Site Rengi

HABER ÖZETİ
Eski bürokratın evinde külçe külçe altın yakalandı!.
Merkez Bankası’ndan 1 günde 2. faiz arttırımı!.
Putin Esed itini Suriye’ye iade etmeyeceğini açıkladı!.
Trump’tan Gazze’ye destek veren ülkere vize verilmeme talimatı!.
İBB’den 2 bin 500 adetlik yeni taksi ihalesine onay..
CHP’li belediyeye Gülşen operasyonu!.
MHP İl Başkanlığını karıştıran yolsuzluk iddiası!.
Paralarını alamayan Halk Otobüsü sahipleri İBB’yi bastı!.
Merkez Bankası faizi yüzde 46’ya yükseltti!.
Rasim Ozan Kütahyalı hakkında gözaltı kararı!.
Sözde soydaşlarımız olan şerefsizler Türkiye’yi 12 milyar euroya AB’ye sattılar!.
Rasim Ozan Kütahyalı’yı “Şarlatan” benzetmesi ile yerden yere vurdular!.
Trump’tan Çin’e yeni tehdit: BENİ KIZDIRIRSANIZ GÜMRÜK VERGİSİNİ YÜZDE 245’E YÜKSELTİRİM!.
Kaç Suriyeli ülkelerine geri döndü…
Özgür Özel’den sonra Ekrem İmamoğlu’da İngilizlere sığınıp adalet dilendi!.
Trump’un vergi zorbalığına Çin’den çok konuşulacak adım!.
Hastaneden Sırrı Süreyya Önder açıklaması!. Hayati tehlikesi devam ediyor
Fenerbahçe Morinho’yu göndermeye hazırlanıyor!.
DEM Parti PKK’yı ne zaman silah bırakacağını açıkladı..
Kabine Toplantısı sonrası 25 öğretmen ataması yapılacağı açıklandı..
Başörtülüler okullara alınmasın diye hayatı durduracaklarmış!.
İBB’den paralarını alamayan Özel Halk Otobüsleri kontak kapatıyor!.
İmamoğlu’nun tutukluluğuna itiraz başvurusu reddedildi!.
İtalya Öcalan’ın Haziran sonuna kadar serbest bırakılacağını açıkladı!.
Bankalar Merkez Bankası’nın kararını beklemeden faiz arttırımına gitti!.
1 yıl içerisinde 1 milyon kişiyi sınır dışı edecek!.
Zirai don Türkiye’deki tüm tarım alanlarını yerle bir etti!.
Havalimanlarında yeni dönem!. Check-in yerine yüz tanıma devri başlıyor..
Konya’daki sapık doktorlar için gözaltı kararı!.
Trump cep telefonlarına ve bilgisayarlara vergi muafiyeti getirdi!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Kaç Suriyeli ülkelerine geri döndü…

Kaç Suriyeli ülkelerine geri döndü…
16.04.2025
A+
A-

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 9 Aralık 2024’ten bu yana 175 bin 512 Suriyeli’nin ülkesine döndüğünü bildirdi.. Bakan Yerlikaya,  2017-2025 yılları arasında ise Suriye’ye dönenlerinin sayısı 915 bin 515 olduğunu belirtti..

Bakan Yerlikaya, AA muhabirine, Göç İdaresi Başkanlığının 12’nci kuruluş yıl dönümüne ilişkin değerlendirmelerde bulundu..

Göç İdaresi Başkanlığının temellerinin 12 yıl önce atıldığını ve dünyanın en zorlu alanlarından birisi olan göç yönetim süreçlerini başarıyla yürüten bir kurum haline geldiğini belirten Yerlikaya, “Bugün, sadece bir kurumu değil, insan onurunu merkeze alan bir anlayışın yıl dönümünü kutluyoruz.” dedi..

Yerlikaya, Türkiye’nin göçe, sadece bir güvenlik meselesi olarak değil, aynı zamanda insani, sosyolojik ve uluslararası boyutları olan çok yönlü bir olgu olarak yaklaştığını bildirdi.

Göç politikalarının merkezinde insan onurunun olduğuna dikkati çeken Yerlikaya, zorla yerinden edilen insanların acılarını görmezden gelmeyen, ama aynı zamanda ülkesinin güvenliğinden de taviz vermeyen dengeli bir devlet aklıyla hareket ettiklerini ve Göç İdaresi Başkanlığının de bu anlayışla çalıştığını dile getirdi.

Yerlikaya, göç yönetimlerini, büyük ve güçlü Türkiye hedefi doğrultusunda şekillendirdiklerini ifade ederek, “En önem verdiğimiz konuların başında düzenli göç yönetimi geliyor. Ülkemiz, uluslararası üniversite öğrencileri, nitelikli uzman işgücü ve yabancı yatırımcılar için çekim merkezi olsun istiyoruz. Bu yabancıların ülkemize yasal olarak gelmesi, yasal olarak kalması ve yasal olarak ülkelerine dönmesi, ülkemize katkı sağlaması, ülkelerine dönerken de güzel hatıralarla ayrılmaları bizim için çok önemli. Bu nedenle düzenli göç kapsamında çok önemli çalışmalara imza attık.” diye konuştu.

 “Türkiye, göç yönetiminde dünyaya model ülke”

Göç yönetiminin, son yıllarda tüm dünyanın sınandığı en zorlu alanlardan olduğunu vurgulayan Yerlikaya, şöyle devam etti:

 9 Aralık 2024’ten bu yana 175 bin 512 Suriyeli ülkesine döndü

Yerlikaya, Suriye’nin özgürlüğüne kavuşmasıyla “gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli geri dönüşlerin” hız kazandığını ifade ederek, şunları söyledi:

“9 Aralık 2024’ten bu yana 175 bin 512 Suriyeli kardeşimiz ‘gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli’ şekilde ülkesine döndü. Bu toplamda 33 bin 730 aile demek. 2017-2025 yılları arasında ise Suriye’ye ‘gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli’ dönen Suriyelilerin sayısı 915 bin 515 oldu. Sayın Cumhurbaşkanı’mızın da ifade ettikleri gibi, Suriyeli kardeşlerimizin ülkelerine gönüllü, güvenli, onurlu ve düzenli bir şekilde dönmelerini sağlamak için, gerekli şartları oluşturmak konusunda üzerimize düşeni samimiyetle yapıyoruz.”

Türkiye’nin düzensiz göçle mücadelesine ilişkin Yerlikaya, “2023 yılında 130 binin üzerine çıkarak tarihin en fazla sınır dışı sayısına ulaşmıştık. 2024 yılındaki sınır dışı sayısı, bir önceki yılı da geride bırakarak 140 bini aştı. Bu sayılara ulaşmamız, insan hakları ve hukuku gözeterek işlettiğimiz etkili sınır dışı mekanizmasının kurulmasıyla gerçekleşti. 2025 itibarıyla ise 27 bin 673 düzensiz göçmen sınır dışı edildi. Yakalanan düzensiz göçmen sayısı ile sınır dışı edilen yabancı sayısı karşılaştırıldığında, 2025 yılında yüzde 71’lik sınır dışı oranı ile tüm zamanların en yüksek oranına ulaşılmıştır. 1 Haziran 2023 tarihinden 11 Nisan 2025 tarihine kadar ise sınır dışı edilen toplam düzensiz göçmen sayısı yaklaşık 260 bin.” değerlendirmesinde bulundu.

 1272 kilometrelik güvenlik duvarı

Yerlikaya, düzensiz göçle mücadele stratejilerinin 5 basamaktan oluştuğunu ve etkili sınır güvenlik tedbirleri aldıklarını vurguladı.

Stratejilerinin birinci basamağında sorunu kaynağında çözmek için gerekli tedbirleri hayata geçirdiklerini belirten Yerlikaya, ikinci basamakta ise tüm sınırların en üst düzeyde korunması için etkili sınır güvenlik tedbirleri aldıklarını kaydetti.

Bu kapsamda çok büyük yatırımlar yapıldığını belirten Yerlikaya, şu bilgileri verdi:

“Sınır tedbirleri için yapılan yatırımlarla bugüne kadar toplam güvenlik duvarı 1272 kilometreye, devriye yolu 1636 kilometreye, aydınlatma 1058 kilometreye, gözetleme kulesi sayısı 198’e çıkarıldı. Üçüncü basamakta ülke içinde etkin yakalama gerçekleştiriyoruz. Düzensiz göçün temel nedenlerinden biri olan göçmen kaçakçılığıyla mücadelede, 2024 yılında 13 bin 61, 2025 yılı itibarıyla ise 2 bin 922 göçmen kaçakçısı kolluk kuvvetleri tarafından yakalandı. 1 Haziran 2023 tarihinden 11 Nisan 2025 tarihine kadar ise 23 bin 243 göçmen kaçakçısı yakalanmış olup bunlardan 8 bin 927’si tutuklandı.”

Yerlikaya, etkin yakalamalarda mobil göç noktası araçlarının rolüne dikkati çekerek, 81 ilde 270 mobil göç aracı bulunduğunu ve bu sayıyı yakın zamanda artıracaklarını söyledi.

Mobil göç araçlarının faaliyetlerine ilişkin bilgi veren Yerlikaya, Temmuz 2023’ten bu yana 3 milyon 724 bin 945 yabancının kimlik kontrolünün yapıldığını, çalışmalar neticesinde 145 bin 435 yabancının düzensiz göçmen olduğunu tespit edildiğini ve sınır dışı etme süreçlerinin başlatıldığını aktardı.

Mobil göç araçlarının düzensiz göçü tespit noktasındaki önemine dikkati çeken Yerlikaya, “Uygulamanın başladığı ilk 3 ayda tespit edilen düzensiz göçmen oranı yüzde 74,5 iken, bugün bu oran yüzde 1,8’e düştü. Bu oran tek başına bile düzensiz göçle mücadelemizde elde ettiğimiz başarının ne kadar büyük olduğunu ortaya koymaktadır.” dedi.

 Düzensiz işgücü göçüyle mücadele

Düzensiz Göçle Mücadele Stratejisinde dördüncü basamağın ise düzensiz işgücü göçüyle mücadele olduğunu dile getiren Yerlikaya, “Bu basamağı düzensiz göçle mücadele stratejimize geçtiğimiz yıl ekledik. Çünkü biliyoruz ki çok sayıda düzensiz göçmen, emek sömürüsüne maruz kalıyor.” ifadelerini kullandı.

Yerlikaya, kuralsız bir alanda çalışmanın başka yasa dışı faaliyetleri ve devamında çok sayıda mağduriyeti ortaya çıkardığına değinerek, bu kapsamda geçen yıl Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Göç İdaresi Başkanlığı arasında sağlanan sistem entegrasyonu sayesinde, yabancıların kayıt dışı istihdamını engellemeye yönelik, önemli adımlar attıklarını söyledi.

Yerlikaya, düzensiz göçle mücadele stratejisinin beşinci ve son aşamasının etkin sınır dışı mekanizmasının olduğunu anlatarak, bunun, düzensiz göçmenleri hem hızlı hem de insan haklarına uygun bir şekilde kendi ülkelerine göndermeyi içerdiğine işaret etti.

Düzensiz göçmenlerin tespitinden geri gönderme merkezlerinde idari gözetim altında tutulması da dahil tüm sınır dışı süreçlerini insan hakları, hukuk ve medeniyet değerleri doğrultusunda yürüttüklerini anlatan Yerlikaya, “Bu kapsamda geri gönderme merkezlerimizin sayısını artırarak toplam kapasiteyi 18 bin 780’e çıkarttık. Yakalanan düzensiz göçmenlerin resmi işlemlerinin geri gönderme merkezine gelmeden düzen içinde yapılabilmesi için Düzensiz Göçmen Ön Kabul ve Sevk Merkezlerini (GÖKSEM) hayata geçirdik. İstanbul Havalimanı’nda geri gönderme işlemlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi için İstanbul Havalimanı aktarma merkezini açtık.” ifadesini kullandı.

Düzensiz göçle mücadeledeki temel hedeflerinin, Türkiye’ye yönelik “çekim gücü” oluşmasına izin vermemek olduğuna dikkati çeken Yerlikaya, “Yapılan çalışmalar, uygulanan stratejiler sayesinde ülkemiz, düzensiz göç rotası olmaktan ve düzensiz göçe hedef olmaktan çıkmıştır. Düzensiz göç rotası değişmiştir.” dedi..

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.