Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye ile Tayland arasındaki ticaret hacminin ilk kez 2,2 milyar dolar seviyesini aştığını belirterek, bu rakamı daha fazla geliştirmek için Taylandlı firmaları ülkemizde davet etti.

Türkiye ve Tayland arasındaki 4. Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) toplantısı, “Ekonomik ve Teknik İşbirliği Karma Komitesi Dördüncü Dönem Toplantısı” başlığı altında düzenlendi.

Tayland Başbakan Yardımcısı zapta imza attı

İki ülke arasındaki mutabakat zaptını, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Tayland Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Don Pramudwinai imzaladı.

“Tayland, Türkiye’nin “Uzak Ülkeler Stratejisi”nde ilişkileri artırmayı hedeflediği 18 ülkeden biri”

Yaptığı konuşmada, Tayland’ın, Türkiye’nin “Uzak Ülkeler Stratejisi”nde ilişkileri artırmayı hedeflediği 18 ülkeden biri olduğunu vurgulayan Varank, bu ülkeyi stratejik ortak olarak değerlendirdiklerini ifade etti.

Türkiye-Tayland arasında ekonomik protokol imzalandı

Mevcut ticaretin artırılması isteniyor

Varank, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2,2 milyar dolar seviyesini aştığını belirterek elde edilen sonucu yine de yetersiz gördüklerini belirtti:

Ticaret hacmimizdeki bu artışı anlamlı buluyor ama yetersiz görüyoruz. Çünkü ülkelerimizin potansiyeli mevcut ticaretimizin çok daha üst seviyelerde olabileceğini bize gösteriyor. Bu vesileyle ekonomik, siyasi, kültürel ve sosyal, akademik alanlardaki tüm faaliyetleri destekleyerek karşılıklı yatırım ekosistemini güçlendirmekte kararlıyız. Taylandlı firmaların Türkiye’deki, Türk firmalarının Tayland’daki yatırımlarını ve elbette ikili ticareti desteklemeye, kolaylaştırmaya devam edeceğiz. Bu doğrultuda uzun süredir devam eden serbest ticaret anlaşması müzakerelerinde epey yol katettik.

“Yeni iş fırsatlarını ele aldık”

Varank, Pramudwinai ile iki ülke arasındaki mevcut durumu değerlendirdiklerini ve yeni iş fırsatlarını ele aldıklarını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

Bugün imzaladığımız protokolle Türkiye ve Tayland arasında karşılıklı yatırımlar, bilim ve teknoloji, elektrikli araçlar, batarya teknolojileri, oyun geliştirme, bölgesel kalkınma, KOBİ’ler gibi konuların yanı sıra yenilenebilir enerji, helal akreditasyon, eğitim, tarım, sağlık, turizm ulaştırma ve lojistik gibi alanlarda ilişkilerimizi derinleştirmek üzere gerekli adımları atmış bulunuyoruz. Önümüzdeki dönemde, başta ekonomik ilişkilerimiz olmak üzere, her alanda ilişkilerimizi çok daha ileri noktalara taşıyacağız. Şu anda Tayland’da yatırım yapan Türk firmaları var, orada sanayi üretimi yapan Tayland’ı bir bölgesel hub olarak kullanan firmalarımız var. Ciddi yatırımları var. Biz de Taylandlı firmaları ülkemizde görmek istiyoruz. Onları ülkemize bu vesileyle davet ediyoruz.

Öte yandan toplantı kapsamında Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ile Tayland Uluslararası İşbirliği Ajansı (TICA) arasında da iş birliği protokolü imzalandı.

Türkiye-Tayland arasında ekonomik protokol imzalandı
Türkiye-Tayland arasında ekonomik protokol imzalandı
Türkiye-Tayland arasında ekonomik protokol imzalandı
Türkiye-Tayland arasında ekonomik protokol imzalandı
Türkiye-Tayland arasında ekonomik protokol imzalandı
Türkiye-Tayland arasında ekonomik protokol imzalandı