Site Rengi

HABER ÖZETİ
Pazar günü seçimler iptal edilirse ne olacak?.
ABD Başkanı Biden ile görüşmenin bedeli 500 bin dolar…
CHP’deki Kule Paralar skandalı Eko Başkanı fena köşeye sıkıştırdı!.
İnce’den Özel’e salvador!. SENİN DEMLENDİĞİNİ O ZAMANLARDAN BELLİYDİ!.
Seçim günü hava nasıl olacak?.
İYİ Parti lideri Akşener’den İmamoğlu ve Yavaş’a hainlik suçlaması!.
Altın fiyatları tüm zamanların rekorunu kırarak 2 bin 300 lirayı geçti..
Fatih Erbakan AK Parti’ye İstanbul adayını geri çekmek için şartlarını açıkladı!.
Seçim öncesi Sinan Oğan’dan AK Parti’ye destek açıklaması..
Seçim öncesi doğalgaz ve elektriğe “Zam Yok” açıklaması…
Emeklilere promosyon ödemelerine özel bankalarda dahil oldu..
Eylem Tok’un ehliyetsiz züppe oğluna defalarca hız cezası kesilmiş, okula arabasıyla gidiyormuş!.
Seçim günü oy kullanmaya gitmeyenlere uygulancak cezai işlem açıklandı!.
Seks skandalı sonrası Karabük Üniversitesi’nden yabancı öğrencilere sağlık raporu şartı!.
Yeniden Refah Partisi Ankara İl Teşkilatı topluca istifa edip AK Parti’ye katıldı!.
76 bin deprem ve afet konutu hak sahiplerine teslim edildi..
Emeklilere promosyon ödemeleri yarından itibaren başlıyor..
Ali Koç’tan kongreye çağrı: Gelin 2 Nisan’da Fenerbahçe’yi ligden çekelim!.
CHP’deki Kemalciler “SENİ SIRTINDAN HANÇERLEYENE OY YOK” pankartı ile İmamoğlu’na isyan bayrağı açtı!.
CHP’deki para kulelerinin gizemi ortaya çıktı!. Eko Başkan Bay Kemal’i devirmek için balya baya rüşvet dağıtmış!.
CHP’deki para kuleleri skandalında ses kayıtları ifşa oldu!.
Gazze’deki ateşkes çıkmaz girdi!. Kahpe İsrail heyeti Doha’dan ayrıldı!.
Kahpe İsrail şimdi de çadırlara sığınan Filistinlileri bombalıyor!.
Belçika’daki PKK’lı köpeklerin Türklere neden saldırdıkları belli oldu…
Pandemi uyarısı!. Yeniden kapanma olacak mı?.
Çiftçiler Brüksel’i savaş alanına çevirdiler!.
Hazırlık maçında Avusturya’dan 6 gol yedik!.
Kuveyt Dinarı değerli para birimi seçildi.. TL’nin tam 100 katı!.
Karabük Üniversitesi’ndeki fuhuş skandalı büyümeye devam ediyor!. Fuhuş şebekesi kurulduğu ortaya çıktı!.
MHP’li vekilden zam haberi bekleyen emeklilere ek iş tavsiyesi!. HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEYİN!.
DOLAR 32,3640
EURO 35,0101
ALTIN 2.325,51
BIST 9.093,85

Enerji Bakanı Dönmez: Bugün temeli atılan projeyle 5,4 milyar metreküpe ulaşacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin kapasitesinin, bugün temeli atılan genişletme projesiyle birlikte 5,4 milyar metreküpe ulaşacağını söyledi.

Enerji Bakanı Dönmez: Bugün temeli atılan projeyle 5,4 milyar metreküpe ulaşacak
29.07.2019
A+
A-

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi’nin kapasitesinin, bugün temeli atılan genişletme projesiyle birlikte 5,4 milyar metreküpe ulaşacağını söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez, Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Genişletme Projesi'nin temel atma törenine katılmak için Aksaray'a geldi. İlk olarak Aksaray Valiliği ile Belediye Başkanlığı'nı ziyaret eden Bakan Dönmez, daha sonra Sultanhanı ilçesi yakınlarında doğal gaz depolama tesisine geçerek temel atma törenine katıldı. 

Bakan Dönmez, törende yaptığı konuşmada 2000'li yılların başında her yıl kış aylarında doğal gaz nedeniyle sancılı dönemler yaşandığını hatırlattı. Artık o günlerin geride kaldığını ifade eden Bakan Dönmez, şunları söyledi:

''Türkiye 2000'li yılların başına kadar her yıl  kış mevsimi geldiğinde büyük sancılar çeken bir ülkeydi. Gelişmiş bir doğal gaz altyapısı olmadığı için vatandaşlarımız, sanayicilerimiz sürekli bir tedirginlik içindeydi. O gün olmayan enerjiyi yönetmeye çalışan bakanlık bürokrasisi varken, bugün fazla enerjisini yönetmeye çalışan bakanlık bürokrasisi var. O günlerde televizyonlarda, gazetelerde, sürekli 'Türkiye'nin doğal gazı bitti, bu kış soğuk geçecek' gibi haberleri herhalde hatırlıyorsunuz. Son yıllarda devreye alınan doğal gaz altyapısı sayesinde ortalama günlük 250 milyon metreküp tüketime karşılık bugün sisteme 300 milyon metreküp doğal gaz veren altyapıya sahibiz. İnşallah yakın zamanda bu rakamı 400 milyon metreküpe çıkartacağız.''

Bu kış doğal gaz kullanımında rekora ulaşıldığını belirten Bakan Dönmez, ''Bu kış biliyorsunuz, doğal gaz tüketiminde rekor kırdık. Günlük çekişlerde. Ancak bu rekor artışı yaptığımız yatırımlar sayesinde hiçbir kesintiye ya da kısıntıya gitmeden karşıladık'' dedi. 

Bakan Dönmez, geçtiğimiz yılın sonu itibariyle de 81 ilin tamamına doğal gazın ulaştığını kaydetti. 

'DOĞAL GAZ DEPOLAMA TESİSİ KAPASİTESİ 5,4 MİLYAR METREKÜPE ULAŞACAK'

Bakan Dönmez, Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi'nin kapasitesinin genişletme projesiyle birlikte 5,4 milyar metreküpe ulaşacağını belirtti. Bakan Dönmez, ''Tuz Gölü, tamamlandığında her biri ortalama 630 bin ile 780 metreküp kapasiteli 52  kavern (suni mağara) ile toplam kapasitesi 5,4 milyar metreküpe ulaşmış olacak. 2011 yılında başladığımız 1,2 milyar metreküp kapasiteli ilk 12 kavernanın yapım inşası da devam ediyor. Projenin bir kısmını tamamladık ve ilk gaz dolumu 2017 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle Aksaray'da yapmıştık. Bugün 680 milyon metreküp depolama ve 20 milyon metreküp geri üretim kapasitesiyle tesisimiz hali hazırda, işletmeye hazırdır. Diğer kısımları da peyderpey devreye almaya devam edeceğiz. 2021 yılında da projenin ilk kısmını, 12 kavernanın tamamını işletmeye almış olacağız. Böylelikle toplam 1,2 milyar metreküpe ulaşmış olacağız''diye konuştu.

Bakan Dönmez, tesisin kapasite bakımında da dünyanın en büyüğü olacağını ifade etti.  

Projenin tamamının 2023 yılında bitmesini planladıklarını ifade eden Bakan Dönmez, ''Finansmanın tamamı Dünya Bankası ile Asya Altyapı  Yatırım Bankası tarafından  verilen 2 milyar dolarlık krediyle karşılıyoruz. Türkiye'nin Doğu Akdeniz'de haklı faaliyetlerine karşı, yaptığı tehdidi savunanlara karşı en güzel cevaplardan birisi de, bugün burada verilmiş olacak. 

Türkiye hiçbir zaman alternatifsiz değildir. Hiçbir zaman bir emrivakiye eyvallah demedik, demeyeceğiz. Türkiye'nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin uluslararası meşru hakları hiçbir zaman pazarlık meselesi olamaz'' dedi. 

DOĞU AKDENİZ'DE ASLA GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ 

Bakan Dönmez, şöyle konuştu:

'''Doğu Akdeniz sadece bizim bakanlığımızın ya da ilgili bakanlıkların meselesi değildir. Bu mesele  topyekün 82 milyonun meselesidir, bir memleket meselesidir. Türkiye'nin meselesidir. Türkiye'nin varlığından rahatsız olanlara karşı, Türkiye'nin var oluş mücadelesidir. Gün birlik günüdür, beraberlik günüdür. Yarın 'elbet bizim, elbet bizimdir. Gün doğmuş, gün batmış, evet bizimdir' diyenlerindir.''

Türkiye'ye rağmen adım atmaya çalışanların her zaman dik durduklarını belirten Bakan Dönmez, ''Bu güç ve inanç sayesinde ne Doğu Akdeniz'de, ne de doğruluğuna inandığımız başka konuda asla geri adım atmayacağız.'' dedi.

Bakan Dönmez, Tuz Gölü ile birlikte genişletme projesi devam eden Silivri Doğal Gaz Depolama projesi tamamlandığı toplamda 11 milyar metreküp depolama kapasitesine ulaşılacağını belirtti. Dönmez, '' Bir hedef koymuştuk, 2023 yılında, yıllık tükettiğimiz doğal gazın yüzde 20'sini depolamak. İnşallah mevcut projelerimizle birlikte yeni yatırımlarımızla bu hedefimize ulaşacağımıza inancım tamdır. Hatta hedefimizin üzerine de çıkacağına inanıyorum.'' dedi.

Bakan Dönmez, tesisin kendi elektriğinin yüzde 60'nın da yapılacak güneş enerji santralinden karşılanacağını ve 2021 yılında devreye alınacağını kaydetti. 

FLAMİNGOLARIN SAYISI ARTTI 

Tuz Gölü'nün, en fazla flamingo kolonisine ev sahipliği yaptığını hatırlatan Bakan Dönmez, ''Projeyle birlikte tuzlu su deşarjının başladığı 2014'ten bu yana flamingo nüfusu düzenli olarak artmaya başladı. 2016'larda 10 bin olan sayı, bugün 13 binin üzerine ulaştı. Ayrıca sahadaki ağaçlandırma projesi kapsamında 2  bin 500 ağacımızı toprakla buluşturduk. Ekim ve kasım döneminde dikilecek 5 bin 500 ağacın dikimiyle bu sayıyı 8 bine çıkartacağız'' dedi. 

Konuşmanın ardından genişletme projesinin temeli atıldı. 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.