Site Rengi

HABER ÖZETİ
ABD Başkanı Trump yine İran’a tehditler savurdu..
Mahkeme kararı ile Bay Kemal’in veto ettiği kurultay kararını çıkarmaya çalışıyorlar..
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Osmanlı düşmanı soysuz kahpelere rest!. İster Kabul Edin İster Etmeyin…
Trump Hürmüz Boğazı’nı ele geçirip ücretli hale getirecekmiş!.
Ahbap’ın para trafiğini yöneten İmamoğlu’nun danışmanı!.
Muhsin Yazıcıoğlu dosyası tozlu raflardan indi!. 25 şüpheli gözaltına alındı!.
Altın haftaya yine sert düşüşle başladı!.
Haluk Levent hakkında yakalama kararı!.
Türk ve Müslüman düşmanı ABD’li senatör geberdi!.
Muhalefet cephesindeki “Kiralık Gazeteci” tartışması devam ediyor..
İran Hürmüz Boğazı’nı yediden kapattığını duyurdu..
ABD İran’a üçüncü defa saldırdı!.
1,5 milyon Suriyeli ülkesine döndü, 2,2 milyon Suriyeli kaldı!.
Netenyahu’nun pi*i ölüm korkusu yüzünden adını soyadını değiştirdi!.
Selahattin Demirtaş ağzıyla Erdoğan’a içi boş tehditler savurdu!.
Trump’ın İtalya ve İspanya liderleri ile kriz yaşamasına Erdoğan engel oldu..
Türkiye’den Venezuela’ya 30 ton insani yardım..
NATO Zirvesi’nde alkol ikramı yapıldı mı, yapılmadı mı!.
CHP’li Çankaya Belediyesi’ne yolsuzluk ve hırsızlık operasyonu..
Saadettin Saran ve Elâ Rümeysa Cebeci hakkında istenen cezalar belli oldu..
Mehmet Akif Ersoy hakkındaki iddianame kabul edildi!. 226 yıl hapis cezası istendi!.
İb*nelerle dolu gemi Türkiye’den izin alamadığı için limansız kaldı!.
Barış Yarladaş’tan Özgür Özel hakkında bomba iddialar!.
KAAN’a F-110 motorları ABD’den için onay çıktı..
Bay Kemal CHP İstanbul İl Başkanlığına kendi posterini astırdı..
LGS sonuçları açıkladı..
S-400’lerin akibeti belli oldu..
Beyaz Saray’dan dikkat çeken fotoğraf paylaşımı..
Yeditepe Üniversitesi’ndeki Ayet düşmanlarına jet soruşturma!.
Ankara, NATO’ya ev sahipliği yaparken Çankaya Belediye Başkanı tatilde çıktı!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Yerli ve ucuz gaz geliyor!. İlk borularda işlem tamam..

Yerli ve ucuz gaz geliyor!. İlk borularda işlem tamam..
10.07.2022
A+
A-

Karadeniz’deki 540 milyar metreküplük doğal gazı taşıyacak borular, sığ kısımların ardından “Castorone” adlı gemi tarafından derin sularda deniz tabanına yerleştirilmeye başlandı. Filyos açıklarında mesaisini sürdüren “Castorone” adlı geminin sonbahara kadar yaklaşık 165 kilometre boru serimi yapması planlanıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in ‘Enerjide dışa bağımlılığın kilidini kıracak proje’ olarak tanımladığı Sakarya Gaz Sahası’nda çalışmalar 7 gün 24 saat esasına göre devam ediyor.

Her gün bir aşamanın daha geçildiği projede karadaki çalışmaların hızı denizde de aynı süratle ilerliyor. Türkiye’nin tarihindeki en büyük doğal gaz keşfi olarak kayıtlara geçen Sakarya Gaz Sahası’nda 5 binin üzerinde personel mesai harcıyor.

Karadeniz'de adım adım hat kuruluyor! Dışa bağımlılığın kilidini kıracak!

Gelecek yılın ilk çeyreğinde milli doğal gaz iletim sistemine bağlanması planlanan yerli gaz için yürütülen çalışmalar Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesinde devam ediyor.

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) ekiplerinin yoğun mesai yürüttüğü çalışmalarda Sakarya Gaz Sahası ile Filyos Doğal Gaz İşleme Tesisi’ni buluşturacak boruların da döşenmesi sürüyor.

Karadeniz'de adım adım hat kuruluyor! Dışa bağımlılığın kilidini kıracak!

İlk olarak sığ kısımlarda başlayan boru seriminde derin sulara geçildi. Sığ kısımlarda boru döşeme işleminde sona gelen ‘Castoro 10’ isimli gemi, derin sular için görevini dev ‘Castorone’ gemisine devretti.

6 Temmuz’da Filyos açıklarında demirleyen gemi, 325 uzunluğunda, 39 metre genişliğinde, 56 bin 529 groston ağırlığında.

Karadeniz'de adım adım hat kuruluyor! Dışa bağımlılığın kilidini kıracak!

Castorone’ye boru yüklemi işlemi de açıkta gerçekleşiyor. Filyos Limanı’nda bulunan her biri 12 metre uzunluğundaki borular destek gemilerine, ardından da yaklaşık 500 metre açıktaki Castorone’ye yükleniyor. İşlemlerin tamamlanmasının ardından gemi, boru serimine başladı.

Dev geminin sonbahar başına kadar bu işlemleri bitirmesi planlanıyor.

İLK BORULAR CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN KATILDIĞI TÖRENLE İNDİRİLMİŞTİ

Karadeniz’e ilk borular, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 13 Haziran’da Filyos’ta gerçekleşen törende sığ kısımlardaki deniz tabanına indirilmişti. Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, ‘Bugün ‘Bismillah’ diyerek ilk boruları denize indiriyor, ardından da ilk kaynağımızı yapıyoruz. Derin deniz tarafında da inşallah ilk kaynağı önümüzdeki ay vuracağız.’ demişti.

Karadeniz'de adım adım hat kuruluyor! Dışa bağımlılığın kilidini kıracak!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de aynı törende, ‘Sakarya Gaz Sahası, keşiften ilk üretime kadar dünyanın en hızlı yapılan deniz saha geliştirme projesi olarak tarihe geçecek.’ ifadelerini kullanmıştı.

GÜNLÜK ÜRETİLECEK 10 MİLYON METREKÜP GAZ 2023’TE ŞEBEKEYE VERİLECEK

Sakarya Gaz Sahası’nda deniz altına kurulacak üretim sistemine ilk olarak 6 ila 10 kuyu bağlanacak ve bu kuyulardan günlük 10 milyon metreküp gaz üretilerek 2023’te Türkiye’nin doğal gaz şebekesine verilecek. Bu miktar yıllık bazda 3,5-4 milyar metreküpe denk gelirken, üretim dünyadaki bu tür sahalarda olduğu gibi kademeli olarak artacak.

Karadeniz’de en yüksek üretim seviyesine 2027-2028’de ulaşılması beklenirken, bu dönemde günlük 40 milyon metreküp, yıllık bazda ise yaklaşık 15 milyar metreküp gaz üretilmiş olacak.

Karadeniz'de adım adım hat kuruluyor! Dışa bağımlılığın kilidini kıracak!

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.