İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kahramanmaraş’taki incelemelerinin ardından İl Emniyet Müdürlüğünde oluşturulan Kriz Masasında deprem sonrası yürütülen son çalışmalarla ilgi açıklama yaptı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, depremi haber alır almaz Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde bütün birimlerin yol ve hava şartları çok olumsuz olmasına rağmen yerlerine intikal ettiğini aktararak,

“Bazı yerlerde havalimanları çalışmadı, hala çalışmayan yerler var. Elektrik, su, doğal gaz bütün bu olumsuzluklara, kara kışın getirdiği olumsuzluklara, aynı zamanda özellikle depremin bu bölgede neredeyse yolları ortadan yarmasına rağmen vatandaşımızın bir an önce imdadına yetişebilmek için bütün Türkiye devletiyle, milletiyle seferber oldu.”

dedi.

Yüzlerce ayrı detayın aynı anda yönetilmesini gerektiren bir afet yaşandığını kaydeden Bakan Soylu,

“250 kilometre fay hattı. Ve yaklaşık 99 bin 362 kilometrekare. Macaristan’dan büyük, Portekiz’den büyük, İrlanda’dan büyük, Çek Cumhuriyeti’nden (Çekya) büyük, Hollanda’nın iki katı. Yani büyük bir afet alanında, çok güçlü, bir yerkürenin gördüğü denizler hariç karada en büyük depremlerden birisi.”

ifadelerini kullandı.

Soylu devletin bütün imkan ve kabiliyetini sevk ettiğini vurgulayarak,

“Sadece burada görev yapan polis, jandarma ve Türk Silahlı Kuvvetleri, Kara Kuvvetleri mensubu arkadaşlarımızın sayısı 20 bin.”

dedi.

“Dini ve hukuki usüller gerçekleştiriliyor”

Son rakamlara göre Kahramanmaraş’ta 5 bin 323 vatandaşın hayatını kaybettiğini, 4 bin 493’ünün de defnedildiğini anlatan Bakan Soylu şöyle konuştu:

“Defin noktasında da savcılık, emniyet, kriminal, diyanet aynı zamanda sağlık, yıkama hizmetleri, hepsi bir arada yürümektedir. Bu operasyonda sahada olduğumuz için, vatandaşımıza bu bilgiyi vermek zaruretindeyiz. Mezarlar kazılıyor, yıkamalar yapılıyor. Kimliklendirme yapılıyor, adli tıp uzmanıyla, aynı zamanda başsavcıyla, savcılarla bizim kriminal ekiplerimiz parmak izlerini alıyorlar. Kimliklendirilenler de, sahipliler aynı zamanda görgü yapıyorlar, yani ‘bu bizim yakınımızdır’ diye. Bütün tutanaklar tutuluyor ve definler gerçekleştiriliyor hocalarımız vasıtasıyla. Çok kısa bir zaman içerisinde hakikaten her türlü faktör de değerlendirilerek bunlar burada yapılmakta ve sağlanmaktadır. Burada dinimizin, inancımızın emrettiği bütün usuller hiçbir eksikliğe yer bırakmadan sağlanmakta ve gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda hukuki bütün usuller de gerçekleştirilmektedir. Kimliksizler de belli bir zaman dilimi geçtikten sonra tüm resimler, fotoğraflar, DNA’lar alındıktan sonra defnedilmektedir.”

Kahramanmaraş’ta günde ilçelerle beraber 500 bin yemek verildiğini, bazı köylere off-road araçlarıyla, yolunu açtıramadıkları 7 köye de helikopterlerle hizmet verdiklerini belirten Soylu, mesai arkadaşlarına, sosyal medya ve medyada gördüklerinden etkilenmeden vatandaşa olan görev sorumluluğunu yerine getirmeleri gerektiğini söylediğini ifade etti.

“Yağma ihbarlarının yüzde 99’u sahte”

Bakan Soylu ayrıca, yağma ihbarlarının hepsini değerlendirdiklerini, ancak bu ihbarların da yüzde 99’unun sahte olduğunu ekledi.