Muhalefetin ortaya attığı “Katarlılara Sınavsız Doktorluk” palavrası ellerinde patladı!.
Türkiye ile Katar arasında imzalanan protokol muhalefetin ortaya attığı şerefsizce algısı sonucu kamuoyunda tartışmalara neden oldu!. Protokol sayesinde Katarlı gençlerin Türkiye’de tıp, diş hekimliği ve eczacılık fakültelerini sınavsız okuyacağı öne sürüldü!. Peki protokol gerçekten böyle mi diyor, detaylar haberimizde…
Türkiye ile Katar arasında “Askeri Sağlık Alanında Eğitim ve İşbirliği” protokolü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından onaylandı.
Askeri Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Vekili Hava Tabip Tuğgeneral Durmuş Aydemir tarafından imzalanan protokol 5 yıl için düzenlendi. Aksi beyan edilmedikçe bu sürenin sonunda her yıl otomatik olarak uzayacak.
Protokol kamuoyunda “Katarlı gençler sınava girmeden Türkiye’de tıp, diş hekimliği, eczacılık sağlık meslek yüksek okulu, hemşirelik alanlarında ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim alabilecek” şeklinde yorumlandı.
Çünkü protokolde eğitime kabul edilecek öğrencilerle ilgili şartlar sıralanırken, YKS ya da herhangi bir sınav şartından bahsedilmedi.
Ancak incelendiğinde protokolün askeri sağlık alanında işbirliği kapsamında olduğu görülüyor. Yani protokol Katar Silahlı Kuvvetlerinde görev yapan asker sivil personel ile Katar Silahlı Kuvvetlerinde görev yapmak üzere eğitim alacak personeli (öğrencileri) kapsıyor.
Protokolün tamamı ve orjinal hali şöyle:
PARALI MI PARASIZ MI?
Protokol kapsamında görevlendirilen misafir personel ve misafir öğrencilerin mali ve özlük hakları da belirlendi. Faaliyetlerin ücretli, ücretsiz veya indirilmiş ücret karşılığında düzenlenmesine kabul eden ülke karar verecek.
ASKERİ UÇAKLA SEYAHAT
Protokolde Katarlı misafir personel ve yakınları ile Katarlı öğrenciler mümkün olan hallerde askeri hava/kara ulaşım araçlarından ücretsiz istifade edebilecek. Askeri orduevi ve misafirhanelerden de yararlanabilecekler.
HASTANE KURULABİLECEKLER
Protokole göre iki ülke de karşılıklı misafir öğrenci kabul edebilecek ve misafir personel istihdam edebilecek. Sağlık kurumlarının kurulması, işletilmesi ve sağlık hizmeti sunumu alanında karşılıklı bilgi paylaşımı ve yardımlaşma da iş birliği kapsamına alındı. Ayrıca hasta tedavisi, sağlık lojistiği alanında iş birliği, sağlık alanında ortak tatbikat ve ziyaretler düzenlenmesi de öngörüldü..