Site Rengi

HABER ÖZETİ
İyi Parti’de Genel Başkanlık yarışı 3. tura kaldı..
Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?.
Öğrencilerin kabusu olan integral konusu müfredattan çıkarıldı!.
Türkiye faiz belasına bulaştıkça gavur övgüler yağdırmaya devam ediyor!.
Kahpe ABD’den demokrasi dersi!. Filistin protestocuları için keskin nişancılar yerleştirdiler!.
İstiklâl Bombacısı kahpeyi asmayıp ömür boyu besleyeceğiz!.
CHP ile Saadet Partisi arasında “Seçimler Bitti, Milletvekilimi Geri Yolla” görüşmesi!.
Kamu da talanın boyutu ortaya çıktı!. 500 makam aracı satışta!.
Yurt genelinde çöl tozu etkisi sürüyor!. Meteoroloji’den 35 ile sarı kodlu uyarı!.
ABD’nin İsrail’i protesto eden öğrencilere uyguladığı şiddet dünya basınında!.
Arapça soruya tercüme isteyen Ali Erbaş’ın Fransızca hutbesi de olay oldu!.
SGK’dan annelere 325 euro bakıcı desteği…
Yeni eğitim müfredatı yarın açıklanıyor…
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı…
AK Partili Mücahit Birinci’den Arapça bilmeyen Ali Erbaş’a istifa çağrısı!.
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda vatandaş resmen kazıklanıyor!.
Yeniden Refah Partisi’nden Yeni Anayasa açıklaması…
Dilan ve Engin Polat çiftinin aylık gelirleri sadece 200 bin liracıkmış!.
Paşinyan’dan ezber bozan Ermeni Soykırımı çıkışı!.
Merkez Bankası faizi yüzde 50’de sabit bıraktı…
Atı alan Üsküdar’ı geçti, devlet daha yeni fiyat denetimine başladı!.
Mustafa Varank’tan Deniz Zeyrek’e Hodri Meydan!. 2 GÜN GEÇTİ, HAYSİYETİN VARSA AÇIKLA!.
Muhalefeti şaşırtan anket!.
Mehmet Ali Yılmaz’ın ölüm nedeni belli oldu…
Tavuk eti fiyatları son 5 ayda yüzde 200 zamlandı!.
Afrika’dan gelen çöl tozu tüm ülkeyi etkisi altına aldı!.
Meral Akşener’i evine gönderecek kurultay için zaman yaklaşıyor!.
ABD Başkanı Biden TikTok’u resmen yasaklayan imzayı attı!.
TFF’den çok konuşulacak karar!. Hakemler Özelleştiriliyor!.
Fahiş fiyat vurgununa son!. Ambalajlara fiyat etiketi zorunluluğu geliyor!.
DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62

Terörist Netanyahu hakkında yolsuzluk davası! Lüks hediyeler almakla suçlanıyor!.

Terörist Netanyahu hakkında yolsuzluk davası! Lüks hediyeler almakla suçlanıyor!.
25.06.2023
A+
A-

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkındaki yolsuzluk davasında tanık olarak ifade veren film yapımcısı Arnon Milchan, Başbakan Netanyahu ve eşinin varlıklı kişilerden puro, şampanya ve mücevhercgibi hediyeler aldığını belirtti.

İsrail Başsavcısı Avichai Mandelblit, 21 Kasım 2019’da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hakkında üç ayrı yolsuzluk dosyasında rüşvet, emanete ihanet ve kişisel amaçlar için görevi kötüye kullanma suçlamalarıyla dava açılmasını talep etmişti.

Görevdeyken yargılanan ilk İsrail Başbakanı olarak tarihe geçen Netanyahu’nun ilk duruşması 24 Mayıs 2020’de Batı Kudüs’teki Bölge Mahkemesi’nde görülmüştü.

Yolsuzluk soruşturması kapsamında Shaul Elovitch’in sahibi olduğu ‘Bezeq’ isimli telekomünikasyon şirketinin bünyesinde yer alan ‘Walla News’ adlı internet sitesinde Netanyahu ailesinin lehine haberler yapılması karşılığında şirkete 276 milyon dolar değerinde mali imtiyaz sağlamak suçlaması dikkati çekiyor.

Rüşvet ve görevi kötüye kullanma kapsamında ele alınan dosyada ise İsrailli Hollywood film yapımcısı Arnon Milchan ve Avustralyalı milyarder James Packer’dan hediye adı altında 283 bin dolar değerinde şampanya, puro, mücevher ve uçak bileti alındığı iddia ediliyor.

Netanyahu hakkındaki yolsuzluk davası: Lüks hediyeler almakla suçlanıyor
Film yapımcısı Arnon Milchan

İddianamede hediyelerin Netanyahu’ya siyasi fayda temini karşılığında verildiği yönünde yeterince delil olduğu belirtiliyor.

Ayrıca Yedioth Ahronoth gazetesinin sahibi Arnon Mozes ile Netanyahu’nun gazetenin yayın politikasının Likud lideri lehine olması karşılığında rakip Israel Hayom gazetesinin rekabet gücünü azaltmaya yönelik yasal düzenlemelerin hükümet tarafından geçirilmesi konusunda anlaştığı iddia ediliyor.

Yargılama sonunda suçlu bulunması halinde 10 yıla varan hapis cezasına çarptırılması muhtemel olan Netanyahu, hakkındaki üç ayrı davadaki suçlamalar karşısında masumiyetinde ısrar ediyor ve iddiaları kabul etmiyor.

Milchan tanık olarak dinlendi

Milchan, Netanyahu’nun 2007-2016 yıllarında aralarında Milchan’ın da bulunduğu varlıklı kişilerden 700 bin şekel (180 bin avro) değerinde lüks hediye alması sonucunda dolandırıcılık ve görevini kötüye kullanma ile suçlandığı Dosya 1000 davasında tanık olarak dinlendi.

Milchan, Batı Kudüs’teki Bölge Mahkemesi’nde görülen duruşmaya İngiltere’nin Brighton kentindeki bir mahkeme salonundan video konferans yönetimiyle katılarak ifade verdi.

Netanyahu’nun eşi Sara Netanyahu da aynı mahkeme salonunda duruşmaya katıldı.

Başbakan Netanyahu, Batı Kudüs’teki mahkeme salonuna girdiğinde Milchan görüntülü bağlantı aracılığıyla onu selamlayarak İsrail liderine takma adıyla, “Merhaba Bibi” diyerek seslendi.

İfadesinde Netanyahu’yu erişilebilir ve yaklaşılabilir olarak nitelendiren Milchan, Netanyahu ailesi için puro ve şampanya satın aldığını ve bu yönde kendisinden talep edilen hediye miktarının zaman içinde arttığını belirtti.

Dosya 1000’in başsavcısı Liat Ben-Ari’nin, “Sanık ve eşine puro ve şampanya verdiniz mi?” sorusuna Milchan, olumlu yanıt verdi.

Hollywood yapımcısı, Netanyahu ile en son 2021’de konuştuğunu, Netanyahu’nun teşekkür etmek için kendisini aradığını aktardı.

Netanyahu hakkındaki yolsuzluk davası: Lüks hediyeler almakla suçlanıyor
Binyamin Netanyahu ve eşi Sara Netanyahu

“Önce (Netanyahu’dan) gelen taleplerle başladı, sonra rutin haline geldi”

Pahalı hediyelerle ilgili olarak Netanyahu ailesi ile arasındaki etkileşimin nasıl işlediğini konusunda Milchan, “Bazen benim inisiyatifimle oldu. Ziyarete gittiğimde gül (şampanya) ve yaprak (puro) götürürdüm. Diğer durumlarda Bibi, ‘Evde hiç yaprak var mı?’ diye sorardı. Evde her zaman stokumuz vardı ve bunlar çoğu zaman başbakan ve eşine giderdi” ifadelerini kullandı.

İsrailli iş insanı, “Otomatik olarak gül alırdım, sormasına gerek yoktu. Önce (Netanyahu’dan) gelen taleplerle başladı, sonra rutin haline geldi” dedi.

“Soruşturmaya yol açacak bir şey olduğunu düşünmemiştim” diye konuşan Milchan, film endüstrisinden milyonlarca dolar kazanmış biri olarak bu tür hediyelerin maliyetinin kendisi için pek bir anlam ifade etmediğine dikkati çekti.

Milchan, en az bir kez Sara Netanyahu için mücevher satın aldığını ancak Başbakan Netanyahu’nun kendisine başsavcılığa göre arkadaşlardan gelen hediyelerin kabul edilebilir olduğunu söylediğini vurguladı.

İsrail için 1960’larda istihbarat ajanlığı yapan Milchan, Netanyahu dışında eski başbakanlar Şimon Peres ve Ariel Şaron ile de yakın olduğunu belirterek, “(Bu) Filistinlilerle barışı sağlamaya yönelik perde arkası çabalarımın bir parçasıydı. Bibi ve benim devlet hizmetinde yaptığımız bazı şeylerin detaylarına giremem” dedi.

Duruşmanın sonunda iddia makamı, temmuzdaki tatil döneminde duruşma yapılmasını ve yargılamaların hızlandırılmasını talep etti.

İsrailli iş insanı, yapımcı ve istihbarat ajanı Arnon Milchan (78); Dövüş Kulübü, Bay ve Bayan Smith, 12 Yıllık Esaret, Diriliş ve JFK gibi çok sayıda ünlü filmin yapımcılığını üstlendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.