Site Rengi

HABER ÖZETİ
Meteoroloji’den 45 il için Sarı Kodlu uyarı geldi!.
Aşırı kazık fiyatlar sonrası restoran ve kafelerde boykot dönemi başlıyor!.
Diyarbakır’da belediye meclisinde toplantısında Türk Bayrağı krizi!.
Çin’den sosyal medya ahlaksızlığına darbe!
CHP’li Belediyelerde makamlar eşe dosta peşkeş çekiliyor!.
Erdoğan’ı kızdıran “Kent Lokantaları” çıkışı!.
Doğalgaz ve elektriğe Mayıs ayında zam yok!.
Merkez Bankası yıl sonu dolar ve enflasyon tahminini açıkladı..
Amerika yine kahpeliğini yaptı!. Filistin’in BM üyeliğini veto ettiler!.
Tanju Özcan’ın eşi Bolu Belediyesi’ni basıp protesto gösterisi yaptı!.
AK Parti’de Istakoz ve Maldivler skandalından sonra şimdi de Rolex krizi patlak verdi!.
CHP’li başkanın kızı Çankaya Belediyesi’ne başkan yardımcısı oldu!.
Ve beklenen oldu!. Kuduz Köpek İsrail İran’a saldırdı!.
Askeri üniforma ile servis yapan soysuz it tutuklandı!.
Tokat depremi sonrası uzman isimden dikkat çeken açıklama!.
Google İsrail’i eleştiren 28 çalışanını kapı önüne koydu!.
Seçimler bitti, zam yağmuru başladı!. Kırmızı ete yüzde 25 zam!.
Tokat’ta korkutan deprem!.
400 bin vergi kaçakçısına kaymaklı devlet kıyağı!.
Denizbank’ta yeni bir Seçil Erzan skandalı!.
Metin Akpınar-Duygu Nebioğlu skandalında ortalık toz duman oldu!.
Ticaret Bakanlığı’ndan komedi gibi ceza açıklaması!.
Aracını yanlış yere park eden AK Partili vekili şikayet eden vatandaşa hapis cezası!.
Selahattin Demirtaş’ın tahliye talebine ret!.
Meteoroloji’den Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısı!.
Vatandaşların linç ettiği Uzman Çavuş cinsel tacizden tutuklandı!.
Ticaret Bakanı Bolat’tan fahiş fiyat açıklaması!.
Erdoğan’ın kıdemli yancısı Gezi Teröristlerine af çağrısı!.
Kahpe ABD’nin ikiyüzlülüğü!. “Gazze’de Soykırım” kelimesi yasaklandı!.
Hastane randevularında yeni döneme giriliyor…
DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46

Coronavirüsten ekonomisi pozitif yönde etkilenen tek ülke Türkiye…

Coronavirüsten ekonomisi pozitif yönde etkilenen tek ülke Türkiye…
04.02.2020
A+
A-

Financial Times korona virüsünün hangi ülkelerin büyümesini ne ölçüde etkileyeceğiyle ilgili bir haber yayınladı. Küresel devlerin büyük düşüşler yaşayacağının öngörüldüğü haberde ve ortaya çıkan tabloda pozitif gelişme gösteren tek ekonomi ise Türkiye ekonomisi oldu.

Son 10 yılı saymazsak küresel ekonomiyi peşinden sürükleyen ülke son yüzyılda ABD oldu. Çin’in dünya ekonomisindeki yeri ise ABD daha önceki durgunlukları tetiklediğinden beri önemli ölçüde büyüyüp küresel liderliğe evrilmiş durumda.

Ancak bu kez küresel yavaşlamayı ABD değil Çin tetikliyor. Oysa bundan önceki dört küresel durgunlukta başrol ABD’li tüketicilerdeydi. Financial Times’a göre bu kez koronavirüs küresel büyümeyi vuracak.

Bugün Çin, küresel büyümenin yaklaşık üçte birini oluşturuyor ki bu oran ABD, Avrupa ve Japonya’nın toplamından daha fazla bir büyüklüğü ifade ediyor.

Aslında Çin’in büyümesinde bir yavaşlama söz konusu. Ancak buna rağmen ekonominin tabanı yine de kanlanarak artmış durumda. Çin’in gayri safi yurtiçi hasıla büyümesi on yıl önce yüzde 9,4 iken, geçen yılı yüzde 6.1’de tamamladı. Ancak büyümenin tabanına bakıldığında 10 yıl öncesine göre yüzde 188 oranında bir genişlemeyi görmek mümkün.

Bu durum şunu ortaya koyuyor. Çinli tüketicilerin ve işçilerin bugün yaptıkları üretim ve tüketim eskisinden çok daha önemli bir yer tutuyor.

Andy Rothman’a göre 2019’da küresel ekonomik büyümeyi Çinli tüketiciler sürükledi.

KÜRESEL PİYASALARI KORONAVİRÜS ENDİŞESİ SARDI

İşte bu nedenlerle perakendeden seyahate, turizmden hizmet sektörüne kadar birçok alanda Çin’de başlayan ve küresel yayılım gösterme işaretleri ortaya koyan koronavirüs ciddi endişe yaşanıyor.

Global Strateji ve Araştırmalara göre, Çinli turistler bu noktada çok değerli. Çünkü diğer ülke vatandaşlarına göre gittikleri yerlerde daha uzun süre kalıyor ve daha fazla para harcama eğilimindeler.

Örneğin Çinli turistler ABD’de, ortalama 18 gün kaldılar ve kişi başına 7.000 dolar harcadılar.

1580754333-4e0b7c

Haberinde koronavirus küresel büyümeyi vuracak başlığını kullanan FT’nin hazırladığı tabloya göre en büyük zararı ise Güney Kore ekonomisi görecek. Onu Hong Kong, Tayland ve Malezya izleyecek.

Korona salgını Güney Asya ülkelerinin büyümesi ağırlıklı olarak etkilenirken Avrupa’da Rusya ve Almanya bunları izliyor görünüyor. ABD ve İngilete ile Çin’in komşusu Hindistanda virüs salgının büyümeye etki daha düşük daha görünüyor.

Dünyanın büyük ekonomilerinin yer aldığı listede koronavirüsten negatif yönde etkilenmeyen tek ülke ise Türkiye. FT’nin hazırladığı tabloya göre koronavirüs salgını sırasında Türkiye ekonomisi beklenenden binde 5’ten fazla bir büyüme sağlayacak.

ÖNCE TİCARET SAVAŞI VURDU

Ticaret savaşı nedeniyle ABD’de Çin harcamaları zaten yavaşlamıştı. Virüs etkisi ile yavaşlama sürerken, Asya ve Avrupa da Çinlilerin büyümelerine yaptığı katkıdaki kaybı hissedecek görünüyor. Bunun da ağırlıklı olarak turizme bağımlı perakende, restoranlar, lüks ürünler ve her türlü hizmet sektöründe olacağını söylemek mümkün.

Goldman Sachs’a göre, Çin, 2020’nin ilk çeyreğinde yüzde 0.4 oranında büyüyecek. Kurum ABD büyümesinde de benzer bir artış olacağını tahmin ediyor. Yeni salgına iyimser yaklaşan ekonomistler, 2003’teki Sars salgını sırasında, Çin büyümesinin sadece yüzde 10’luk güçlü bir toparlanmaya başlamadan önce kısa bir süre gerilediğine dikkat çektiler. Ancak o zamanlar Çin, bugünkü yüzde 16’ya kıyasla, küresel büyümenin sadece yüzde 4’ünü ifade ediyordu. Çinli tüketici harcamaları neredeyse gelişmiş değildi ve Çin turizmi hala büyük ölçüde gelişim halindeydi. Ekonomistler sonuç olarak “koronavirüsün küresel büyüme üzerindeki olumsuz etkisi 2003’ten daha yüksek olabilir ”diyor.

HUBEI TEDARİK ZİNCİRİNİN ÖNEMLİ BİR HALKASI

Yavaşlamaya yalnızca Çinli tüketiciler değil üretim üssü de sayılabilecek Hubei’deki karantina da etkili olacak gibi görünüyor. Çünkü Hubei bölgesi tedarik zincirleri için büyük bir alan. Seyahat yasakları insanların çalışmasını ve fabrikaların üretim yapmaya devam etmesini zorlaştırdı. Çin’in tedarik zincirinde yaşanacak aksama sonucu ABD ile yaptığı ticaret anlaşmalarındaki taahhütlerini karşılayamaması sonucunu doğurabilir.

Son durumun özellikle teknoloji alanında olmak üzere ABD ve Çin işletmeleri arasındaki yakın bağlantılı sektörler arasında jeopolitik bir etki yaratması kaçınılmaz.

Teknoloji sektöründe yaşanacak sarsılma, enerji ve malzeme girdilerini etkileyebilir ve bu da pazarın yeniden düzenlenmesi için katalizör etkisi yapabilir.

Uzmanlara göre ABD, koronavirüsle ile ilgili etkilerden bağımsız olarak 2008 mali krizinden bu yana büyüme stratejisini sıfıklamak için ideal olan varlık fiyat enflasyonundan daha fazla gelir elde etme fırsatını kaçırdı. Uzun vadede ekonomik güvenliği sağlamanın tek yolu ise bu görülüyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.