Site Rengi

HABER ÖZETİ
İBB’den paralarını alamayan Özel Halk Otobüsleri kontak kapatıyor!.
İmamoğlu’nun tutukluluğuna itiraz başvurusu reddedildi!.
İtalya Öcalan’ın Haziran sonuna kadar serbest bırakılacağını açıkladı!.
Bankalar Merkez Bankası’nın kararını beklemeden faiz arttırımına gitti!.
1 yıl içerisinde 1 milyon kişiyi sınır dışı edecek!.
Zirai don Türkiye’deki tüm tarım alanlarını yerle bir etti!.
Havalimanlarında yeni dönem!. Check-in yerine yüz tanıma devri başlıyor..
Konya’daki sapık doktorlar için gözaltı kararı!.
Trump cep telefonlarına ve bilgisayarlara vergi muafiyeti getirdi!.
CHP’li Üsküdar Belediyesi 1 yılın sonunda maaş ödeyememeye başladı!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan muhalefete ders gibi sözler!.
Gözler Merkez Bankası’nın açıklayacağı faiz kararında!.
Down sendromlu çocuğu oyun alanına almayan işletmeye ibretlik ceza!.
Devlet hastanesindeki doktorların kan donduran sapıklığı!.
İmamoğlu İnşaat ve 24 şirkete kayyum atandı!.
Asılsız ihbar yapıp 112’yi meşgûl edenlere 15 bin lira ceza geliyor!.
İnsan sağlığı ile oynamanın bedelini basit bir özür ile geçiştirdiler!.
Ekrem İmamoğlu hakim karşısında..
Fenerbahçe’nin yüzde 4,8’lik hisseleri yabancılara satıldı!.
Gözaltına alına gazeteciler Murat Ağırel ve Timur Soykan serbest bırakıldı!.
Özgür Özel’in boykot çağrısı ters tepti!. 2 Nisan’daki harcamalar iki karına çıktı!.
ABD Başkanı Donalt Trump Türkiye’ye geliyor..
Savaşıp Ermenistan’ın kucağından aldığımız sözde gardaşımız Aliyev’in gerçek yüzünü görün!.
Çin Trump’un vergi yaptırımları ile dalga geçti: KAMPANYALARINDAKİ ŞAPKLARINI BİLE BİZ ÜRETİYORUZ!.
Ekrem İmamoğlu protestolarına katılıp tutuklanan 102 genç tahliye edildi..
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İmralı Heyeti arasındaki ilk görüşme gerçekleşti..
Cumhur İttifakı’nın canını sıkacak genç seçmen anketi!.
Otel faciasının bilirkişi raporu tamamlandı!. Resmen Cinayet!.
Piyasalar alt üst olunca Trump vergi politikalarında geri adım attı!.
ABD ile Çin arasındaki vergi savaşında son durum!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Klonlama yöntemi ile bir yapraktan binlerce ağaç üretiliyor

Yeditepe Üniversitesi, Türkiye’de stratejik öneme sahip bitkiler ‘bitki-doku kültürü’ teknikleri kullanılarak kitlesel olarak üretme çalışmalarını hızlandırdı

Klonlama yöntemi ile bir yapraktan binlerce ağaç üretiliyor
27.07.2019
A+
A-

Yeditepe Üniversitesi, Türkiye’de stratejik öneme sahip bitkiler ‘bitki-doku kültürü’ teknikleri kullanılarak kitlesel olarak üretme çalışmalarını hızlandırdı

Türkiye’nin stratejik öneme sahip konularından biri olan bitki biyoteknolojisi ve endüstriyel biyoteknoloji alanında yapılan araştırma ve çalışmaları bir merkezde toplayabilmek amacıyla, Ataşehir Ferhatpaşa’da Bitki Biyoteknolojisi ve Endüstriyel Biyoteknoloji Laboratuvarları kuruldu.

Dr. Öğr. Üyesi Bahar Soğutmaz Özdemir, “Bitkileri hem hastalıksız şekilde üretiyoruz hem de bir yapraktan binlerce bitki elde edebiliyoruz” dedi.

Bu yöntemle hastalıksız bir şekilde bir yapraktan binlerce bitki elde edebildiklerini dile getiren veren Yeditepe Üniversitesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bahar Soğutmaz Özdemir,  laboratuvar çalışmaları ile ilgili bilgi vererek bitki doku kültürü ile klonal üretim yöntemini anlattı.

“TÜRKİYE’DEKİ FINDIK VE ÇAY BİTKİLERİ ÇOK YAŞLI”

Türkiye’deki fındık ve çay bahçelerindeki bitkilerin yaşlı olması nedeniyle verimlerinin düşük olduğunu, bu nedenle yenilenmeleri gerektiğini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Özdemir, fındık ağaçlarının ve çay bitkilerinin yenilenmesinin en iyi yolunun bitki doku kültürü ile klonlanarak üretilmesi olduğunu söyledi.

Bu nedenle ağırlıklı olarak fındık ve çay gibi Türkiye için stratejik öneme sahip bitkiler üzerinde çalıştıklarını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Özdemir, “Klasik üretimde bir tohumdan bir bitki elde ederken bitki doku kültürü ile klonal üretimde bitkinin farklı bölümlerinden, örneğin bir yapraktan binlerce bitki elde edebiliyoruz” dedi.

İLK AŞAMA HASTALIKLARDAN ARINDIRMA

Klonlanması için getirilen bitkiyi virüs, bakteri ve mantar gibi hastalıklardan arındırmak için laboratuvar ortamında çalıştıklarını ve moleküler yöntemlerle de tanımlama yaptıklarını belirten Özdemir, “Türkiye’de fındıkta kontaminasyon (bulaşma) çok fazla. O nedenle de, steril hale getirme çalışmalarımız zaman alıyor. Bitki anaçlarının Türkiye’de temin edilememesi doku kültüründe önemli bir sorun oluşturuyor ve bir yandan temiz anaçlar elde etmeye çalışıyoruz” diye konuştu.

Bitkilerin hastalıklardan arındırılmasının ardından, klonlama işlemine geçtiklerini anlatan Dr. Öğr. Üyesi Özdemir, üretim süreciyle ilgili şu bilgileri verdi:

“Doku kültürü teknikleri kullanarak ürettiğimiz bitkileri önce bitki büyütme odalarında yetiştiriyoruz. Orada, kök dâhil tüm bitkinin oluşumunu gözlemledikten sonra, bitkileri ayırıp adaptasyon seralarına alıyoruz. Sonrasında ise üretim seralarına geçiriyoruz. Burada belli bir büyüklüğe ulaşan bitkiler ticari olarak satışa sunulacak hale geliyor. Belli bir boyuta geldikten sonra fidanlıklarda (örtü altı sera) bekletebiliyoruz ya da yerine götürülüp dikilebiliyor. Sonuçta klasik üretim yöntemlerine göre çok daha fazla sayıda ve verimi yüksek ürünler elde edebiliyoruz. Klasik üretimde senede bir kere ürün elde edilebilirken bu yöntemle üç-dört kez ürün elde edilebiliyor.”

FINDIK VE ÇAY ZORLU BİTKİLER

Süs bitkileri ve meyve ağaçları üzerinde yaptıkları çalışmalarda üretim aşamasına geldiklerini ancak fındık ve çayın zorlu bitkiler olması nedeniyle çalışmaların uzun sürdüğünü dile getiren Bahar Soğutmaz Özdemir, şu anda fındık için Türkiye’de kullanılan en iyi 7-8 çeşidi çalıştıklarını kaydetti.

Bitkilerin diğer bölgelere uyumu için bitki seçiminde biyoteknolojik yöntemler kullandıklarını da belirten Dr. Öğr. Üyesi Özdemir, “Fındıkta son noktaya gelmedik ama üretim aşamasına geldiğimiz bitkiler var. Biz bu bitkileri Türkiye’nin farklı yerlerinde ektik. Şimdi birçok bölgede çiçek açmış ağaçlarımız var” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.