Site Rengi

HABER ÖZETİ
Terörist İsrail’de protestolar devam ediyor!.
Almanya’da polisle göstericiler arasında çatışma çıktı!.
Yeni kabinenin en genç ve en yaşlı üyeleri..
İşte 67. Hükümet’in bakanları..
Yeni Bakanlar Kurulu, Resmi Gazete’de yayınlandı!.
YKS sınava giriş yerleri açıklandı!.
Cevdet Yılmaz, Cumhurbaşkanı Yardımcılığı görevine getirildi!.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı görevine Mahinur Özdemir Göktaş getirildi!.
Yeni MİT Müsteşarı İbrahim Kalın..
Ekonominin yeni patronu Mehmet Şimşek..
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar oldu!.
Yeni Milli Savunma Bakanımız Yaşar Güler oldu!.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile yola devam..
Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nin açıklanmasıyla muhalefetin bakanlık vaadleri akıllara geldi!.
Yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan oldu!.
Ali Yerlikaya yeni İçişleri Bakanı..
Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kabine üyelerini açıklıyor!. (canlı yayın)
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın göreve başlama törenine muhalefet liderleri katılmadı!.
Ankara’da sağanak yağış hayatı felç etti!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Cumhur İttifakı liderlerine ve Sinan Oğan’a teşekkür..
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yemin töreni dünya gündeminde..
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Göreve Başlama Töreni’ne katıldı!.
CHP, kurultay sürecini başlatma kararı aldı!.
İlham Aliyev, Ankara’ya geldi!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yemini sonrası Anıtkabir’e gitti!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan yemin ederek resmen göreve başladı!. (video haber)
Cumhurbaşkanı Erdoğan mazbatasını alırken muhalefet milletvekilleri protesto etti!.
AK Parti’nin A Takımı belli oldu!.
Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Parti Meclisi’ni topladı!.
LPG’ye indirim geldi!.
DOLAR 20,9567
EURO 22,4572
ALTIN 1.313,16
BIST 5.114,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Pts 24°C
Sal 24°C
Çar 22°C
Per 22°C

Merkez Bankası, faizi yüzde 13’e indirdi!.

Merkez Bankası, faizi yüzde 13’e indirdi!.
18.08.2022
A+
A-
TCMB Para Politikası Kurulu’nun ağustos ayı toplantısı sonrasında, piyasaların merakla beklediği politika faiz oranı açıklandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), ağustos ayı toplantısının sonunda; politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı 100 baz puanla yüzde 13’e indirildi.

Daha önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bu iktidar faizi artırmayacaktır. Biz faizi düşürmeye devam edeceğiz.” mesajını vermişti. Merkez Bankası’nın faiz kararı, bu doğrultuda gerçekleşti.

Toplantı metni yayınlandı

Merkez Bankası’nın faiz kararı ile birlikte gelecek dönemin para politikasına ilişkin mesajlar içeren toplantı özeti de yayınlandı.

Toplantı metninde “Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 14’den yüzde 13’e indirilmesine karar vermiştir.” açıklaması yapıldı.

“Enflasyonda yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar eldeki araçlar kullanılacak”

Toplantı özetinde yer alan “TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.” açıklaması öne çıktı.

TCMB

Toplantı özeti: Jeopolitik riskler devam ediyor

“Jeopolitik risklerin dünya genelinde iktisadi faaliyet üzerindeki zayıflatıcı etkisi artarak sürmektedir.

Önümüzdeki döneme ilişkin küresel büyüme tahminleri aşağı yönlü güncellenmeye devam etmekte ve resesyonun kaçınılmaz bir risk faktörü olduğu değerlendirmeleri yaygınlaşmaktadır. Türkiye’nin geliştirdiği stratejik nitelikte çözüm araçları sayesinde temel gıda başta olmak üzere bazı sektörlerdeki arz kısıtlarının olumsuz etkileri azaltılmış olsa da uluslararası ölçekte üretici ve tüketici fiyatlarının artış eğilimi sürmektedir.

Küresel enflasyon yakından izleniyor

Yüksek küresel enflasyonun, enflasyon beklentileri ve uluslararası finansal piyasalar üzerindeki etkileri yakından izlenmektedir. Bununla birlikte, gelişmiş ülke merkez bankaları artan enerji fiyatları ve arz-talep uyumsuzluğu ile işgücü piyasalarındaki katılıklara bağlı olarak enflasyonda görülen yükselişin beklenenden uzun sürebileceğini vurgulamaktadırlar. Ülkeler arasında farklılaşan iktisadi görünüme bağlı olarak gelişmiş ülke merkez bankalarının para politikası adım ve iletişimlerinde ayrışma devam etmektedir. Finansal piyasalarda artan belirsizliklere yönelik merkez bankaları tarafından geliştirilen yeni destekleyici uygulama ve araçlarla çözüm üretme gayretlerinin sürdüğü gözlenmektedir.

Güçlü büyüme talebi ikinci çeyrekte sürdü

Yılın başındaki güçlü büyüme dış talebin de olumlu etkisiyle ikinci çeyrekte de sürmüştür. İstihdam kazanımları benzer ekonomilere göre daha olumlu seyretmektedir. Özellikle istihdam artışına katkı veren sektörler dikkate alındığında büyüme dinamiklerinin yapısal kazanımlarla desteklenmekte olduğu görülmektedir. Büyümenin kompozisyonunda sürdürülebilir bileşenlerin payı artarken, turizmin cari işlemler dengesine beklentileri aşan güçlü katkısı devam etmektedir. Bunun yanında, enerji fiyatlarındaki yüksek seyir ve ana ihracat pazarlarının resesyona girme olasılığı cari denge üzerindeki riskleri canlı tutmaktadır.

Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir olması fiyat istikrarı için önemli

Cari işlemler dengesinin sürdürülebilir seviyelerde kalıcı hale gelmesi, fiyat istikrarı için önem arz etmektedir. Kredilerin büyüme hızı ve erişilen finansman kaynaklarının amacına uygun şekilde iktisadi faaliyet ile buluşması yakından takip edilmektedir. Ayrıca, son dönemde belirgin şekilde açılan politika-kredi faizi makasının parasal aktarımın etkinliğini azalttığı değerlendirilmektedir. Bu çerçevede kurul, makroihtiyati politika setini, parasal aktarım mekanizmasının etkinliğini destekleyecek araçlarla daha da güçlendirmeye karar vermiştir.

Enflasyonun yükselişini küresel nedenler etkiliyor

Enflasyonda gözlenen yükselişte; jeopolitik gelişmelerin yol açtığı enerji maliyeti artışlarının gecikmeli ve dolaylı etkileri, ekonomik temellerden uzak fiyatlama oluşumlarının etkileri, küresel enerji, gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki artışların oluşturduğu güçlü negatif arz şokları etkili olmaya devam etmektedir. Kurul, sürdürülebilir fiyat istikrarı ve finansal istikrarın güçlendirilmesi için atılan ve kararlılıkla uygulanan adımlar ile birlikte, küresel barış ortamının yeniden tesis edilmesiyle dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir. Bununla birlikte, üçüncü çeyreğe ilişkin öncü göstergeler iktisadi faaliyette bir miktar ivme kaybına işaret etmektedir.  Küresel büyümeye yönelik belirsizliklerin ve jeopolitik risklerin arttığı bir dönemde sanayi üretiminde yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması önem arz etmektedir. Bu çerçevede Kurul, politika faizinin 100 baz puan düşürülmesine karar vermiş, mevcut görünüm altında güncellenen politika faiz düzeyinin yeterli olduğunu değerlendirmiştir. Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir. Değerlendirme süreçleri tamamlanan kredi, teminat ve likidite politika adımları para politikası aktarım mekanizmasının etkinliğinin güçlendirilmesi için kullanılmaya devam edilecektir.

Yatırım, üretim ve istihdam artışı hedefleniyor

TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır.
Kurul, kararlarını şeffaf, öngörülebilir ve veri odaklı bir çerçevede almaya devam edecektir.”

dolar

Merkez Bankası kararı sonrası dolar yükseldi

TCMB, Para Piyasası Kurulu’nun faiz kararı öncesinde dolar 17,9803 lira, euro 18,3023 lira ve sterlin ise 21,7165 liradaydı. Merkez Bankası faizi yüzde 13’e indirince dolar 18,0939 liraya çıkarak ardından 18,11’i gördü.

Dolar kısa süre sonra 18,093 liradan, euro 18.4272 liradan ve sterlin ise 21.7097 liradan işlem görüyor.

(AYRINTILAR GELİYOR)

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.