Site Rengi

HABER ÖZETİ
Kılıçdaoğlu’ndan Aliyev’e başörtüsü tepkisi!.
Bakan Yardımcısı fon meselesinden tutuklandı!.
Balıkçılardan “Vatandaş Ucuza Palamut Yemesin” çağrısı!.
QR kod okutmayana sigara satışı yapılmayacak!.
Özgür Özel Türk askerinin Yemen’e gitmesine karşı olduklarını açıkladı..
Savcılık fon vurguncularına paraları iade etmek için davet gönderdi!.
16 il için kuvvetli yağış ve fırtına uyarısı!.
PKK Kuzey Irak’taki kampları boşaltmaya başladı..
Başörtüsü yasağı başlayan Azerbaycan’da Eski Türkiye görüntüleri!.
Son anket sonuçları açıklandı!.
16 günde vatandaşın 401 milyarını çalan şerefsizler kim!.
AK Parti’de onca torpil skandalı üzerine bir skandal daha!.
İstanbul’da art arda korkutan depremler!.
Katliam gibi kazada ölü sayısı 11’e yükseldi!.
Yabancı menşeili elektrikli araçları Türk Savunma Sanayii tesislerine girişleri yasaklandı!.
Sağlık Bakanlığının duyurduğu uygulamaya ilk itiraz Cumhurbaşkanı Danışmanından geldi!.
Yahşihan’ın tapusunu üzerine geçiren AK Partili Başkan görevden uzaklaştırıldı..
Kahpe İsrail 3 yıl da tam 22 bin çocuk öldürdü!.
Başörtüsü yasağını onaylayan Aliyev gelen tepkiler üzerine Müslüman Lider rollerine büründü!.
Ataşehir Belediyesi AK Parti’ye geçti..
39 bin nüfuslu AK Partili belediyenin imar müdürenden baldızına 68 milyon liralık Porsche!.
MEB Kasım’da 9 günlük ara tatil olacağını duyurdu..
Saraçhane Bülbülü Şaban Sevinç tutuklandı!.
Azerbaycan’da öğrencilerden sonra öğretmenler içinde başörtüsü yasağı geldi!.
A Milli Takım da Montella dönemi sona erdi..
İmamoğlu’nun çöktüğü 480 milyon değerindeki villaların hikâyesi!.
İkinci kez hakim karşısına çıkan Mehmet Akif Ersoy’un tutukluluğun devamına karar verildi!.
Fon vurgunundan 214 kişi 187 milyar 653 milyon tokatlamış!.
Ekrem’in gizli kasası Yunanistan’da yakalandı!.
TFF olağanüstü seçim gündemi ile toplanıyor..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Foreign Policy: “Türkiye, Afrika’da alanını artırıyor!.”

Foreign Policy: “Türkiye, Afrika’da alanını artırıyor!.”
22.12.2021
A+
A-
ABD merkezli dergi, kıta ile Türkiye arasında gelişen ilişkileri mercek altına aldı. Ankara’nın kıtadaki etkisinin arttığı, Erdoğan’ın ‘Afrika dostu’ olduğu belirtildi.
16-18 Aralık tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen 3’üncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nde Ankara ile kıta arasındaki ilişkilerin ne şekilde derinleştirilebileceği ele alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirveyi değerlendirdiği açıklamasında, “Aldığımız kararlarla Türkiye-Afrika ilişkilerinin geleceğine damga vuracağız.” dedi.

“TÜRKİYE’NİN NÜFUZU ARTIYOR”

İstanbul’daki zirveye işaret eden Foreign Policy, Türkiye’nin Afrika’da etkisini gün geçtikçe artırdığına dikkat çekti. Programın, Türkiye’nin “kıtadaki artan nüfuzunu yansıttığı” kaydedildi.

“ABD İÇİN DIŞ POLİTİKA SORUNU”

Haberde, “Türkiye’nin Afrika’da daha fazla nüfuz sahibi olması halinde, çok sayıda üst düzey katılımcının varlığı ABD için bir dış politika sorunu olarak görülebilir.” denildi.

Türkiye’nin, 2019’da Libya iç savaşına müdahalesinden bu yana Afrika’da alanını istikrarlı bir şekilde genişlettiği, kıtadaki yatırımları arasında Gana’da bir cami, Senegal’de bir olimpik havuz ve Somali’de 10 bin yerel askerin eğitildiği bir askeri üs bulunduğu hatırlatıldı.

NİJERYA İLE KRİTİK GÖRÜŞME

Erdoğan’ın son olarak Nijerya ile daha yakın ilişkiler kurmak istediği, Türk savunma yetkililerinin ocak ayında Nijerya’nın başkenti Abuja’da yetkililerle görüşeceği bilgisine yer verildi.

Nijerya Devlet Başkanlığı’ndan yapılan “Türk teknolojisi, ülkeyi teröristlerden  kurtarma sürecini ve çabalarını kesinlikle hızlandıracaktır.” açıklamasına işaret edilirken, Fas ve Tunus’un ilk Türk SİHA’larını eylül ayında aldığı anımsatıldı.

Foreign Policy: Türkiye, Afrika da alanını artırıyor #2

“ERDOĞAN AFRİKA DOSTU”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Afrika dostu” olduğu, geçen ekim ayında Angola, Nijerya ve Togo’yu kapsayan dört günlük kıta turuna çıktığı kaydedildi.

ARTAN TİCARET HACMİ

Öte yandan, Türkiye’nin kıtadaki yatırımlarının 2003’te 5.4 milyar dolar olduğu, bunun 2020’de 25.3 milyar dolara yükseldiğinin altı çizildi.

Foreign Policy: Türkiye, Afrika da alanını artırıyor #3

RAKAMLARLA TÜRKİYE-AFRİKA İLİŞKİLERİ

Bu arada 2021’in ilk 11 ayındaki ticarette 30 milyar doları yakalayan Türkiye, kıta çapındaki yatırımlarında 6 milyar dolara ulaştı.

2005’te 12 olan kıtadaki büyükelçilik sayısı bu yıl itibarıyla 43’e çıktı. Ankara’da 10 Afrika ülkesinin büyükelçiliği varken, bugün bu sayı 37 olarak kayıtlara geçmiş durumda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyadaki en büyük diplomatik temsilciliğimizi Somali’de açtık. Türkiye Burslarımızdan yararlanan Afrikalı öğrencilerin sayısı 14 bini aştı.” açıklamasını yapmıştı.

Foreign Policy: Türkiye, Afrika da alanını artırıyor #4

30 AFRİKA ÜLKESİNE 50 ZİYARET

“Bugüne kadar 30 Afrika ülkesine 50 ziyaret gerçekleştirdim.” diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bu ziyaretlerde her türlü zorluğa rağmen yılmadan çalışan, ter döken, hayata umutla sarılan mütevekkil insanlar gördüm. Afrikalı kardeşlerimizin gayreti, mücadelesi ve azmine daima büyük bir saygı ve hayranlık duydum.”

Foreign Policy: Türkiye, Afrika da alanını artırıyor #5
Foreign Policy: Türkiye, Afrika da alanını artırıyor #6
Foreign Policy: Türkiye, Afrika da alanını artırıyor #7
Foreign Policy: Türkiye, Afrika da alanını artırıyor #8
Foreign Policy: Türkiye, Afrika da alanını artırıyor #9
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.