Site Rengi

HABER ÖZETİ
ABD İsrail’e 2,8 milyar dolarlık bomba satıyor!.
Kurtlar Vadisi’nin senaristi Osman Sınav FETÖ tarafından tehdit edilmiş!.
AK Parti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Adaylığının Önünde Bir Engel Olmadığını Açıkladı..
Sapıklara yapılan operasyona ilk tepki yine aynı güruhtan!.
Tırıvırı Haydar’ın altın şovu elinde patladı!.
Tarladan 10 liraya alınan ürünü 100 liraya satan kabzımallar gözaltında!.
Kılıçdaroğlu’nun kurultaydaki ilk rakibi belli oldu..
LGBT’li sapkınlara yapılan operasyon AB’yi rahatsız etmiş!.
Adalet Bakanı Gürlek’i durdurabilene aşkolsun!.
Yargıtay’dan Özgür Özel’e “Partinin İsmini Değiştirin” tebligatı!.
CHP için kurultay takvimi işleme başladı..
LGBT derneklerine yurt dışından akan milyonlar deşifre oldu!.
Kurtlar Vadisi senaristlerinin FETÖ bağlantıları deşifre ediliyor..
Belçika’da İslam karşıtı alçak provokasyon!.
Kiralık sosyal konut başvuruları bugün başlıyor..
Kaşif Kozinoğlu soruşturmasında Kurtlar Vadisi senaristleri ifadeye çağrılacak!.
FETÖ’nün yarım kalan intikamını almak için aparat olarak kullanılıyormuş!.
Kılıçdaroğlu sahaya inip ilk seçim startını veriyor..
Sapkın fenomenin sosyal medya hesabına erişim engeli!.
DEM Parti heyeti Pazartesi İmralı’ya gidiyor..
Melih Gökçek’ten Bülent Arınç’a zehir zemberek sözler!.
“Kiralık” diyerek devletten saklamaya kalktığı 44 milyonluk altın kömürlükten çıktı!.
Ve motorin 100 TL’ye dayandı!.
Trump İran’da savaş’ın biteceğini ve petrol fiyatlarının düşeceğini açıkladı..
Erdoğan ile görüşen Mansur Yavaş’tan eleştirilere cevap!.
İmamoğlu’na verilen siyasi yasak kararına ilk tepki Ali Babacan’dan geldi!.
Fenomen gelin 44 milyonluk altın ile sırra kadem bastı!.
Ekrem İmamoğlu’na siyasi yasak getirildi..
Trump İran-ABD savaşının biteceği tarihi açıkladı..
Mahkeme Mehmet Akif Ersoy’un tutukluluğuna devam kararı verdi!.
DOLAR
EURO
ALTIN
BIST

Abdülkadir Selvi, Başkan Erdoğan’a karşı muhalefetin oluşturduğu 2023 modelini açıkladı!.

Abdülkadir Selvi, Başkan Erdoğan’a karşı muhalefetin oluşturduğu 2023 modelini açıkladı!.
20.10.2020
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı CHP-HDP-İYİ Parti ittifakında 2023’de yapılacak seçimler için Hürriyet Yazarı Abdülkadir Selvi kulis bilgilerini paylaştı.

Hürriyet Gazetesi Yazarı Abdülkadir Selvi bugünkü köşe yazısında, muhalefetin 2023 seçimleri için oluşturduğu ‘Erdoğan karşıtı cephe’nin detaylarını yazdı.

Bazı kulis bilgilerine ulaştığını söyleyen Abdülkadir Selvi, 2023 seçimleri için muhalefette “Erdoğan gitsin, sonrasını planlarız” yaklaşımının söz konusu olduğunu söyledi.

İşte Selvi’nin köşe yazısından ilgili kısım;

Bazı yazılar erken yazılardır. Bu da onlardan birisi.

Ancak bu, ulaştığım bazı kulis bilgilerini yazmama engel değil. Çünkü 2023 seçimlerine giden yolun yapı taşları şimdiden döşeniyor.
AK Parti ne kadar farkında orasını bilmiyorum ama AK Parti karşıtı cephede çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Buna aslında Erdoğan karşıtı cephe demek daha doğru olur.

“Erdoğan gitsin, sonrasını planlarız” 

Muhalefet, 2023 seçimlerini “Erdoğan gitsin” seçimleri olarak ilan etmiş durumda. Hedef öncelikle Erdoğan’ı göndermek. “Erdoğan gitsin, sonrasını planlarız” yaklaşımı söz konusu.

Muhalefet, ittifaklarla yerel seçimlerde sonuç aldı. Şimdi bunun ikinci versiyonu hazırlanıyor. 2023’e yeni ittifak modeli hazırlanıyor. Hedef, Erdoğan’a karşı ortak aday çıkarmak. Bazı ipuçlarına ulaştığım yeni modelin olgunlaşmış halini süreç ilerledikçe öğreneceğiz.

Akşener ve Demirtaş’ın adaylık açıklaması

Ama öncelikle sizi 2018 seçimlerinde Cumhurbaşkanı adayı olan Meral Akşener ile Selahattin Demirtaş’ın açıklamalarına götürmek istiyorum.
Meral Akşener cumhurbaşkanı adayı olunca Kılıçdaroğlu’nun Abdullah Gül’ü çatı adayı yapma planı suya düşmüştü. Devlet Bahçeli’nin, “Evine dön” çağrısına Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da destek vermesi Akşener’in muhalefetin ortak adayı olma umudunu arttırdı. Ancak Akşener, bir şey daha söyledi. “Cumhurbaşkanı olacağım diye Türkiye’nin önünü tıkamam” dedi. Selahattin Demirtaş ise “Partiler üstü bir ismin ‘demokrasi blokunun’ oluşmasında kolaylaştırıcı olabileceğini düşünüyor musunuz?” sorusuna “Evet, olabilir” yanıtını verdi.

Akşener de Demirtaş da 2023 için “Adayız” demediler, tam aksine ortak bir aday için feragat edebilecekleri sinyalini verdiler.

Partiler üstü isim kim?

Partiler üstü isim söz konusu olunca geçmişte gözler ya eski cumhurbaşkanlarına ya da Anayasa Mahkemesi başkanlarına çevrilirdi. Eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, “Aradığınız o isim benim” dercesine zaman zaman yaptığı çıkışlarla kendini hatırlatıyor. Ekrem İmamoğlu’nun da bu role kendini hazırladığı biliniyor. Ama başka yerlerde başka isimlerin de hazırlandığı bir gerçek.

Yeni modelin iki aşamalı olduğu anlaşılıyor. Birinci adımda Erdoğan’ın tasfiyesi, ikinci aşamada ise muhalefet blokunun yönetimde yer alması.

“Demokrasi bloku” tezini savunan Demirtaş’ın “başkan yardımcılığı ve iki bakanlık” formülünü tartışmaya açmaya hazırlandığı söyleniyor.

İttifakın ana omurgası CHP, İYİ Parti ve HDP

Partiler üstü cumhurbaşkanının başkanlığında CHP, İYİ Parti ve HDP’den birer başkan yardımcısı ve demokrasi blokunu oluşturan partilerin oy oranlarına göre kabinede temsil edildikleri bir ittifak modeli üzerinde duruluyor. Elimizdeki kısıtlı bilgilere göre ittifakın ana omurgasını oluşturan CHP, İYİ Parti ve HDP’ye birer başkan yardımcılığı ile ittifakta yer alan partilerin liderlerinin kabinede yer aldığı ve partilerin oy oranlarına göre temsil edildiği bir formül olgunlaştırılmaya çalışılıyor.

Yeni model üzerinde çalışılıyor

Kimse bana bu model muhalefet partilerinde müzakereye açılmadı demesin. 2018 seçimlerinde ve yerel seçimlerde “muhalefette ittifak” modeli de siyasi partilerde hazırlanmamıştı. Ama bir yerlerde hazırlanıp muhalefete sunuldu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.