Site Rengi

HABER ÖZETİ
Kahpe İsrail İran nükleer santralini vurdu!.
Okullarda Serbest Kıyafet dönemi resmen kapandı..
Kahpe İsrail’in İran’ı karıştırma planları ters tepti!.
Akaryakıta bu gece Cumhuriyet tarihinin en büyük zammı geliyor!.
Rusya’dan İsrail’e sert uyarı: Pandora’nın kutusu açılır!.
İzmir’i b*k götürüyor!. Temizlik işçileri yine grevde!.
İmamoğlu’nun avukatıda paketlendi!.
Merkez Bankası faizi yüzde 46’da sabit bıraktı…
Muharrem İnce CHP’ye geri dönüyor…
Trump itinin İran’a yönelik saldırı planlarını gizlice onayladığı ortaya çıktı!.
İmamoğlu‘nun yolsuzluklarını deşifre eden MASAK raporu ortaya çıktı!.
Kahpe Amerika Kuduz Köpeği İsrail’i resmen savaşa hazırlıyor!.
Washington Post: Amerika Destek Vermezse İsrail 12 Günde Yıkılır!.
Deprem Bilimci profesör villasına kaçak kat çıktı!.
İsrailli itten haddi aşan sözler!.
İran Kahpe İsrail’e yeniden füze saldırısı başlattı!.
İsrailli liderler başlarını saklandıkları deliklerden çıkaramıyorlar!.
ABD ve İsrail’in tüm tehditlerine rağmen İran geri adım atmıyor!.
Selçuk Tepeli NOW TV’den kovuldu!.
Zafer Partisi Lideri Ümit Özdağ tahliye edildi..
Özgür Özel’in “Temiz Kurultay” sözlerine Kılıçdaoğlu’nun avukatından yalanlama!.
İran’dan İsrail’e yeni füze yağmuru..
Ferdi Zeyrek’in yerine geçecek isim belli oldu..
İran İsrail Savaşı’nda dördüncü gün.. Bilanço ağırlaşıyor..
“Erdoğan’ın 5,550 Euroluk Ayakkabıları” palavrası muhalefetin elinde patladı!.
İsrail İran’ı işgâl etmeyi beceremeyince Trump barış güvercini kesildi!.
Gelen tepkiler üzerine saklandığı delikten çıkmak zorunda kaldı!.
İran ateşkes şartını açıkladı: İSRAİL DURURSA BİZ DE DURURUZ!.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde güvenlik zirvesi!.
Türkiye’nin hava savunma sistemi ne kadar güçlü ve etkili?.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Köylerindeki tarihin gün yüzüne çıkarılmasını istiyorlar

Ardahan’ın Göle ilçesine bağlı Dedeşen köyü sakinleri, ismi Yavuz Sultan Selim tarafından konulan köyün zengin bir tarihsel mirasa sahip olduğunu savunarak bu varlıkların gün yüzüne çıkarılmasını isiyor.

Köylerindeki tarihin gün yüzüne çıkarılmasını istiyorlar
24.07.2019
A+
A-

Ardahan’ın Göle ilçesine bağlı Dedeşen köyü sakinleri, ismi Yavuz Sultan Selim tarafından konulan köyün zengin bir tarihsel mirasa sahip olduğunu savunarak bu varlıkların gün yüzüne çıkarılmasını isiyor.

Göle ilçesine 20 kilometre mesafede bulunan Dedeşen köyü halkı, köy yerleşim alanın yakınındaki tepede devasa büyüklükte bir yer altı çarşısı, çarşının üstünde ise hanların bulunduğunu ileri sürdü. Köyde ayrıca tarihi bir cami, çeşme ve hamamın da olduğunu söyleyen köylüler, Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran seferine çıktığı sırada, o dönem köyün bulunduğu alandaki handa yaşayan Şeyh Ahmedi Kebir ve Şeyh Mehmedi Kebir adlı iki kardeşin orduyu misafir ettiğini söyledi. kardeşlerin fakir olmalarına rağmen tüm askerlerin heybesini yiyeceklerle doldurup sefere uğurladığını da belirten köy halkının iddiasına göre, Yavuz Sultan Selim, bu misafirperverlik dolayısıyla yerleşim alanını Ahmedi Kebir ve Mehmedi Kebir kardeşlere bırakıp sefere devam etti. Yavuz Sultan Selim köyden ayrılırken de iki kardeşe köyde ilelebet huzurlu yaşamalarını dileyerek, köyün ismini Dedeşen koydu. Köyün ismi o tarihten itibaren hep Dedeşen olarak kaldı.

ŞEYH KARDEŞLER TÜRBEDE YATIYOR

Köyün kurucusu olduğu ileri sürülen Şeyh Ahmedi Kebir ve Şeyh Mehmedi Kebir’in türbesi köyün hemen çıkışında bulunuyor. Mezarları türbenin içinde yer alan iki kardeşin yanında onlarca mezarda ise Arapça yazılı kitabede kendilerine bağlı olanlar yatıyor.

TARİHİN GÜN YÜZÜNE ÇIKARILMASINI İSTEDİLER

Dedeşen'in tarihi bir köy olduğunu, Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran seferine çıktığı 1514 yılından önce yer altı çarşısı, han, hamam ve caminin bulunduğunu ileri süren köy halkından Yaşar Canpolat (75), asırlardır özenle sakladıkları Yavuz Sultan Selim’in verdiği tapu beratını eline alarak, “Bu köyün bulunduğu tepenin altı yer altı çarşısıdır. Yavuz Sultan Selim seferden gelince orada konaklamış. Burada yaşayan Ahmedi Kebir ile Mehmedi Kebir kardeşler Yavuz Sultan Selim’i burada ağırlamışlar. Yavuz Sultan selim, kendileri ihtiyar olduğu için ‘dede siz burayı şenlendirin’ demiş ve o zamandan beri adı Dedeşen olarak kalmış. Burası Osmanlı’dan evvel eski, bir yerleşim yeridir. Burasının gün yüzüne çıkarılmasını istiyoruz” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.