28 Şubat döneminin ABD uşaklığı yapan kirli işbirlikçisi İsmail Hakkı Karadayı öldü!.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin yüzkaralarından birisi olarak tarihe geçen din ve islam düşmanı Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı öldü!. 28 Şubat’ın Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı kimdir, neler yaptı?.
28 Şubat döneminde Genelkurmay Başkanı olan Karadayı’nın Ramazan Bayramı’nın ilk günü Florence Nightingale Hastanesi’ne kaldırılmıştı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 22’nci Genelkurmay Başkanı olan Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı hayatını kaybetti..
TARİH ONU NASIL HATIRLAYACAK?
28 Şubat postmodern darbesiyle ilgili davada sanık olarak yargılanan dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı 28 Şubat davasında yaptığı savunmada; 28 Şubat’ı “dini referans olarak kullanarak ülkeyi çağ dışı bir rejime yönlendirmek arzusuyla ortaya çıkmış sosyal bir huzursuzluk” olarak tanımlamıştı..
Erbakan-Çiller koalisyonu olan 54. hükümeti “irticai gelişmelere kucak açmak, laik rejimi yıpratırcasına tavırlar takınmakla” suçlayan Karadayı, asla darbe düşüncesinin oluşmadığını, buhranın, anayasal organlar eliyle çözüldüğünü iddia etti..
“ÖLMEDEN ÖNCE AKLANMAK İSTİYORUM”
28 Şubat davasının bir numaralı sanığı eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, 28 Şubat dönemine ilişkin 103 sanıklı davada yargılanıp, müebbette çarptırılmıştı.
Karadayı, karardan 5 gün önce hastaneye kaldırılmıştı. Bağırsak kanseri olduğu belirlenen ve ameliyatlar geçiren Karadayı, o günden bu yana tedavi oluyordu..
NELER OLMUŞTU?
Türk siyasi tarihine “postmodern darbe” olarak geçen ve dönemin başbakanını istifaya zorlayan 28 Şubat sürecinin failleri, 2013 yılında bağımsız mahkemece yapılmaya başlanan ve 5 yıl süren yargılamalar sonucunda müebbet hapisle cezalandırıldı..
YILLAR SONRA YARGIYA TAŞINDI
Refah Partisi (RP) ile Doğru Yol Partisi (DYP) tarafından 1996’daki genel seçimler sonrasında kurulan ve Başbakan Necmettin Erbakan idaresindeki REFAHYOL Hükümetinin (54. Hükümet), 28 Şubat 1997’deki Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) alınan kararlar ve uygulamalar sonrasında istifasıyla sonuçlanan süreç, yıllar sonra yargıya taşındı..
Sürecin yaşandığı dönemde demokrasiye yapılan bu müdahaleden hesap sorulmasının önünde engel teşkil eden bazı yasalar, ilerleyen yıllarda Anayasa’daki değişikliklerle aşıldı. Böylece, 28 Şubat darbecilerinin yargılanmalarının önü açıldı.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma kapsamında ilk operasyon, 12 Nisan 2012’de düzenlendi..
TUTUKLANDILAR
Operasyonlar sonucu dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir, Genelkurmay İstihbarat ve İKK Daire Başkanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri, Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri emekli Orgeneral İlhan Kılıç, Genelkurmay Harekat Başkanı emekli Orgeneral Çetin Doğan, Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Ahmet Çörekçi, Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Hikmet Köksal, Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Teoman Koman ile eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz’ün de aralarında bulunduğu birçok kişi 28 Şubat’ın faili olarak tutuklandı..
Başsavcılık tarafından yürütülen soruşturma 22 Mayıs 2013’te tamamlanarak 103 kişiye, suç tarihinde yürürlükte bulunan ve lehlerine olan Türk Ceza Kanunu’ndaki (TCK) “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren düşürmeye, devirmeye iştirak etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle dava açıldı..
481 KİŞİ MÜDAHİL OLDU
Davanın 1309 sayfalık iddianamesinde suç tarihi olarak 54. Hükümetin kurulduğu 8 Temmuz 1996 ve sonrası gösterildi. İddianamede Tansu Çiller “mağdur”, Meral Akşener “tanık”, Şevket Kazan, Şeref Malkoç, Merve Kavakçı, Mehmet Bekaroğlu’nun da aralarında bulunduğu 481 kişi ise “müşteki/mağdur” olarak yer aldı.
İddianamede, Refah Partisinin hükümet ortağı olması sonrası ordu içindeki cuntacıların parti ve halk üzerinde psikolojik harekat yürüttüğü, bu süreçte faaliyet gösteren Batı Çalışma Grubunun da (BÇG) alınan kararlara etki ettiğine yer verildi..
DARBE SANIKLARI HAKİM KARŞISINDA
28 Şubat davasının ilk duruşması, 2 Eylül 2013’te görüldü.
Savunma yapan ilk sanık olan dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Bir, iddianamede “temelsiz, hukuk dışı, birbiriyle ilgisi olmayan” hususlara yer verildiğini ileri sürdü ve “İsnat edilen suçla ilgi kurulmaya çalışılan iddialar, tümüyle mevzuat çerçevesinde cereyan eden faaliyetlerdir.” ifadesini kullandı..
SUÇA İŞTİRAK
Sanıklardan dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ve Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’in, “54. Hükümetin düşürülmesine yönelik tüm faaliyetlerden bilgileri olduğu” ve suça iştirak ettikleri vurgulandı..
BÇG’nin yasal dayanağı olmayan faaliyetlerde bulunduğu kaydedilen gerekçeli kararda, Sincan’da tankların yürütülmesine ilişkin, “Sincan’ın işlek caddelerinde tankların ve zırhlı araçların yürütülmesi, 54. Cumhuriyet Hükümeti’ni cebren düşürmeye, devirmeye elverişli bir eylem olarak kabul edilmiştir.” değerlendirmesi yer aldı.
Gerekçeli kararda, Çevik Bir’in, BÇG’nin faaliyetleri ve sonrasında 54. Hükümetin istifa ettirilmesi ile sonuçlanan sürece ilişkin “postmodern darbe” sözünü bizzat kullandığı belirtildi.
Söz konusu dönemde “postmodern” darbecilerin, REFAHYOL Hükümetini hedef aldığı, bakanlıklar, belediyeler ve mülki amirlerle ilgili yasa dışı tespit ve fişlemeler yaptığı, hazırlanan eylem planları ve yürütülen bütün çalışmaların seçimle iş başına gelmiş meşru hükümetin devrilmesine yönelik olduğu kaydedildi..
ESKİ GENELKURMAY BAŞKANI İSMAİL HAKKI KARADAYI KİMDİR?
İsmail Hakkı Karadayı; 1932 yılında Çankırı’da doğmuştur. 30 ağustos 1994 tarihinde Genelkurmay Başkanlığı görevine atanan Karadayı 28 Şubat’ta ise postmodern darbe olarak adlandırılan sürecin kilit isimlerinin başında geliyordu..
Karadayı 1994’te Genelkurmay Başkanlığı görevine getirildi. 28 Şubat post-modern darbesi olduktan sonra Karadayı’nın dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’le işbirliği yaparak, Genelkurmay 2. Başkanı Çevik Bir’in planladığı iddia edilen askeri darbeyi engellediği iddia edilmişti..
MÜEBBET HAPİS CEZASI ALMIŞTI
Türk tarihine postmodern darbe olarak geçen 28 Şubat darbesinin failleri 2013 yılında yargı karşısına çıkarılmıştı. 5 yıl süren yargılama sonucunda dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ve Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile kuvvet komutanlarının da bulunduğu sanıklar müebbet hapisle cezalandırıldı..