Site Rengi

HABER ÖZETİ
Kılıçdaroğlu’na hakaret eden Mine Kırıkkanat Cumhuriyet Gazetesi’nden kovuldu!.
Fenerbahçe’de seçim tarihi belli oldu..
Kayyum atanan Halfeti Belediyesi’ne yolsuzluk operasyonu..
Fenerbahçe’de Todesco sonrası İsmail Kartal ve Aykut Kocaman isimleri öne çıktı..
Fenerbahçe seçime gidiyor..
Derbinin faturası Todesco’ya kesildi..
Adnan Oktar’ın avukatları gece yarısı cezaevinde CHP’li Özkan Yalım’ı ziyaret etti..
Ateşkes kararına rağmen Kahpe İsrail Lübnan’ı bombalamaya devam ediyor..
Asgari ücrete mecbur olan yoksulun aklı ile alay ediyorlar..
İran-ABD savaşının Körfez ülkelerine zararı milyarlarca doları buldu!.
Trump’ın Epstein pislikleri ortalığa saçılınca kendini savunmaya başladı!.
Düzmece suikast girişimi sonrası Trump’tan yeni talimat..
Kahpe İsrail ateşkesi bozup yine Lübnan’a saldırmaya başladı!.
Galatasaray şampiyonluğu garantiledi..
Cep telefonlarına çıkarılabilir batarya zorunluluğu geliyor..
Haydutluk taslayan Trump silah sesi korkusuyla yere kapaklandı!.
Trump’un katıldığı yemeğe silahlı saldırı girişimi!.
Trump kendi çalıp kendi oynamaya devam ediyor!.
Bay Kemâl’i satan satana!.
İran ve Libya’da kuyruğu sıkışan Kahpe İsrail yine Gazze’yi hedef almaya hazırlanıyor..
Mehter Marşı çalınca sırt dönen CHP’liler Yunan sirtakisi çalınca alkış tuttu!.
Esed’in Tedamun Kasabı yakalandı!.
Ela Rümeysa Cebeci ev hapsi şartı ile tahliye edildi!.
Yurt dışından parasını getirene 20 yol vergi muafiyeti!.
Kahpe ABD Orta Doğu’ya 3 savaş gemisi konuşlandırdı!.
Mehter Marşı’na sırt dönen CHP’lilerden trajikomik savunma!.
CHP’deki rüşvet çarkı tüm detayları ile ortaya çıktı!.
Donald Trump’tan Hürmüz açıklaması: Donanmaya “Vur” emri verdim!.
Mehter Marşı çalmaya başlayınca ecdad düşmanı CHP’liler sırtlarını döndü!.
Azerbaycan’dan İsrail’e Resmi Bağımsızlık Günü kutlaması!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, dünya liderlerine gıda krizi uyarısı..

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan, dünya liderlerine gıda krizi uyarısı..
15.11.2022
A+
A-
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın buğday, ayçiçeği yağı ve mısırda olduğu gibi pirinçte de kriz yaşama ihtimaliyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya’nın Bali adasındaki Apurva Kempinski’de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nin “Gıda ve Enerji Güvenliği” oturumuna katıldı.

Oturumdaki konuşmasına misafirperverliği için Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo’ya teşekkür ederek başlayan Erdoğan, geçen sene tüm meydan okumalara rağmen küresel ekonominin yüzde 6 büyüdüğüne dikkati çekti.

Erdoğan, ne var ki; artan talep, tedarik zincirlerinde yaşanan bozulma, emtia fiyatlarındaki yükseliş ve hammadde sıkıntılarının dünyayı yüksek enflasyonla karşı karşıya bıraktığını belirtti.

Dünya pirinçte de kriz yaşanması ihtimaliyle karşı karşıya

Rusya-Ukrayna Savaşı’nın ise gıda ve enerji kulvarında tıkanmaya, bunun da emtia fiyatlarında ilave artışlara yol açtığını dile getiren Erdoğan, şöyle devam etti:

“2015 yılındaki G20 dönem başkanlığımız sırasında gıda güvenliğini önceliklerimizden biri olarak gündemimize almıştık. Antalya’da sizleri misafir ettiğimizde Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Gıda Sistemleri başlıklı eylem planımıza imza atmıştık. Aradan geçen süre zarfında yedi sene önce gündeme getirdiğimiz hususların isabeti görüldü. Eşim Emine Erdoğan’ın öncülüğünde yürüyen Sıfır Atık Projesi kapsamında bu sene Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na sunduğumuz ‘2030 Gündeminin Geliştirilmesi için Sıfır Atık Yaklaşımlarının Teşvik Edilmesi’ başlıklı Karar Taslağına kıymetli desteklerinizi bekliyorum.”

Dünyadaki gıda krizine işaret eden Erdoğan, “Mevcutta, dünya, buğday, ayçiçeği yağı ve mısırda olduğu gibi pirinçte de kriz yaşanması ihtimaliyle karşı karşıyadır. Keza, dünya gübre piyasası da süratle istikrara kavuşturulmalıdır. Aksi takdirde, önümüzdeki yıl daha büyük bir gıda krizi yaşayacağız.” ifadesini kullandı.

“10 milyon tonun üzerinde tahılın sevkiyatı sağlandı”

Afrika’nın, kuraklığın da etkisiyle kıtlık riski içinde bulunduğunu belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

“‘Dünya beşten büyüktür’ şiarıyla, Afrika’nın sesinin küresel ve bölgesel meselelerde yankı bulmasını önemsiyoruz. Türkiye olarak küresel gıda güvenliğinin temini için yoğun çaba sarf ettik. Tarafların yapıcı yaklaşımları sayesinde Birleşmiş Milletler’le birlikte Karadeniz’de tesis ettiğimiz koridordan, şimdiye kadar 10 milyon tonun üzerinde tahılın sevkiyatı sağlandı. İstanbul Mutabakatı, savaşa rağmen tarafların uzlaşıya varabildiklerini de gösterdi. Tabii mekanizmanın işlemeye devam etmesi için sizlerin de desteğiyle, sıkıntıya yol açan engellerin esnetilmesi noktasında adım atılması lazım. Ayrıca ihraç edilen tahılın Afrika başta olmak üzere acil ihtiyaç duyan az gelişmiş bölgelere ulaştırılması için de harekete geçmeliyiz.”

Enerji güvenliği

AA’nın aktardığına göre; bu süreçte küresel enerji güvenliğinin tesisi ile tüketicilerin ucuz ve sürdürülebilir şekilde enerjiye erişimlerinin de öncelikli hal aldığını vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Gerçekçi, ayakları yere basan ve akılcı bir şekilde temiz enerji dönüşümünü idare etmemiz hayatidir. Gıda krizinin idaresinde olduğu gibi bir enerji merkezi olarak Avrupa başta olmak üzere yakın bölgemizin güvenliğine net katkı sağlıyoruz. Hatırlanacağı üzere G20 tarihindeki ilk enerji bakanları toplantısı, 2015 yılında ülkemizin dönem başkanlığı sırasında düzenlenmişti. Türkiye, kendisinin ve bölgesinin enerji arz güvenliğine destek verecek hamleleri uzun süredir kesintisiz şekilde hayata geçirmektedir.”

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP), Güney Koridorunun işlerliği bakımından hayati öneme haiz olduğunu bir kere daha gösterdiğini aktaran Erdoğan, “Küresel ekonominin büyük sarsıntılar geçirdiği böyle bir dönemde dünya G20’nin yol göstericiliğine ve birlikteliğine daha fazla ihtiyaç duyuyor. Bu düşüncelerle toplantımızın ve alacağımız kararların tüm insanlık için hayırlı olmasını diliyor, ev sahibimiz Endonezya’ya teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dan, dünya liderlerine gıda krizi uyarısı #2
Cumhurbaşkanı Erdoğan dan, dünya liderlerine gıda krizi uyarısı #3
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.