Avrupa ülkeleri, Kur’an-ı Kerim yakan Rasmus Paludan’a gösterilen tepkileri bahane göstererek İstanbul’da bulunan başkonsolosluklarını art arda geçici süreyle kapattı.

Almanya, İngiltere, Hollanda, İtalya, Kanada, Belçika ve Fransa’nın ardından son olarak İsviçre’nin İstanbul Başkonsolosluğu, güvenlik sebebiyle ikinci bir duyuruya kadar kapatıldı.

ABD ve İngiltere ise Türkiye’de terör eylemi olabilir bahanesiyle vatandaşlarına uyarılarda bulundu.

9 büyükelçi çağrıldı

Bu gelişmelerin ardından harekete geçen Dışişleri Bakanlığı, çalışmalarına ara veren ülkelerin de aralarında olduğu 9 ülkenin büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

“Kapatmalar maksatlı”

Bakanlıkta elçilerle yapılan görüşmelere değinen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Kapatmaların maksatlı olduğunu düşünüyoruz.” dedi.

“Tehdit varsa bize bildirmelerini söyledik”

Somut bir paylaşımı olmadığını belirten Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

Şimdi bir terör tehdidi varsa, hele hele müttefikse bu tehdidin nereden kaynaklandığını bize bildirmeleri gerekmez mi? Biz söylüyorlar, ‘Somut bilgilerimiz var, tehdit var. O nedenle kapatıyoruz’. Peki kimden geldi? Nerede? O konularda bir bilgi yok. Doğru olan o bilgileri bize aktarmaları ve böyle bir tehdit varsa bu saldırıya dönüşmeden önce bertaraf edilmesi gerekir.

İçişleri Bakanlığımıza soruyoruz, somut bir bilgi paylaşımı yok. Peki siz kapattınız da böyle bir tehdit var, bu saldırıya dönüştüğü zaman ne olacak? Sadece kendinizi mi düşünüyorsunuz? Yani burada aslında bu kapatmaların maksatlı olduğunu düşünüyoruz biz. Dün büyükelçilere tam da bunu söyledik.

“Türkiye’de terör tehdidi var imajı yaratmaya çalışılıyorsa bu müttefikliğe yakışmaz”

Yani burada Türkiye istikrarsız, Türkiye’de terör tehdidi var imajı yaratmaya çalışıyorlarsa bu dostluğa da müttefikliğe de yakışmaz. Hele hele seçim öncesi Türkiye’yi, AK Parti iktidarını, Cumhurbaşkanlığı iktidarını zor durumda bırakmak istiyorlarsa, bizim halkımızda arkasında ne olduğunu çok iyi biliyor, bunun da onlara bir faydası yok, amaçlarına hizmet etmez. O yüzden biraz dürüstlük, biraz samimiyet bekliyoruz.