrıs Türk halkı olarak sizi izlerken “Bravo sayın bakanımız” dedik. Çünkü çizgiyi aşmıştı, cevabını aldı. Onların iddia ettikleri alan çok daha azdır. Doğu Akdeniz bağlamında söylenen cevap çok yerindeydi diye düşünüyorum.

Çavuşoğlu: Yunanistan ile son bir buçuk yıldır gerginlik yaşadık. 5 yıl hiç yapılmayan görüşmeleri tekrar başlattık. Sayın Dendias’ın Ankara ziyaretini de önemli yumuşatma fırsatı olarak görmüştük. Buradaki görüşme son derece güzel görüşmeydi. Elbette farklı görüşler dillendirildi. Daha sonra biz dar kapsamlı epeyce bu konuları konuştuk farklılıklarımızı ortaya koyduk. Görüşmelerin başlamasının amacı da bunları görüşmeye devam etmekti. Özellikle iş birliğimizi nasıl güçlendireceğimizi de konuştuk. Basın toplantısı kısmına gelirken sayın Dendias ve ekibinden şöyle bir talep geldi: Biz basın toplantısında tartışma yaratacak konulara değinmeyeceğiz sizden de aynı yaklaşım bekliyoruz. Basın toplantısının belli bir toplantısından sonra gerçek dışı ithamlarla hem ülkemi hem milletimi suçlamaya başladı. Biz gerçekten ev sahibi olarak gereken nezaketi de gösterdik. Sayın Dendias bunun dışına çıktı, haddini de aştı ben de gerekli cevabı devletim ve milletim adına vermek durumundaydım.

Biz bundan sonra da aynı yapıcı yaklaşımımızı devam ettireceğiz. Bu konuları çözersek biz çözeriz. Sık sık ‘AB arkamda’ diyerek bir yere varmanız mümkün değil. Sahada da gördünüz ki ne AB’nin ne bazı ülkelerin retorikten öte bir destek vermez. Onlar anca silah satar. İki komşu ülke olarak bizim çözüm yollarını beraber bulmamız gerekiyor. Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın bugünkü daha yapıcı açıklamasını da not ettik.

ANNAN PLANI

Tatar: Tabii ki Türkiye Cumhuriyeti bu konularda cesaretle adımlar atmaktadır. Şimdiye kadar iyi çocuktuk, şimdi kötü çocuk olursak bizi suçlayacaklar. Ama iyi çocuk olduk da ne oldu? Hep aldılar, hep aldılar. İyi çocuk olduğumuzda verdikleri bir şey yok. Esas itibarıyla Yunanistan ve Kıbrıs Rum Yönetimi veto hakkı ve bize yaptığı dayatmalarla Kıbrıs Cumhuriyeti’nin otoritesini kuzeye yaymaya çalışıyor.

Çavuşoğlu: Hem KKTC’ye, hem Kıbrıs Türk halkına hem de Türkiye’ye verilen sözlerin nasıl tutulmadığını söylediniz. Sözler tutulmayınca güven kalmıyor. AB KKTC’yi ve Kıbrıs Türk halkını tamamen yok sayıyor ve yüzde yüz hatalı da olsa Rum Yönetimi’ni destekliyor. Böyle olunca KKTC’nin AB’ye güvenmemesini anlamanız lazım.

Son dakika Çavuşoğlundan Dendias açıklaması: Haddini aştı gerekli cevabı verdim

 

KKTC’DE KUR’AN KURSU KRİZİ

Ersin Tatar: Konuyla alakalı olarak büyük bir rahatsızlık duyduğumu ifade etmek istiyorum. Fevkalade hassas bir konudur. KKTC’de Kur’an kurslarının kapanması gibi bir durum asla olamaz. Bir kere burada bir sıkıntı yaratılmaya çalışılıyor.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.