Site Rengi

HABER ÖZETİ
Eylem Tok’un ehliyetsiz züppe oğluna defalarca hız cezası kesilmiş, okula arabasıyla gidiyormuş!.
Seçim günü oy kullanmaya gitmeyenlere uygulancak cezai işlem açıklandı!.
Seks skandalı sonrası Karabük Üniversitesi’nden yabancı öğrencilere sağlık raporu şartı!.
Yeniden Refah Partisi Ankara İl Teşkilatı topluca istifa edip AK Parti’ye katıldı!.
76 bin deprem ve afet konutu hak sahiplerine teslim edildi..
Emeklilere promosyon ödemeleri yarından itibaren başlıyor..
Ali Koç’tan kongreye çağrı: Gelin 2 Nisan’da Fenerbahçe’yi ligden çekelim!.
CHP’deki Kemalciler “SENİ SIRTINDAN HANÇERLEYENE OY YOK” pankartı ile İmamoğlu’na isyan bayrağı açtı!.
CHP’deki para kulelerinin gizemi ortaya çıktı!. Eko Başkan Bay Kemal’i devirmek için balya baya rüşvet dağıtmış!.
CHP’deki para kuleleri skandalında ses kayıtları ifşa oldu!.
Gazze’deki ateşkes çıkmaz girdi!. Kahpe İsrail heyeti Doha’dan ayrıldı!.
Kahpe İsrail şimdi de çadırlara sığınan Filistinlileri bombalıyor!.
Belçika’daki PKK’lı köpeklerin Türklere neden saldırdıkları belli oldu…
Pandemi uyarısı!. Yeniden kapanma olacak mı?.
Çiftçiler Brüksel’i savaş alanına çevirdiler!.
Hazırlık maçında Avusturya’dan 6 gol yedik!.
Kuveyt Dinarı değerli para birimi seçildi.. TL’nin tam 100 katı!.
Karabük Üniversitesi’ndeki fuhuş skandalı büyümeye devam ediyor!. Fuhuş şebekesi kurulduğu ortaya çıktı!.
MHP’li vekilden zam haberi bekleyen emeklilere ek iş tavsiyesi!. HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEYİN!.
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’tan veda gibi açıklama.. SENEYE BİZ YOKUZ…
Gökhan Zan 3 milyon dolar avanta istedi mi?. Ses kayıtları ile ilgili uzman raporu yayındandı!.
Rusya kanlı saldırının arkasında Amerika, İngiltere ve Ukrayna’nın olduğunu açıkladı!.
Kurum’dan İmamoğlu’na mal beyanı tepkisi: MİLYON DOLARLIK VİLLARINI NEDEN SAKLIYORSUN?.
MHP’li Başkan Adayından AK Partili rakibi hakkında alçak ifadeler!.
Emekliye maaş promosyonunda başvurular patlama yaptı!.
İflasın eşiğindeki CHP’li belediyeler SGK borçlarını ödeyemiyor!.
Muharrem İnce’den Özgür Özel’e seçim gecesi cevabı!. HDP BARAJI GEÇİNCE SEVİNÇTEN HAVALARA UÇAN SEN DEĞİL MİYDİN?.
Facebook ve İnstagram’a seçim tedbiri!.
İBB adayı Murat Kurum’dan İmamoğlu’nun ipliğini pazara çıkaran seçim klibi!.
Karabük Üniversitesi Afrikalı öğrenciler ile ilgili sessizliğini bozdu!.
DOLAR 32,3292
EURO 35,0378
ALTIN 2.280,52
BIST 8.996,02

Paris İklim Anlaşması’na ilişkin kanun teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonunda..

Paris İklim Anlaşması’na ilişkin kanun teklifi, TBMM Dışişleri Komisyonunda..
05.10.2021
A+
A-

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, “Yüce Meclisimizce de uygun görülürse, Paris Anlaşması’na ülke pozisyonumuzu ortaya koyan bir ‘Ulusal Beyan’la taraf olacağız. Ulusal Beyanımızla, anlaşmayı, gelişmekte olan bir ülke olarak uygulayacağımızı kayda geçiriyoruz.” dedi.

İklim değişikliğinin olumsuz etkilerinin, tüm insanlığın ortak meselesi olduğunu belirten Kıran, farklı kıtalarda yaşanan afetlerin, iklim değişikliğiyle etkin, kararlı ve sonuç odaklı mücadelenin önemini ortaya koyduğunu kaydetti.

Kıran, dünya genelinde sıcaklıkların hızla arttığını, 2020’nin, bugüne kadar kaydedilen en sıcak üç yıldan biri olduğunu dile getirerek, Sanayi Devrimi dönemlerine kadar atmosferde aynı seviyede kalan karbon yoğunluğunun, 1850’den bugüne yüzde 50 artış gösterdiğini aktardı.

Bu sorunun, sadece çevre ve ekonomiye değil pek çok farklı alana yansıyan sonuçları bulunduğunu dile getiren Kıran, göç sorununda iklim değişikliğinin etkisi olduğunu söyledi.

İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin iki uygulama aracı bulunduğunu, Türkiye’nin bunlardan ilki olan Kyoto Protokolü’ne 2009’da taraf olduğunu anımsatan Kıran, bu protokolün geçerliliğinin 2020 itibarıyla sona erdiğini belirtti.

Kıran, ikinci ve güncel uygulama aracının ise 2020 sonrasını düzenleyen Paris Anlaşması olduğuna işaret ederek, bu anlaşmanın 2015’teki müzakereler neticesinde 196 ülke tarafından kabul edildiğini, Türkiye’nin de anlaşmaya 22 Nisan 2016’da imza attığını anlattı.

Hedefin sera gazı salınımını azaltmak olduğunu ifade eden Kıran, “Henüz taraf olmasak da, ‘Niyet Edilen Ulusal Katkı Beyanı’mız çerçevesinde sera gazı azaltım hedefimizi belirledik. Buna göre, 2030 yılı itibarıyla yüzde 21’e kadar artıştan azaltım amaçlıyoruz.” dedi.

Türkiye’nin, şu anda Paris Anlaşması’na taraf olmayan 6 ülkeden biri olduğunu dile getiren Kıran, bununla birlikte somut adım ve eylemlerle iklim değişikliğiyle mücadelede sorumlulukların yerine getirildiğini ancak Paris Anlaşması’ndaki yükümlülüklerin, çok taraflı platformlarda giderek daha fazla Türkiye’nin karşısına çıktığını aktardı.

“Yeşil teknolojiye erişimi de güçlendirecek”

Kıran, anlaşmaya taraf olunmasının, AB ile ekonomik ilişkilerin ilerletilmesine de katkı sağlayacağına dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüce Meclisimizce de uygun görülürse, Paris Anlaşması’na ülke pozisyonumuzu ortaya koyan bir ‘Ulusal Beyan’la taraf olacağız. Ulusal Beyanımızla, anlaşmayı, gelişmekte olan bir ülke olarak uygulayacağımızı kayda geçiriyoruz. Uluslararası iklim rejimi, ‘ortak, fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ve göreli kabiliyetler’ ilkesine dayanıyor. Bu ilkeye göre, ülkeler iklim değişikliğinin etkileri karşısında eşitler. Ancak her birinin değişen kalkınma düzeyleri ve sera gazı emisyonlarında farklı paya sahip oldukları da teslim ediliyor. Katkı beyanlarımızı bu prensip temelinde ulusal koşullarımıza bağlı olarak belirleyeceğiz. Paris Anlaşması kapsamında ülkeler net sıfır emisyon hedeflerini belirlediler. Bazı ülkeler net sıfır emisyon için 2050 tarihine işaret ettiler. Biz de 2053 yılında net sıfır emisyona ulaşma hedefimizi açıkladık. Paris Anlaşması’na taraf olmamızın olumlu sonuçlarını kısa ve orta vadede alacağımıza inanıyoruz. Her şeyden öte, bundan sonra Paris Anlaşması’nın uygulanmasında söz sahibi olacağız. Anlaşmaya taraf olmamız, yeşil teknolojiye erişim ve yatırım fırsatlarımızı da güçlendirecek. Bu alanda uluslararası mekanizmalardan faydalanmaya devam edeceğiz. Sürecin dışında kalmamızın seçenek olmaktan çıktığı bir aşamadayız. Paris Anlaşması’na taraf olmamız, ülkemizin iklim değişikliğiyle mücadelede samimiyetini ve bu konuya atfettiği önemi teyit edecek.”

“Ülkemizin menfaatini koruyarak müzakereleri yürüttük”

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar da TBMM Çevre Komisyonunda anlaşmayla ilgili görüşlerini dile getirdiğini hatırlatarak, Paris Anlaşması’nın 2015’te Paris’te kabul edilen ve 2016’da imzaya açılan bir anlaşma olduğunu kaydetti.

“İlk imzalayanlardan biri biziz. 2020 sonrasında yürürlüğe girecek bir anlaşma.” diyen Birpınar, bu anlaşmanın Meclis’ten geçmesinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığını da mutlu edeceğini dile getirdi.

Birpınar, sürecin ciddi şekilde Türkiye tarafından takip edildiğini vurgulayarak, “Ülkemizin her türlü menfaatini koruyarak müzakereleri yürüttük.” diye konuştu.

Batılı ülkelerin sadece insanları değil doğayı da sömürdüğünü, çevreyi kirlettiğini dile getiren Birpınar, “Doğada bizden başka yaşayan bütün canlıların haklarını almadan bir kalkınma modelini benimsemek zorunda olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Onların da hakkı var. Bir ağaç, meyveyi sadece insan için vermiyor. Kurtlar, kuşlar, böcekler için de veriyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Birpınar, Türkiye’nin yeşil kalkınma hamlesini düşündüğünü dile getirerek, Türkiye’nin kirletme oranının yüzde 1 bile olmadığını söyledi.

Teklifin görüşmeleri sırasında söz alan CHP Doğa Hakları ve Çevreden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, anlaşmanın Meclis’e gelmesinin sebebinin para olduğunu iddia etti. Öztunç’un, “Sayın Erdoğan Amerika’ya gidince, doların yeşilini görünce ağacın yeşilini hatırladı.” sözlerine, AK Parti İstanbul Milletvekili Ahmet Hamdi Çamlı tepki gösterdi. Yaşanan tartışma üzerine Komisyon Başkanı Akif Çağatay Kılıç, toplantıya kısa süre ara verdi. Aranın ardından teklifin görüşmelerine devam edildi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.