Site Rengi

HABER ÖZETİ
ABD Başkanı Trump İran ile anlaşmak üzere olduklarını söyledi!.
Okul katliamında ölen öğrenci sayısı 10’a yükseldi!.
81 ildeki okul önlerinde güvenlik uygulamaları başladı..
İran’ın saldırıları sonucu Burj Al Arab kapanıyor!.
Her felaketi siyasete alet eden CHP yine boş durmadı!.
Okul saldırılarından sonra polis 591 hesap ve bağlantı kurdukları yöneticilerin peşine düştü!.
Okul katliamcısının babası tutuklandı!.
Milli Eğitim Bakanı Tekin’den saldırı ile ilgili açıklama!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan okul katliamları ile ilgili açıklama..
Kahramanmaraş’taki okul saldırısında can kaybı 9’a yükseldi!.
Okulda katliam yapan saldırganın babasının polis annesinin öğretmen olduğunu ortaya çıktı!.
14 yaşındaki saldırgan 5 silah ve şarjör ile okulu basmış!.
Kahramanmaraş Valisi acı haberi duyurdu!. 4 kayıp 20 yaralı!.
Efendisinden aldığı icazet ile Türkiye’yi Avrupa’ya şikâyet etme turuna çıkıyor!.
Şanlıurfa’dan sonra bir okul katliamı da Kahramanmaraş’ta meydana geldi..
Avrupa’dan “ABD’siz NATO” senaryosu!. Türkiye Lider konumunda..
Tehditler savuran dengesiz Trump yine umut vaad etmeye başladı!.
Bir belediye daha AK Parti’ye geçiyor..
MHP Lideri Bahçeli muhalefetin ara seçim çağrısına kapıyı kapattı: Seçimler Zamanında Olacak..
İtalyan derginin İsrail şerefsizliklerini deşifre ettiği kapak dünyayı ayağa kaldırdı!.
İsrail ABD’den destek alıp Türkiye’ye saldırmak için lobi yapıyor..
Mansur Yavaş hakkında soruşturma izni verildi..
ABD 15 savaş gemisi ile Hürmüz Boğazı ablukasına başladı!.
İran ABD’den 270 milyar dolar savaş tazminatı istedi!.
Hürmüz Boğazı’ndaki ABD ablukası başladı!.
Yabancı turist rezervasyonları iptal oldu ama yerli turiste kuruş indirim yok!.
İran hezimeti ile kuduran Trump tüm tuşlara aynı anda basıyor..
Fenerbahçe 5’de 5 yaparsa şampiyonluğu ilan edecek..
İran darbesi ile kafayı yiyen Trump şimdi de kendisini Hz. İsa’nın yerine koydu!.
ABD’nin Hürmüz Boğazı’na Abluka açıklaması petrol fiyatlarını yeniden tırmandırdı!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

İstanbul’da kuraklık tehlikesi… Barajlar alarm veriyor!.

04.01.2020
A+
A-

İstanbul’da barajlardaki su oranları son yılların en kötü seviyelerine indi. Kuraklık nedeniyle su seviyesinin düştüğü barajlara son yağışlar da çare olamadı. 1 Ocak itibarıyla Kazandere Barajı kururken, Pabuçdere’deki doluluk oranı yüzde 1’in altına düştü.

stanbul’un su ihtiyacının temin edildiği barajlar kuraklık nedeniyle son 10 yılın en kötü ikinci dönemini geçiriyor. Son günlerde etkili olan yağışlar barajlardaki genel ortalamayı yüzde 4 oranında artırsa da, Istrancalar’daki Kazandere ve Pabuçdere barajlarından yansıyan görüntüler durumun vahametini ortaya koyuyor.

1 Ocak itibarıyla Kazandere Barajı tamamen kururken, Pabuçdere’deki doluluk oranı ise yüzde 1’in altına düştü. Kazandere’nin 16 Temmuz 2019 günü çekilen fotoğrafı ile 1 Ocak 2020 günü çekilen görüntüsi kuraklığın boyutunu açıkça ortaya koyuyor.

SUSUZLUK RİSKİ

Ortaya çıkan tabloyu değerlendiren Su Politikaları Derneği Başkanı Dursun Yıldız şunları söyledi: “Kazandere ve Pabuçdere barajları Istrancalar’ın hemen altındaki su toplama havzaları. Bu durumda olmaları endişe verici. Tablo değişmezse Avrupa yakası büyük sıkıntılar yaşayacak.

Avrupa yakasındaki risk daha fazla. Umarım aynı tablo Melen havzasında ortaya çıkmaz. İklim değişikliği ve mevcut nüfus artışı devam böyle devam ederse Melen Projesi de İstanbul’a yetersiz kalır. Bu durum en çok ambalajlı su sektöründeki yabancılara yarar. Kurak periyodun 2020 sonbaharına kadar devam etmesi durumunda İstanbul ciddi bir su krizi yaşayabilir.Bu tablonun 2021, 2022’ye sarkması durumunda çok açık söylüyorum, İstanbul susuz kalır. Ülke genelinde can damarı dediğimiz sonbahar yağışları Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu’da beklenenden fazla oldu. Ne var ki, Marmara bölgesi ve Trakya’da yüzde 13’lük azalma yaşandı. Kazandere ve Pabuçdere’deki görüntüler, meselenin ciddiyetini anlatıyor. Tablo, aslında son birkaç yılın mirası.”

‘SÜNGER GİBİ EMİYOR’
Yağışların ülke genelinde dengesiz artış ve düşüş eğiliminde olduğuna dikkati çeken Yıldız şöyle devam etti: “İstanbul, çevresindeki su kaynaklarını sünger gibi emiyor. Oysaki suyu çok verimli kullanmalıyız. Vatandaşların su kullanım bilincini arttıracak eğitim ve tanıtımlar yapılmalı. Suyu verimli kullanan tesisatlara geçilmeli.
Araba yıkama, halı yıkama gibi hoyratlıklara son verilmeli. Bulaşık, çamaşır yıkarken suyu çok dikkatli tüketmeliyiz. Şebekedeki su kaybı hızla yüzde 10’a düşürülmeli ve arıtılmış atık su kullanım oranı hızla arttırılmalı.”
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ETKİSİ
İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden Prof.Dr. Orhan Şen ise ortaya çıkan tabloyu şöyle yorumladı: “Ekim, Kasım, Aralık ortalamanın altında yağış ve ortalamanın üzerinde sıcaklık söz konusu. Küresel iklim değişikliğinin etkilerini açıkça görüyoruz. Sonbahar döneminde beklenen yağışlar gerçekleşmedi.
İstanbul’da asıl mesele yağış rejiminden çok, su havzalarının artan nüfusun ihtiyacını karşılayamayacak durumda olması. İstanbul’daki yapılaşma, gökdelenler, asfalt yollar ve yeşilin olmaması şehirde ‘ısı adası’ etkisi yapıyor. Bu etki olmasa yağış rejiminde bu denli düşüş olmayacaktı.”
BÖYLESİ İLK KEZ GÖRÜLDÜ’
‘Kazandere ve Pabuçdere barajlarındaki durumu yerinde inceleyen çevre gönüllüsü Mehmet Menlik ise, kış ortasında böyle bir görüntüye ilk kez şahit olduklarını söyledi.
İklim bilimci Barış Önal de sosyal medya hesabından yaptığı duyuruda Marmara Denizi ve Karadeniz’in İstanbul kıyıları ile Boğaz’daki su sıcaklığının Ocak ayı itibarıyla halen 12-14 derece arasında olduğunu, bu oranların normal değerlerin 3-4 üzerinde olduğu uyarısında bulundu.
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.