Site Rengi

HABER ÖZETİ
Google İsrail’i eleştiren 28 çalışanını kapı önüne koydu!.
Seçimler bitti, zam yağmuru başladı!. Kırmızı ete yüzde 25 zam!.
Tokat’ta korkutan deprem!.
400 bin vergi kaçakçısına kaymaklı devlet kıyağı!.
Denizbank’ta yeni bir Seçil Erzan skandalı!.
Metin Akpınar-Duygu Nebioğlu skandalında ortalık toz duman oldu!.
Ticaret Bakanlığı’ndan komedi gibi ceza açıklaması!.
Aracını yanlış yere park eden AK Partili vekili şikayet eden vatandaşa hapis cezası!.
Selahattin Demirtaş’ın tahliye talebine ret!.
Meteoroloji’den Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısı!.
Vatandaşların linç ettiği Uzman Çavuş cinsel tacizden tutuklandı!.
Ticaret Bakanı Bolat’tan fahiş fiyat açıklaması!.
Erdoğan’ın kıdemli yancısı Gezi Teröristlerine af çağrısı!.
Kahpe ABD’nin ikiyüzlülüğü!. “Gazze’de Soykırım” kelimesi yasaklandı!.
Hastane randevularında yeni döneme giriliyor…
Seçimler bitince açıklamalar netleşti!. Asgari ücrete ara zam yok!.
Hem Metin Akpınar’dan hem Uğur Dündar’dan çocuk yapan skandal kadın!.
Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu görevi bırakıyor…
Dünya Bankası Türkiye’ye 18 milyar doları ne karşılığı vereceğini açıkladı!.
Vatandaşa atılacak yeni kazığı böyle savundu!.
Geçen yıl 820 milyar zarar eden Merkez Bankası’nın hedefi enflasyonu düzeltmekmiş!.
İran-İsrail arasındaki gerilim Avrupa’da doğalgaz fiyatlarını uçurdu!.
Lokanta ve kafelerde KDV’ye zam geliyor!.
Selektörle uyarı yapanlara kesilen cezalar iptal edildi!.
CHP’li Belediyeler Suriyelilere resmen savaş açtı!.
Arap ülkeleri resmen İsrail’in köpeği olmuşlar!.
İsmailağa Cemaati imamı suçüstü yapan polisi İstanbul’dan sürgün ettirdi!.
İsrail tüm hazırlıklarını tamamladı!. İran’a saldırması an meselesi!.
Özgür Özel’in yeni imajı…
Dikkat!. Afrika sıcakları başlıyor!.
DOLAR 32,5241
EURO 34,7579
ALTIN 2.493,07
BIST 9.524,59

Depremde ailelerini kaybeden 1788 refakatsiz çocuktan 1225’i ailesine teslim edildi!.

Depremde ailelerini kaybeden 1788 refakatsiz çocuktan 1225’i ailesine teslim edildi!.
20.02.2023
A+
A-

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, deprem bölgelerindeki refakatsiz çocuklarla yakından ilgilenildiği 1225’inin ailelerine teslim edildiğini ve 479’unun da halen hastanede tedavi gördüğünü açıkladı.

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından 15 gün geride bırakıldı.

Depremin yol açtığı yaralar ise hep bir elden sarılmaya çalışılıyor.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, deprem nedeniyle ailelerini kaybeden çocuklarla ilgili açıklamalarda bulundu

Bakan Derya Yanık, 1788 refakatsiz çocuğun 1225’inin ailelerine teslim edildiğini açıkladı.

Bir diğer yandan 479’unun ise halen hastanede tedavi gördüğü aktarıldı.

“Çocukları hiçbir üçüncü şahsa teslim etmedik”

Bakan Yanık, TRT Haber canlı yayınında konuya ilişkin şu cümleleri kullandı;

Deprem bölgesinde enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken enkazdan çıkan çocuklarımız yanında ebeveyni yoksa bu çocuklarımızı sağlık kuruluşlarımıza ve ardından bizim kurumlarımıza doğrudan aldık. Hiçbir üçüncü şahsa teslim etmedik. Refakatsiz çocuklarımızı alıyoruz. Çocukların kayıtlarını tutuyoruz. Önce kimlik tespiti, ailenin bulunması, eşleştirilmesi ve aileye teslim edilmesi sırasını takip ediyoruz.

“1788 refakatsiz çocuktan 1225’i teslim edildi, 479’u hastanede

Kimliği tespit edilmeyen 200’ün üzerinde çocuğumuz var. 1788 refakatsiz çocuğumuzun 1225’ini ailesine teslim etmişiz, 479’unun halen hastanede tedavisi devam ediyor, 84’ü bakanlık kuruluşumuzda. Çocuklarımızı çok yakından takip ediyoruz. Sadece hastanede değil, enkaz altından vefat etmiş çocuklarımızın da kimliğini tespit ederek ailelere bilgi veriyoruz. Kayıp çocuk diye bir dezenformasyon dolaşıyor. Çocuklarımızın önce sıhhati ardından ailelerine ulaştırmaları noktasında son derece titiz çalışıyoruz. Hepimiz hassas davranıyoruz.

“Refakatsiz çocuğu derneğe teslim etmemiz söz konusu değil”

Çocuklarla ilgili çözüm önerilerini çok önemli buluyorum. Öyle teklifler var ki gözlerimiz yaşlı takip ediyoruz. Bizim devlet olarak herhangi bir şekilde refakatsiz bir çocuğu derneğe, vakfa teslim etmemiz söz konusu değil. Bahsi geçen haberle ilgili inceleme yaptık. Çocuklar zaten deprem bölgesinden İstanbul’a geliyorlar ebeveynlerinin yanında. İddia edildi diye haber olmaz. İnsanların çok hassas oldukları yerlerde sinir uçlarına dokunmak, kışkırtmak olmaz.

“Çocuk evlerini kurarken, yapı güvenliğine bakıyoruz”

Bizim bakanlık olarak kuruluşlarımızda herhangi bir ağır hasar, yıkılma, can kaybı yok. Tedbiren tahliye ettiğimiz yerlerimiz var. Kullanılmasını uygun görmediğimiz yerler var. Çocuk evlerimizi kurarken önce yapı güvenliğinin olup olmadığına bakıyoruz. 4 ilde 533 yaşlımızı başka illerdeki yatılı kuruluşlarımıza taşıdık. Taşıdığımız kuruluşlarımızın sağlam raporunu alır almaz yaşlılarımızı geri yerlerine taşıyacağız. Sahada tespit ettiğimiz ve profesyonel bakımı tespit ettiğimiz 171 yaşlımızı da yatılı kuruluşlarımıza teslim ettik, 80 engelli yaşlımızı da gerekli kuruluşlarımıza yerleştirdik.

Depremde ailelerini kaybeden 1788 refakatsiz çocuktan 1225'i ailesine teslim edildi

“Koruyucu ailelikle ilgili çok hassasız”

Koruyucu ailelikle ilgili kriterlerimiz çok kolay değil bu konuda çok hassasız. Koruyucu aile olan ailelerimiz de bizim bu hassasiyetimizi hiç yerde bırakmadılar. Yaklaşık 9 bin çocuğumuz koruyucu ailelerinin yanında. Bizim koruyucu ailelik müessesemiz, sürecimiz devam ediyor. Depremin başında şöyle bir telaş oluştu. Bakım ve gözetiminde eksiklik oluşmaması için biz hazırız, burdayız diye vatandaşlarımızdan yoğun bir destek talebi geldi. Sahipsiz çocuk kaldı mı diye bir korkuya gerek yok. 3-6 ay içinde değerlendirme yapılıyor, en az 5 görüşme yapılıyor. Koruyucu aile için ailenin ekonomik durumu, psikososyal durumu yapılıyor. Kişi ya da eşlerin 2-65 yaş arasında, en az ilkokul mezunu, koruyucu aile olmaya engel bir sağlık probleminin olmaması, adli sicil kaydının olmaması, fizikse yeterliliğe sahip olmaması gerekiyor. Arkadaşlarımız titizlikle takip ediyorlar. Refakatsiz çocukların ailelerine kavuşturulmaları süreci de devam ediyor. Bu bittikten sonra koruyucu aile ve evlat edindirme süreçlerimiz başlayacak. Biz bu süreci öncelikle kimlik, aileleriyle kavuşturulma, koruyucu aile aşamalarıyla takip ediyoruz.

Evlat edinmede 57 bin 643 başvuru yapıldı

Koruyucu ailelik başvurusu e-Devlet üzerinden yapılıyor. Koruyucu ailelik için 19 Şubat itibarıyla 310 bin 702 başvuru yapıldı. Evlat edinme de 19 Şubat itibarıyla 57 bin 643’e ulaşmış durumda. Milletimiz üstüne bir vazife düştüğü anda yüklenmeye hazır olduğunu gösteriyor.

“Deprem bölgelerinde ayrı, 71 ilimizde ayrı, çocukların psikososyal ihtiyaçlarını takip edeceğiz”

Depremden dolayı düzeltecek çalışmalarımızı planlamaya başladık. Psikososyal destek; travmatik sonuçları, iyileştirmeye yönelik gerekli her türlü çalışmayı ifade eder. Çocuklarımız bizim için çok önemli. Arkadaşlarımız çocuklarımızı takip ediyorlar. Depremzede çocuklarımızla alakalı Milli Eğitim Bakanlığı ile hem eğitim hayatlarına hem günlük hayatlarına bir an önce uyum sağlayabilmeleri için elimizden geleni yapacağız. Deprem bölgelerinde ayrı, 71 ilimizde ayrı çocuklarımızın psikososyal ihtiyaçlarını takip edeceğiz.

“Engellilerimiz, yaşlılarımızı kimsesiz bırakmayacağız”

Engellilerimiz, yaşlılarımızı da kimsesiz, yalnız bırakmayacağız. Biz gerekli desteği sağlayacağız. Yeniden bir değerlendirme yapılması gerekiyor. Adres kaydına bakılmaksızın yardım yapılması için talimat verdik. Arkadaşlarımız sosyal ekonomik destek sağlanması için çalışıyorlar. İlk olarak depremzede vatandaşlarımızdan başlayarak psikososyal çalışmalarımızı başlatacağız.

İnsan tabiatı itibarıyla bu tür davranışlara konu olabiliyor. Yargı mercilerimiz gerekli soruşturmaları incelemeleri başlattılar. Gerçekten bir rehabilitasyon gerektirecek kadar bir hastalıktan bahsediyoruz. Çocuklarımızı küçüklükten itibaren saygıyla yetiştirmemiz ve herkese karşı yapmamız gerekiyor. Bu vakaları da görerek önlemleri almak hepimizin ortak görevi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.