Site Rengi

HABER ÖZETİ
Eylem Tok’un ehliyetsiz züppe oğluna defalarca hız cezası kesilmiş, okula arabasıyla gidiyormuş!.
Seçim günü oy kullanmaya gitmeyenlere uygulancak cezai işlem açıklandı!.
Seks skandalı sonrası Karabük Üniversitesi’nden yabancı öğrencilere sağlık raporu şartı!.
Yeniden Refah Partisi Ankara İl Teşkilatı topluca istifa edip AK Parti’ye katıldı!.
76 bin deprem ve afet konutu hak sahiplerine teslim edildi..
Emeklilere promosyon ödemeleri yarından itibaren başlıyor..
Ali Koç’tan kongreye çağrı: Gelin 2 Nisan’da Fenerbahçe’yi ligden çekelim!.
CHP’deki Kemalciler “SENİ SIRTINDAN HANÇERLEYENE OY YOK” pankartı ile İmamoğlu’na isyan bayrağı açtı!.
CHP’deki para kulelerinin gizemi ortaya çıktı!. Eko Başkan Bay Kemal’i devirmek için balya baya rüşvet dağıtmış!.
CHP’deki para kuleleri skandalında ses kayıtları ifşa oldu!.
Gazze’deki ateşkes çıkmaz girdi!. Kahpe İsrail heyeti Doha’dan ayrıldı!.
Kahpe İsrail şimdi de çadırlara sığınan Filistinlileri bombalıyor!.
Belçika’daki PKK’lı köpeklerin Türklere neden saldırdıkları belli oldu…
Pandemi uyarısı!. Yeniden kapanma olacak mı?.
Çiftçiler Brüksel’i savaş alanına çevirdiler!.
Hazırlık maçında Avusturya’dan 6 gol yedik!.
Kuveyt Dinarı değerli para birimi seçildi.. TL’nin tam 100 katı!.
Karabük Üniversitesi’ndeki fuhuş skandalı büyümeye devam ediyor!. Fuhuş şebekesi kurulduğu ortaya çıktı!.
MHP’li vekilden zam haberi bekleyen emeklilere ek iş tavsiyesi!. HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEYİN!.
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’tan veda gibi açıklama.. SENEYE BİZ YOKUZ…
Gökhan Zan 3 milyon dolar avanta istedi mi?. Ses kayıtları ile ilgili uzman raporu yayındandı!.
Rusya kanlı saldırının arkasında Amerika, İngiltere ve Ukrayna’nın olduğunu açıkladı!.
Kurum’dan İmamoğlu’na mal beyanı tepkisi: MİLYON DOLARLIK VİLLARINI NEDEN SAKLIYORSUN?.
MHP’li Başkan Adayından AK Partili rakibi hakkında alçak ifadeler!.
Emekliye maaş promosyonunda başvurular patlama yaptı!.
İflasın eşiğindeki CHP’li belediyeler SGK borçlarını ödeyemiyor!.
Muharrem İnce’den Özgür Özel’e seçim gecesi cevabı!. HDP BARAJI GEÇİNCE SEVİNÇTEN HAVALARA UÇAN SEN DEĞİL MİYDİN?.
Facebook ve İnstagram’a seçim tedbiri!.
İBB adayı Murat Kurum’dan İmamoğlu’nun ipliğini pazara çıkaran seçim klibi!.
Karabük Üniversitesi Afrikalı öğrenciler ile ilgili sessizliğini bozdu!.
DOLAR 32,3290
EURO 35,0804
ALTIN 2.292,31
BIST 8.982,75

Mavi Balina ve Momo’dan sonra yeni tehlike Mavi Bebek için uzmanlardan ailelere uyarı! “Çocuğun gündemini paylaşın!.”

Mavi Balina ve Momo’dan sonra yeni tehlike Mavi Bebek için uzmanlardan ailelere uyarı! “Çocuğun gündemini paylaşın!.”
10.07.2020
A+
A-

Yeşilay Genel Başkan Vekili Dr. Mehmet Dinç, kötü niyetli online oyunların organize edilirken insanların en zayıf noktalarının ve yalnız oldukları zamanların seçildiğini belirterek, “Dikkat edilmesi gereken konulardan birincisi, anne baba ve çocuğun aynı dünyalarda, birbirlerinden haberdar olarak yaşamaları. Çocuğumuzun dünyasına girmemiz, onun dünyasından haberdar olmamız, gündemini ve gündemimizi paylaşmamız çok önemli.” dedi.

Dinç, çocuklar için tehlike içermesiyle gündeme gelen “Mavi Bebek” oyunu konusunda AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tür zararlı yazılımlara “oyun” denildiğinde sorunun ciddiyetinin azımsandığını ifade ederek, “Ben buna aşamalı cinayet planı diyorum çünkü insanların canına kast etmeye kadar giden ciddi riskleri beraberinde getiriyor.” görüşünü dile getirdi.

İnternet ortamında iyi niyetli insanların yanı sıra kötü niyetli ve insanlara zarar vermek isteyen insanlar da bulunduğunu kaydeden Dinç, “Bazen tamamen kötü niyetlerle bazen şan şöhret elde etmek, bazen para kazanmak gibi motivasyonları oluyor. En riskli gruptaki, en savunmasız insanları hedef alıyorlar. Bunlar da ağırlıklı olarak çocuklar ve ergenler oluyor.” diye konuştu.

Dinç, çocukluk ve ergenlik döneminde gençlerin keşfetmek, anlamak ve denemek istediğini belirterek, şu bilgileri paylaştı:

“Bilgi az olduğu için ‘Bana bir şey olmaz’, ‘Annem, babam anlamıyor’, ‘Yeni bir dünyada farklı bir süreçte yaşıyor’ düşüncesi çok fazla. Akran etkisinin insanlar üzerindeki tesiri çok fazla. Bunlar bir araya geldiğinde yeni bir şeyleri denemeye yönelik ciddi bir arzu ortaya çıkıyor. Bu arzu neticesinde insanlar zararı gözlerinde minimize ediyor, merakı maksimize ediyor ve bu tür şeylere dahil oluyor. Bu aşamalı cinayet planları -diğerlerinde de aynı şey söz konusuydu- organize edilirken insanların en zayıf noktalarını, yalnız oldukları zamanları seçiyor, bu şekilde oynama talimatı veriyor. Zayıf oldukları zamanları, özellikle geceleri, uyku ihtiyacının en fazla olduğu, bedeninin en zayıf olduğu zamanları seçiyorlar. İnsanoğlunun karar verme yetisi geceleri düşer, dolayısıyla doğru bir şekilde değerlendiremez durumu. ‘Geceleyin oynayacaksın’, ‘Şu saatte oynayacaksın’, ‘Kimseye anlatmayacaksın’ şeklinde telkinde bulunuyorlar. Çocukları ve gençleri adım adım riskli, sıkıntılı, problemli durumlara sokuyorlar ve çocuk bir noktaya geldiğinde geri döneceğine inanamaz hale geliyor. Bu şekilde kendisine veya başkasına zarar verebilecekleri noktalara kadar çocuklarımızı ve gençlerimizi götürebiliyorlar.”

Çocuklar ve gençler açısından dünya çapında büyük bir risk ve zorlu durumun içerisinde bulunulduğuna işaret eden Dinç, farkındalık faaliyetlerinin artırılmasının, anne babaların hassasiyetinin en üst düzeye çıkarılmasının ve çocuklarla gençlerle çalışan insanların bu konudaki bilgisinin artırılmasının önemine dikkati çekti.

“Çocuğun özellikle ergenlik döneminde akranlarıyla buluşmaya ihtiyacı var”

Mehmet Dinç, bu tür oyunları oynayan çocuk ve gençlerin bazılarının, aileleriyle ilişkilerinde problem yaşayanlar olduğunu ancak anne babayla problem yaşamasa da ilgi azsa ve anne baba çocuğunun dünyasından haberdar değilse ciddi sorunların söz konusu olabildiğini aktardı.

Anne babalarla çocukların her geçen gün ayrı dünyalarda yaşamaya başladığını belirten Dinç, şunları söyledi:

“Anne babaların gündemleri, bilgileri, ilgileri, dikkatleri çok farklı, çocukların gündemleri, bilgileri, ilgileri, dikkatleri çok farklı. Hayatı paylaşmakla alakalı ciddi problemler söz konusu. Dikkat edilmesi gereken konulardan birincisi, anne baba ve çocuğun aynı dünyalarda, birbirlerinden haberdar olarak yaşamaları. Anne babalar, sosyal medya ve haber bültenleri üzerinden Türkiye’de ve dünyada güncel olan her şeyden haberdar. Diğer taraftan baktığımızda ülkedeki, dünyadaki her şeyden haberdar anne baba, çocuğunun dünyasındaki dertten, sıkıntıdan, problemden, kazadan habersiz. Bu, çok problemli bir durum. Dolayısıyla ilk başta çocuğumuzun dünyasına girmemiz, onun dünyasından haberdar olmamız, gündemini ve gündemimizi paylaşmamız çok önemli.”

Dinç, ergenlik döneminde sadece anne babanın çocuğun hayatında var olmasının yetmeyebileceğine değinerek, şu önerileri sıraladı:

“Çocuk, başka insanlarla bir araya gelmek isteyebilir. Çocuğun sosyalleşebileceği zeminlerin hazırlanması çok önemli. Gençlerimizin ve çocuklarımızın şehir hayatında akranlarıyla buluşma zeminleri ve imkanları azalmış durumda. Bu imkanları, akranlarıyla sağlıklı, doğru zeminlerde buluşma imkanlarını ne kadar çoğaltırsak o kadar çocuklarımızın zararlı, problemli durumlardan uzak kalmasına yardımcı oluruz. Çocuğun özellikle ergenlik döneminde akranlarıyla buluşmaya ihtiyacı var. Ergenlik dönemindeki en temel psikolojik ihtiyaçlardan bir tanesi görünme ve aynalanma ihtiyacını çocuk gerçek hayatta karşılayamıyor. Çünkü ilişkide olduğu, haberdar olduğu, düzenli olarak görüştüğü insan sayısı çok az. Bu ihtiyacı nasıl karşılayacak? Sosyal medyadan, internet üzerinden karşılamaya çalışıyor ve bilgisi, tecrübesi az olduğu, dönemden dolayı zayıflığı çok olduğu için ister istemez zararlı insanlarla zararlı sitelerle zararlı uygulamalarla karşılaşıyor. Çocukları internet veya sosyal medyadan uzaklaştırmaktan, yasaklamaktan, tavır tepki koymaktan ziyade gerçek hayatta zenginleştirmeye dönük teşvik etmek, imkan sağlamak, desteklemek çok önemli. Burası zaten yeteri kadar zengin, geniş, renkli olsa, diğer taraf zarar veremeyecek.”

“Yaygın olduğu için normal gözüküyor, hatta ortak kültür haline geliyor”

Yeşilay Genel Başkan Vekili Dr. Mehmet Dinç, başlangıç aşamasında oyunun çok kullanıldığına değinerek, şunları söyledi:

“Online oyunlar problemli davranışların giriş kapısı oluyor. Masum gözüküyor, yaygın olduğu için normal gözüküyor, hatta ortak kültür haline geliyor. Özellikle erkek çocuklar arkadaşlarıyla sosyalleşebilmek için ortak gündem olarak oyunları konuşuyor. Oyunların ortak kültür olması, çok farklı yönlerden teşvik edilmesi, cazip hale getirilmesi, çocukların oradan başlayıp başka yerlere kaymalarına sebep oluyor. Uluslararası oyun ağlarının çocukların zarar görmesiyle ilgili yönlendirilmesinde etkili olduğunu görüyoruz. Birileri oyun sitelerine dahil oluyor, çocukları gençleri hedef alıyor, bir yerlere çekiyorlar. Çocuklar, siber zorbalıklara, istismara maruz kalabiliyor, dolandırılabiliyor.”

Yeşilay’ın dijital teknolojiler ve internet konusunda Türkiye’de ve dünyada olumlu ve doğru bir kültürün, doğru ve faydalı kullanımın yaygınlaşması için mücadele ettiğini belirten Dinç, “Oyunların çok dikkatli şekilde tüketilmesi, anne babanın muhakkak bilgisi ve kontrolünde sürdürülmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.