Site Rengi

HABER ÖZETİ
İyi Parti’de Genel Başkanlık yarışı 3. tura kaldı..
Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?.
Öğrencilerin kabusu olan integral konusu müfredattan çıkarıldı!.
Türkiye faiz belasına bulaştıkça gavur övgüler yağdırmaya devam ediyor!.
Kahpe ABD’den demokrasi dersi!. Filistin protestocuları için keskin nişancılar yerleştirdiler!.
İstiklâl Bombacısı kahpeyi asmayıp ömür boyu besleyeceğiz!.
CHP ile Saadet Partisi arasında “Seçimler Bitti, Milletvekilimi Geri Yolla” görüşmesi!.
Kamu da talanın boyutu ortaya çıktı!. 500 makam aracı satışta!.
Yurt genelinde çöl tozu etkisi sürüyor!. Meteoroloji’den 35 ile sarı kodlu uyarı!.
ABD’nin İsrail’i protesto eden öğrencilere uyguladığı şiddet dünya basınında!.
Arapça soruya tercüme isteyen Ali Erbaş’ın Fransızca hutbesi de olay oldu!.
SGK’dan annelere 325 euro bakıcı desteği…
Yeni eğitim müfredatı yarın açıklanıyor…
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı…
AK Partili Mücahit Birinci’den Arapça bilmeyen Ali Erbaş’a istifa çağrısı!.
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda vatandaş resmen kazıklanıyor!.
Yeniden Refah Partisi’nden Yeni Anayasa açıklaması…
Dilan ve Engin Polat çiftinin aylık gelirleri sadece 200 bin liracıkmış!.
Paşinyan’dan ezber bozan Ermeni Soykırımı çıkışı!.
Merkez Bankası faizi yüzde 50’de sabit bıraktı…
Atı alan Üsküdar’ı geçti, devlet daha yeni fiyat denetimine başladı!.
Mustafa Varank’tan Deniz Zeyrek’e Hodri Meydan!. 2 GÜN GEÇTİ, HAYSİYETİN VARSA AÇIKLA!.
Muhalefeti şaşırtan anket!.
Mehmet Ali Yılmaz’ın ölüm nedeni belli oldu…
Tavuk eti fiyatları son 5 ayda yüzde 200 zamlandı!.
Afrika’dan gelen çöl tozu tüm ülkeyi etkisi altına aldı!.
Meral Akşener’i evine gönderecek kurultay için zaman yaklaşıyor!.
ABD Başkanı Biden TikTok’u resmen yasaklayan imzayı attı!.
TFF’den çok konuşulacak karar!. Hakemler Özelleştiriliyor!.
Fahiş fiyat vurgununa son!. Ambalajlara fiyat etiketi zorunluluğu geliyor!.
DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62

Kerry itiraf etti! “Irak işgali yalan üzerine kuruldu!.”

Kerry itiraf etti! “Irak işgali yalan üzerine kuruldu!.”
27.06.2023
A+
A-

ABD’nin iklim değişikliği özel elçisi ve eski Dışişleri Bakanı John Kerry, 2003 Irak işgalinin yalana dayandığını kabul etti.

John Kerry, ABD önderliğindeki Irak işgalinin mevcut Ukrayna ihtilafından tamamen farklı olduğunu söyledi.

Kerry, kendisiyle daha önce 2017’de bir İsviçre kuruluşu için röportaj yapmış olan Darius Rochebin’in sunduğu Fransız televizyon kanalı LCI’nin Pazar akşamı programına çıktı.

Fzo14BjWAAUkdoC

Rochebin, Rusya’yı Ukrayna konusunda saldırganlıkla suçlayan Batı hakkında Kerry ile yüzleştiği röportajın bir video bölümünü paylaştı. Fransız gazeteci, Bağdat’ın gizli kitle imha silahlarına sahip olduğu yalanına dayanarak, 2003 Irak işgalinin gerçek bir saldırı olduğunu kaydetti.

Bu söze karşılık “Hayır,” diye cevap veren Kerry, “Çünkü, bilirsiniz, Başkan Bush’un kendisini doğrudan suçlama süreci hiçbir zaman olmadı.” diyerek çatışma sırasında “istismarlar” olduğunu ve “onlara karşı konuştuğunu” da sözlerine ekledi.

“İNSANLAR YALAN OLDUĞUNU ANLAMADI”

Rochebin, Kerry’ye doğrudan Irak Savaşı’nın bir savaş suçu olup olmadığını sorduğunda, Kerry bunun üzerine, “Hayır hayır hayır. O zamanlar bunun bir yalan olduğunu bilmiyordun.” dedi.

Eski ABD Dışişleri Bakanı, insanların üretilen kanıtların bir yalan olduğunu anlamadığını söyledi.

Kerry, şöyle devam etti:

“Irak Savaşı’nı yeniden tartışmayacağım. Daha önce bunu yapmak için çok zaman harcadık, savaşa girilmesine karşıydım, yanlış bir şey olduğunu düşündüm ama ne yazık ki başkana yetki verdik. Yalan üzerine kurulu. Ve bunun bir yalan olduğunu anladığımızda insanlar ayağa kalktı ve doğru olanı yaptı.”

Kerry ayrıca o sırada savaşa karşı olduğunu iddia etti ve bunun yanlış olduğunu düşündüğünü belirtti.

Kerry aslında işgale izin vermek için Senato’da oy kullanmıştı.

Eski bir Vietnam gazisi olan John Kerry, 2004’teki başarısız cumhurbaşkanlığı adaylığı sırasında “[Irak] savaşına karşı olmadan önce Bush’un yanında olduğu” gerekçesiyle eleştiriler aldı.

ABD’NİN RAK’A SALDIRISI

Bush yönetimi, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’i kimyasal ve biyolojik silahlara sahip olmakla ve bir şekilde New York ve Washington’daki 11 Eylül terör saldırılarına karışmakla suçladı. Kitle imha silahlarına ilişkin medyaya ve BM Güvenlik Konseyi’ne sunulan ‘kanıtların’ tamamen uydurma olduğu ortaya çıktı ve hiçbir zaman böyle bir silah bulunamadı. Aynı şekilde Bağdat ile El Kaide arasında da hiçbir bağlantı kurulmadı.

Irak’ın 2003 işgali ve devam eden işgaller, Bush’un “gönüllüler koalisyonu” dediği bir oluşum tarafından BM’nin onayı olmadan gerçekleştirildi. ABD, İngiltere, Avustralya ve Polonya saldırı için asker sağladı, ancak Washington daha sonra 44 ülkenin daha çeşitli destek teklif ettiğini iddia etti.

Kerry, 2004’te Bush’a karşı yarıştı ancak kaybetti. Daha sonra Barack Obama yönetiminde dışişleri bakanı olarak görev yaptı ve 2021’de mevcut başkan Joe Biden yönetimi tarafından iklim değişikliği elçisi olarak atandı.

Kerry, Irak’ta ihlaller olduğunu inkar etmedi ve “onlara karşı sesini yükselttiğini” iddia etti. Ancak, savaşın ABD’nin saldıran taraf olduğunu defalarca reddetti.

Irak Savaşı, Irak’ın Basra Körfezi Savaşı’nın (Çöl Kalkanı/Fırtınası Operasyonu) sona ermesinden sonra imzalanan bir BM kararına aykırı olarak kitle imha silahlarına sahip olduğu veya geliştirmekte olduğu gerekçesiyle ortaya çıktı.

Bush yönetimi ve İngiltere Başbakanı Tony Blair, Irak’ın bu yaptırımları ihlal ettiğine ve BM silah müfettişlerini sınırladığına dair uydurma kanıtlar sundu. Dönemin Dışişleri Bakanı Colin Powell da, El Kaide lideri İbn el-Şeyh el-Libi’nin Irak’ın El Kaide savaşçılarına kimyasal silah eğitimi sağladığını belirten bir raporu eleştiriden geçirmeden anlattı.

Savaş sonrası analiz, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin’in El Kaide görevlileri tarafından önerilen toplantıları fiilen reddettiğini, örgüte hiçbir zaman maddi veya operasyonel destek sağlamadığını ve bunları kendi rejimi için bir tehdit olarak gördüğünü gösterdi.

WİKİLEAKS BELGELERİ

Ekim 2010’da Julian Assange yönetimindeki WikiLeaks sitesi, Irak Savaşı’na ait yaklaşık 400.000 gizli ABD askeri belgesini çevrimiçi olarak “Iraq War Log” (Irak Savaş Günlüğü) başlığı altında yayınladı.

Belgeler, ABD kuvvetlerinin Iraklı sivil kayıplara ilişkin daha önce kabul edilenden daha ayrıntılı sayımlar tuttuğunu ve bu sayıların sivil kayıp oranlarının ordunun kamuoyuna yaptığı açıklamalardan daha yüksek olduğunu gösterdiğini, özel askeri müteahhitlerin genellikle aşırı güç olaylarına karıştığını, İran’ın kapsamlı yardım sağladığına işaret ediyordu. Irak’taki mezhep çatışmasına katılan Şii milislere doğrudan askeri yardım ettiği ve ABD ve Irak güvenlik güçleri tarafından yaygın olarak işkence yapıldığı görmezden gelindi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.