Site Rengi

HABER ÖZETİ
CHP’li Belediyelerde makamlar eşe dosta peşkeş çekiliyor!.
Erdoğan’ı kızdıran “Kent Lokantaları” çıkışı!.
Doğalgaz ve elektriğe Mayıs ayında zam yok!.
Merkez Bankası yıl sonu dolar ve enflasyon tahminini açıkladı..
Amerika yine kahpeliğini yaptı!. Filistin’in BM üyeliğini veto ettiler!.
Tanju Özcan’ın eşi Bolu Belediyesi’ni basıp protesto gösterisi yaptı!.
AK Parti’de Istakoz ve Maldivler skandalından sonra şimdi de Rolex krizi patlak verdi!.
CHP’li başkanın kızı Çankaya Belediyesi’ne başkan yardımcısı oldu!.
Ve beklenen oldu!. Kuduz Köpek İsrail İran’a saldırdı!.
Askeri üniforma ile servis yapan soysuz it tutuklandı!.
Tokat depremi sonrası uzman isimden dikkat çeken açıklama!.
Google İsrail’i eleştiren 28 çalışanını kapı önüne koydu!.
Seçimler bitti, zam yağmuru başladı!. Kırmızı ete yüzde 25 zam!.
Tokat’ta korkutan deprem!.
400 bin vergi kaçakçısına kaymaklı devlet kıyağı!.
Denizbank’ta yeni bir Seçil Erzan skandalı!.
Metin Akpınar-Duygu Nebioğlu skandalında ortalık toz duman oldu!.
Ticaret Bakanlığı’ndan komedi gibi ceza açıklaması!.
Aracını yanlış yere park eden AK Partili vekili şikayet eden vatandaşa hapis cezası!.
Selahattin Demirtaş’ın tahliye talebine ret!.
Meteoroloji’den Kuvvetli Yağış ve Fırtına Uyarısı!.
Vatandaşların linç ettiği Uzman Çavuş cinsel tacizden tutuklandı!.
Ticaret Bakanı Bolat’tan fahiş fiyat açıklaması!.
Erdoğan’ın kıdemli yancısı Gezi Teröristlerine af çağrısı!.
Kahpe ABD’nin ikiyüzlülüğü!. “Gazze’de Soykırım” kelimesi yasaklandı!.
Hastane randevularında yeni döneme giriliyor…
Seçimler bitince açıklamalar netleşti!. Asgari ücrete ara zam yok!.
Hem Metin Akpınar’dan hem Uğur Dündar’dan çocuk yapan skandal kadın!.
Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu görevi bırakıyor…
Dünya Bankası Türkiye’ye 18 milyar doları ne karşılığı vereceğini açıkladı!.
DOLAR 32,5865
EURO 34,8497
ALTIN 2.499,00
BIST 9.699,13

Yeni kısıtlamalar olacak mı?. 23 Ekim Covid-19 verileri açıklandı!.

Yeni kısıtlamalar olacak mı?. 23 Ekim Covid-19 verileri açıklandı!.
23.10.2020
A+
A-

Son dakika haberine göre, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bursa’da flaş açıklamalarda bulundu. Anadolu’da salgının ikinci zirve döneminde olduğu ifade eden Bakan Koca, “Riskli bir tırmanışla karşı karşıyayız.” dedi. Koronavirüs aşısıyla ilgili bilgi veren Bakan Koca, “Türkiye’de yan etkisi az olan aşıyı uygulamayı düşünüyoruz. Muhtemelen aralıkta 5 milyon gibi bir aşılamayı yapabiliriz.” ifadelerini kullandı. Sokağa çıkma kısıtlamasıyla ilgili de tedbirlerin öneminin altını çizen Koca; maske, mesafe ve hijyen kurallarına bir kez daha dikkat çekti. Öte yandan Türkiye’nin günlük koronavirüs tablosu da belli oldu.

Türkiye’de son 24 saatte 2 bin 165 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu, 74 kişi yaşamını yitirdi.

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, “covid19.saglik.gov.tr” adresinden paylaşıldı. Güncel verilere göre, son 24 saatte 115 bin 979 Kovid-19 testi yapıldı, 2 bin 165 kişiye hastalık tanısı konuldu.

Son 24 saatte 74 kişi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi, 1493 kişi iyileşti. Böylece Kovid-19 tedavisi tamamlananların sayısı 311 bin 520’ye yükseldi.

Toplam test sayısı 12 milyon 992 bin 246’ye ulaştı. Hasta sayısı 357 bin 693, vefat sayısı 9 bin 658, ağır hasta sayısı 1648, aktif hasta sayısı 36 bin 515 oldu.

Haftalık verilere göre, bu hafta hastalarda zatürre oranı yüzde 5,6, yatak doluluk oranı yüzde 48,1, erişkin yoğun bakım doluluk oranı yüzde 65,2, ventilatör doluluk oranı yüzde 32,1, ortalama temaslı tespit süresi 7,5 saat, filyasyon oranı ise yüzde 99,6 olarak kayıtlara geçti.

“Mücadeleye güç verin”

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, verilere ilişkin Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, şu ifadeleri kullandı:

“Bugün tespit edilen 2 bin165 yeni hastamız var. Toplamda yaklaşık 13 milyon test yapıldı. Ağır hasta sayımızda artış devam ediyor. Salgınla mücadelede geldiğimiz noktada elimizdeki en büyük silah başta maske olmak üzere tedbirlerdir. Mücadeleye güç verin.”

 

Son dakika: İkinci zirve dönemine girdik Sokağa çıkma kısıtlaması olacak mı Bakan Koca açıkladı

BAKAN KOCA BURSA’DA AÇIKLAMA YAPTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Salgın Anadolu’da ikinci zirve dönemindedir. Riskli bir tırmanışla karşılaşıyoruz.” dedi.

Salgınla mücadelede Bursa ve çevre illerdeki durumla ilgili toplantılar yapmak üzere kente gelen Koca, Bursa Şehir Hastanesini ziyaret etti.

Burada bölge toplantısına katılan ve 5 ilin sağlık müdürleri ile saha koordinatörleriyle görüşen Koca, daha sonra basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Bursa, Balıkesir, Bilecik, Çanakkale ve Yalova olmak üzere 5 ilin sağlık müdürleri, başhekimleri ve sahada görev alan koordinatörleriyle bir araya geldiklerini söyledi.

Salgının herhangi bir şehirdeki tırmanışının ülkenin her yerini ilgilendirdiğini anlatan Koca, şöyle devam etti:

“Durum, bölgesel bir yayılımdan daha ciddidir. Gelinen noktada yeni bir değerlendirme yapmak gerekmektedir. Bu noktanın adını koymak ise uyarıcılığı bakımından yararlıdır. Bu sebeple, Bursa’da yaptığımız toplantısının muhatabı 5 ilimiz ve diğer illerimizdir. Sabahki konuşmamda belirttiğim gibi İstanbul buna dahildir. Salgın Anadolu’da ikinci zirve dönemindedir. Riskli bir tırmanışla karşılaşıyoruz. İlk zirveyi, bir diğer tabirle ilk piki büyük illerde 14 Nisan’da, ikinci zirve noktasını da eylülde yaşamıştık. Anadolu’da ise ilk zirve eylülde görülmüştü. İkinci zirveyi şimdi yaşıyoruz. Büyük illerimizde, her iki zirve noktasından sonra tedbirlere durumun gerektirdiği ciddiyetle sarılmış ve hızla sonuç almıştık. Ekimin ikinci haftasından itibaren salgın karşısında öncekilerden daha büyük bir sınavdayız.”

Bakan Koca, son birkaç günde riskin boyutunun arttığını vurguladı.

Mevcut koşullarda, sağlık ordusunun gücü, hastanelerin kapasitesi, hizmet için gerekli imkanlar, sahadaki ekipler, test sayıları, temaslı taraması, izolasyon ve hepsinden önemlisi devletin bu mücadeleye verdiği önemden yana kimsenin endişesinin olmaması gerektiğini kaydeden Koca, “İnanıyorum ki, yoktur. Virüsün bulaştığı kişilerin büyük kısmında belirti görülmemesi sevindiricidir. Fakat bu durum, işin ciddiyetini azaltmıyor. Çünkü salgın bize şunu öğretti; virüsün yayılması, sadece daha fazla sayıda insanın hasta olması, hayatını kaybetmesi değil, tüm hayatın sekteye uğramasıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

“Bursa’da 1 ay öncesine göre, günlük vaka sayısı yaklaşık 3 kat artmıştır”

Koca, salgına karşı verilen mücadelenin bütün hayatı koruma çabası olduğuna dikkati çekti.

Toplantıda 5 il hakkında yaptıkları değerlendirmelerle ilgili bilgi veren Koca, şunları ifade etti:

“Bursa’da 1 ay öncesine göre, günlük vaka sayısı yaklaşık 3 kat artmıştır. Bilecik’te geçen aya göre vaka sayımız 2 kat arttı. Balıkesir’de, Yalova’da ve Çanakkale’de ise 1 ay öncesine göre yüzde 50 oranında vaka artışı görüyoruz. Bursa’da yoğun bakım yatak kapasitemize 198 yatak ilave ediyoruz. Yatak doluluk oranımız yüzde 60, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 75, ventilatör doluluk oranımız ise yüzde 38. Balıkesir ilimizde 48 yoğun bakım yatağı daha artırılması için planlamamızı yaptık. Yatak doluluk oranımız yüzde 48, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 62, ventilatör doluluk oranımız ise yüzde 31. Bilecik’te 21 yoğun bakım yatağı daha artırılması için planlamamızı yaptık. Yatak doluluk oranımız yüzde 36, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 42, solunum cihazı doluluk oranımız yüzde 56. Çanakkale ilimizde yoğun bakım yatak kapasitemize 39 yatak daha ekliyoruz. Yatak doluluk oranımız yüzde 34, Yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 48, solunum cihazı doluluk oranımız yüzde 24. Yalova’daki mevcut yoğun bakım yataklarımıza 9 ilave ediyoruz. Yatak doluluk oranımız yüzde 62, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 60, solunum cihazı doluluk oranımız yüzde 26.”

Koca, salgınla mücadelede en önemli silahlarından birinin, filyasyon ekiplerinin yaptığı çalışmalar olduğunu belirtti.

Ekiplerinin çalışmalarıyla şüpheli temaslıları tespit ettiklerini, evlerinde izolasyona aldıklarını, hastaların takibini yaptıklarını, ilaçlarını evlerine kadar teslim ettiklerini aktaran Koca, “Bursa’da 463 olan filyasyon ekip sayımızı 700’e çıkarıyoruz. Balıkesir’de 203 ekibimiz sahada. Yalova’da ekip sayımızı 60’a çıkarıyoruz. Bilecik ilimizde 66 filyasyon ekibimiz mevcut. Çanakkale’deki 42 filyasyon ekibimizin sayısını 97’ye çıkarıyoruz.” diye konuştu.

 

Son dakika: İkinci zirve dönemine girdik Sokağa çıkma kısıtlaması olacak mı Bakan Koca açıkladı

 

Bursa Devlet Hastanesi’nin sağlık hizmet sunumuna devam etmesini sağlayacağız.

Dışarıda geçirdiğimiz zamanı asgari düzeye indirmeliyiz.

Dışarıya çıkmışsak kalabalıktan uzak durmalıyız. Salgının bu devresinde asıl ciddi sınavı kalabalığa karşı vereceğiz.

Mesafe kuralıyla birbirimizi virüsten koruyalım. Salgın Anadolu’da ikinci zirve dönemine kış gelmeden ulaştı.

Anadolu genelindeki ikinci zirve dönemindeki bugün çalışma toplantılarında ele aldığımız 5 kent için geçerlidir.

Bursa salgın boyunca gördüğü en riskli dönemi yaşıyor. Bilecik’te günlük vaka sayısı 2 katına yanaşmıştır. Yayılımı önlemenin yolu teması azaltmaktadır. Yalova’da nisan dönemine kıyasla vaka sayısı yüzde 50 arttı.

Sağlık sistemimiz hastamızı en iyi şekilde tedavi edecek güçtedir. Asıl önemli olan hastalıktan uzak durarak salgına set çekmektir.

Sizlere açık ve ıslarla mesajım şudur, salgınla mücadeleden halen tedbirlerden daha güçlü silahımız yok.

GRİP AŞISI

Grip aşısıyla ilgili bildiğiniz gibi bir yıl sonrasının aşısı erken dönemde bir yıl önceden biz şimdiden sipariş etmeye çalışıyoruz. Bu yılın olan aşının siparişi de geçen yıllara dayanır. Dünyada grip aşısının arzı yüzde 20 oranda arttı. Pandemiyle birlikte grip aşısının önemi daha da artmış oldu. Biz bu yıl için 1 milyon 350 bin grip aşısını tedarik etmiş olduk. 400 bin doz grip aşısı eczanelere dağıtıldı. Önümüzdeki 2 ve 3 hafta içerisinde devamını da eczanelere göndermiş olacağız. Grip aşılarını daha da arttırmak için yoğun bir gayret içindeyiz. Geçen yıla göre grip aşısını 3 milyon dozun üzerine çıkarmayı hedefliyoruz. Bu durumda dünyada arzının çok olmadığı talebin fazla olduğu dönemde grip aşını özellikle riskli olan kişilere yapmak gerekiyor. Özellikle 1) riskli gebelere (26 haftadan sonra ve doğumdan sonraki ilk 2 haftada olanlara 2) 65 yaş üstü kronik hastalığı olanlara, 5 yaş altı kronik hastalığı olanlara, 5-65 yaş arası 2 kronik rahatsızlığı olanlara, özellikle riskli olan sağlık çalışanlarımıza ve organ nakli olan kişilere olmak üzere ilk planda bunun dağıtımını hedefleyerek planladık ve peyderpey gelen aşıyı da bu çerçevede dağıtmış olacağız. Vatandaşımız e-nabız üzerinden riskli olmadığını görüp “ben yaptırmayacak mıyım” diye düşünmemeli. Sağlık çalışanlarımıza isterse Halk Sağlığı üzerinden yapılacak. Devamında bizim özellikle artışını hedeflediğimiz daha fazla tedarik için gayret gösterdiğimiz aşıyla ilgili bu kademelendirmeyi genişletmeyi düşünüyoruz. Bu anlamda telaşlanmayalım.

KORONAVİRÜS AŞISI

Türkiye’de yan etkisi az olan aşıyı uygulamayı düşünüyoruz. Muhtemelen aralıkta 5 milyon gibi bir aşılamayı yapabiliriz

YERLİ AŞI

16 aşı çalışması devam ediyor. Gelecek hafta sonunda bir aşımızın süresi bitmiş oluyor. İlk insana uygulamayı da başlatmış olacağız.

YÜZ YÜZE EĞİTİM

Okullarla ilgili şu ana kadar ciddi bir durum olmadığını söyleyebilirim. Eğer aynı şekilde devam eder belirgin bir artış olduğunu görmezsek kademeli olarak diğer sınıflara da geçilebilir. Önümüzdeki iki ya da 3 hafta içinde bir değerlendirme yapma söz konusu olur. Ciddi bir durum olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Okula devam eden çocukların tedbirler noktasında daha fazla hassasiyet göstermesinden kaynaklanıyor olabilir.

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI

Özellikle sokağa çıkma yasağı gibi bir durumu düşünmüyoruz. O nedenle tedbirlere hassasiyetle uymanın önemli olduğunu kalabalık ortamlara girmekten kaçınılması gerektiğini evlerde de özellikle ev içi bulaşın arttığını görüyoruz evlere de özellikle dışarıdan misafir alınmamasını önemsiyoruz. Esnek mesai hem kamu hem özel sektörde ciddi anlamda devreye giriyor olmalı. Günün özellikle pik yapan iki saati var bunu azaltmak gerekiyor. Azaltmanın yolu da esnek mesaiden geçer. Şu dönemde önümüzdeki 4 5 ayın çok önemli olduğunu biliyoruz.

Aşı noktasında da çok hassasiyet gösteriyoruz. Eğer tedbirlere uyma noktasında bir yaklaşım içinde olursak viral enfeksiyonların azalacağını hepimiz görmüş olacağız.  Önümüzdeki dönem özellikle Avrupa’da bu salgın daha da giderek artmış olacak. Dünyada görülen kovid-19 vakasının yarısı Avrupa’da. Avrupa şu an pandeminin merkezi olmuş durumda. Dolayısıyla bundan etkileniyor olacağız. Bu noktada vatandaşımız özellikle maskenin, mesafenin, hijyenin, kalabalık ortamlardan kaçınmanın bir gayret içerisinde olmalılar.

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.