Site Rengi

HABER ÖZETİ
Eylem Tok’un ehliyetsiz züppe oğluna defalarca hız cezası kesilmiş, okula arabasıyla gidiyormuş!.
Seçim günü oy kullanmaya gitmeyenlere uygulancak cezai işlem açıklandı!.
Seks skandalı sonrası Karabük Üniversitesi’nden yabancı öğrencilere sağlık raporu şartı!.
Yeniden Refah Partisi Ankara İl Teşkilatı topluca istifa edip AK Parti’ye katıldı!.
76 bin deprem ve afet konutu hak sahiplerine teslim edildi..
Emeklilere promosyon ödemeleri yarından itibaren başlıyor..
Ali Koç’tan kongreye çağrı: Gelin 2 Nisan’da Fenerbahçe’yi ligden çekelim!.
CHP’deki Kemalciler “SENİ SIRTINDAN HANÇERLEYENE OY YOK” pankartı ile İmamoğlu’na isyan bayrağı açtı!.
CHP’deki para kulelerinin gizemi ortaya çıktı!. Eko Başkan Bay Kemal’i devirmek için balya baya rüşvet dağıtmış!.
CHP’deki para kuleleri skandalında ses kayıtları ifşa oldu!.
Gazze’deki ateşkes çıkmaz girdi!. Kahpe İsrail heyeti Doha’dan ayrıldı!.
Kahpe İsrail şimdi de çadırlara sığınan Filistinlileri bombalıyor!.
Belçika’daki PKK’lı köpeklerin Türklere neden saldırdıkları belli oldu…
Pandemi uyarısı!. Yeniden kapanma olacak mı?.
Çiftçiler Brüksel’i savaş alanına çevirdiler!.
Hazırlık maçında Avusturya’dan 6 gol yedik!.
Kuveyt Dinarı değerli para birimi seçildi.. TL’nin tam 100 katı!.
Karabük Üniversitesi’ndeki fuhuş skandalı büyümeye devam ediyor!. Fuhuş şebekesi kurulduğu ortaya çıktı!.
MHP’li vekilden zam haberi bekleyen emeklilere ek iş tavsiyesi!. HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEYİN!.
Fenerbahçe Başkanı Ali Koç’tan veda gibi açıklama.. SENEYE BİZ YOKUZ…
Gökhan Zan 3 milyon dolar avanta istedi mi?. Ses kayıtları ile ilgili uzman raporu yayındandı!.
Rusya kanlı saldırının arkasında Amerika, İngiltere ve Ukrayna’nın olduğunu açıkladı!.
Kurum’dan İmamoğlu’na mal beyanı tepkisi: MİLYON DOLARLIK VİLLARINI NEDEN SAKLIYORSUN?.
MHP’li Başkan Adayından AK Partili rakibi hakkında alçak ifadeler!.
Emekliye maaş promosyonunda başvurular patlama yaptı!.
İflasın eşiğindeki CHP’li belediyeler SGK borçlarını ödeyemiyor!.
Muharrem İnce’den Özgür Özel’e seçim gecesi cevabı!. HDP BARAJI GEÇİNCE SEVİNÇTEN HAVALARA UÇAN SEN DEĞİL MİYDİN?.
Facebook ve İnstagram’a seçim tedbiri!.
İBB adayı Murat Kurum’dan İmamoğlu’nun ipliğini pazara çıkaran seçim klibi!.
Karabük Üniversitesi Afrikalı öğrenciler ile ilgili sessizliğini bozdu!.
DOLAR 32,3241
EURO 35,1067
ALTIN 2.300,79
BIST 9.079,97

Toplum 5.0 ile ‘süper akıllı toplumlar’ ortaya çıkacak

Teknolojinin ve insan gibi düşünebilen robotların şaşırtıcı bir şekilde geliştiği günümüzde, bilim insanları, insanlar ve robotların el ele verdiği ‘Süper Akıllı Toplum’ yani ‘Toplum 5.0’ üzerine yeni politikalar geliştirilmesi gerektiğini belirtiyor

Toplum 5.0 ile ‘süper akıllı toplumlar’ ortaya çıkacak
24.07.2019
A+
A-

Teknolojinin ve insan gibi düşünebilen robotların şaşırtıcı bir şekilde geliştiği günümüzde, bilim insanları, insanlar ve robotların el ele verdiği ‘Süper Akıllı Toplum’ yani ‘Toplum 5.0’ üzerine yeni politikalar geliştirilmesi gerektiğini belirtiyor

Yeditepe Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü  Dr. Öğr. Üyesi Çağla Şeneler, Toplum 5.0 politikalarına ilişkin ipuçları verdi:

"Çok hızlı işlem yapabilen, hızlı işlem gücü sayesinde, insan algoritmasına yakın sonuçlarla yanıt verebilen yani süper hafızaya sahip, insan gibi düşünebilen robotlar hayatımıza girmeye başladı. Çok yakında geniş toplum kesimlerine yayılması bekleniyor. Bu noktada, başta yapay zeka olmak üzere teknolojik gelişmelerin şekillendirdiği insan merkezli toplum anlayışı olarak nitelendirilen 'Toplum 5.0' kavramı da bilim insanlarını uzun zamandan beri meşgul ediyor."

İLK KEZ JAPONYA’DA ORTAYA ÇIKTI

Yeditepe Üniversitesi’nde bu konuda çalışmalar yapan ve öğrencileri ile birlikte 'Society 5.0 Topluluğu'nu kuran Ticari Bilimler Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü öğretim üyesi Dr. Çağla Şeneler, bu kavramın ilk kez Japonya’da ortaya atıldığını, ‘Endüstri 4.0’ kavramından sonra ‘Toplum 5.0’ kavramının, insanların, robotların ve yapay zekanın güç birliği yaptığı bir toplumu temsil ettiğini belirtti.

Robotların vatandaşlık hakları, genetiği değiştirilmiş insanlar, yapay zekaya devredilmiş meslekler, yönetiminde insanın olmadığı şirketler hatta ülkeler, robot ebeveynler, bilinç aktarımı ve daha nice köklü değişikliğin ve yeniliğin olacağı bir dünyaya doğru ilerlediğimize işaret eden Dr. Şeneler, robotların doktor, öğretmen, mühendis hatta sanatçı olduğu bir dünyada insan merkezli toplum nasıl olmalı sorusuna cevap arandığını kaydetti.

EĞİTİM, YARATICI DÜŞÜNCE ÜZERİNE ŞEKİLLENMELİ

Bu dönüşümün insan yararına olması için yeni politikalar geliştirilmesi gerektiğini ifade eden Dr. Şeneler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Egitim reformu, bilgi teknolojileri okur-yazarlığı, insan kaynaklarının ileri dijital becerilerdeki uzmanlıklarla genişletilmesi, sürdürülebilir büyümeyi destekleyen kapsayıcı ticaret politikaları, KOBİ’lerin ve gelişmekte olan ülkelerin küresel değer zincirlerine daha iyi entegrasyonuna yardımcı olmak için e-ticaretin düzenlenmesi yaşanacak bu dönüşümün gerçekten insan yararına olmasına yönelik Toplum 5.0 politikalarından bazılarıdır. Bu noktada özellikle eğitim sistemleri bireyin yeteneklerini ve eğilimlerini baz alarak uzmanlaşabileceği alanlarda, kendini yetiştireceği biçimde ve yaratıcı düşünce üzerine şimdiden şekillendirilmelidir."

ULUSLARARASI VE DİSİPLİNLERARASI ÇALIŞMALAR YAPILIYOR

Japonya başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinde Toplum 5.0 çalışmaları yapıldığını kaydeden Şeneler, bu çalışmaların en önemli özelliğinin uluslararası ve disiplinlerarası iş birliği şeklinde yapılması olduğunu vurguladı. Dr. Şeneler, Türkiye’nin de bu kapsamda tüm dünya ülkeleri ile yakın temas halinde çalıştığını belirtti.

Bireylerin teknolojiyi ve teknolojik gelişmeleri bir tehdit olarak görmek yerine, bir yardımcı olarak görmesi ve teknolojiyi takip etmesi gerektiğini ifade eden Şeneler, bunun insanların ve diğer canlıların yaşam kalitesini arttıracağını söyledi.

Dr. Şeneler sözlerine şöyle devam etti:

"Japonya ve onu bu konuda takip eden birçok ülke Toplum 5.0 çalışmaları kapsamında teknolojik eğitimlerin çeşitlendirilmesinden tutun da teknoloji alanında yeni yasaların çıkarılmasına kadar birçok konuda çalışıyor. Bu yüzden birçok devlet ve organizasyon, Toplum 5.0 kapsamında yapılacak çalışmalar için oluşturulacak ekip üyelerinin farklı uluslara mensup kişiler olmasına ve hatta farklı disiplinlerden gelen kişilerden oluşmasına, dahası toplumların bu konularda etkileşim içerisinde olması gerektiğine önem gösteriyor. Bu sebeple, bu konuda birçok uluslararası forum ve toplantılar düzenleniyor, komisyonlar kuruluyor ve fikir alışverişleri yapılıyor. Bu şekilde hem çeşitli politikalar yaratma hem de gelmekte olan çağa bir taban hazırlama fırsatı yakalama şansı ediniyorlar. Türkiye, henüz Endüstri 2.0 ile 3.0 arasında olsa da çeşitli politikaların var olduğunu biliyoruz. Üstelik, kamu kuruluşlarının ve özel şirketlerin Endüstri 4.0'a ilgisi büyük ve herkes sanayi dönüşümünün tek başına kalkınmayı gerçekleştirmeyeceği konusunda da hemfikir. Ama tabi ki, Endüstri 4.0 ile Toplum 5.0 arasındaki ilişki üzerine çeşitli çalışmalar yapılması gerekiyor. Türkiye'de Bilim, Teknoloji ve Sanayi Bakanlığı, Toplum 5.0 konusunun ve bu konuda uluslararası iş birliklerinin öneminin farkında. Bu bağlamda Toplum 5.0 felsefesinin çıkış noktası olan Japonya ile yakın temaslar kuruyoruz. Bu sayede Toplum 5.0 geleceğini ve gerekliliklerini daha yakın ve net görebiliyoruz."

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.