Site Rengi

HABER ÖZETİ
Google İsrail’i eleştiren 28 çalışanını kapı önüne koydu!.
Seçimler bitti, zam yağmuru başladı!. Kırmızı ete yüzde 25 zam!.
Tokat’ta korkutan deprem!.
400 bin vergi kaçakçısına kaymaklı devlet kıyağı!.
Denizbank’ta yeni bir Seçil Erzan skandalı!.
Metin Akpınar-Duygu Nebioğlu skandalında ortalık toz duman oldu!.
Ticaret Bakanlığı’ndan komedi gibi ceza açıklaması!.
Aracını yanlış yere park eden AK Partili vekili şikayet eden vatandaşa hapis cezası!.
Selahattin Demirtaş’ın tahliye talebine ret!.
Meteoroloji’den Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısı!.
Vatandaşların linç ettiği Uzman Çavuş cinsel tacizden tutuklandı!.
Ticaret Bakanı Bolat’tan fahiş fiyat açıklaması!.
Erdoğan’ın kıdemli yancısı Gezi Teröristlerine af çağrısı!.
Kahpe ABD’nin ikiyüzlülüğü!. “Gazze’de Soykırım” kelimesi yasaklandı!.
Hastane randevularında yeni döneme giriliyor…
Seçimler bitince açıklamalar netleşti!. Asgari ücrete ara zam yok!.
Hem Metin Akpınar’dan hem Uğur Dündar’dan çocuk yapan skandal kadın!.
Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu görevi bırakıyor…
Dünya Bankası Türkiye’ye 18 milyar doları ne karşılığı vereceğini açıkladı!.
Vatandaşa atılacak yeni kazığı böyle savundu!.
Geçen yıl 820 milyar zarar eden Merkez Bankası’nın hedefi enflasyonu düzeltmekmiş!.
İran-İsrail arasındaki gerilim Avrupa’da doğalgaz fiyatlarını uçurdu!.
Lokanta ve kafelerde KDV’ye zam geliyor!.
Selektörle uyarı yapanlara kesilen cezalar iptal edildi!.
CHP’li Belediyeler Suriyelilere resmen savaş açtı!.
Arap ülkeleri resmen İsrail’in köpeği olmuşlar!.
İsmailağa Cemaati imamı suçüstü yapan polisi İstanbul’dan sürgün ettirdi!.
İsrail tüm hazırlıklarını tamamladı!. İran’a saldırması an meselesi!.
Özgür Özel’in yeni imajı…
Dikkat!. Afrika sıcakları başlıyor!.
DOLAR 32,5210
EURO 34,7522
ALTIN 2.492,33
BIST 9.524,59

“Çekilen acılar dayanılmaz olunca, duyulmaz artık hiçbir çığlık” (çeviri haber)

“Çekilen acılar dayanılmaz olunca, duyulmaz artık hiçbir çığlık” (çeviri haber)
10.08.2020
A+
A-

Yazar Kathy Kelly’in, vcnv.org’da yayınlanan, “Kuşatma zamanında acı çeken Yemen” başlıklı makalesinde, Yemen’de yaşananları ünlü Alman şairi ve tiyatro yazarı Bertolt Brecht’in, “Çekilen acılar dayanılmaz olunca, duyulmaz artık hiçbir çığlık” dizeleriyle anlatıyor.

Yazar Kathy Kelly’in, vcnv.org’da yayınlanan, “Kuşatma zamanında acı çeken Yemen” başlıklı makalesinde, Yemen’de yaşananları ünlü Alman şairi ve tiyatro yazarı Bertolt Brecht’in, “Çekilen acılar dayanılmaz olunca, duyulmaz artık hiçbir çığlık” dizeleriyle anlatıyor.

Yazar Kathy Kelly’in Yemen hakkındaki makalesi şöyle:

Zulümler yağmur gibi yağmaya başlayınca
“dur!” diyen olmaz artık,
Cinayetler üst üste yığılmaya başlayınca görülmez
oluverirler.
Çekilen acılar dayanılmaz olunca duyulmaz artık
hiçbir çığlık.
Çığlıklar da yaz yağmuru gibi yağar.

– Bertolt Brecht

Savaşın parçaladığı Yemen’de suçlar birikiyor. Yönetişim veya savaş için hiçbir sorumluluk taşımayan çocuklar cezaya katlanır. 2018 yılında UNICEF, savaşın Yemen’i çocuklar için cehenneme çevirdiğini söyledi. Save the Children, yıl sonuna kadar, 2015’te savaşın tırmanmasından bu yana beş yaşın altındaki 85.000 çocuğun açlıktan öldüğünü bildirdi. 2020’nin sonunda, şiddetli akut beslenme yetersizliği olan 23.500 çocuğun hemen ölüm riskiyle karşı karşıya kalması bekleniyor .

İnsanlar yaygın hastalıklar, COVID-19’un yayılması, sel, çekirge sürüleri, artan yerinden edilme, tahrip olmuş altyapı ve çökmüş bir ekonomi ile baş etmeye çalışırken, Yemen’i felakete uğratıyor. Yine de savaş öfkeli, bombalar düşmeye devam ediyor ve çaresizlik daha fazla suçu körüklüyor.

Pek çok Yemenli erkek ve oğlan çocuğu için mevcut olan en yüksek maaşlı işler, görünüşte silahları hiç bitmeyen milislere veya silahlı gruplara katılarak birbirlerini öldürmeye ve sakat bırakmaya istekli olmayı gerektiriyor. Sivilleri öldüren ve sakat bırakan Suudi Liderliğindeki Koalisyon da (SLC),  Batı ülkelerinden ithal ettiği silahlarla yardım gönderilerini engelliyor ve önemli altyapıyı yok ediyor.

Hava saldırıları, travma geçirmiş hayatta kalanları genellikle ölümcül mülteci kamplarına yönlendirir. Fabrikaların, balıkçılığın, yolların, kanalizasyon tesislerinin, okulların ve hastanelerin enkazının ortasında, Yemenliler boşuna iş ve giderek artan bir şekilde yiyecek ve su arıyor. Suudi-Liderliğindeki Koalisyon’un Batılı eğitim ve silahlarla da sağlanan ablukası, Yemenlilerin işleyen bir ekonomiyi yeniden kurmasını imkansız hale getiriyor.

Dış yardım bile cezalandırılabilir. Mart 2020’de ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) Husiler tarafından kontrol edilen bölgelerde yaşayan Yemenlilere yönelik yardımların çoğunu askıya almaya karar verdi.

Oxfam America’nın insani politika savunuculuğuna liderlik eden Scott Paul, Yemen’deki savunmasız insanlara gönderilen yardımların engellemesini şiddetle eleştirdi.

Yemen’deki kötülükler “yağan yağmur gibi” gelirken; dünyanın her yerinden milyonlarca insandan gelen “Dur!” çığlıkları da öyle. . İşte olanlardan bazıları:

+ Hem Temsilciler Meclisi hem de Senato’daki ABD’li yasa koyucular, Suudi Arabistan ve müttefiklerine milyarlarca dolarlık silah satışını ve bakımını engellemek için oy kullandılar. Ancak Başkan Trump 2019’daki tasarıyı veto etti.

+ Kanada’nın yasa koyucuları , Suudilere silah satışı konusunda bir moratoryum ilan etti . Ancak Kanada hükümeti, moratoryumun mevcut sözleşmelerle değil, yalnızca yeni sözleşmelerin oluşturulmasıyla ilgili olduğunu iddia ederek Suudilere silah satmaya yeniden başladı.

+ İngiltere, insan hakları ihlalleri nedeniyle Suudi Arabistan’a askeri satışları askıya aldı; ancak Birleşik Krallık’ın uluslararası ticaret sekreteri yine de 516 Suudi insan hakları ihlali suçlamalarının hepsinin münferit olaylar olduğunu ve bir suistimal modeli sunmadığını söyleyerek silah satışlarına devam etti .

+Fransız STK’lar ve insan hakları savunucuları, hükümetlerini Suudi liderliğindeki koalisyona silah satışlarını azaltmaya çağırdı; ancak 2019 silah satışlarına ilişkin raporlar, Fransız hükümetinin Suudi Arabistan’a 1,4 milyar Euro değerinde silah sattığını ortaya çıkardı.

+ Kanada, İspanya, Fransa ve İtalya’da sürmekte olan savaşa karşı çıkan işçiler, Suudi Arabistan’a giden gemilere silah yüklemeyi reddettiler.

Tüm bunlara ek olarak, Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Oxfam, Norveç Mülteci Konseyi ve Uluslararası Kızıl Haç Komisyonu tarafından hazırlanan raporlar, Suudi Liderliğindeki Koalisyon’un (SLC) insan hakları ihlallerini defalarca ortaya koymaktadır.

Yine de, savaşın sona ermesi için çığlık atan bu uluslararası protesto, Batı hükümetlerindeki güçlü elitlerin peşinde koşan iyi maaşlı lobicilerle birlikte askeri müteahhitlerin sesleriyle boğuluyor. Onların endişeleri, sadece karların toplanması ve rekabetçi satışların puanlanmasıdır.

2019’da Lockheed Martin’in toplam satışları yaklaşık 60 milyar dolara ulaştı ve bu, dünyanın en büyük “savunma” müteahhidi için en iyi yıl oldu. CEO olarak görevden ayrılmadan önce Marillyn Hewson, Pentagon ve ABD müttefiklerinden gelen talebin, 2020 satışlarında şirketin 6,2 milyar ile 6,4 milyar dolar arasında net kazanç elde edeceğini tahmin ediyordu.

Hewson’un sakince söylediği sözleri, Lockheed Martin’in bombalarından sadece biriyle vücutları parçalanan Yemenli çocukların çığlıklarını bastırdı.

2018 yılının Ağustos ayında Raytheon, Boeing, General Dynamics ve Lockheed Martin tarafından üretilen bombalar, Yemen’e yaz yağmuru gibi düştü. 9 Ağustos 2018’de Yemen’de bir füze, bir okul otobüsünü patlatarak kırk çocuğu öldürdü ve çok sayıda çocuğu yaraladı.

Fotoğraflar, ağır yaralı çocukların o sabah kendilerine hediye olarak verilen ve hala UNICEF mavi sırt çantalarını taşıdıklarını gösteriyor.  Diğer fotoğraflar hayatta kalan çocukların okul arkadaşları için mezar hazırlamaya yardım ettiğini gösteriyor. Bir fotoğraf, enkazdan çıkıntı yapan ve üzerine MK82 numarası açıkça basılmış bir bomba parçasını gösteriyordu. Şarapnel üzerindeki bu numara, Lockheed Martin’i üretici olarak tanımlamaya yardımcı oldu.

Bu çocuklara verilen psikolojik zarar hesaplanamaz. Çocuğu bombalama sonucu ağır şekilde yaralanan bir ebeveyn, “Oğlum gerçekten içten yaralandı” dedi. “Daha iyi hissetmek için onunla konuşmaya çalışıyoruz ve kendimizi ağlamaktan alıkoyamıyoruz.”

Yemen’de savaşa karşı çığlıklar da yağmur gibi düşüyor ve yağmura eşlik eden gök gürültüsü, yaz gök gürültüsü gibi uzak. Yine de, savaşan seçkinlerle işbirliği yaparsak, en korkunç fırtınalar açığa çıkacaktır. Amos peygamberin talep ettiği gibi, “adaletin sular gibi ve doğruluk güçlü bir akarsu gibi akıp gitmesine izin verelim.”

Yazar Hakkında:
Kathy Kelly, Afgan Gençlik Barış Gönüllüleri ile yakın işbirliği içinde çalıştı. CounterPunch / AK Press tarafından yayınlanan Other Lands Have Dreams’in yazarıdır .

*Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir.

Kaynak: http://vcnv.org/

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.