Site Rengi

HABER ÖZETİ
Öğrencilerin kabusu olan integral konusu müfredattan çıkarıldı!.
Türkiye faiz belasına bulaştıkça gavur övgüler yağdırmaya devam ediyor!.
Kahpe ABD’den demokrasi dersi!. Filistin protestocuları için keskin nişancılar yerleştirdiler!.
İstiklâl Bombacısı kahpeyi asmayıp ömür boyu besleyeceğiz!.
CHP ile Saadet Partisi arasında “Seçimler Bitti, Milletvekilimi Geri Yolla” görüşmesi!.
Kamu da talanın boyutu ortaya çıktı!. 500 makam aracı satışta!.
Yurt genelinde çöl tozu etkisi sürüyor!. Meteoroloji’den 35 ile sarı kodlu uyarı!.
ABD’nin İsrail’i protesto eden öğrencilere uyguladığı şiddet dünya basınında!.
Arapça soruya tercüme isteyen Ali Erbaş’ın Fransızca hutbesi de olay oldu!.
SGK’dan annelere 325 euro bakıcı desteği…
Yeni eğitim müfredatı yarın açıklanıyor…
Diyarbakır Barosu petrol arama çalışmalarının iptali için dava açtı…
AK Partili Mücahit Birinci’den Arapça bilmeyen Ali Erbaş’a istifa çağrısı!.
Sabiha Gökçen Havalimanı’nda vatandaş resmen kazıklanıyor!.
Yeniden Refah Partisi’nden Yeni Anayasa açıklaması…
Dilan ve Engin Polat çiftinin aylık gelirleri sadece 200 bin liracıkmış!.
Paşinyan’dan ezber bozan Ermeni Soykırımı çıkışı!.
Merkez Bankası faizi yüzde 50’de sabit bıraktı…
Atı alan Üsküdar’ı geçti, devlet daha yeni fiyat denetimine başladı!.
Mustafa Varank’tan Deniz Zeyrek’e Hodri Meydan!. 2 GÜN GEÇTİ, HAYSİYETİN VARSA AÇIKLA!.
Muhalefeti şaşırtan anket!.
Mehmet Ali Yılmaz’ın ölüm nedeni belli oldu…
Tavuk eti fiyatları son 5 ayda yüzde 200 zamlandı!.
Afrika’dan gelen çöl tozu tüm ülkeyi etkisi altına aldı!.
Meral Akşener’i evine gönderecek kurultay için zaman yaklaşıyor!.
ABD Başkanı Biden TikTok’u resmen yasaklayan imzayı attı!.
TFF’den çok konuşulacak karar!. Hakemler Özelleştiriliyor!.
Fahiş fiyat vurgununa son!. Ambalajlara fiyat etiketi zorunluluğu geliyor!.
CHP’li Başkan Cumhurbaşkanı danışmanı Oktay Saral’ı rezil rüsva etti!.
Süresiz Nafaka zulmünü bitirecek emsal karar!.
DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62

Düzce’de kayıp 6 kişiyi arama çalışmaları sürüyor

Düzce’nin Akçakoca ilçesine bağlı Esmahanım köyünde yaşanan sel felaketinde kaybolan 4’ü çocuk, 6 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

Düzce’de kayıp 6 kişiyi arama çalışmaları sürüyor
20.07.2019
A+
A-

Düzce’nin Akçakoca ilçesine bağlı Esmahanım köyünde yaşanan sel felaketinde kaybolan 4’ü çocuk, 6 kişiyi arama çalışmaları sürüyor.

Düzce’de Çarşamba gün etkili olan şiddetli yağış nedeniyle Cumayeri ve Akçakoca ilçelerinde sel meydana geldi. Selden en fazla etkilenen yerleşim yeri, Akçakoca ilçesinin Esmahanım köyü oldu. Selde, 4’ü çocuk, 2’si kadın, 1’i erkek olmak üzere toplam 7 kişi kayboldu. Dün yapılan aramalarda, eşi ve çocuğuyla birlikte kaybolan Fatma Töngel'in (42) cesedi bulundu. Kayıp 6 kişiye ise ulaşılamadı.

Havanın kararmasıyla birlikte arama çalışmaları, bugün sabahın ilk ışıklarıyla yeniden başladı. Hem karada hem de suda yapılan çalışmalar, Esmahanım ile Uğurlu köyleri arasındaki bölgede yoğunlaştırıldı. Jandarma Arama Kurtarma, AFAD, UMKE, AKUT, İHH, AKUT ve DAKE ekiplerinin katıldı çalışmalardan şu ana kadar sonuç alınamadı.

Demirören Haber Ajansı'na konuşan Düzce Arama Kurtarma Ekibi yetkilisi Zekban Güler, "Yağışın aldığı bölge, Cumayeri, Esmahanım ve Uğurlu tarafı. Çalışmalarımız suda devam ediyor. Botlarla arama kurtarma çalışmalarını yürütüyoruz. Toplam 5 bot ve 30 kişi ile birlikte suya inerek, alanda görüldüğü gibi moloz ve yivler var. Bunların içinde arama çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dün bulunan vatandaşımız buraya yakın bölgedeydi. Kayıpların sürüklenme ihtimali çok yüksek. Esmahanım köyü buraya yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta. Suyun debisi yüksek olduğu için kayıpların daha ilerilere, deniz seviyesine doğru gitme ihtimallerinin olduğunu düşünüyoruz. Bunun için aramalarımızı sıklıkla kalabalık bir ekiple devam ediyoruz" dedi.

Bu arada bölgede temizlik çalışmaları da başlatıldı. Uğurlu köyüne gelen çok sayıda iş makinesi, kapanan yolları açmak için çalışma başlattı.

55 BİN TAVUK TELEF OLDU

Selde Akçakoca ilçesine bağlı Nazımbey köyündeki 3 çiftlikte yaklaşık 55 bin tavuğun telef olduğu belirlendi. Besiciler, 3 gündür ölü tavukları kümesten çıkararak köyün dışında bulunan boş bir alana gömüyor. Çiftlik sahiplerinden Erhan Ergün, "Sel nedeniyle 24 bin 500 hayvanımız telef oldu. Şu an kalan hayvanımıza da firma her şeyi kapatın dedi. İlçe tarımdan geldiler ve salgına neden olmaması için hayvanların tamamının sevkiyatını yapıyoruz. Şu anda aktif olarak 4 çiftlik var. 3 çiftlikte yaklaşık 55 bin hayvan telef oldu” dedi.

'150 -200 BİN LİRA CİVARINDA KAYBIMIZ VAR'

Şenol Oktay ise çiftliğinde 15 bin tavuğun telef olduğunu ifade ederek, "Şu anda 150- 200 bin lira civarında kaybımız var. Hayvanları bir an önce dışarıya çıkarıp gömerek dezenfekte etmemiz lazım. Çarşamba gününden beri uğraşıyoruz. Perişan olduk. Şu ana kadar 20 traktör hayvan çıkardık, hala da çıkarmaya devam ediyoruz. İnşallah devletimizden bir yardım bekliyoruz. Zararlarımız büyük” diye konuştu.

VALİ DAĞLI UĞURLU KÖYÜNÜ ZİYARET ETTİ

Düzce'de afet bölgesinde incelemelerde bulunan Vali Zülküf Dağlı, helikopter ile Uğurlu köyüne geldi. Dağlı'ya Düzce Milletvekili Ayşe Keşir de eşlik etti. Köydeki mağdurları ziyaret eden Vali Dağlı, talepleri dinledi. Daha sonra Demirören Haber Ajansı'na açıklamalarda bulunan Dağlı, kayıp 6 kişiyi arama çalışmalarının sürdüğünü söyleyerek, "Can kaybımız bizi gerçekten yaralayan konu. Onlardan birisini dün bulduk. İnşallah diğerlerini de yakın zamanda buluruz. Bütün temennimiz çabamız bu. 250 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Tüm teknik imkanları, personeli, arama köpekleri, hava araçları ve botlarımızla çalışıyoruz. İnşallah onları buluruz. Tüm çabamız bunun üzerine. Uğurlu köyüne geldik milletvekilimiz ve arkadaşlarımızla. Uğurlu köyümüz 300 hanelik büyük bir köy. Burada maddi hasar çok fazla. Özellikle içme suyu birincil ihtiyaç, temiz su ihtiyacı için şebeke suyunu en kısa zamanda faaliyete geçirmek aşamasındayız. Ayrıca kanalizasyon ihtiyacı var. Kanalizasyon tıkanmış ve parçalanmış halde tamamen" diye konuştu. 

'BURAYA ÖZEL BİR UYGULAMA KESİNLİKLE YAPILACAK'

Bölgedeki çok sayıda tavuk çiftliğinde bulunan binlerce tavuğun sel felaketi nedeniyle telef olduğunu belirten Vali Dağlı, "Burada tavuk çiftliklerimiz vardı. Buradaki tavuklarımız telef oldu. Bunların ilaçlanması, gömülmesi önemli. Çünkü salgın bir hastalığa yol açmamalı. Bunların ilaçlanması yapılacak. Ayrıca bütün köyün ilaçlanması da yapılacak. Bunların hepsini kısa sürede yapacağız. Dere yatağı konusu önemli. Burada Devlet Su İşleri'nin birincil görevi. Onlar başladılar çalışmaya ve yakın zamanda da toparlayacaklar. İnşallah bunları yapacağız. Devletimiz büyük, devletimizin bunların hepsine gücü yeter. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı kararnamemiz de çıkacak hasarla ilgili. Buraya özel bir uygulama kesinlikle yapılacak. Zarar ziyanlar tamamen giderilecek. Vatandaşımız rahat olsun. Burada, gerek kümeslerinde olsun, gerek büyükbaş hayvanlarda olsun, gerek evlerinde olsun vatandaşımızın tüm zararları kısa sürede karşılanacak" dedi.

'TÜM ÇALIŞMALARI HIZLI BİR ŞEKİLDE YAPACAĞIZ, HERKESİN İÇİ RAHAT OLSUN'

Vali Dağlı, "İnşallah biz bunları kısa zamanda yapmak için devletimizin tüm birimleriyle milletvekillerimizle, yakın çalışma arkadaşlarımızla birlikte yapacağız. Gördüğünüz gibi bir üs bölgesi haline getirdik burayı. Düzce Valiliği Afet Koordinasyon Merkezi yine bu 3 köyümüzde irtibat hızlı olsun, organizasyon hızlı olsun manasında kurduk. Tüm bu çalışmaları hızlı bir şekilde yapacağız, tüm vatandaşlarımızın içi rahat olsun" diye konuştu.

Ardından bir süre daha beraberindekilerle Uğurlu köyünde yapılan çalışmaları yerinde inceleyen Dağlı, geldiği helikoptere binerek, selden etkilenen diğer bölgeleri ziyaret için buradan ayrıldı.

AŞAĞI MAHALLE MEVKİİNDE KÖYLÜLER YARDIM MALZEMESİ GÖTÜRÜYOR

Düzce’de yaşanan sel ve su baskınlarının ardından en çok etkilenen ve yıkımın olduğu Esmahanım köyünde DSİ ekiplerinin yaptığı çalışmalarla yollar traktörlerin kullanabileceği hale getirildi. Esmahanım köyünün Aşağı Mahalle denilen bölgesine bugün ilk kez karadan ulaşım sağlandı. Yolun açılmasıyla vatandaşlar traktörlerle bölgede mahsur kalan ancak evlerini terk etmeyen vatandaşlara kuru erzak yardımı ve su götürdüler.

TAHRİBAT GÖZLER ÖNÜNE SERİLDİ

Öte yandan ilk kez girilen Aşağı Mahalle mevkiinde selin yarattığı tahribat gözler önüne serildi. Çok sayıda evin yıkıldığı sel felaketinde evlerde yaşayan vatandaşların bir bölümünün evinde olmaması ve sel sırasında güvenli bölgeye geçmesi faciayı önledi. Selle birlikte ters dönen traktörler çamura saplandığı, bazı evlerin sürüklenerek Melen Nehri’nin ortasına kadar geldiği ve o bölgede kaldığı görüldü. Esmahanım köyüne ait mezarlıklarda da büyük tahribat oluştu. Mezarlıkların büyük çoğunluğu sel suları ile kaybolurken, bazı mezarlıklarda ise çökmeler yaşandı.

MEZARLIK HASAR GÖRDÜ

Aşağı Mahalle'de evi yıkılan İbrahim Şahin, "Böyle sel 1952’de olmuş. Yaşlılar öyle söylüyor. O zaman da mezarlık gitti ondan sonra yaptılar. Şimdi yine gitti. Mezarlar yok. Benim evim gitti, 30 koyunum gitti, 5 büyükbaş hayvan gitti. Allah verdi Allah aldı diyoruz. Kendimizi öyle avutuyoruz. Yarı canımız gitti. Mal bu ama canımızdansa malımız gitsin. En acıdığım ise hayvanlarım zincirle duvara bağlıydı. Onlara çok üzülüyorum. Bak 7 can gitti. Biz mala üzülmüyoruz. Yerine gelir. Devletimiz sağ olsun bizim hasarlarımızı tespit ediyor" dedi.

"BURADA GÖRDÜĞÜNÜZ BÜTÜN HER YER EVDİ"

​Evi yıkılan Ali Şahin ise, "Devletimize Allah zeval vermesin. Evlerimiz köylerimiz gitti. Elimizde kalan traktörler Kızılay’ın, AFAD’ın verdiği erzakları dağıtıyoruz. Yol yeni yapıldı ancak bu mahalleye ilk kez yardım getirebildik. Yapacak bir şeyimiz yok. Karayolu ile ilk kez yardım geldi. Üst yoldan fındıklıkların içinde indiriyorduk. Su ve ekmek getiriyorduk. Bugün ilk kez kuru gıda, bakliyat, kahvaltılık geldi. Onları vatandaşlarımıza dağıtıyoruz. Burada gördüğünüz bütün her yer evdi. Burada hiç yoksa 6 ev yıkıldı. Dere yatağı 100 metre genişledi. O yüzden benim evimde hemen buradaydı o da gitti. Annem ve babam buradaydı. Sel olduğu akşam Düzce’ye indiler. Burada kayıp olmadı. Kayıplar Dere Mahallesi denilen alanda. Birlik olacağız, birbirimize destek olacağız ve burayı kalkındıracağız" diye konuştu.

HASAR BÜYÜK

Öte yandan Düzce Valiliği’nden hasar tespit çalışmaları ile ilgili açıklama yapıldı. Açıklamada, korkunç felaketin verdiği hasarın boyutu gözler önüne serildi. Düzce Valiliği'nden yapılan açıklamada şu bilgiler yer aldı:

"17 Temmuz akşamı başlayan sağanak nedeniyle su baskını, sel ve heyelan meydana gelen Akcakoça ve Cumayeri ilçelerimiz genelinde başlatılan hasar tespit çalışmalarında ilk belirlemelere göre 180 evde değişik çaplarda hasar oluştuğu, 41 binanın ise tamamen yıkıldığı tespit edildi. 11 ekip tarafından devam edilen çalışmalarda şu ana kadar Akçakoca ilçe merkezi ile 12 köyde hasar tespit çalışmaları tamamlanmış olup Esmahanım ve Karatavuk köylerinde çalışmalar devam etmektedir. Cumayeri ilçemizde ise 15 köyde hasar tespit çalışmaları tamamlanmış olup Harmanaya ve Hamascık köylerinde çalışmalar devam etmektedir. Yapılan hasar tespit çalışmaları kapsamında Akçakoca  ilçemiz ve köylerinde 112 az hasarlı, 25 ağır hasarlı ve 41 yıkık bina tespit edildi. Cumayeri ilçemizde ise 36 az hasarlı 7 ağır hasarlı bina olduğu tespit edildi. Çevre ve Şehirçilik İl Müdürlüğü tarafından yürütülen hasar tespit çalışmaları yanı sıra Defterdarlık ekipleri tarafından da zarar tespit çalışmalarına devam edilmekte olup, çalışmaların Pazartesi gününe tamamlanması planlanmaktadır."

BÜYÜKBAŞ HAYVAN CANLI BULUNDU

Ayrıca bölgede sel sularının sürüklediği ve Melen Nehri’ne batan bir büyükbaş hayvan, UMKE ekiplerince fark edildi. Yalnızca baş kısmı görülen hayvan yapılan çalışma ile kurtarıldıktan sonra sahiplerine teslim edildi.

ARAMA ÇALIŞMALARI UĞURLU KÖYÜ'NDE

Öte yandan selde kaybolan 6 kişinin arama çalışmaları Uğurlu köyünde devam ederken, arama çalışmalarında 32 araç, 15 bot, 8 iz takip köpeği ve 250 kişilik ekip yer alıyor.
 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.