Site Rengi

HABER ÖZETİ
Merkez Bankası faizi yüzde 46’da sabit bıraktı…
Muharrem İnce CHP’ye geri dönüyor…
Trump itinin İran’a yönelik saldırı planlarını gizlice onayladığı ortaya çıktı!.
İmamoğlu‘nun yolsuzluklarını deşifre eden MASAK raporu ortaya çıktı!.
Kahpe Amerika Kuduz Köpeği İsrail’i resmen savaşa hazırlıyor!.
Washington Post: Amerika Destek Vermezse İsrail 12 Günde Yıkılır!.
Deprem Bilimci profesör villasına kaçak kat çıktı!.
İsrailli itten haddi aşan sözler!.
İran Kahpe İsrail’e yeniden füze saldırısı başlattı!.
İsrailli liderler başlarını saklandıkları deliklerden çıkaramıyorlar!.
ABD ve İsrail’in tüm tehditlerine rağmen İran geri adım atmıyor!.
Selçuk Tepeli NOW TV’den kovuldu!.
Zafer Partisi Lideri Ümit Özdağ tahliye edildi..
Özgür Özel’in “Temiz Kurultay” sözlerine Kılıçdaoğlu’nun avukatından yalanlama!.
İran’dan İsrail’e yeni füze yağmuru..
Ferdi Zeyrek’in yerine geçecek isim belli oldu..
İran İsrail Savaşı’nda dördüncü gün.. Bilanço ağırlaşıyor..
“Erdoğan’ın 5,550 Euroluk Ayakkabıları” palavrası muhalefetin elinde patladı!.
İsrail İran’ı işgâl etmeyi beceremeyince Trump barış güvercini kesildi!.
Gelen tepkiler üzerine saklandığı delikten çıkmak zorunda kaldı!.
İran ateşkes şartını açıkladı: İSRAİL DURURSA BİZ DE DURURUZ!.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde güvenlik zirvesi!.
Türkiye’nin hava savunma sistemi ne kadar güçlü ve etkili?.
İran İsrail savaşıyla vatandaşa kontak kapattıracak dev akaryakıt zamları yolda!.
İran’dan ABD, İngiltere ve Fransa’ya uyarı!. İSRAİL’e YARDIM EDERSENİZ SİZİDE VURURUZ!.
İran İsrail savaşı Türkiye sınırına 32 kilometreye kadar yaklaştı!.
İran Hürmüz Boğazı’nı gemi trafiğine kapattı!.
Füze saldırıları karşısında çaresiz kalan Netenyahu iti İran halkını ayaklanmaya çağırdı!.
İçişleri Bakanlığı Tuzak Radarlar ve kesilen haksız cezalar için geri adım attı!.
İsrail’in İran saldırsının altından MOSSAD’ın 8 aylık gizli operasyonu çıktı!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Deprem izolatörleri düşük maliyetle sarsıntının kuvvetini üçte bire indiriyor!.

Deprem izolatörleri düşük maliyetle sarsıntının kuvvetini üçte bire indiriyor!.
13.03.2023
A+
A-

Zemin, iklim ve çevrenin uygun olduğu her yapıya uygulanabilen deprem izolatörleri binaların yapım maliyetini düşük düzeyli artırmasına karşın sarsıntının kuvvetini üçte bire kadar düşürebiliyor.

Sismik izolatör ve kauçuktan taşıyıcı kolon üretimi konusu Kahramanmaraş depremlerinin ardından hayatımıza daha çok girdi.

Daha çok yapıda görülmesi istenen bu sistemleri üretenlere de destekler verilmesi kararı alındı.

Teşvik arttı

Sismik izolatör ve kauçuk kolon üretimine yönelik yatırımlar 5 ve 6. bölge yatırım teşvikleriyle desteklenecek.

Resmi Gazete’de yayınlandı

Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasına Dair Karar, Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre vulkanize edilmiş kauçuktan taşıyıcı kolonlar ve transmisyon kolonları üretimine yönelik yatırımlar (depremde hasar önleyici sismik izolasyon cihazı, epoksi kaplı öngerme halatı ve benzeri) 5. bölge desteklerinden faydalanabilecek.

Bu yatırımlar 6. bölgede yer almaları halinde bulunduğu bölge desteklerine tabi olacak.

İzolatörler düşük maliyetle depremin kuvvetini üçte bire indiriyor

İzolatörler düşük maliyetle depremin kuvvetini üçte bire indiriyor

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) İnşaat Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğurhan Akyüz, Türkiye’nin dünyadaki en aktif deprem kuşaklarından birinde yer aldığını söyledi.

Ülkedeki yerleşim alanlarının yüzde 95’ine yakın kısmının deprem riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade eden Akyüz, yıllardır meydana gelen depremler ve sonrasında yapılan incelemeler neticesinde yapıların deprem davranışları hakkında oldukça fazla bilgi birikimi oluştuğunu dile getirdi.

Akyüz, Türkiye gibi deprem kuşağında yer alan Japonya’nın çok büyük bölümünün dağlık olduğuna ve yerleşim yeri sıkıntısı nedeniyle mecburen fay hattı geçen noktalara da yapı inşa edildiğine dikkati çekerek şu değerlendirmede bulundu:

Böyle bir durumda yapılması gereken depreme önceden hazırlıklı olmak. Bunu yapabilmek için de deprem riskini tayin edebilmeniz lazım. Yeter ki riskleri doğru tayin edin, risklere karşı yeterli derecede önlem alın ve can güvenliğini sağlayın. Japonya bunu nasıl yapıyor? Deprem izolatörleri, deprem sönümleyicileri, perde duvarlardan oluşan sistemler ve bunların haricinde konvansiyonel klasik inşaat yöntemleriyle binayı depreme karşı dayanıklı tasarlıyorlar.

Zemin ve iklim koşulları izolatörlerin kurulumu için önemli

Deprem izolatörleri hakkında bilgi veren Akyüz, deprem kuvvetinin, yapı sağlığı izleme sistemleri ile tespit edilebilerek ivme cinsinden ölçülebildiğini anlattı.

Deprem izolatörlerinin çalışma ilkelerini örneklendiren Akyüz, şunları kaydetti:

ABD’de 1994 yılında meydana gelen Northridge depreminden önce bölgede deprem izolatörü kullanılarak inşa edilen bir hastanede yapı sağlığı izleme sistemi de vardı. Northridge depreminden sonra yapı sağlığı izleme sisteminden alınan kayıtlar incelendiğinde hastanede izolatörün hemen üstünde depremin ivme değerinin üçte birine düştüğü görüldü. Yani deprem yapıya 100 tonla değil de 30 tonla yük aktardı. Depremin kuvvetini üçte bire indirebilen deprem izolatörleri zemin, iklim ve çevrenin uygun olduğu her yapı için değerlendirilebilir.

Akyüz, deprem izolatörlerinin risklerine de değinerek şehirlerin tepelik bölgelerine inşa edilecek yüksek binalara yönelik rüzgar yükünün neredeyse deprem yüküyle eşit hale gelebileceğinin altını çizdi.

Deprem izolatörleri düşük maliyetle sarsıntının kuvvetini üçte bire indiriyor

Akyüz, şu ifadeleri kullandı:

Yapıyı inşa ederken deprem izolatörleri koydunuz ve binayı güçlendirdiniz. Deprem meydana geldiğinde yapınızda herhangi bir hasar olmamasını bekliyorsunuz ancak rüzgarlı havalarda da deprem izolatörleri devreye girebilir ve o sırada yapı sağa sola 20-30 santim gidip gelebilir. Bu, yapıya bir zarar vermez fakat rüzgar, depremden daha fazla görülen bir doğa olayı ve her rüzgarda yapının sallanması pek de konforlu olmaz. O nedenle izolatörler depremin kuvvetini azaltır ancak, her zemin ve iklim için uygun çözüm olmayabilir.

Bina inşa edilirken veya sonradan da yapıya entegre edilen deprem izolatörlerinin maliyetine de değinen Akyüz, söz konusu sistemin toplam maliyette hastane projelerinde yüzde 2-3, yapılarda ise yaklaşık yüzde 5-10 civarında artışa neden olabileceğini dile getirdi.

Deprem sönümleyici sistemler

Yapıları depremin etkilerine karşı koruyan bir başka sistem olan sönümleyiciler hakkında da konuşan Akyüz, deprem sönümleyicilerin izolatörlere göre sonradan yapıya entegre edilmesinin daha kolay olduğuna dikkati çekti.

Akyüz,

Deprem sönümleyici sistemler zemin ile yapının tabanı arasına esnek enerji sönümleyici elemanlar yerleştirerek, zeminden yapıya aktarılan deprem kuvvetlerinin azaltılmasına, sismik enerji ve hareketlerini absorbe etmesine yardımcı olur. İzolatörlere göre daha uygun fiyatlı olan sönümleyiciler, yerli imkanlarla da üretilebiliyor.

dedi.

Raylı temel sisteminin de dünyada yaygın olarak kullanıldığını bildiren Akyüz, bu teknolojide yapıların rayların üzerine inşa edildiğini ve binaların deprem esnasında yer kabuğundan bağımsız olarak ray üzerinde hareket ettiğini söyledi.

Yapıların temeline kauçuk tamponlar koyularak deprem esnasında titremesi ve eğilmesi yerine yatay sallanmasını sağlayan raylı temel sisteminde, bina iskeletinde hidrolik teller kullanılarak yıkıma engel olunduğunu belirten Akyüz, duvarların iç kısımlarında yer alan boşluklara metal plakalar yerleştirildiğini ve böylece yapının aynı esnada hareket ettiğini dile getirdi.

Akyüz, bina altındaki zemin suyu seviyesinin düşürülmesinin de deprem sırasında aşırı çökmeleri engelleyecek bir tedbir olduğuna değindi.

Deprem izolatörleri düşük maliyetle sarsıntının kuvvetini üçte bire indiriyor

“Deprem yönetmeliğimiz Japonya’nın yönetmeliğinden daha katı”

Depremlerden sağ çıkmanın sadece zemine uygun sağlam yapılar inşa etmekle mümkün olmadığının altını çizen Akyüz, bu alanda hazırlanan yönetmeliklerin ve denetimlerin de çok önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nin depremle yaşamayı ona uygun yapılar tasarlayarak öğrenen Japonya’nın bu konudaki yönetmeliğinden daha katı olduğuna dikkati çeken Akyüz,

Yönetmelik, yapıları sağlam yapmak ve can güvenliğini sağlamak için bütün teknik detayları veriyor. Burada sorun yönetmelikten ziyade teknik detayların uygulanmasında.

diye konuştu.

Aktif deprem kuşaklarından yer alan ülkelerin bu duruma deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrası planlarıyla hazırlıklı olması gerektiğine işaret eden Akyüz,

Türkiye’de kaç insan oturduğu veya çalıştığı yerdeki toplanma alanlarının yerini biliyor? Depremden önce de binalarımızı güçlendirmeyi konuşmalıydık ve uygulamalıydık. Bu ihmal binlerce canımıza mal oldu.

değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.