Site Rengi

HABER ÖZETİ
İnce’den Özel’e salvador!. SENİN DEMLENDİĞİNİ O ZAMANLARDAN BELLİYDİ!.
Seçim günü hava nasıl olacak?.
İYİ Parti lideri Akşener’den İmamoğlu ve Yavaş’a hainlik suçlaması!.
Altın fiyatları tüm zamanların rekorunu kırarak 2 bin 300 lirayı geçti..
Fatih Erbakan AK Parti’ye İstanbul adayını geri çekmek için şartlarını açıkladı!.
Seçim öncesi Sinan Oğan’dan AK Parti’ye destek açıklaması..
Seçim öncesi doğalgaz ve elektriğe “Zam Yok” açıklaması…
Emeklilere promosyon ödemelerine özel bankalarda dahil oldu..
Eylem Tok’un ehliyetsiz züppe oğluna defalarca hız cezası kesilmiş, okula arabasıyla gidiyormuş!.
Seçim günü oy kullanmaya gitmeyenlere uygulancak cezai işlem açıklandı!.
Seks skandalı sonrası Karabük Üniversitesi’nden yabancı öğrencilere sağlık raporu şartı!.
Yeniden Refah Partisi Ankara İl Teşkilatı topluca istifa edip AK Parti’ye katıldı!.
76 bin deprem ve afet konutu hak sahiplerine teslim edildi..
Emeklilere promosyon ödemeleri yarından itibaren başlıyor..
Ali Koç’tan kongreye çağrı: Gelin 2 Nisan’da Fenerbahçe’yi ligden çekelim!.
CHP’deki Kemalciler “SENİ SIRTINDAN HANÇERLEYENE OY YOK” pankartı ile İmamoğlu’na isyan bayrağı açtı!.
CHP’deki para kulelerinin gizemi ortaya çıktı!. Eko Başkan Bay Kemal’i devirmek için balya baya rüşvet dağıtmış!.
CHP’deki para kuleleri skandalında ses kayıtları ifşa oldu!.
Gazze’deki ateşkes çıkmaz girdi!. Kahpe İsrail heyeti Doha’dan ayrıldı!.
Kahpe İsrail şimdi de çadırlara sığınan Filistinlileri bombalıyor!.
Belçika’daki PKK’lı köpeklerin Türklere neden saldırdıkları belli oldu…
Pandemi uyarısı!. Yeniden kapanma olacak mı?.
Çiftçiler Brüksel’i savaş alanına çevirdiler!.
Hazırlık maçında Avusturya’dan 6 gol yedik!.
Kuveyt Dinarı değerli para birimi seçildi.. TL’nin tam 100 katı!.
Karabük Üniversitesi’ndeki fuhuş skandalı büyümeye devam ediyor!. Fuhuş şebekesi kurulduğu ortaya çıktı!.
MHP’li vekilden zam haberi bekleyen emeklilere ek iş tavsiyesi!. HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEYİN!.
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’tan veda gibi açıklama.. SENEYE BİZ YOKUZ…
Gökhan Zan 3 milyon dolar avanta istedi mi?. Ses kayıtları ile ilgili uzman raporu yayındandı!.
Rusya kanlı saldırının arkasında Amerika, İngiltere ve Ukrayna’nın olduğunu açıkladı!.
DOLAR 32,3582
EURO 34,9598
ALTIN 2.324,80
BIST 9.079,97

İsrail ordusundaki intiharların önüne geçilemiyor!.

İsrail ordusundaki intiharların önüne geçilemiyor!.

Katil ve işgalci İsrail’de yayınlanan yeni bir rapor, ortada bir savaş hali olmamasına rağmen kandan beslenen askerler arasında yaşanan ölümlerin temel sebebinin intihar olduğunu ortaya koydu!.

İşgalci İsrail’de askeri kaynaklar, 2021’de bir önceki yıla kıyasla ölen asker sayısının 3 artarak 31’e ulaştığını ve ölümlerin çeşitli sebeplerden kaynaklandığını belirterek, 11 askerin intihar ederek, 10 askerin trafik kazasında, 6 askerin de hastalık nedeniyle öldüğünü aktardı. İntihar eden askerlerden üçünün Etiyopya asıllı olduğuna işaret edildi. Raporda ifadelerine yer verilen İsrail Ordusu Personel Müdürü Yoram Knafo, intihar eden üç askerin Etiyopya topluluğuna mensup olduklarını ve intihar ettiğinden şüphelenilen bir askerin de Etiyopyalı olduğunu söyledi. İsrail’deki prosedüre göre, intihar eden askerler, askeri polis davayla ilgili soruşturmayı bitirene kadar resmiyette ‘intihar ettiğinden şüphelenilen’ kategorisine alınıyorlar..

İşgalci ordudaki intihar durumlarının pik yaptığı 2005 yılında 36 asker hayatına son verdi. Ordu bu olguyla mücadele etmek için silaha erişimin kısıtlanması ve komutanlara, intihara sevk edecek düşünceler taşıyan potansiyel askerleri tespit etme eğitimlerinin verilmesi gibi önlemler içeren bir plan hazırladı. Planı takip eden yıllarda intihar sayılarında düşüş gerçekleşti. 2018 yılında ordu içinde intihar eden asker sayısı 9’a kadar geriledi. Şu anki katil Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi döneminde ise bu sayı tekrar yükselişe geçti. Oysa olaya olumlu bir yönden bakan Knafo, “Ordu geçen yıl yaklaşık 400 intihar durumunu önlemeyi başardı” dedi..

İsrail ordusunun verilerine göre askeri operasyonlarda 3 asker öldü. Orduda askerlik yapan Ömer Tabib, “Surların Muhafızı” operasyonu adı altında İsrail’in Mayıs 2021’de Gazze Şeridi’ne açtığı savaşta öldürüldü. Yonatan Granot, başka bir askerin yanlışlıkla ateşlediği kurşunla öldü. Nahal Piyade Tugayı’nda görevli Albay Sharon Asman, koştuğu sırada yere yığıldığı ve teşhis edilemeyen bir kalp rahatsızlığı olduğu açıklandı. Ordu, Sınır Muhafızları Komutanlığı’nda görevli bir keskin nişancının ve bir istihbarat görevlisinin ölümünü rakamlara dahil etmedi. Keskin nişancı Barel Shmueli, Gazze sınırında silahlı bir Filistinli tarafından başından vurularak öldürüldü. İstihbarat görevlisi ise ağır güvenlik suçlarından yargılanmayı beklerken askeri cezaevinde hayatını kaybetti..

İsrail’deki faşist sağ, devletin kuruluşundan bu yana yürürlükte olan ve ‘halkın ordusu’ olması dolayısıyla saygı duyulan ‘ordu ile özel ilişki’ ilkesini son on yılda birçok kez çiğnedi. Bunun sebebi, ordunun Eski Başbakan Binyamin Netanyahu’nun İran’a yönelik planlarını reddetmesi ve ordu komutanlarından bazılarının özellikle emekliye ayrılıp askeri üniformaları çıkardıktan sonra Filistin konusunda ılımlı tavır sergilemesiydi. Sağcı gazeteler ve onlara yakın araştırma enstitüleri, orduyu eleştiren, korkaklıkla ve savaşma idealinden vazgeçmekle suçlayan yazılar ve makaleler yayınlıyor. Netanyahu’ya yakınlığıyla bilinen Israel Hayom gazetesi dün (cuma) Genelkurmay Başkanı Aviv Kochavi’yi doğrudan hedef aldı. Askeri analist Yoav Limor, gazetede yayınlanan yazısında, sert bir dille eleştirdiği Kochavi’nin ‘kafasını duvarlara vuracağını’ belirtti.

Limor yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Kochavi bugün görevde dördüncü ve son yılına girdi. Ordunun ileri doğru uçtuğu bir durumda makamını terk edeceği yerde, kendini yüce planlarını kuşatan bir dizi krizle boğuşmak zorunda kalırken buluyor. Koronavirüs salgını, son iki yılda üst üste yapılan seçim turları ve bu sebeple devlet bütçesinin onaylanamaması gibi onunla (Kochavi) ilgisi olmayan ordudaki bazı krizler planlarının akamete uğramasında pay sahibi olabilir. Ancak Kochavi kendisinin kurbanı ve yapısı gereği kafasını duvara vurmaya gidiyor. O, nasihat kabul etmiyor ve eleştirilere kulak vermiyor. Komutanlarca bilinen bir sorunu var: çevresine harika insanlar alıyor. Ancak bu kişiler onun düşüncelerini tekrarlıyorlar ve ona meydan okuyan fikirler sunmuyorlar. Bunu yapmaya kalkışan kişi ondan uzaklaştırılıyor. Bu durum, Genelkurmay Başkanlığı’nda ordu ve onun komutanının iyiliğini isteyen tümgeneral rütbesindeki birçok subayın başına geldi.”

Limor yazısında ayrıca İsrail Demokrasi Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunun da işaret ettiği, İsrail halkının orduya olan güveninin azaldığına dikkat çekti. “Bu tehlikeli bir trendin başlangıcı ve önlenmesi için adımlar atılması gerekiyor ancak Kochavi bir şey yapmıyor” ifadelerini kullanan Limor, halkın güveninin azalmasında sadece ordudaki kötü yemekler, zor hayat koşulları ve yeni başlayan askerlerin düşük maaşlar alması değil, aynı zamanda ordunun kötü performansının da etkili olduğunu belirtti. İsrail ihtiyat ordusunun eğitimlerinin azaltılması kararı sonrasında tırmanan krize işaret eden Limor, “İsrail ordusunun Kochavi dönemindeki tek gerçek sınavdaki -Surların Muhafızı Operasyonu- başarısı oldukça sınırlıydı. Bu, askeri sorunlardan değil aksine başka bir meseleden kaynaklandı o da beklenti çıtasının oldukça yüksek olmasıydı. Bu çıta Gazze sahasında parçalandı. İsrail ordusunun muazzam üstünlüğüne ve verilen sözlere rağmen Gazze’deki durum değişmedi. Kochavi’nin görevdeki ilk üç yılı boşa harcandı. Koronavirüse, seçimlere ve bütçeye rağmen Kochavi’de başarılı olabileceğine dair veriler vardı. Ordunun dediği gibi bir sonraki savaşta ses getirecek bir zafer elde etmek isteyen şu andan itibaren kendine çekidüzen vermelidir” değerlendirmesinde bulundu..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.