Site Rengi

HABER ÖZETİ
Putin’den ateşkes umutlarını tüketecek hamle!.
İspanya’dan sonra Fransa’da da elektrik kaosu patlak verdi!.
PKK’nın İran uzantısı PJAK silah bırakmayacağını açıkladı!.
Suudi Arabistan’da 73 yıldır uygulanan alkol yasakları kalkıyor!.
ABD Başkanı Trump’ın AB tehdidi altın fiyatlarını uçuşa geçirdi…
DEM Parti MHP’yi ziyaret edecek..
Rusya ile Ukrayna arasında 390 kişilik esir takası gerçekleşti..
Kurban Bayramı için resmi tatil gün sayısı açıklandı..
Savcılıktan İmamoğlu’nun afiş ve pankartlarını kaldırma talimatı!.
İBB’ye 4. dalga operasyon!. Özel Kalem ve Koruma Müdürü paketlendi!.
Kahpe İsrail kana doymuyor!. 1 günde 107 Gazzeliyi katletti!.
Sözcü gazetesinin “İsrail ile Ticaret” iftirasına bakanlıktan jet yalanlama!.
Cumhurbaşkanı Erdoğan erken seçim tartışmalarına son noktayı koydu..
İstanbul’da ulaşım kaosu!. Özel Halk Otobüsleri kontak kapattı!.
ABD’de iki İsrail konsolosluk çalışanı öldürüldü!.
Bitcoin 110 bin dolara dayandı…
İBB’nin gölge başkanının hesabından 1,5 milyar TL çıktı!.
Bakanlık koltuğundayken dev ihaleler verdikleri holdinglere yönetici oldular!.
İmamoğlu’nun saklattığı cep telefonu ele geçirildi!.
Ahmet Minguzzi’yi öldüren katilin kullandığı bıçak suç aleti sayılmadı!.
DEM Parti’den Cumhur İttifakı’na “Süreci Hızlandırın” çağrısı..
Suriye’ye uygulanan tüm yaptırımlar kaldırılıyor..
İBB’ye 3. dalga hırsızlık operasyonu..
Ayarları bozulan Özgür Özel hırsızlarını Hz. Yusuf’a benzetmeye başladı!.
CHP’nin İzmir mitingi fos çıktı!.
İmamoğlu’nu zora sokacak bir itiraf daha: Bavullarla Para Alıp Naylon Fatura Kesiyorduk!.
Sokak köpekleri ile kanser hastalarını ziyaret eden AK Partili vekile tepkiler çığ gibi!.
Joe Biden’in prostat kanseri olduğu açıklandı!.
Şampiyon Galatasaray…
PKK’nın fesih kararı sonrası DEM Parti’den ilk İmralı ziyareti..
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Foreign Policy: “Türkiye, Afrika’da alanını artırıyor!.”

Foreign Policy: “Türkiye, Afrika’da alanını artırıyor!.”
22.12.2021
A+
A-
ABD merkezli dergi, kıta ile Türkiye arasında gelişen ilişkileri mercek altına aldı. Ankara’nın kıtadaki etkisinin arttığı, Erdoğan’ın ‘Afrika dostu’ olduğu belirtildi.
16-18 Aralık tarihlerinde İstanbul’da düzenlenen 3’üncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’nde Ankara ile kıta arasındaki ilişkilerin ne şekilde derinleştirilebileceği ele alındı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirveyi değerlendirdiği açıklamasında, “Aldığımız kararlarla Türkiye-Afrika ilişkilerinin geleceğine damga vuracağız.” dedi.

“TÜRKİYE’NİN NÜFUZU ARTIYOR”

İstanbul’daki zirveye işaret eden Foreign Policy, Türkiye’nin Afrika’da etkisini gün geçtikçe artırdığına dikkat çekti. Programın, Türkiye’nin “kıtadaki artan nüfuzunu yansıttığı” kaydedildi.

“ABD İÇİN DIŞ POLİTİKA SORUNU”

Haberde, “Türkiye’nin Afrika’da daha fazla nüfuz sahibi olması halinde, çok sayıda üst düzey katılımcının varlığı ABD için bir dış politika sorunu olarak görülebilir.” denildi.

Türkiye’nin, 2019’da Libya iç savaşına müdahalesinden bu yana Afrika’da alanını istikrarlı bir şekilde genişlettiği, kıtadaki yatırımları arasında Gana’da bir cami, Senegal’de bir olimpik havuz ve Somali’de 10 bin yerel askerin eğitildiği bir askeri üs bulunduğu hatırlatıldı.

NİJERYA İLE KRİTİK GÖRÜŞME

Erdoğan’ın son olarak Nijerya ile daha yakın ilişkiler kurmak istediği, Türk savunma yetkililerinin ocak ayında Nijerya’nın başkenti Abuja’da yetkililerle görüşeceği bilgisine yer verildi.

Nijerya Devlet Başkanlığı’ndan yapılan “Türk teknolojisi, ülkeyi teröristlerden  kurtarma sürecini ve çabalarını kesinlikle hızlandıracaktır.” açıklamasına işaret edilirken, Fas ve Tunus’un ilk Türk SİHA’larını eylül ayında aldığı anımsatıldı.

Foreign Policy: Türkiye, Afrika da alanını artırıyor #2

“ERDOĞAN AFRİKA DOSTU”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Afrika dostu” olduğu, geçen ekim ayında Angola, Nijerya ve Togo’yu kapsayan dört günlük kıta turuna çıktığı kaydedildi.

ARTAN TİCARET HACMİ

Öte yandan, Türkiye’nin kıtadaki yatırımlarının 2003’te 5.4 milyar dolar olduğu, bunun 2020’de 25.3 milyar dolara yükseldiğinin altı çizildi.

Foreign Policy: Türkiye, Afrika da alanını artırıyor #3

RAKAMLARLA TÜRKİYE-AFRİKA İLİŞKİLERİ

Bu arada 2021’in ilk 11 ayındaki ticarette 30 milyar doları yakalayan Türkiye, kıta çapındaki yatırımlarında 6 milyar dolara ulaştı.

2005’te 12 olan kıtadaki büyükelçilik sayısı bu yıl itibarıyla 43’e çıktı. Ankara’da 10 Afrika ülkesinin büyükelçiliği varken, bugün bu sayı 37 olarak kayıtlara geçmiş durumda.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Dünyadaki en büyük diplomatik temsilciliğimizi Somali’de açtık. Türkiye Burslarımızdan yararlanan Afrikalı öğrencilerin sayısı 14 bini aştı.” açıklamasını yapmıştı.

Foreign Policy: Türkiye, Afrika da alanını artırıyor #4

30 AFRİKA ÜLKESİNE 50 ZİYARET

“Bugüne kadar 30 Afrika ülkesine 50 ziyaret gerçekleştirdim.” diyen Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı:

“Bu ziyaretlerde her türlü zorluğa rağmen yılmadan çalışan, ter döken, hayata umutla sarılan mütevekkil insanlar gördüm. Afrikalı kardeşlerimizin gayreti, mücadelesi ve azmine daima büyük bir saygı ve hayranlık duydum.”

Foreign Policy: Türkiye, Afrika da alanını artırıyor #5
Foreign Policy: Türkiye, Afrika da alanını artırıyor #6
Foreign Policy: Türkiye, Afrika da alanını artırıyor #7
Foreign Policy: Türkiye, Afrika da alanını artırıyor #8
Foreign Policy: Türkiye, Afrika da alanını artırıyor #9
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.