Site Rengi

HABER ÖZETİ
Bakanlık koltuğundayken dev ihaleler verdikleri holdinglere yönetici oldular!.
İmamoğlu’nun saklattığı cep telefonu ele geçirildi!.
Ahmet Minguzzi’yi öldüren katilin kullandığı bıçak suç aleti sayılmadı!.
DEM Parti’den Cumhur İttifakı’na “Süreci Hızlandırın” çağrısı..
Suriye’ye uygulanan tüm yaptırımlar kaldırılıyor..
İBB’ye 3. dalga hırsızlık operasyonu..
Ayarları bozulan Özgür Özel hırsızlarını Hz. Yusuf’a benzetmeye başladı!.
CHP’nin İzmir mitingi fos çıktı!.
İmamoğlu’nu zora sokacak bir itiraf daha: Bavullarla Para Alıp Naylon Fatura Kesiyorduk!.
Sokak köpekleri ile kanser hastalarını ziyaret eden AK Partili vekile tepkiler çığ gibi!.
Joe Biden’in prostat kanseri olduğu açıklandı!.
Şampiyon Galatasaray…
PKK’nın fesih kararı sonrası DEM Parti’den ilk İmralı ziyareti..
Bahçeli’den Terörsüz Türkiye hedefinde 7 maddelik çağrı..
Fenerbahçe Eylül’de olağanüstü kongreye gitme kararı aldı..
Kongre için imza toplayan derneği bastı!.
Eurovision’da Azerbaycan’dan İsrail’e 12 tam puan!.
Kartalkaya’daki otel yangınında istenen cezalar belli oldu..
İsrailli kahpeden kan donduran sözler: Gazze’deki bütün çocuklar öldürülmeli!.
Fenerbahçe olağanüstü kongreye gidiyor..
İstanbul’daki Barış Zirvesi başladı..
5 adımda Terörsüz Türkiye…
CHP İmamoğlu’nu Başbakan yapma hayallerine devam ediyor..
PKK elindeki silahları nereye bırakacak?.
Metin Arolat’ın alkol ve uyuşturucudan öldüğü ortaya çıktı!.
Dünyanın gözü İstanbul’daki barış zirvesinde..
Demirtaş’ın tahliyesine ilişkin AKP’den ilk sinyal..
PKK’nın silah bırakma kararı anketlere nasıl yansıdı…
ABD’den Türkiye’ye füze satışına sürpriz onay..
İstanbul’da suya yeni bir zam daha geliyor..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Dünya Bankası, Türk ekonomisinin büyüme beklentisini artırdı!.

Dünya Bankası, Türk ekonomisinin büyüme beklentisini artırdı!.
07.06.2023
A+
A-

Küresel ekonomilerde dalgalanmalar yaşanıp, ülkelerin büyüme rakamlarında gerilemeler açıklanırken; Türkiye için ise bu yıl ve gelecek yıllar için artış tahmini yapıldı.

Dünya Bankası, Küresel Ekonomik Beklentiler Raporu’nun haziran sayısını yayınladı.

Bu rapora göre Türkiye için daha önce açıklanan büyüme tahminleri artırılırken, ABD ve Euro Bölgesi’nin tahminleri ise düşürüldü.

Dünya Bankası, ocak ayında yayınladığı tahminlerde, Türk ekonomisinin 2023’te yüzde 2,7, 2024’te yüzde 4 büyüyeceğini öngörmüştü.

Türk ekonomisinin 2023’ün ilk çeyreğinde dirençli kalmaya devam etmesi bu tahminlerin yeni raporda artmasını sağladı.

Büyüme rakamı 2023 için yüzde 2,7’den 3,2’ye çıkartıldı

Dünya Bankası, Türkiye ekonomisine ilişkin büyüme tahminini 2023 için, yıl başında yüzde 2,7 olarak öngörürken, ekonominin ilk çeyrekte dirençli kalmasının etkisiyle yüzde 3,2’ye yükseltti.

Büyüme tahmini 2024 için yüzde 4’ten yüzde 4,3’e çıkartıldı

Raporda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,2, gelecek yıl yüzde 4,3 ve 2025’te yüzde 4,1 büyümesinin beklendiği bildirildi.

“Yeniden inşa çabaları yatırımı destekleyecek”

Raporda, Türkiye’nin şubat ayı başında iki büyük depremle sarsıldığı anımsatılarak, bu depremlerin doğrudan kaybının 2021 GSYH’sinin yüzde 4’ü oranında olduğunun tahmin edildiği, kurtarma ve yeniden inşa maliyetinin iki kat daha yüksek olabileceği aktarıldı. Bankanın raporunda, yeniden inşa çabalarının yatırımı desteklemesinin beklendiği belirtildi.

Raporda zorluklar da yer aldı

Makroekonomik politikaların gelişiminin yüksek enflasyon zemininde belirsiz olduğuna işaret edilen raporda, döviz kurundaki değer kaybının yanı sıra yüksek cari açık ve düşük net döviz rezervlerinin de önemli zorluklar oluşturduğu ifade edildi.

“Zorluklara rağmen ekonomi ilk çeyrekte dirençli kaldı”

Raporda, tüm bu ters rüzgarlara rağmen Türkiye’nin, Avrupa ve Orta Asya bölgesi büyümesine önemli katkı sağlamaya devam ettiği ve ekonomisinin 2023’ün ilk çeyreğinde dirençli kaldığı vurgulandı.

Küresel ekonomide “keskin” yavaşlama

Küresel ekonomik büyümenin keskin şekilde yavaşladığına dikkat çekilen raporda, artan küresel faiz oranları nedeniyle yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomilerde finansal stres riskinin arttığı belirtildi.

“Küresel ekonomik büyüme gerileyecek”

Raporda, 2022’de yüzde 3,1 olan küresel ekonomik büyümenin bu yıl yüzde 2,1’e gerileyeceğinin tahmin edildiği kaydedildi.

Dünya ekonomisinin gelecek yıl yüzde 2,4 büyümesinin beklendiği belirtilen raporda, bu oranın 2025’te ise yüzde 3 olacağının öngörüldüğü bildirildi.

Dünya Bankası, ocak ayındaki tahminlerinde, küresel ekonominin bu yıl yüzde 1,7 ve gelecek yıl yüzde 2,7 büyüyeceğini öngörmüştü.

“Gelişmiş ekonomilerde büyüme düşecek”

Gelişmiş ekonomilerde büyümenin 2022’deki yüzde 2,6 seviyesinden bu yıl yüzde 0,7’ye düşmesinin beklendiğine vurgu yapılan raporda, bu oranın 2024’te yüzde 1,2 ile zayıf kalmaya devam edeceğinin ve 2025’te yüzde 2,2 olacağının tahmin edildiği aktarıldı.

ABD’nin ekonomik büyümesinin 2024’te yavaşlaması bekleniyor

Raporda, gelişmiş ülkeler grubunda yer alan ABD ekonomisinin 2023’te yüzde 1,1 büyümesinin öngörüldüğü ve faiz oranlarındaki keskin artışın devam eden etkisiyle büyümenin 2024’te yüzde 0,8’e gerilemesinin beklendiği kaydedildi. Raporda, ABD ekonomisinin 2025’te ise yüzde 2,3 büyümesinin tahmin edildiği belirtildi.

Dünya Bankası ocak ayındaki tahminlerinde, ABD ekonomisinin 2023’te yüzde 0,5 ve 2024’te yüzde 1,6 büyüyeceğini öngörmüştü.

Euro Bölgesi’nin büyümesinde gerileme bekleniyor

Raporda, Euro Bölgesi’nde de para politikasındaki sıkılaşma ve enerji fiyatlarındaki artışların gecikmeli etkisiyle ekonomik büyümenin 2022’de yüzde 3,5’ten 2023’te yüzde 0,4’e gerilemesinin beklendiği belirtildi. Euro Bölgesi ekonomisinin 2024’te yüzde 1,3 ve 2025’te yüzde 2,3 büyümesinin tahmin edildiği kaydedildi.

Bankanın ocak ayındaki tahminlerinde Euro Bölgesi ekonomisine ilişkin büyüme beklentisi 2023 için yüzde 0 ve 2024 için yüzde 1,6 olmuştu.

Gelişmekte olan ülke ekonomilerdeki büyüme

Raporda, yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki büyümenin ise geçen yıl yüzde 3,7’den bu yıl yüzde 4’e çıkmasının beklendiği, bu oranın 2024’te yüzde 3,9 ve 2025’te yüzde 4 olmasının öngörüldüğü aktarıldı.

Çin ekonomisinin 2023 büyüme tahmini yükseltildi

Yükselen piyasalar ve gelişmekte olan ülkeler grubunda yer alan Çin ekonomisinin bu yıl yüzde 5,6, gelecek yıl 4,6 ve 2025’te 4,4 büyümesinin beklendiği kaydedildi.

Dünya Bankası ocak ayındaki tahminlerinde Çin ekonomisinin 2023’te yüzde 4,3 ve 2024’te yüzde 5 büyüyeceğini öngörmüştü.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.