Site Rengi

HABER ÖZETİ
Restoran ve kafelerde fahiş fiyat boykotu bugün başlıyor!.
CHP’li Başkandan takdire şayan karar!. Çalışma ruhsatı bulunmayan Suriyelilerin dükkanları kapatılıyor!.
Tipik CHP zihniyeti!. Eş, dost, akraba, ahbap kim varsa yanlarına aldılar!.
Meteoroloji’den 45 il için Sarı Kodlu uyarı geldi!.
Aşırı kazık fiyatlar sonrası restoran ve kafelerde boykot dönemi başlıyor!.
Diyarbakır’da belediye meclisinde toplantısında Türk Bayrağı krizi!.
Çin’den sosyal medya ahlaksızlığına darbe!
CHP’li Belediyelerde makamlar eşe dosta peşkeş çekiliyor!.
Erdoğan’ı kızdıran “Kent Lokantaları” çıkışı!.
Doğalgaz ve elektriğe Mayıs ayında zam yok!.
Merkez Bankası yıl sonu dolar ve enflasyon tahminini açıkladı..
Amerika yine kahpeliğini yaptı!. Filistin’in BM üyeliğini veto ettiler!.
Tanju Özcan’ın eşi Bolu Belediyesi’ni basıp protesto gösterisi yaptı!.
AK Parti’de Istakoz ve Maldivler skandalından sonra şimdi de Rolex krizi patlak verdi!.
CHP’li başkanın kızı Çankaya Belediyesi’ne başkan yardımcısı oldu!.
Ve beklenen oldu!. Kuduz Köpek İsrail İran’a saldırdı!.
Askeri üniforma ile servis yapan soysuz it tutuklandı!.
Tokat depremi sonrası uzman isimden dikkat çeken açıklama!.
Google İsrail’i eleştiren 28 çalışanını kapı önüne koydu!.
Seçimler bitti, zam yağmuru başladı!. Kırmızı ete yüzde 25 zam!.
Tokat’ta korkutan deprem!.
400 bin vergi kaçakçısına kaymaklı devlet kıyağı!.
Denizbank’ta yeni bir Seçil Erzan skandalı!.
Metin Akpınar-Duygu Nebioğlu skandalında ortalık toz duman oldu!.
Ticaret Bakanlığı’ndan komedi gibi ceza açıklaması!.
Aracını yanlış yere park eden AK Partili vekili şikayet eden vatandaşa hapis cezası!.
Selahattin Demirtaş’ın tahliye talebine ret!.
Meteoroloji’den Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısı!.
Vatandaşların linç ettiği Uzman Çavuş cinsel tacizden tutuklandı!.
Ticaret Bakanı Bolat’tan fahiş fiyat açıklaması!.
DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46

Cumhurbaşkanlığı ödülüne layık görülen isimden kritik uyarı!.

Cumhurbaşkanlığı ödülüne layık görülen isimden kritik uyarı!.
18.12.2019
A+
A-

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne lâyık görülen hattat Fuat Başar, “Topkapı Sarayı’nın güvenlik yazılımının İsrail’e ait olması, beni çok pirelendiriyor” diyerek kritik bir uyarıda bulundu..

Bu yıl Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne lâyık görülen hattat Fuat Başar, “Topkapı Sarayı’nın güvenlik yazılımının İsrail’e ait olması, beni çok pirelendiriyor” diyerek yetkilileri uyardı

Bu yıl Geleneksel Sanatlar dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülüne lâyık görülen hattat ve ebruzen Fuat Başar, TV5’de yayınlanan “Tarihten Yansıyanlar” programında Tolga Saçıkara’nın sorularını cevapladı.

“İslâm Yazısı”nın “Arap yazısı” olarak da adlandırıldığını ancak bunun yanlış olduğunu kaydeden Başar, “İlk defa İslâm harfleriyle yazı yazan, Hz. İdris. O,birçok ilmin de hocası. Yani bugün hermetizm dediğimiz birtakım bilgiler manzumesinin aslı da ona dayanıyor” dedi.

“Bir Dil Enstitüsü kurma niyetimiz var”

Alfabeler incelendiğinde, harflerin dizilişinin ve telâffuzlarının hemen hemen aynı olduğunun görüleceğini belirten Başar, “O bile, alfabelerin bir orijinden çıktığına işaret. Maalesef Türkiye’de dil üzerine bir enstitü yok. Niyetimiz var, bir dil enstitüsünü kurmaya, bir sözlük enstitüsünü kurmaya. Dil tarihi uzmanları çok lâzım. Geçen Barnabas İncili bulundu. Onu çok rahat okuyacak en az 50 kişilik bir kadromuzun bulunması lâzım” diye konuştu.

Yazı sanatında micesseden mülzimeye kadar 40 tane malzeme olduğunu belirten Başar, “Hepsi bunların mim’le başlar; alet ismidir çünkü. Yazı hakkında bugün bulunan sahih hadisler, 40 tanedir. 40 tane hadis var. Nübüvvetin gelişi, 40 yaşında olmuş. Mim’in ebced değeri de 40. Şimdi bunlar öyle basit bir tesadüfle filan açıklanmaz” dedi.

“Üstünde ayet yazılı mezar taşları, kanalizasyonlara kapak yapıldı”

İslâm yazısının zaman zaman bazı badireler atlattığına da işaret eden Başar, “O güzelim mezar taşları; üstünde ayet yazılı, uzaktan baktığınızda ‘bu hangi zümreden bir zat olabilir’ diye rahatça anlayacağınız mezar taşları, 1940’lı yıllardan sonra, ismini söylemeyeyim, gıybet olmasın, onun idaresi zamanında İstanbul’da kanalizasyonlara kapak yapıldı. Kanalizasyonların üstünde şu anda ayet yazılı çok mezar taşı var. Bir kısmı çalındı. Mezar taşı hırsızlığı çok yaygındı. Çalınıp yurt dışına satılıyordu” diye konuştu.

“İngiltere’de yaşayan İranlı bir Yahudi, el yazma eserleri topluyor”

Başar, daha önceki bir sohbetinde sahabe dönemindeki Kur’ân sahifelerinin özellikle toplandığını söylediğinin hatırlatılması üzerine, bunların çalındığını ve toplandığını söyledi. Başar, bu konuda şunları söyledi:

“Öyle belli bir grup değil, gruplar var. Burada esas gaye, Kur’ân-ı Kerîm’in ulaşabildikleri bütün yazmalarını Müslümanların elinden almak. Yarın öbür gün, “Sizin Kur’ân-ı Kerîm’inizin aslı böyleymiş’ veya ‘aslı yokmuş’ demek için en son bu Barnabas İncilinde yer yerinden oynadı. Doğrular ortaya çıkmaya başladığında birtakım eğriler devreye giriyor. Ortadan kaldırmaya çalışıyorlar; ama Kur’ân-ı Kerîm’in sahibi, Cenâb-ı Hakk. Çok yıllardır bilirim, Türkiye’de müzayedelerde en çok Kur’ân-ı Kerîm’i alan, paravan olarak Türklerin adını kullanan Yahudilerdir. Şu an söylesem, belki seyircilerimiz inanmayacak; Dünyanın en büyük Kur’ân-ı Kerîm kolaksiyoncusu, Halili diye bir zat. İngiltere’de. İran asıllı Yahudi birisi. Kataloğunu gördüm ki, eserlerin katalog sayısı 36 kalın ciltti. Bir cildi bende var. Şevki Efendi’nin, içinde ne kadar güzel eserleri var. Pırıl pırıl, gıcır gıcır, tabir caizse. Kur’ân-ı Kerîmler, Delâil-i Şerifler, En’âm-ı Şerifler, yazı murakkaları, Hilye-i Şerifler, kıt’alar, aklınıza ne gelirse adamın koleksiyonunda. Tabii sadece onun toplaması yetmiyor. Yani söylemeye bile içim titriyor ama kütüphanelerimiz soyuluyor, soyduruluyor. Piyasadan toplanıyor. Kur’ân-ı Kerîm’in toplanması, yani koleksiyona katılması, Türkiye’de çok zor, yabancılar için çok kolay. Kanunlarımız, onların tarihî eserleri edinmeleri için çok uygun; ama şimdi Müslüman birisi kalksa, ‘Bir Kur’ân-ı Kerîm müzesi kuracağım; topluyorum’ dese, önüne bir sürü engeller çıkar.”

“Topkapı Sarayı gibi bir yerin yazılımının İsrail’e ait”

Topkapı Sarayı’nın demiryoluna bakan kısmı yıkıldığında, birtakım yerlere ‘hırsızlık yapılabilir’ uyarısıyla haber verdiğini anlatan Başar, “Bir müddet sonra basında da çıktı; 9 tane ferman çalındı oradan. Çok önemli fermanlar” dedi. Başar, bu fermanlardan 8’inin, üzerinde “Bu torbayı bulan, Allah rızası için Topkapı Sarayı’na ulaştırsın” notu bulunan bir poşet içinde Fatih Camisi’nin imamı tarafından bulunduğunu ancak fermanlardan birisinin kayıp olduğunu anlattı.

Başar, “Bugün müzelerimizin, maalesef, güvenlik yazılımları bile yabancıların elinde. Maalesef diyorum. Hele Topkapı Sarayı gibi bir yerin yazılımının İsrail’e ait olması, beni çok pirelendiriyor, söyleyeyim. Peki, sarayda ne var? Çok kıymetli eşyaların yanında “Mukaddes Emanetler” var. Korkum o ki, onların başına bir filimler çevriliyor. Korkum… Sadece endişem bu… O açıdan da çok dikkatli olmak lâzım” diye konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.