Site Rengi

HABER ÖZETİ
Milletvekili kesin sonuçları Resmi Gazete’de..
CHP, “Ben Kemal geliyorum” afişini indirdi!.
CHP’de kurultay hesapları! 40’a yakın il başkanının desteği İmamoğlu’ndan yana..
Mehmet Akif Hamzaçebi’den Kılıçdaroğlu’na istifa çağrısı..
Seçimin faturası kesiliyor! İyi Parti’de iç hesaplaşma başladı!.
CHP’li Mahmut Tanal vatandaşa böyle cevap verdi! “Oy verdikleriniz yapsın, engelleyen mi var?!”
Alman basınında Erdoğan yorumu! “AB süreci kapandı!.”
Tuncay Özkan’ın sözleri yeniden gündemde! “Bir ankette Erdoğan’ın oyu yüzde 26’ydı!.”
5 Yunan polis insan kaçakçılığından gözaltına alındı!.
TÜİK’ten ücretsiz doğalgaz tüketiminin TÜFE’ye etkisine ilişkin açıklama..
Fatih Portakal muhalefete yüklendi! “O koltuklarda oturmamanız gerekiyor!.”
Anadolu Ajansı (AA) Ekrem İmamoğlu’na dava açıyor!.
Meteoroloji’den 20 ile sarı kodlu uyarı! Kuvvetli yağışlar geliyor!.
Kosova’daki Sırplar NATO askerlerine saldırdı!.
Antalya Büyükşehir Belediyesi çalışanı, Kılıçdaroğlu’na oy vermediği için darp edildi!.
AK Parti İlçe Teşkilatı binasına saldırı..
Karşı mahalle karıştı! “Burası Kılıçdaroğlu’nu savunma yeri mi ya?.” (video haber)
Kılıçdaroğlu, CHP’deki istifaları kabul etmedi!.
Dünya liderlerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kutlama telefonları..
Mısır ile Türkiye arasında karşılıklı büyükelçi atanacak!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mehmet Şimşek’le görüştü!.
Vladimir Putin’den Cumhurbaşkanı Erdoğan’a tebrik telefonu..
İsmail Küçükkaya’dan 12 seçim kaybeden Kılıçdaroğlu’na çağrı! “İstifa etmeyin!.”
Ankara’yı sağanak yağış vurdu, başkan ortada yok!.
Türkiye genelinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kılıçdaroğlu’nun oy oranları..
Parti üyeliklerini iptal etmek isteyenler e-Devlet’i kilitledi!.
Deprem bölgesindeki adaylardan DGS başvuru ücreti alınmayacak!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’un fethinin 570. yıl dönümünü kutladı!.
Bay Kemal’e bir darbe de Domuzcu Canan’dan!.
Muhalifler seçim sonucunu hazmedemedi! Ekşi Sözlük’te Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret..
DOLAR 20,3969
EURO 22,0416
ALTIN 1.280,96
BIST 4.932,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 24°C
Per 25°C
Cum 21°C
Cts 23°C

Diyanetin Kurban Hizmetleri Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı!.

Diyanetin Kurban Hizmetleri Tebliği Resmi Gazete’de yayımlandı!.
25.05.2023
A+
A-

Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanan 2023 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, illerde vali veya görevlendireceği bir vali yardımcısının, ilçelerde ise kaymakamın başkanlığında müftülük, il/ilçe sağlık müdürlüğü, il/ilçe tarım ve orman müdürlüğü, çevre, şehircilik ve iklim değişikliği il müdürlüğü, belediye ve Türkiye Diyanet Vakfı temsilcilerinden oluşan Kurban Hizmetleri Komisyonu kurulacak.

Komisyon, 28 Haziran 2023’te başlayacak Kurban Bayramı dolayısıyla şehirlerde ihtiyacı karşılayacak sayıda ve kapasitede kurban satış ve kesim yerleri ile adaklık kesim yerleri tesis edecek, kurbanların kesim yerlerinde kesilmesi için gerekli tedbirler alacak.

Kurban satış ve kesim yerlerini birbirine yakın yerlerde planlayacak komisyon, planlama yapılırken çevre ve insan sağlığına zarar vermemek için olası çevresel riskleri dikkate alacak.

Kurban satış ve kesim yerlerine ulaşımın kolay sağlanması için yerel yönetimlerce gerekli tedbirler alınacak.

Kurban satış yerleri etrafı brandayla çevrili, üstü kapalı ve insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanacak.

Komisyon tarafından, kesim yerleri; genel sağlık şartlarına uygun, dezenfekte edilebilir, zemininde su biriktirmeyen, yeteri derecede aydınlatma ve havalandırması bulunan mekanlardan seçilecek, insanların sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde hazırlanacak. Halk eğitim merkezlerinde 20 saatlik “Kurban Kesim Elemanı” yetiştirme ve geliştirme kursu düzenlenecek.

Kesim yerlerinde, “Kasaplık Belgesi” veya “Kurban Kesim Elemanı” kurslarından alınmış “Kurs Bitirme Belgesi” ve “Hijyen Eğitimi Belgesi” olanlar görevlendirilecek.

KURBAN SATIŞ YERLERİ İSTANBUL’DA 15 GÜN, DİĞER İLLERDE 1 AY ÖNCE HAZIR HALE GETİRİLECEK

Kesim yerlerinde kesimlerin daha düzenli yapılması, zaman kaybının ve karmaşanın önlenmesi, solunum yolu enfeksiyonları bulaşma riskini en aza indirmek için randevu sistemi uygulanacak. Kesim işlemlerinin bayramın ilk gününde yoğunlaşmaması için tedbirler alınacak.

Kurban satış yerleri, İstanbul’da Kurban Bayramı’ndan 15 gün önce, diğer illerde ise Kurban Bayramı’ndan 1 ay önce hazır hale getirilecek, bu tarihten önce kurbanlık hayvan girişine izin verilmeyecek.

İstanbul’a kurbanlık hayvan girişleri 13 Haziran 2023’ten itibaren başlayacak.

Kesim yerine götürülürken, araca bindirilirken, araçtan indirilirken ve kesilirken kurbanlık hayvanlara eziyet edenlere ceza uygulanacak.

Kurban satış ve kesim yerlerinde solunum yolu enfeksiyonları sebebiyle komisyonlar, il umumi hıfzısıhha kurulu ile işbirliği içerisinde gerekli tedbirleri alacak.

Solunum yolu enfeksiyonları ile mücadele çalışmaları çerçevesinde salgının seyrine göre Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenecek güncel önlemlere uyulacak.

KURBAN İBADETİYLE İLGİLİ BİLGİLENDİRMELER YAPILACAK

Kurban ibadetinin dini ve toplumsal boyutları hususunda bilgilendirme yapılacak.

Kurban olması dinen sakıncalı hayvanlar satış yerlerine getirilemeyecek. Koyun, keçi, sığır, manda ve devenin dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemeyecek. Kurbanlık hayvanın yaşı konusunda kameri yıl esas alınacak. Kurban olabilmesi için kurbanlık hayvanın; deve için 5, sığır ve manda için 2, koyun ve keçi için 1 yaşını doldurması gerekecek. Ancak koyun, semizlik ve gösteriş olarak 1 yaşındakilerle aynı olursa 5 ayını tamamladıktan sonra kurban edilebilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığınca hazırlanan “Tarım Cebimde” isimli mobil uygulama üzerinden küpe numarası girilerek kurbanlık hayvanların ırk, cinsiyet ve yaş bilgilerinin sorgulanabileceği konusunda vatandaşlar bilgilendirilecek.

KURALLARA UYMAYANLARA CEZA

Kurban kesiminde kurallara uymayanlara ceza uygulanacak.

Kurban satış ve kurban kesim yerlerinde karar, yönetmelik, tebliğ, kurul, komisyon kararları, ilgili kanun hükümleri kapsamında çevre kirliliğinin önlenmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar ve denetim esaslarına ilişkin hazırlanan yönetim planı çerçevesinde denetim yapılacak.

Çevre Kanunu’na aykırı hareket edenlerden park, bahçe, cadde, sokak, bina önleri, meydan gibi umuma açık ve kurban satış ile kesimine uygun olmayan yerlerde bu tür faaliyetlerde bulunanlar ile kesime uygun alanlarda gerekli önlemleri almayanlara 3 bin 36 lira idari para cezası uygulanacak.

Kurban kesim yerlerinde gerekli yasaklara uymayan ve önlem almadan kurban atıklarını toprağa gömen tesislere, toplu kesimler için 293 bin 188 lira, bu fiilin konutlarda işlenmesi halinde 7 bin 283 lira idari para cezası verilecek.

Satış yerlerinde, hayvanların sağlıklarının iyi, barındıkları yerin temiz ve sağlık şartlarına uygun olması zorunluluğuna aykırı hareket edenlere 1518 lira, Hayvanları Koruma Kanunu’ndaki “hayvanların kesimi”ne ilişkin düzenlemeye aykırı hareket edenlere hayvan başına 15 bin 939 lira idari para cezası uygulanacak.

Hayvanlara kasıtlı olarak kötü davranan, döven, aç ve susuz bırakan, aşırı soğuğa, sıcağa maruz bırakan, bakımlarını ihmal eden, fiziksel ve psikolojik acı çektiren kişilere hayvan başına 4 bin 554 lira idari para cezası kesilecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.