Site Rengi

HABER ÖZETİ
CHP’li İBB’nin Yenikapı şovunun arkasındaki sahtekârlık!.
Katil oğlunu ülke ülke dolaştıran Bülent Cihantimur’u 16 milyon tokatladılar!.
CHP şimdi de “Kiralık Sosyal Konut” projesine çökmeye kalktı!.
Kılıçdaroğlu’na hakaret eden Mine Kırıkkanat Cumhuriyet Gazetesi’nden kovuldu!.
Fenerbahçe’de seçim tarihi belli oldu..
Kayyum atanan Halfeti Belediyesi’ne yolsuzluk operasyonu..
Fenerbahçe’de Todesco sonrası İsmail Kartal ve Aykut Kocaman isimleri öne çıktı..
Fenerbahçe seçime gidiyor..
Derbinin faturası Todesco’ya kesildi..
Adnan Oktar’ın avukatları gece yarısı cezaevinde CHP’li Özkan Yalım’ı ziyaret etti..
Ateşkes kararına rağmen Kahpe İsrail Lübnan’ı bombalamaya devam ediyor..
Asgari ücrete mecbur olan yoksulun aklı ile alay ediyorlar..
İran-ABD savaşının Körfez ülkelerine zararı milyarlarca doları buldu!.
Trump’ın Epstein pislikleri ortalığa saçılınca kendini savunmaya başladı!.
Düzmece suikast girişimi sonrası Trump’tan yeni talimat..
Kahpe İsrail ateşkesi bozup yine Lübnan’a saldırmaya başladı!.
Galatasaray şampiyonluğu garantiledi..
Cep telefonlarına çıkarılabilir batarya zorunluluğu geliyor..
Haydutluk taslayan Trump silah sesi korkusuyla yere kapaklandı!.
Trump’un katıldığı yemeğe silahlı saldırı girişimi!.
Trump kendi çalıp kendi oynamaya devam ediyor!.
Bay Kemâl’i satan satana!.
İran ve Libya’da kuyruğu sıkışan Kahpe İsrail yine Gazze’yi hedef almaya hazırlanıyor..
Mehter Marşı çalınca sırt dönen CHP’liler Yunan sirtakisi çalınca alkış tuttu!.
Esed’in Tedamun Kasabı yakalandı!.
Ela Rümeysa Cebeci ev hapsi şartı ile tahliye edildi!.
Yurt dışından parasını getirene 20 yol vergi muafiyeti!.
Kahpe ABD Orta Doğu’ya 3 savaş gemisi konuşlandırdı!.
Mehter Marşı’na sırt dönen CHP’lilerden trajikomik savunma!.
CHP’deki rüşvet çarkı tüm detayları ile ortaya çıktı!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Dijital beslenme bozukluğu, teknoloji bağımlığına yol açıyor

İnsan hayatına birçok anlamda katkı sağlayan teknolojinin, kişinin kullanım kontrolünü kaybettiğinde bağımlılığa yol açtığını dile getiren Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Karadağ, yanlış teknoloji kullanımının teknoloji bağımlılığına yol açtığını ifade etti. Karadağ, “Bu durum ilerleyen yaşlarda, alkol, uyuşturucu gibi birçok bağımlılığı tetikleyebilir” dedi.

Dijital beslenme bozukluğu, teknoloji bağımlığına yol açıyor
20.07.2019
A+
A-

İnsan hayatına birçok anlamda katkı sağlayan teknolojinin, kişinin kullanım kontrolünü kaybettiğinde bağımlılığa yol açtığını dile getiren Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Karadağ, yanlış teknoloji kullanımının teknoloji bağımlılığına yol açtığını ifade etti. Karadağ, “Bu durum ilerleyen yaşlarda, alkol, uyuşturucu gibi birçok bağımlılığı tetikleyebilir” dedi.

Yaz sezonunun gelmesiyle birlikte özellikle çocuklarda ekran kullanımı daha da arttı. Ekranların nasıl kullanılması gerektiği konusunda da ailelerin gerekli bilgiye sahip olmadığını dile getiren Levent Karadağ, ailelerin çocukların oynadığı oyunları, izlediği filmleri mutlaka seyretmesi gerektiğini söyledi. Karadağ, eğitici uygulamalar, oyunlar, videolar ve filmlerin ortaya çıkmasıyla dijital beslenme kavramının ortaya atıldığını ifade ederek, “Dijital beslenme anlamında çocukların zeka geliştirici, eğitici ve öğretici şeylerle ilgilenmesi gerekmektedir. 12 yaşından büyük çocukların ne kadar ekran kullandığından ziyade ne kullandığı önemlidir. Buna “Dijital Beslenme” diyoruz. Dijital beslenmede bozukluk yaşanması, tedavisi zor olan teknoloji bağımlısı yaparak, uyuşturucu ve alkol gibi  birçok bağımlığa yatkın olmasına yol açabilir” dedi.

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI OTİZMİ TETİKLİYOR

Çocuklarda ekran kullanımının fazla olduğu takdirde uyku bozukluğu, göz bozuklukları, fiziksel bozukluklara yol açarak omurga sağlığını da tehdit ettiğini hatırlatan Karadağ, daha büyük problemleri de beraberinde getirdiğini söyledi.

Karadağ, “Fazla kullanım obeziteye de yol açabiliyor. Yemek masalarında televizyonun, telefonun açık olması obeziteye zemin hazırlamakta. Psikolojik olarak bakıldığında da sabırlı olamama sorunu ile karşılaşılıyor. Ekranlarda anında memnuniyet sağlandığı için çocuklardaki tahammül sınırını azaltıyor. Arkadaş edinmede zorluk çekiliyor. Günde 2 saatten fazla ekran kullanan çocuklarda olumsuz davranış sergilemeleri istatistiki olarak görülüyor. Şiddette duyarsızlaştırma da oldukça fazla. Şiddet eğilimi artırıyor. Özellikle bazı oyun programları çocukları intihara kadar götürebiliyor” ifadelerini kullandı.

AİLELER DİJİTAL MEDYA PLANLAMASI YAPMALI

2-5, 6-12, 13-18, 18-24 yaş arası çocukların neler yapması gerektiğini araştırdıklarına dikkat çeken Karadağ, ailelere şu uyarılarda bulundu:

“Yemek masalarına telefon getirilmeyecek, ekran açılmayacak, çocukların odalarında ekranlar olmayacak. Şarjda olan dijital ürünler bile ciddi zarar veriyor. Ekran kullanılmayacak bölgeler belirlenmeli. Aileler buna benzer medya planları yaparak, uygulamaya geçmeli. Çocuklara yönlendirici tutumlar sergilemek gerekiyor aksi takdirde teknoloji bağımlılığı ortaya çıkacaktır.”

Karadağ, bebeklerin telefon kullanması ile ailelerin övünmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

TEDAVİ EDİLEMİYOR

Amerikan Pediatri Akademisi’ne göre 0-2 yaş arasında ekran kullanımından kaçınmak gerektiğini ifade eden Karadağ, “2-5 yaş arasında ise çocuğun günün 1 saati ekran kullanması gerekmektedir. Mümkünse 40 dakikasını da ebeveyn eşliğinde ve interaktif oyunlar ile değerlendirmeliler. Özellikle 6 yaştan sonraki kullanımlarda teknoloji bağımlılığı daha da artış gösteriyor. Teknoloji bağımlılığının tedavisi çok zor, hatta yok diyebiliriz. Uyuşturucu, sigara, alkol bağımlılığı tedavi edilebilirken, teknoloji bağımlılığının ne yazık ki böyle bir şansı yok. Teknoloji bağımlılığı; uyuşturucu, alkol ve sigara bağımlılığına yol açıyor” dedi.

 “800 milyon çocuğun kullandığı internet uygulamaları, çocukları deep web’e çekiyor” diyen Karadağ, “Deep web ve dark web’de internetin karanlık dünyasıdır. Buna normal yollarla erişilemiyor. Ancak çocuklar en fazla 4 gün uğraşarak oraya girebiliyorlar. Oraya giren çocukların da psikolojisi bozuluyor. Uyuşturucu çeteleri tamamen orada. Bu da büyük risk teşkil ediyor” ifadelerini kullandı.  

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.