Site Rengi

HABER ÖZETİ
CHP’li başkanların çarpık sapıklıkları deşifre oldu!.
İran Hürmüz Boğazı’nı yeniden trafiğe kapattı!.
Mutlak Butlan kararı çıkarsa CHP içinde neler olur..
Trump’ın “Uranyumu Teslim Edecekler” sözlerine İran’dan jet yalanlama!.
Bir yolsuzluk operasyonu da CHP’li Ataşehir Belediyesi’ne!.
İran Hürmüz Boğazı’nı sadece sivil gemilere açık olduğunu açıkladı..
Fenerbahçe’ye şampiyonluk yolunda ağır darbe!.
Gülistan Doku davasında tanık polis Vali hakkındaki tüm skandal gerçekleri anlattı!.
Hürmüz Boğazı açıldı, petrol fiyatları çakıldı!.
Yapı Kredi Bankası’ndan radikal karar!. Şiddet içerikli dizilere reklam verilmeyecek!.
Papara 100 milyon dolara satıldı..
CHP’li Uşak Eşme Belediye Başkanı da rüşvetten tutuklandı..
Amerika Suriye’deki son askeri üssünü de boşalttı..
ABD Başkanı Trump İran ile anlaşmak üzere olduklarını söyledi!.
Okul katliamında ölen öğrenci sayısı 10’a yükseldi!.
81 ildeki okul önlerinde güvenlik uygulamaları başladı..
İran’ın saldırıları sonucu Burj Al Arab kapanıyor!.
Her felaketi siyasete alet eden CHP yine boş durmadı!.
Okul saldırılarından sonra polis 591 hesap ve bağlantı kurdukları yöneticilerin peşine düştü!.
Okul katliamcısının babası tutuklandı!.
Milli Eğitim Bakanı Tekin’den saldırı ile ilgili açıklama!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan okul katliamları ile ilgili açıklama..
Kahramanmaraş’taki okul saldırısında can kaybı 9’a yükseldi!.
Okulda katliam yapan saldırganın babasının polis annesinin öğretmen olduğunu ortaya çıktı!.
14 yaşındaki saldırgan 5 silah ve şarjör ile okulu basmış!.
Kahramanmaraş Valisi acı haberi duyurdu!. 4 kayıp 20 yaralı!.
Efendisinden aldığı icazet ile Türkiye’yi Avrupa’ya şikâyet etme turuna çıkıyor!.
Şanlıurfa’dan sonra bir okul katliamı da Kahramanmaraş’ta meydana geldi..
Avrupa’dan “ABD’siz NATO” senaryosu!. Türkiye Lider konumunda..
Tehditler savuran dengesiz Trump yine umut vaad etmeye başladı!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Fransa’dan sonra Almanya’da da muhtıra gerginliği! “Berlin’i kuşatın!”

Fransa’dan sonra Almanya’da da muhtıra gerginliği! “Berlin’i kuşatın!”
01.05.2021
A+
A-

Fransa’da emekli generallerin Cumhurbaşkanı Emanuel Macron’a karşı muhtıra yayınlamasının ardından Almanya’da da emekli generallerin darbe hazırlığında olduğu tespit edildi.

Fransa, aralarında emekli generallerin de bulunduğu binlerce askerin imzaladığı ve Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a ülkede iç savaş uyarısının yapıldığı e-bildiriyi tartışırken, Almanya’da da binlerce emekli askerin Telegram adlı mobil mesajlaşma uygulaması üzerinden bir araya gelerek, Berlin’de ayaklanma ve darbe planladıkları ortaya çıktı.

Doğrulandı

Önce Berlin’de yayınlanan Der Tagesspiegel gazetesinde çıkan ve ardından güvenlik birimlerince de doğrulanan habere göre, “Emekli ve Eski Askerler Grubu” adı altında bir araya gelen yaklaşık 13 bin emekli ve eski asker, koronavirüs salgını kapsamında Merkel hükümeti tarafından alınan karantina kurallarını eleştiren veya salgının varlığını inkar eden hareketin içine sızmayı ve Berlin’de düzenlenen gösteri ve mitinglerde olay çıkartıp, devlet kurumlarına yönelik saldırılar düzenlenme planları konusunda iletişim içerisinde.

Grubun üyeleri

Güvenlik kaynakları bu gruba eski askerler dışında, “Reichbürger” olarak bilinen, Almanya’nın 1937 yılındaki sınırlarını yeniden inşa etmeyi hedefleyen monarşist-aşırı sağcı grupla ilişkili kişilerin de üye olduğunu doğruladı. Grupta Alman ordusundan emekli askerlerin yanı sıra, 1990’da lağvedilen eski Doğu Alman Ordusu’nda (NVA) görev yapmış çok sayıda askerin de faal olduğu öğrenildi.

Hollanda’yı örnek aldılar

Grupta yer alan ve aralarında general ve albayların da bulunduğu emekli askerlerin, faal oldukları dönemi, görev aldıkları birimleri, ulaştıkları rütbeleri ve aldıkları madalyaları yayınlamaları dikkat çekerken, grup içinde yapılan yazışmaları değerlendiren uzmanlara göre, üyeler Hollanda’daki benzer bir oluşumu kendilerine örnek alıyorlar. Hollanda’da geçen Ocak ayında pandemi önlemlerine karşı düzenlenen ve Amsterdam’ın yanı sıra Lahey ve Rotterdam gibi birçok kentte yapılan gösterilerde yağma olayları yaşanmış, göstericiler polisle çatışmıştı. Hollanda hükümeti, gösterilere sosyal medya üzerinden organize olan emekli asker ve polislerin katıldığını, göstericilerin gözaltına alınmasını engellemek için polisle göstericiler arasına girdiklerini açıklamıştı.

 “Savaşa gitmiyoruz. Savaşın tam ortasındayız”

Almanya’daki grubu kuran, ismi gizli emekli askerin diğer grup üyelerine “Asker olarak vazife yemini ederken, Alman halkını koruyacağımıza ant içtik. Halkımızın şimdi bize ihtiyacı var. Bu hükümeti devirmemiz gerekiyor” şeklinde bir mesaj gönderdiği, bir diğer grup yöneticisinin ise “Savaşa gitmiyoruz. Savaşın tam ortasındayız” şeklinde fikir belirttiği saptandı. Adını vererek fikir belirten bir diğer üyenin ise, 2. Dünya Savaşı’ndaki Stalingrad Muhaberesi’ne atfen, “Başkenti kuşatma çemberi altına alarak sonuna kadar savaşmamız gerekiyor” dediği, bu kişinin aşırı sağcı Almanya için Alternatif Partisi (AfD) Brandenburg Eyalet Parlamentosu milletvekili Daniel Freiher von Lützow olduğu öğrenildi. Lützow’un 1990’lı yıllarda Kosova’da görev yapan Alman birliklerinde asker olduğu öğrenilirken, gruptaki yazılarında pandemi önlemlerine karşı eylem ve gösterilerin “merkezi şekilde düzenlenmesini ve tek bir birlik olarak mücadele ve hareket edilmesini” önerdiği de ulaşılan bilgiler arasında.

 Gaziler birliği: Anayasamıza bağlıyız

Bu arada Alman Ordusu Gaziler Birliği bir açıklama yaparak, “Eski askerler/gaziler Havuzu olarak bir araya gelen grup, Alman devletinin hepimizin ortak şekilde temsil ettiği değerlerine karşı tavır alıyor. Federal Ordu’nun gazi ve eski askerleri olarak tüm mensuplarımızın, demokratik-özgürlükçü anayasamıza bağlı olması gerektiğini hatırlatıyoruz” şeklinde bir bildiri yayımladı.

Son yıllarda aşırı sağ skandallarla gündemden düşmeyen Alman ordusu ile ilgili iddialar ülkede yoğun bir biçimde tartışılıyor. Geçen sene bir yedek subayın bilgisayarında Almanya’nın önde gelen bakan ve siyasetçilerinin isim, telefon ve özel adreslerinin bulunduğu, suikast hedefli bir liste ele geçirilmiş, 2017 yılında yakalanan üst teğmen Franco A.’nın üzerinde de dönemin Cumhurbaşkanı Joachim Gauck başta olmak üzere çok sayıda siyasetçinin adının yer aldığı benzer bir suikast listesi bulunmuştu. Franco A.’nın büyük bir saldırı düzenleyerek, saldırıyı mülteciler yapmış gibi göstermeyi planladığı ortaya çıkmıştı. 2018’de ise, “Hannibal’ın Gölge Ordusu” adı verilen gruba karşı yürütülen gizli operasyonda, tamamı askerlerden oluşan ve aralarında bir albayın da bulunduğu oluşumun, “X Günü” adını verdikleri bilinmeyen bir tarihte, Almanya’daki siyasetçilere yönelik suikastlar yaparak, iç savaş çıkartmayı, ardından da darbe planladığı belirlenmiş, çok sayıda asker ordudan uzaklaştırılmıştı.

Voice Of America

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.