Site Rengi

HABER ÖZETİ
Pazar günü seçimler iptal edilirse ne olacak?.
ABD Başkanı Biden ile görüşmenin bedeli 500 bin dolar…
CHP’deki Kule Paralar skandalı Eko Başkanı fena köşeye sıkıştırdı!.
İnce’den Özel’e salvador!. SENİN DEMLENDİĞİNİ O ZAMANLARDAN BELLİYDİ!.
Seçim günü hava nasıl olacak?.
İYİ Parti lideri Akşener’den İmamoğlu ve Yavaş’a hainlik suçlaması!.
Altın fiyatları tüm zamanların rekorunu kırarak 2 bin 300 lirayı geçti..
Fatih Erbakan AK Parti’ye İstanbul adayını geri çekmek için şartlarını açıkladı!.
Seçim öncesi Sinan Oğan’dan AK Parti’ye destek açıklaması..
Seçim öncesi doğalgaz ve elektriğe “Zam Yok” açıklaması…
Emeklilere promosyon ödemelerine özel bankalarda dahil oldu..
Eylem Tok’un ehliyetsiz züppe oğluna defalarca hız cezası kesilmiş, okula arabasıyla gidiyormuş!.
Seçim günü oy kullanmaya gitmeyenlere uygulancak cezai işlem açıklandı!.
Seks skandalı sonrası Karabük Üniversitesi’nden yabancı öğrencilere sağlık raporu şartı!.
Yeniden Refah Partisi Ankara İl Teşkilatı topluca istifa edip AK Parti’ye katıldı!.
76 bin deprem ve afet konutu hak sahiplerine teslim edildi..
Emeklilere promosyon ödemeleri yarından itibaren başlıyor..
Ali Koç’tan kongreye çağrı: Gelin 2 Nisan’da Fenerbahçe’yi ligden çekelim!.
CHP’deki Kemalciler “SENİ SIRTINDAN HANÇERLEYENE OY YOK” pankartı ile İmamoğlu’na isyan bayrağı açtı!.
CHP’deki para kulelerinin gizemi ortaya çıktı!. Eko Başkan Bay Kemal’i devirmek için balya baya rüşvet dağıtmış!.
CHP’deki para kuleleri skandalında ses kayıtları ifşa oldu!.
Gazze’deki ateşkes çıkmaz girdi!. Kahpe İsrail heyeti Doha’dan ayrıldı!.
Kahpe İsrail şimdi de çadırlara sığınan Filistinlileri bombalıyor!.
Belçika’daki PKK’lı köpeklerin Türklere neden saldırdıkları belli oldu…
Pandemi uyarısı!. Yeniden kapanma olacak mı?.
Çiftçiler Brüksel’i savaş alanına çevirdiler!.
Hazırlık maçında Avusturya’dan 6 gol yedik!.
Kuveyt Dinarı değerli para birimi seçildi.. TL’nin tam 100 katı!.
Karabük Üniversitesi’ndeki fuhuş skandalı büyümeye devam ediyor!. Fuhuş şebekesi kurulduğu ortaya çıktı!.
MHP’li vekilden zam haberi bekleyen emeklilere ek iş tavsiyesi!. HER ŞEYİ DEVLETTEN BEKLEMEYİN!.
DOLAR 32,3847
EURO 35,0605
ALTIN 2.325,56
BIST 9.110,65

Amerika, İsrail ve İran’ın savaşı sadece sahada değil…

Amerika, İsrail ve İran’ın savaşı sadece sahada değil…
03.01.2020
A+
A-

Suudi gemilerine yapılan saldırılar, Husi milislerinin Suudi Aramco şirketine saldırısı, ABD’nin casus uçağının vurulması, Suriye’deki İran üslerinin İsrail tarafından vurulmaya devam etmesi, koalisyon güçlerine İran destekli militanların saldırması, ardından Ketaib Hizbullah hedeflerinin vurulması ve son olarak Kasım Süleymani’nin öldürülmesi… İran, ABD, İsrail ve müttefik taraflar arasında gerilimi had safhaya çıkaran tüm gelişmelerin yanı sıra, savaş sadece sahada değil..

ABD, İran, İsrail arasında 2019 yılında devam eden ve 2020’ye şiddetli bir şekilde sıçrayan gerilimler sadece mücadelenin sahada görünen yüzü. Alman yayın kuruluşu n-tv’nin derlediği raporlara göre, ABD ve İsrail İran’a karşı gizli bir savaş yürütüyor. Gölgelerde süren bu savaşta ABD, İran’a karşı hamlelerini yaparken bir yandan da İsrail istihbaratıyla birlikte gizli çalışmalar yürütüyor.

Haberde İsrail ve ABD’nin Tahran ve müttefiklerine karşı on yıldan fazla bir süredir siber savaşlar yürüttüğü belirtiliyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın bu yaz Washington ve müttefiklerinin İran’ı suçladıkları saldırılar gerekçesiyle, İran füze sistemini ve istihbarat teşkilatlarının bilgisayarlarına saldırma emri verdiği belirtiliyor.

İddiaya göre siber saldırılar, sadece istihbarat amaçlı değil, aynı zamanda fiziksel etki amacıyla da yapıldı. ABD Ulusal Güvenlik Ajansı ve İsrail’in ‘Birim 8200’ünün, İran’ın Natanz kentindeki uranyum zenginleştirme tesisinde yüzlerce santrifüjün devre dışı bıraktığı ileri sürülüyor.

8200 Birimi istihbarat memuru Roy Barzilay konuya ilişkin açıklamasında, ‘Bu, olağan savaş kurallarına uymuyor ve geniş kapsamlı etkileri olabilir. Hava saldırısı bir savaş ilanı olarak görülmesine rağmen, bir bilgisayar solucanı, virüsü veya Truva atından gelen bir siber saldırı gerçek bir fiziksel savaşın bahanesi olmadan önemli zararlar verebiliyor.’ diyor.

İsrail’in gelişmiş saldırı ve savunma araçlarıyla İsrail’in, siber savaşta dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu belirten Barzilay, ABD ve Rusya da dahil olmak üzere büyük güçlerin siber savaş becerilerini büyük ölçüde geliştirdiğini ve saldırılarının birçok sistemi felç edebileceğini belirtti. Barzilay, siber saldırıların nadir olmadığını ve dijital araçlarla savaşın yaşadığımız dünyanın bir parçası olduğunu söyledi.

İSRAİL’İN SİBER GÜCÜ

İsrail’in ‘Birim 8200’ü’ 1952 yılında kuruldu ve o zamandan beri gelişen teknolojilerle değişimler geçirdi. Albay Omri Hoffmann’a göre, ekipler diğerlerinin görevlerini bilmemek için birkaç bölüme ve üsse ayrıldı.

N-tv’ye göre Birim 8200, düşman devletleri ve teröristleri gözetliyor. Bu gözetleme “pasif siber saldırı” olarak kabul ediliyor. 2017’de bu birimin topladığı bilgilerin, Avustralya’daki bir havaalanına saldırı yapılmasını önlemeye yardımcı olduğu ileri sürülüyor.
Ancak, Fransız Uluslararası Stratejik İşler Enstitüsü IRIS’ten François-Bernard Huyghe’a göre siber savaş, İsrail’in hayati sivil ve askeri altyapısı için de ciddi bir tehdit haline geldi.İRAN’IN SİBER GÜCÜ

İran’ın ‘önde gelen siber savaş ülkelerinden biri’ olarak ifade eden Ulusal Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü’ne göre, Tahran’ın İsrail siber çabalarına misilleme yaptığı söyleniyor.

İstihbarat uzmanı Jossi Melman, Tahran’ın enerji için son derece dijitalleştirilmiş tedarik ağlarındab bahsederek, “Tahran hem sivil nüfusa hem de askeri veya istihbarat teşkilatlarına ait İsrail bilgisayarlarına gece gündüz saldırmaya çalışıyor” dedi.

Melman, İran’ın hem savunma hem de saldırgan siber yeteneklere sahip iyi gelişmiş bir altyapıya sahip olduğunu ve sadece İsrail’i değil, Suudi Arabistan ve ABD’yi de hedeflediğini söyledi.

Melman’a göre İran, Lübnan Hizbullah gibi müttefiklerine teknoloji ve bilgi konusunda da yardım ediyor. Ancak İsrail de bu alanda son derece gelişmiş bir ülke. Birim 8200 birimi, Gazze veya Suriye gibi çoğu operasyonda raporlarıyla taktik, stratejik destek sağlıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.