Site Rengi

HABER ÖZETİ
14 tane memuru 7 tane müdür yönetiyor!.
Emir Sarıgül kara para aklama soruşturması kapsamında tutuklandı!.
Galatasaray Şampiyonlar Ligi’nde Lille’yi 4 golle geçti..
Paris’teki olaylarda tutuklu sayısı 174’e yükseldi!.
Aliyev iti başörtüsü yasağını eleştiren 30 Türkün ülkeye girişini yasakladı!.
Altınbaş Holding’in patronu da fon vurguncusu çıktı!.
AYM Yeni Parti’nin isim değişikliği hakkında kararını verdi..
İtalya’da yağmacılara karşı ordu sokağa iniyor!.
CHP’li Tanju Özcan yolsuzluktan 7 yıl 3 ay hapse mahkûm edildi!.
Türkiye’nin en önemli kurulunun başına bir İngiliz geldi!.
Sergen Yalçın A Milli Takımı çalıştırmaya resmen başladı..
Mekke Anlaşması kanun teklifi Meclis’te..
Kışlaya yapılan villaları AK Partili vekiller ve bürokratlar havada kapmış!.
30 milyon rüşveti alan SPK Başkanı helâllik istemiş!.
Alev topuna dönen Fransa’da sokağa çıkma yasağı ilan edildi!.
Salah’lı Karadeniz fırtınası önüne geleni deviriyor!.
Mahkemeye sevk edilen Murat Ağırel, Aylin Kotil ve Ömer Sarıgül tutuklandı!.
Sarıgüller kara para aklamaktan tutuklanma talebi ile mahkemeye sevk edildi!.
Esenyurt Belediyesi’ne kayyum olarak atanan bu rüşvetçi hırsız kimin referansı ile geldi!.
Özgür Özel erken seçime kapıları kapattı!.
Milyonlarca euroluk Sarıgüller operasyonunda 17 kişi gözaltına alındı!.
Fsansız polisi göstericileri bayıltana kadar dövüp gözaltına alıyor!.
Çaldıkları milyarları yakalanınca iade edenlere hapis cezası yok!.
Tam 132 defa sahte zeytinyağı üretmekten işlem yapıldı ama yine de tutuklanmadı!.
Sarı Yelekliler Avrupa Baharı’nın startını verdi!.
Fon skandalı AK Parti’ye yüzde 6 oy kaybettirdi!.
Üniversiteli köpekperestler sokak köpekleri için polise saldırdı!.
Paris sokakları savaş alanına döndü!.
Arda Güler, imzalı formasını hafızlık öğrencilerine hediye etti..
İBB HALK Ekmeğin adım adım iflasa sürüklenişi!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Kirli su denize deşarj edilmiş! Çiğli Atık Su Arıtma Tesisine ceza..

Kirli su denize deşarj edilmiş! Çiğli Atık Su Arıtma Tesisine ceza..
22.10.2022
A+
A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü tarafından işletilmekte olan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisinden denize kirli su deşarj edildiği ortaya çıktı. Bölgedeki OSB’lerde incelemelerde bulunan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı ekipler uzun süredir kamuoyunda tartışma konusu olan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisinden de örnek aldı. Akredite laboratuvarlarda yapılan inceleme sonrası arıtıldıktan sonra iç körfeze deşarj edilen çıkış suyunun deşarj şartlarını sağlamadığı ortaya çıktı.

Özellikle yaz aylarında kentin üzerine kabus gibi çöken pis lağım kokusunun bir numaralı kaynağı olarak gösterilen Çiğli Atıksu Arıtma Tesisinin evsel atıkları yeterince arıtmadan iç körfeze verip denizi kirlettiği tescillendi. İzmir ve çevresindeki OSB’lerin arıtmalarını denetleyen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZSU Genel Müdürlüğü tarafından işletilmekte olan Çiğli Atık Su Arıtma Tesisinde de incelemelerde bulundu.

DEŞARJ ŞARTLARINI SAĞLAMADIĞI ORTAYA ÇIKTI

Denetimler sırasında arıtma işlemi gerçekleştirildikten sonra tesisten denize deşarj edilen çıkış suyundan da numune alındı. Alınan numunelerin akredite laboratuvarlarda yapılan ölçümleri sonucunda arıtma tesisinden iç körfeze verilen atık suyun mevzuattaki deşarj şartlarını sağlamadığı ortaya çıktı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevre Denetimi Dairesi Başkanı Barış Ecevit Akgün, Sürekli İzleme Merkezi’nden gelen bildirim üzerine dün tesisi yeniden denetlediklerini belirterek; “Arıtma tesisinin çıkış suyunda yapılan ölçümlerde mevzuatta verilen standartların üzerinde kirliliğe sahip atık su deşarj edildiğinin tespit ettik.” Diye konuştu.

394 BİN LİRA PARA CEZASI UYGULANACAK

Bu tespite istinaden de İZSU Genel Müdürlüğü’ne 394 bin lira para cezası uygulayacaklarını belirten Akgün bu yılın mart ve temmuz aylarında yapılan denetimlerde de tesise 650 bin lira para cezası kesildiğini hatırlattı.

ARITMA ÇAMURUNU DEPOLAMAK İÇİN LİSANS ALINMAMIŞ

Arıtma tesislerinde oluşan çamurların lisanslı bertaraf tesislerine gönderilmesi veya mevzuata uygun şekilde tesiste depolanması gerektiğini hatırlatan Akgün; “Çiğli Atık Su Arıtma Tesisinde arıtma çamurlarının Temmuz 2022’ye kadar gerekli lisanslar alınmadan, gerekli çevresel tedbirler alınmadan depolandığını tespit ettik. Bir taraftan şu anda bir ekibimiz de orada bu arıtma çamurundan numuneler alıyor. Numunelerin mevzuata göre değerlendirilmesi sonucunda ‘tehlikeli’ özelliği gösterip göstermediğinin kontrolü yapılacak. Nihayetinde mevzuata aykırı olarak depolanan bu atıklarla ilgili de Çevre Kanunu kapsamında ayrıca bir idari işlem tesis edilecek. Biz tüm Türkiye’de olduğu gibi çevre kirliliğine hiçbir şekilde müsamaha göstermeyeceğiz ve etkin bir şekilde denetimlerimizi kararlılıkla sürdüreceğiz.” Diye konuştu. Akgün ayrıca bakanlığa bağlı ekiplerin “Evsel ve Endüstriyel Kirlilik İzleme Programı” kapsamında 17 Ekim’den bu yana İzmir ve Manisa’da izleme ve denetim çalışmaları gerçekleştirdiklerini belirterek bu yıl yapılan denetimlerde, 3 bin 743 tesise yaklaşık 420 milyon liralık para ceza uygulandığını, 313 işletmenin de faaliyetten men edildiğini söyledi.

4 OSB’YE ARITMA CEZASI

Bakanlığın programı kapsamında İzmir ve Manisa sınırlarındaki evsel ve endüstriyel atık su kaynaklarına yönelik izleme ve denetim faaliyeti gerçekleştirdiklerini anlatan Akgün açıklamasında şunları kaydetti:

Bu hafta bu bölgede yaptığımız çalışma; Manisa ve İzmir illerinde atık su kaynaklarının, çevre mevzuatındaki standart değerlere uygun olarak çalıştırılıp çalıştırılmadığının kontrol edilmesi amacıyla yapılıyor. Yapmış olduğumuz denetimlerde 4 organize sanayi bölgesindeki atık su arıtma tesisinin mevzuata aykırı olarak işletildiğini tespit ettik. Yaklaşık 2 milyon lira civarında idari para cezası uygulayacağız ve denetimlerimize bölgede devam edeceğiz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.