Borsa istanbul neden düşüyor, ne zaman yükselişe geçer?.
Borsa İstanbul’da temmuz ortasında kaydedilen rekor haftasının ardından 5 haftadır negatif kapanışlar gerçekleşiyor. Yeni haftaya da baskılı başlayan endekste düşüşün nedenleri için pek çok faktör sıralanırken toparlanmanın biraz zaman alacağı belirtiliyor. İşte borsadaki düşüşün nedenleri ve toparlanma için gerekenler…
BIST 100 endeksinde temmuz ayı ortasında 11 bin 250 puan seviyelerinde oluşan zirvenin ardından başlayan satıcılı seyir sonrası 5 haftadır negatif kapanış gerçekleşirken endeksteki baskının bu hafta da devam ettiği görülüyor..
Yeni haftaya alıcılı başlayan endeks, dün gün sonuna doğru gelen satışların etkisiyle günü yüzde 1,06 oranında ve 102 puan düşüşle 9.565 puandan tamamladı. Haber akışındaki normalleşme ve cuma günü yaşanan sert geri çekilmenin ardından haftanın ilk gününde beklenen tepki hareketinin oluşmadığı görüldü..
Buna ek olarak endeksin son 2 işlem gününde neredeyse günü gördüğü en düşük seviyeden kapatmış olması da analistler tarafından olumsuz karşılanıyor.
Diğer bir yandan 30 Ağustos Zafer Bayramı nedeniyle cuma gününün tatil olması takas sürelerini uzatacağından bu durumun da endekste ekstra bir baskı oluşturma riski bulunuyor.
130 GÜNÜN EN DÜŞÜK SEVİYESİ GÖRÜLDÜ
Bugün yeni güne yüzde 0,04 düşüşle 9.561,73 puandan başlayan endeks, günün ilk yarısında yüzde 0,06 değer kazanarak 9.571,54 puana çıktı. Endeks gün içerisinde en yüksek 9.619,46 puanı görürken en düşük 9.523,25 puanı gördü..
Böylece BIST 100 endeksi günün ilk yarısında 130 gündür gördüğü en düşük seviyeyi test etmiş oldu. Endeks en son 19 Nisan’da bu seviyeleri görmüştü.
İSTİFA HABERLERİNİN YALANLANMASI ENDEKSE YANSIMADI
Cuma günü Hazine ve Maiye Bakanı Mehmet Şimşek’in istifa ettiğine yönelik haberlerin etkisinin hissedildiği endekste, hafta sonu gelen yalanlama açıklamalarının olumlu yansıması görülmedi.
İntegral Yatırım’ın günlük bülteninde konuya ilişkin “Cuma günü Mehmet Şimşek’in istifa haberlerinin etkisi hissedilirken, hafta sonu bu iddiaların asılsız olduğunun açıklanmasıyla satışların bir kısmının geri alınacağı beklenirdi. Ancak endeks bir temmuz ayından bu yana sürdürdüğü baskıdan uzaklaşmadı ve çıkışlar sürdü” denildi.
GÜÇSÜZ BİLANÇO VE EKONOMİK BÜYÜMEDE DARALMA DÜŞÜŞÜN ANA NEDENİ
Diğer bir yandan ekonomik büyümede daralma işaretleri ve bilanço sezonuna girilmesi düşüşün ana nedeni olarak görülüyor.
Açıklanan 2. çeyrek bilançolarının güçsüz olması endeksi baskılıyor. İntegral Yatırım bültende konuya ilişkin şunları kaydetti:
“2. Çeyrek bilanço dönemine ilişkin gelen finansal sonuçlar güçlü değil. Her akşam gelen bilançolardan neredeyse bir tanesi reel olarak büyüme kaydetmiş görünüyor. Şimdiye kadar açıklanan 145 bilançodan yarısı bile reel anlamda büyüme kaydetmedi. Güçlü gelen şirket bilançolarının ortak özelliği o şirketin enflasyon muhasebesine tabi olmaması. Dolaysıyla ekonomik büyümede daralma olması ve şirket karlılıklarının azalması endekste yaşanan düşüşün en önemli mimarı diyebiliriz.”
‘ZAMAN ALACAK’
Tacirler Yatırım da bugünkü günlük bülteninde Borsa İstanbul’da devam eden zayıf görünümün; zayıf bilançolar, büyümede yavaşlama, jeopolitik risklerde artış gibi makro ve politik nedenleri dışında yakın vadeli ajandada katalist eksikliği, yabancı çıkışları, küresel çapta risk azaltma eğilimi gibi piyasa dinamiklerinden de kaynaklandığını kaydetti.
BIST 100 endeksi için, şirketlerin 12 aylık hedef değerleri üzerinden hesaplanan endeks hedefinin ortalama 13.500 civarında olduğunu belirten Tacirler Yatırım, dünkü kapanışa göre endeks bazında yüzde 41 getiri potansiyeline işaret edildiğini söyledi.
Bültende; makro verilerde iyileşme, bilançolarda dengelenme ve jeopolitik risklerde yatışma görülmesi ile yatırımcı iştahında yeniden güçlenme beklenildiği ifade edildi. Ancak bu durumun biraz zaman alacağının da düşünüldüğü kaydedildi.
Ayrıca bültende “Bu dönemde, BIST’te seçici pozisyonlarla ilerlemek ve portföylerdeki riskli varlık ağırlığını düşük tutmak doğru bir tercih olabilir” denildi..