Site Rengi

HABER ÖZETİ
Erdal Beşikçioğlu CHP’de kaldı, teşkilat Ekremcilere katıldı!.
Yusuf Tekin’den Kemalistlere Laikatak geçirtecek Mescit ve Cuma Namazı talimatı!.
Trump’tan Netenyahu’ya Türkiye resti!. F-35’leri KİME SATACAĞIMIZI SANA SORACAK DEĞİLİZ!.
Cem Küçük TGRT’den kovuldu!.
Ahbap’a kayyum atandı!.
Sedat Peker’e küfür ve hakaretler yağdıran müptezele kurşun yağmuru!.
CHP yine Beyaz Türklere teslim edildi!.
DEM Parti’den Terörsüz Türkiye açıklaması: 86 Milyon Kazandı..
Ahbap soruşturması büyüyerek devam ediyor!.
Ahbap’tan sonra İtsever Dernekler de vurgun yapma peşine düştü!.
Kabine İran-ABD Savaşı ve ekonomi başlığı ile toplanıyor..
Bitcoin kritik eşikte!.
AB euro banknotların tasarımını değiştiriyor..
CHP’li vekilin aklı ile Vali’yi görevden alıp dünyanın diline düştük!.
İran ABD’nin 11 savaş uçağını ve 17 İHA’sını düşürdüğünü açıkladı..
A.M. Başarır’ı safdışı bırakan Özel’in A Takımı belli oldu!.
Kılıçdaroğlu’ndan Yeni Parti için ilk yorum: Arınma Büyük Ölçüde Gerçekleşti!.
Kumarbaz Levent’e kimin ne kadar bağış yaptığı ortaya çıktı..
Trump 2028 seçimlerinde tekrar aday olacağını açıkladı..
Muhsin Yazıcıoğlu’nu FETÖ’nün öldürdüğü kesinleşti!.
Ahbap operasyonu ne zaman ve nasıl başladı?.
İnsan sağlığını hiçe sayan Tahsildaroğlu peynirleri için toplatılma kararı!.
Ekremcilerin partisinin logosu Yeni Rakı’dan!.
Toplu istifalardan sonra Bay Kemâl’e 44 vekil kaldı..
Ayasofya’nın Camii-Kebir’e dönüşünün 6. yılı mübarek olsun..
Trump’ın elini kolunu bağlayacak İran çatlağı!.
Motorine kazık gibi bir zam daha!.
İran ile ABD arasında tansiyon yükseldikçe petrol fiyatları yeni rekorlar kırıyor!.
“Paraları Ahbap’a Yatırın” çağrısı yapanlar tek tek ifadeye çağrılıyor!.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay AK Parti’ye mi geçiyor?.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Trump, gider ayak bombayı patlattı!. Washington’u karıştıracak karar..

Trump, gider ayak bombayı patlattı!. Washington’u karıştıracak karar..
31.12.2020
A+
A-

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Küba’yı terör destekçisi ülke ilan etmeye hazırlanıyor. Obama dönemi Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Ben Rhodes, muhtemel hamleyi “tamamen saçmalık” diye nitelendirdi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, kendi bakanlığındaki yetkililerden gelen ve Küba’yı terörü destekleyen devlet ilan etmeyi içeren bir planı onaylayıp onaylamama kararını vermesi gerekeceği belirtildi.

Independent Türkçe’nin New York Times’tan aktardığı habere göre, seçilmiş başkan Joe Biden’ın 20 Ocak’ta resmen göreve başlamasından önce Pompeo’nun bu planı onaylayıp onaylamamaya karar vermesi gerektiğini söyledi.

SEÇMENLERE YÖNELİK HAMLE

Yetkililer NYT’ye yaptıkları açıklamada, söz konusu hamlenin kasım ayındaki seçimlerde oyunu Başkan Donald Trump’tan yana kullanan Küba kökenli Amerikalılara ve Florida’daki diğer kişilere teşekkür mahiyetinde olacağını söyledi.

Komünist yönetime sahip devletle ABD arasındaki ilişkiler ilk olarak 2015’te eski Başkan Barack Obama döneminde yumuşama aşamasına girmişti ancak Trump 2017’de göreve gelmesinden bu yana süreci tersine çevirdi.

Trump yönetimi son birkaç ayda, Küba’dan rom ve tütün alımını yasaklarken ABD’den bu ülkeye seyahatlere yeni kısıtlamalar da getirdi.

ABD KÜBA’YI TERÖRLE MÜCADELE KONUSUNDA DESTEK VERMEMEKLE SUÇLUYOR

ABD Dışişleri Bakanlığı mayıs ayında Küba’nın terörle mücadele çabalarında kendileriyle tam işbirliği yapmayan 4 ülke arasında yer aldığı sonucuna vardı.

Küba, Ronald Reagan yönetimi sırasında 1980’lerde ABD tarafından terörü destekledikleri kabul edilen ülkeler listesine alınmış olsa da 2015’te Obama’nın iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesini duyurmasının ardından bu listeden resmen çıkarılmıştı.

BİDEN KÜBA’YLA İLİŞKİLERİ DÜZELTMEYİ PLANLIYOR

Obama yönetiminde başkan yardımcısı olarak görev yapan Biden’ın ocak ayında başkan olunca ABD’yle Küba arasındaki ilişkiyi yeniden düzeltmeye, ticaret ve seyahat kısıtlamalarını da gevşetmeye çalışacağı düşünülüyor.

Pompeo’nun Küba’yı terör destekçisi ilan etme planını onaylayıp onaylamayacağı henüz bilinmezken, Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü NYT’ye yaptığı açıklamada, bakanlığın terör destekçileri ilanına ilişkin “müzakereleri ya da olası müzakereleri” ele almadığını söyledi. The Independent görüş almak için Beyaz Saray’la temasa geçti.

NYT’ye göre Biden yönetimi, Pompeo’nun planı onaylaması halinde Küba’ya verilecek adlandırmayı tersine çevirmeye çalışacak fakat bunu yapmak aylar sürecek.

İran, Suriye ve Kuzey Kore şu anda ABD’nin terörü destekleyen devletler listesinde yer alan üç ülke.

ABD Dışişleri Bakanlığı, bir ülkeyi terör destekçisi ilan etmenin “ABD dış yardımında kısıtlamalar, savunma ihracat ve satışlarının yasaklanması ve çift kullanımlı ürünlerin ihracatı üzerinde belirli denetimlerin getirilmesinin yanı sıra çeşitli mali ve diğer kısıtlamaları” içeren yaptırımları beraberinde getireceğini belirtiyor.

NYT’ye konuşan ABD’li yetkililer, Küba’yı terör destekçisi ilan etme planının, normalde bu hamleyi yapması gereken Terörle Mücadele Bürosu yerine bakanlığın Batı Yarımküre İşleri Bürosu’ndan çıktığını ifade etti.

Obama yönetiminde ulusal güvenlik danışman yardımcılığı yapan Ben Rhodes, NYT’ye verdiği röportajda, standart protokolden sapmanın “Küba’yı kanıtlara dayanarak listeye alamayacaklarını bildiklerinin bir işareti” olduğunu kaydetti.

“23 GÜNDEN AZ ZAMANI KALAN BAŞKAN’IN YENİ BİR NUMARASI”

Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nin yeni başkanı olan New York Temsilcisi Gregory W. Meeks de salı günü olası adlandırmayı eleştirerek, NYT’ye bu hamlenin “23 günden az zamanı kalan Başkan’ın yeni bir numarası” olduğunu ve Trump’ın “yeni yönetimin ellerini bağlamaya çalıştığını” söyledi.

Bahsi geçen hamleyi eleştiren Rhodes, muhtemel ilanı “tamamen saçmalık” olarak nitelendirerek “Küba terörü destekleyen bir ülke değil” diye ekledi.


Haberin Özeti

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Küba’yı terör destekçisi ülke ilan etmeye hazırlanıyor.

DETAY
• Obama yönetimi, 2015 yılında iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirerek 1980’den beri “terörü destekleyen ülke” statüsünde bulunan Küba’yı bu listeden çıkarmıştı.
• ABD Dışişleri Bakanlığı, Mayıs 2020’de Küba’nın “terörle mücadele çabalarında kendileriyle tam iş birliği yapmayan” 4 ülke arasında yer aldığı sonucuna varmıştı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.